Skocz do zawartości
  • 0

GPS i PocketPC

JJack

Pytanie

Czy istnieje jakiś program na Windows Mobile ... który by pozwolił na zapis jakiegoś punktu według współrzędnych a następnie gdybym chciał do niego wrócić prowadziłby mnie.

Chodzi o pływanie łodzią oczywiście Jadę do Szwecji i np. chciałbym zaznaczyć sobie jakieś miejsce na jeziorze które mi się spodoba i później do niego wrócić.

Orientuje się ktoś z Was może w temacie ?

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja kupiłem sobie iGo. Tam są mapy całej Europy ale jeziora i morza to jest jedna wielka plama. Spoty zaznaczaliśmy za pomocą iGo w Niemczech na morzu i to działało ale ... specjalistyczny GPS z mapą morską to jest najlepsze rozwiązanie.

Pozdrawiam

Remek

• 0

ja ostatnio korzystam z oryginalnego modułu w nokii E61. mapy w oryginalnym oprogoramowaniu tam nie ma (choć i nad tym będziemy w czwratek razem ze spigotem pracować) ale jest mozliwosc zapisywania lokalizacji na podstawie szerokosci i dlugosci Geograficznej. w zaleznosci od ilosci aktualnie lapanych satelitow, dokladnosci waha sie od 3-4 m do 15m...

oczywiscie konieczny jest jeszcze sam modul GPS - jak korzystam z nokii LD3W, która łączy się z telefonem poprzez bluetooth'a...

• 0

AUTO MAPA czy AUTO PILOT generalnie nie są mapami nad wodę

nie polecam wpisywanie waitpont-ów jest mozolne i nie zawsze można zapisać na środku jeziora. Nawet jeżeli w ustawieniach zrobimy opcję nie przyciągaj do dróg.

POLECAM :

GARMIN 60 CSX

wodoszczelny dość duży wyświetlacz kolor

kompas , wysokościomierz , ciśnieniomierz super sprawa

jako mapa POLECAM:

GP mapa Polski

jest opcja w niektórych modelach NOKIA serii: E , N

zainstalować XT GARMIN program który super chodzi w telefonach

wraz z mapą GP mapa Polski najnowsza 2007,4

polecam stronę:

www.symbianos.pl

• 0

Temat GPSów do lodki goscil wielokrotnie.

Ale niech bedzie...powtorze jak ja to widze (i co juz w duzej mierze zrobilem).

Co jest potrzebne: urzadzenie z duzym wyswietlaczem, gdzie ekran mozna podzielic - pół zajma informacje plynace z echosondy, pół z GPS. Takie urzadzenie jest zasilane typowym żelowym akumulatorem 7Ah wiec nie ma problemow z zasilaniem (1 dzien spokojnie).

Osobiscie preferuje wyswietlacz mono, ktory jest duzo mniej akumulatorożerny (tym bardziej jest to wazne w przypadku recznego).

Z reguly tego typu urzadzenie jest zaprojektowane z przyjazna obsluga na lodzi, np. waypointa w ciekawym m-cu mozna wpisac 1nym wcisnieciem klawisza (Garmin).

Postawilem na urzadzenia Garmin, ktore zapewniaja to wszystko co napisalem powyzej.

Teraz bede uzywal Garmin GPS Map 178, wczesniej byl na tapecie 168. W swoim czasie chcialem sprzedac, ale nikt sie nie zglosil. Zalujcie teraz, bo juz znalazlem dla niego zastosowanie i pomysl sprzednia wyparowal mi z glowy... <_<

Urzadzenie nowsze ma oprocz wiekszej predkosci procesora i wiekszej rozdzieczosci oraz mozliwosci podl. induktora dual ta zalete ze mozna tam wsadzic karte w formacie Garmin do 128MB. Nie musze mowic, ze mozna sobie stworzyc wiele narzedzi, poczawszy od map drogowych (troche upierdliwe bo wypada to demontowac po wyjsciu z samochodu a gabaryty ma spore) a na mapach morskich blue chart skonczywszy.

Z czyms takim mozna juz poplynac w zasadzie wszedzie.

Uwazalbym na Szwedzkie jeziora, sa bardzo zdradliwe, pelne dziwnie uksztaltowanych kamiennych raf. Mialem taki numer, ze poplynelismy w mgle jak mleko, ubezpieczeni tym, ze mamy namiary.

Okazalo sie, ze to na nic bo trolujac kluczylismy i odtworzenie trasy na pdst. aktiv routa okazalo sie niemozliwe a plyniecie na wprost domu konczylo sie na wyplywaniu ze skal.

Gumo

• 0

ja ostatnio korzystam z oryginalnego modułu w nokii E61. mapy w oryginalnym oprogoramowaniu tam nie ma (choć i nad tym będziemy w czwratek razem ze spigotem pracować) ale jest mozliwosc zapisywania lokalizacji na podstawie szerokosci i dlugosci Geograficznej. w zaleznosci od ilosci aktualnie lapanych satelitow, dokladnosci waha sie od 3-4 m do 15m...

oczywiscie konieczny jest jeszcze sam modul GPS - jak korzystam z nokii LD3W, która łączy się z telefonem poprzez bluetooth'a...

