Skocz do zawartości

Rodbuilderzy prezentują - wędki boleniowe - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
Trudno nie zauważyć, iż na jerkbait.pl są gatunki ryb cieszące się wyjątkową estymą i popularnością. Jedną z nich jest niewątpliwie boleń, na którego sezon rozpoczyna się już za kilkanaście dni. Z tej okazji nasi forumowi rodbuilderzy przygotowali – a jakże – nie lada gratkę dla fanów bolenia, propozycje kijów dedykowanych tej pięknej i sportowej rybie. Zapraszamy do lektury kolejnego artykułu z cyklu „rodbuilderzy prezentują” i dyskusji na forum.

Zapraszam serdecznie!

Pozdrawiam
Remek

Ciekawe, ciekawe :D

Chciałoby się te wszystkie kijki wypróbować B)

Podoba mi się podejście Sławka do tematu boleni.

Sławku,

tu na środkowej Wiśle też jest kilka osób polujących lekko na bolki...tak z podchodami prawie pstrągowymi :D

pozdrawiam

ps.to przez to ,że na pierwszym zdjęciu jakąś dziwną wędkę zobaczyłem <_<

:mellow: :mellow: Dobre !!

Maciejowaty, kijem o dłogości 2,13 i powiedzmy lotną 10g przynetą boleniową (np. wahadłówka Abu Toby albo MAST) przerzucasz Wartę w okolicach Poznania bez większych problemów. Zwłaszcza jak w uchwycie jest Antares AR.

Na Warcie wiekszy problem stanowi takie podejscie do łowiska, żeby bolenie nie uciekły w inne miejsce i tu faktycznie dłuższy kij mógłby być pomocny. Często jest też tak, ze łowisz właśnie bolki żerujace pod drugim brzegiem. W takim układzie jesteś dla nich nie widoczny. Sam jestem ciekawy tego boleniowego króciaka i mam nadzieję, że Łukasz pozwoli mi połowić na te kij. Jedyne co wzbudza moje zastrzeżenie ( wkontekscie boleniowania) to zaskakujaco niski górny c/w jak na kij 7 o mocy 15 funtów i coby nie mówić z wysokiego modułu.

Czy kij jest opisany dosłownie czy ma zwyczajowy dla kijów z US pewien zapas pozwalajacy przekroczyć górny c/w o powiedzmy 20%?

ja docelowio pod warciańskie bolasy też mam Lamiglasa ale 17 funtowego z grafitu o nizszym module.. :D

Co do opisów reszty wedzisk to podoba mi się Talon Sławka O.B. i jego dystans do wielu wędkarskich aspektów. Szczególnie do plecionki.

Coraz cześciej mam podobne zdanie na ten temat...

pozd JW :D

Jerzy.

XMG LP843 – 7’ 8-15lb 1/4-1/2 oz

Ja bym dał temu wiarę. Szczególnie w Lamiglasie.

Sam wiesz, że ich blanki są ....zaskakujące.

Eeeech, zebym mógł sobie teraz pozwolić na kolejne COŚ, pewnie już bym składał zamówienie.

U mnie, pewnie, niezależnie od wielkorzecznych łowów, służyłby również do czegoś zgoła odmiennego ;)

Coś mi ten pierwszy kijek jakiś znajomy.

Poper może już nie długo go zobaczysz jeśli się nie myle.

Swoją drogą jeśli to jest to o czym myślę to całkiem ładny kijek i super się ładuje tak jak mówił Jurek z Antkiem druga strona warty to nie problem. Z tym zapasem mocy to bym polemizował a zwłaszcza 20% ale może się nie znam.

Ponieważ kilku kolegów zainteresował pierwszy przykład z tego artykułu czuje się przywołany do tablicy 1 kij ten ma łowić ryby na rzece średniej np środkowa Warta . 2 ma to być zarazem kij na bolka 2-3kg jak i na wszelkie inne gatunki w podobnym rozmiarze. 3 atutem tego kija jest dolna granica wyrzutu która na przekór opisowi wynosi 5gr a to już dla mnie paproch więc pewnie dojdą mi tu jeszcze okonie. 4 Górna granica cw to jeszcze nie wiadoma ponieważ nie rzucałem nim jeszcze powyżej 10gr.

Coś mi ten pierwszy kijek jakiś znajomy.

Poper może już nie długo go zobaczysz jeśli się nie myle.

Swoją drogą jeśli to jest to o czym myślę to całkiem ładny kijek i super się ładuje tak jak mówił Jurek z Antkiem druga strona warty to nie problem. Z tym zapasem mocy to bym polemizował a zwłaszcza 20% ale może się nie znam.

