Skocz do zawartości

Lekko-średni zestaw do szczupakowego castingu

wojciiech

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem tuż przed zakupem multika dedykowanego do lżejszego casta - przynęty od 5-6 g do 25 g max. Zastanawiam się czy wybierać konstrukcje typowo lightowe - Aldebaran, SS air itp. czy bardziej uniwersalnego Steeza SV TW. Czy tym zakresie gramatur różnice między multiplikatorami są na tyle duże aby wskazać przewagę którejś konstrukcji?

Jeśli budżet nie jest problemem i konieczjie chcesz wybrać z trzech, które wymieniłeś - to Steez. Jeśli użytkowo tak samo dobrze ale taniej to Alphas sv. Nudny jestem z tym Alphasem ale do wymienionego przez Ciebie zakresu rzutowego jest idealny.

Hubert poruszył istotną kwestię!

• Like 3

Alphas SV na początku jak i na dłuższą metę kucnie przy 20 gramach tak samo jak i Aldebaran powyżej 15 g. Miałem próbowałem i odradzam .Steez Japoński jednak z praktyki robi robotę :)

Jeśli budżet nie jest problemem i konieczjie chcesz wybrać z trzech, które wymieniłeś - to Steez. Jeśli użytkowo tak samo dobrze ale taniej to Alphas sv. Nudny jestem z tym Alphasem ale do wymienionego przez Ciebie zakresu rzutowego jest idealny.

Hubert poruszył istotną kwestię!

• Like 1

Alphas SV na początku jak i na dłuższą metę kucnie przy 20 gramach tak samo jak i Aldebaran powyżej 15 g. Miałem próbowałem i odradzam .Steez Japoński jednak z praktyki robi robotę :)

Na samym początku zaznaczam, że w moim zapytaniu nie ma krzty złośliwości ????✌️.

Co znaczy, że „kucnie” ?

Miałem przez chwilę aldka 51hg z kijkiem do 20g i nie odczułem żadnego dyskomfortu.

• Like 2

Spoko luzik .Łowiąc Aldebaranem jak i Alphasem powyżej tych 15 gramów miałem problem z podbiciem przynęty .Krótką korbą ciężko się kręci mimo wysokiego przełożenia ,nie ma płynnego podbicia ,czuć że to już nie ta waga przynęty dla tych multiplikatorów , czuć przekładnię ,nie ma tej płynności , one się po prostu ze mną męczyły i to wg. Mnie jest tzw. kucanie :) Po założenie Steeza ,nie mówiąc o starym Zillionie Type-R czy Ryodze z tunningową szpulą baja w zakresie 4-30 gramów .Po prostu inne konstrukcje dedykowane nie pod Ul tylko L-MH

Edytowane przez rothen
  • Like 4

Spoko luzik .Łowiąc Aldebaranem jak i Alphasem powyżej tych 15 gramów miałem problem z podbiciem przynęty .Krótką korbą ciężko się kręci mimo wysokiego przełożenia ,nie ma płynnego podbicia ,czuć że to już nie ta waga przynęty dla tych multiplikatorów , czuć przekładnię ,nie ma tej płynności , one się po prostu ze mną męczyły i to wg. Mnie jest tzw. kucanie :) Po założenie Steeza ,nie mówiąc o starym Zillionie Type-R czy Ryodze z tunningową szpulą baja w zakresie 4-30 gramów .Po prostu inne konstrukcje dedykowane nie pod Ul tylko L-MH

Tomku bo Ty kawał chłopa jesteś to wybierasz kręciołki o poważniejszej aparycji acz

Niekiedy z delikatną nadwagą ;-)

I to prowadzi do wniosku, że każdy posiada pewne preferencje, które w zakresie 5- 25 gramów ze względu na typy stosowanych wabików, sposoby prowadzenia mogą prowadzić do zupełnie innych oczekiwań.

Co do wytrzymałości wnętrzności Alphasa sv 105 to trochę kilometrów mimi nakręciłem i nadal kręcę. Posiadam zarówno 105L jak i 105SHL. Często zabieram na pływadło oba sparowane z kijami o zbliżonej mocy i zakresie wagowym przynęt bo mam dla nich inne zastosowanie. Zauważyłem dyskomfort, o którym piszesz w związku z krótką korbą. Przez chwilę kiedy zmieniam kij i następuje przeskok z przełożenia 5,8 na 7,2. Był taki moment, że pomyślałem o zmianie korby w tym szybszym. Nie zrobiłem tego bo po chwili od zmiany kija dyskomfort znikał.

Podsumuję w ten sposób: Młynkiem, który przez wiele lat daklasował wszystkie moje multiki w zakresie 7-25 gramów, w kategorii odległość rzutu jast C3 4601 ze szpuką Avail.

Niestety na ryby ze mną nie jeździ bo wygodniej obsługuje mi się inne konstrukcje... ale C3 nie sprzedam.

• Like 2