Mifek,a jednak E61 :D

• 0

Oryginalne mapy do nokii można ściągnąć ze strony nokii.Korzystanie z tych map ,kosztuje ok 250zł rocznie :D Jeszcze jedna uwaga do posiadaczy nokii z wbudowanym modułem GPS:Moduł nie bardzo chce działać z innymi mapami niż te nokiowe.Nie dzieje się tak zawsze,ale przeważnie właśnie tak jest.Wtedy mimo wbudowanego modułu w telefonie i tak konieczny jest zakup LD 3w albo LD4w(albo jeszcze czegoś innego np.firmy pentagram)

• 0

Oryginalne mapy do nokii można ściągnąć ze strony nokii.Korzystanie z tych map ,kosztuje ok 250zł rocznie :D Jeszcze jedna uwaga do posiadaczy nokii z wbudowanym modułem GPS:Moduł nie bardzo chce działać z innymi mapami niż te nokiowe.Nie dzieje się tak zawsze,ale przeważnie właśnie tak jest.Wtedy mimo wbudowanego modułu w telefonie i tak konieczny jest zakup LD 3w albo LD4w(albo jeszcze czegoś innego np.firmy pentagram)

Ja posiadam Nokię N95 8GB i nie zauważyłem problemu o którym pisałeś wyżej...aby nie działał z mapami innymi jak te Nokii Korzystam z wbudowanego modułu GPS i mapy Garmina... wszystko jest OK Działa jak należy - na lądzie dokładność mam +/- do jakichś 5 m Nie sprawdzałem na wodzie... Co do map ze strony Nokii - są płatne, fakt Jest jednak wiele innych, bezpłatnych które działają całkiem dobrze. Jak to działa na lądzie to sprawdziłem, natomiast na wodzie nie i mam zamiar kiedyś to sprawdzić np. na Zalewie Zegrszyńskim

• 0

Ja posiadam Nokię N95 8GB i nie zauważyłem problemu o którym pisałeś wyżej...aby nie działał z mapami innymi jak te Nokii Korzystam z wbudowanego modułu GPS i mapy Garmina... wszystko jest OK Działa jak należy - na lądzie dokładność mam +/- do jakichś 5 m Nie sprawdzałem na wodzie... Co do map ze strony Nokii - są płatne, fakt Jest jednak wiele innych, bezpłatnych które działają całkiem dobrze. Jak to działa na lądzie to sprawdziłem, natomiast na wodzie nie i mam zamiar kiedyś to sprawdzić np. na Zalewie Zegrszyńskim

Dlatego napisałem,że nie zawsze tak jest.Masz n95 8Gb więc telefon jest dość nowy,ale na niektórych modelach nokii jest tak jak napisałem,jak dobrze pamiętam np;na 6110 Navigator.Nie pamiętam teraz dokładnie jakie modele nokii z wbudowanym nadajnikiem mają problem z innymi mapami,wynika to z tego,że mam po prostu za dużo komórek w pracy i nie jestem w stanie pamiętać każdego szczegółu,każdego telefonu

• 0

Dlatego napisałem,że nie zawsze tak jest.Masz n95 8Gb więc telefon jest dość nowy,ale na niektórych modelach nokii jest tak jak napisałem,jak dobrze pamiętam np;na 6110 Navigator.Nie pamiętam teraz dokładnie jakie modele nokii z wbudowanym nadajnikiem mają problem z innymi mapami,wynika to z tego,że mam po prostu za dużo komórek w pracy i nie jestem w stanie pamiętać każdego szczegółu,każdego telefonu

Sorki, coś w tym pewnie jest Na starszych modelach nie sprawdzałem...

• 0

GARMIN 60 CSX

Sam ostatnio myślę nad zakupem GPS'a, tylko długo już zastanawiam się nad wyborem konkretnego modelu (celowałem w garminę)

@spigot - jak 60 CSX sprawuje się jako przewodnik podczas podróży samochodem ?

jedyne czego nie posiada ten model to komunikatów głosowych , natomiast nie jestem pewien czy się to nie zmieniło.

A tak rewelacyjnie się jeździło i pływało po miejscówkach

• 0

Mifek,a jednak E61 :D

wygral panoramiczny wyświetlacz oraz pelna klawiaturka... :D

a ze ma sporo dodatkowych funkcji o ktorych nawet nie wiedzialem ze mozna wstawic w ten telefon to nawet jeszcze fajniej... :D

Dobry wybór :D Jeden z najmniej awaryjnych telefonów Nokii na symbianie :D A w zasadzie to w ogóle nie awaryjna,nie miałem ani sztuki na serwisie :D

• 0

Ja korzystam z Palmfona Eten x500+ z takim oprogramowaniem jak:

TRackyPro

VITO AstroNavigator

TerraTrack

BeeLine GPS

Wszystkie te programy zapamiętują przebytą trasę oraz potrafią doprowadzić do zapamiętanego wczesniej punktu - o niebo lepsze od AutoMapy na wodzie :D

Oczywiscie polecam jeszcze jakies wodoszczelne wdzianko dla naszej zabawki