Skocz do zawartości

Nowy prezes PZW firmuje łamanie RAPR ?

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Tytuł może trochę na wyrost, dlatego ze znakiem zapytania, ale wypowiedzcie się sami.

Wczoraj w telewizji TVR został wyemitowany 23 odcinek programu wędkarskiego 'wyprawy z wędką' zatytułowany '640 tys'.

Odcinek miał zasadniczo dwa motywy, pierwszy to rozmowa, a raczej monolog nowego prezesa PZW, a drugi to, tak mi to przynajmniej wygląda, pokaz spinningowania przy użyciu żywej przynęty. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale wydaje mi się że RAPR zakazuje spinningowania przy użyciu żywca chyba, a próba naciągnięcia tego co jest utrwalone na filmie na "metode gruntową" jest chyba tylko bezczelnością / naiwnościa ( niepotrzebne skreślić ). Dosyć osobliwe zestawienie, ciekawe czy pan prezes wie o tym że został tak osobliwie "zestawiony" w materiale filmowym?

odcinek mozna sobie pobrac / obejrzec tutaj:

http://www.tvr24.pl/program-Wedrowki_z_wedka-291.html

Obejrzałem 3/4 filmu z ciekawości. Metoda gruntowa (jak zaznaczył wędkarz) na tzw. "podciąganego" jest w mojej opinii ewidentnym spinnigowaniem przynęta naturalną. RAPR odnosi się do tego w sposób następujący:

V. DOZWOLONE METODY POŁOWU

(...)

2. Metoda spinningowa
2.1.
Łowienie ryb metodą spinningową dozwolone jest na jedną wędkę, trzymaną w ręku, z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą, uzbrojoną w nie więcej niż dwa haczyki. W czasie spinningowania nie wolno stosować żadnych dodatkowych wskaźników brań instalowanych na lince.

Wnioski po obejrzeniu filmu i przeczytaniu ów rozdziału RAPR-u niech każdy wyciągnie indywidualnie.

Edytowane przez Pumba

Tez mi się tak wydaje, zwłaszcza że na filmie widać że wędkarz poslugujący się ta metodą cały czas pracuje wędziskiem, ani na chwilę nie odkłada go na podpórkę, nie wypuszcza z ręki, tylko skręca kołowrotkiem linkę jednocześnie podciągająć ją na kiju. W zasadzie sposób łowienia takim sam jak boczny trok, tyle że zamiast twisterka jest akurat żywiec.  I  jeszcze pod patronatem "szkółki" to się odbywa. 

Ale może , nie wiem, jakieś zmiany w RAPR były ostatnio i już można ? Jak mówi jeden z bohaterów odcinka "metoda skuteczniejsza od bocznego troka" - więc warto 

Może należałoby spróbować pokazać ten odcinek na forum PZW i poprosić o wyjaśnienia?

Pan Prezes był (nie wiem, czy jeszcze jest) przez wiele lat komendantem powiatowej PSR, więc RAPR raczej zna. Podejrzewam, że nie autoryzował tego programu i stąd dziwne zestawienie wyszło. 

Oczywiście mam taką nadzieję  :P

Tez mi się tak wydaje, zwłaszcza że na filmie widać że wędkarz poslugujący się ta metodą cały czas pracuje wędziskiem, ani na chwilę nie odkłada go na podpórkę, nie wypuszcza z ręki, tylko skręca kołowrotkiem linkę jednocześnie podciągająć ją na kiju. W zasadzie sposób łowienia takim sam jak boczny trok, tyle że zamiast twisterka jest akurat żywiec.  I  jeszcze pod patronatem "szkółki" to się odbywa. 

Ale może , nie wiem, jakieś zmiany w RAPR były ostatnio i już można ? Jak mówi jeden z bohaterów odcinka "metoda skuteczniejsza od bocznego troka" - więc warto 

E tam boczny trok z żywcem na haczyku, ja bym wolał potrollować martwą sielawą wsadzoną w homonto ze sterem, pół świata tak łowi ;)

Może należałoby spróbować pokazać ten odcinek na forum PZW i poprosić o wyjaśnienia?

Proście a będzie Wam dane-mówi pismo  :P . Ale w takim wypadku chyba długo poczekasz bo nowy rzecznik jakoś tak niezbyt często odpowiada na forum ZG, nie podejmuje dyskusji tak jak to robił poprzednik. Kilka pytań z mojej strony padło, kilka zadał Janusz ale odpowiedzi brak. 

A może prezes łowił gdzieś zagranicą? 

Napisałem na priv, bez wrzutki na forum.

Jeśli nie będzie reakcji, to zrobię prezent pod choinkę  :P

Taaaaa, a później wyjdzie że atakujesz jedynie słuszną linię rozwoju, poddajesz nieuzasadnionej krytyce działaczy wyższego szczebla, nie potrafisz współpracować z przełożonymi i będziesz musiał odejść ze względu na stan zdrowia  :P .

• Like 4

Oj Darku, Darku, coś niezbyt wielkim optymistą jesteś.  :lol:

Odpowiedź od Pana Andrzeja Zielińskiego dostałem wczoraj wieczorem. Nie będę cytował w całości, meritum to przyznanie, że wyszło niezręcznie, rzeczywiście można odnieść wrażenie, że koleś spinninguje rybką, interwencja będzie. Jaka? Nie wiadomo.

Ja dalej tematu wałkował nie będę.  :ph34r:

Oj Darku, Darku, coś niezbyt wielkim optymistą jesteś.  :lol:

Optymistą to ja jestem od urodzenia a jeśli chodzi o ZG PZW to też tylko takim odwrotnie  ;) .

Konsekwencje to może ponieść kamerzysta albo osoba która nie zwróciła uwagi na to ale przecież nie prezes  :P .

Bartek,

czyli opinia PZW jest taka że na filmie zostało udokumentowane naruszenie RAPR tj. spinningowanie żywą przynętą ?  Wątek prezesa ma tu dla mnie poboczne znaczenie, na drugi raz niech bardziej uważa gdzie się lansuje - o wiele bardziej interesuje mnie klarowana odpowiedź czy zaprezentowana na filmie metoda połowu jest wg RAPR dopuszczalna czy tez nie ? Czy też wg PZW 

Uprzedziliście mnie z założeniem tematu. Mnie zainteresował przytoczony w programie temat pozyskiwania żywczyków. Jak to niby można te malutkie biedne rybki kupić u rybaka właśnie wyławiającego staw... Toż to chyba także łamanie RAPR. W końcu żywca pozyskać można wyłącznie w zbiorniku, w którym tenże będzie użyty... Śmierdzi mi to wszystko ciągle 50 letnim kożuchem nasączonym środkiem na mole. Stara szafa z równie starymi ubraniami. Jakbym poszedł do sklepu wędkarskiego w pobliskim miasteczku...

• Like 4