Mirek, czyżbyś skrycie uknuł zamiar, budowy takiej wędki?

powiem krótko

za stary jestem na słodzenie Danielowi XRods ale wykonanie wędki Popera- Waldka i AVID szpiega - Grześka sam design jest tak za.....ty że o czym tu w ogóle jeszcze pisać.

chylę czoła do wykonawcy tych patyków i życzę wszystkim takiej dokładności i dużego wkładu duchowego w wykonaniu lasu wędek.

Dobrze, że możemy wreszcie sięgać, coraz szerzej, do oferty czołowych producntów blanków. Cieszy mnie, że coraz pewniej, można polegać na doświadczeniu, wiedzy i umiejętnościach rodzimych budowniczych.

To ważne, żeby można było za pomocą fachowca, z tak szerokiej oferty rynkowej, wybrać to co właściwe. Co spełni nasze oczekiwania.

Osobiście cieszę się, że wreszcie zobaczyłem ciekawy design wędki, ze stajni Rodmas ( w ręku Grzegorza Politowskiego).

Naprawdę może się podobać, choć oczywiście o gustach się nie dyskutuje ;)

Witam

Chciałbym podziękować Danielowi za zmaterializowanie mojej wizji kija na bolenie która rodziła sie w mojej głowie dobre 2 lata. Wybór nie był prosty mam nadzieje że kij będzie pokrywał 100% tego co siebie założyłem :D...... a jak nie to będziemy szukać dalej <_< oczywiście za pośrednictwem Daniela gdyż jego wkład własny zaangażowanie oraz bezstronna pomoc uświadamia mnie w tym, że chłopak ten zostawia w swoich wyrobach część swojej duszy.

Więcej na temat nowej zabawki napisze po 1 maja :D i paru dziesięciu godzinach spędzonych na wodzie

@szpiegu

trzymam za słowo, bardzo jestem ciekawy nowych avidów bo informacje o ich właściwościach docierają do mnie zgoła sprzeczne, jedni twierdzą że w stosunku do starej wersji nabrały więcej gładkości, inni wręcz przeciwnie, że jeszcze bardziej wyostrzały...

@all

cieszy mnie bardzo ciepłe przyjęcie kolejnego odcinka rodbuilderskiej serii - myślę że chłopakom też jest miło że ich praca zdobywa uznanie :D

Myślę że w tym odcinku można znaleźć naprawdę wiele ciekawych informacji, zwłaszcza jeśli go uważnie przeczytać. Rzeczy które mi bardzo się podobają to: NPS na Loomisie, wykonczenie ATC w siódemki i charakterystyka Talona w warunkach łowiska by Sławek O.B (jako użytkownik dosyć podobnego kijaszka, 10'0 MF2 pod swtierdzeniem o aksamitnym obezwładnianiu mogę się podpisać obiema rękami).

To co mnie zaskoczyło, to gromadne, acz nie uzgadniane przecież, zbrojenie kijków w parę Y30-Y16... spodziewałem się np. LV30-LV20 a tu nic z tych rzeczy B) trochę mnie to nurtuje, bo na tak długich przecież blankach można by zrobić dłuższy stożek - no, ale z drugiej strony, wybór takiej a nie innej koncepcji przez chłopaków dziełem przypadku nie jest, natomiast jeżeli ten aspekt moglibyśmy trochę rozwinąć w dyskusji na forum to myślę że byłoby ciekawie :D

Pozdrawiam

hmm... no właśnie o to mi chodzi, że mniej siły trzeba włożyć przy dłuższym stożku LV30-LV20, plus premia przy lekkich przynetach, np. wiosennych małych i lekkich woblerkach.. przy cienkiej plecionce podejrzewam że różnicy wielkiej nie będzie, ale już przy żyłce ?

Friko

Albo się buduje kije do zastosowań ogólnych , gdzie są rzuty bezwładnościowe=dłuzszy stożek . Albo armatę do łowienia przynętami z zakresu rzutowego kija, przy okazji mamy też mniej masy na szczytówce. Swoje kije do bocznego troka i gum często zbroję 20 12 8 do 5,5 , Rzucaja jak diabli . Ważna jest akcja kija -nie da się tego wszystkiego zamknąć w paru zdaniach -blank musi być uzbrojony poprostu dobrze.

Łukasz

Oczywiscie, dlatego to co mnie zaciekawilo to ze mamy tu 4 rózne blanki ale wszyscy doszliscie do tych samych wniosków jeżeli chodzi o wybór stożka / pierwszej pary przelotek.

Fakt że dużo zależy od ugięcia/odkształcenia kija przy wyrzucie, wydłużenie stożka ma swój efekt w postaci trochę większego obciążenia środkowej sekcji blanku, więc nie zawsze da się to zastosować z dobrym skutkiem

Myślę że spinning boleniowy jest dużym wyzwaniem ze względu na rozpiętość wagową przynęt, jeśli chcemy łowić tym samym kijem na początku sezonu nielotami 5-6gramowymi a później ołowiankami pod 30 gram to... B)