Skocz do zawartości
  • 0

NOWE POMYSŁY

admin

Pytanie

Cześć,

Mam do Was ogromną prośbę. Mianowicie jeśli macie nowe pomysły dotyczące funkcjonowania forum proszę o wstawianie ich do forum "Regulaminy, uwagi i spostrzeżenia na temat jerkbait.pl". Wiele osób przesyła mi różne zapytania na prywatne wiadomości a ja chciałbym by pomysły były poddawane pod dyskusję właśnie tutaj. Wtedy jest szansa nie tylko na wprowadzenie usprawnień na forum ale również na optymalizację pomysłu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ekscytujemy się tutaj faktem że forum zgromadziło już prawie 10kilouserów [ 10kU ]

Czekamy z zapartym tchem na tego z numerem 10000.

Tymczasem powszechnie wiadomo że większość zarejestrowanych to martwe dusze.

Może nie od rzeczy byłoby usunąć z katalogu postacie które zarejestrowały się dawniej niż np. miesiąc temu i do tego czasu nie popisały się żadną aktywnością , oraz takie które dawniej coprawda brały czynny udział w życiu forum , ale ostatnio nie były aktywne już od roku.

Pewnie kolegom na szczycie drabiny nie byłoby to w smak, bo podejrzewam że forum znacznie by się skurczyło , ale dałoby to pojęcie o prawdziwych rozmiarach Jerkbaita.

Edytowane przez samwieszkto

• 0

Ekscytujemy się tutaj faktem że forum zgromadziło już prawie 10kilouserów [ 10kU ]

Czekamy z zapartym tchem na tego z numerem 10000.

Tymczasem powszechnie wiadomo że większość zarejestrowanych to martwe dusze.

Może nie od rzeczy byłoby usunąć z katalogu postacie które zarejestrowały się dawniej niż np. miesiąc temu i do tego czasu nie popisały się żadną aktywnością , oraz takie które dawniej coprawda brały czynny udział w życiu forum , ale ostatnio nie były aktywne już od roku.

Pewnie kolegom na szczycie drabiny nie byłoby to w smak, bo podejrzewam że forum znacznie by się skurczyło , ale dałoby to pojęcie o prawdziwych rozmiarach Jerkbaita.

Y, y  :D  . Jacku, można zrozumieć Twój punkt widzenia choćby z tytułu niewielkiego pożytku z martwych dusz. Natychmiast można postawić kontrargument "i z żywych dusz pożytek czasem niewielki" ;) . To, powiedzmy niech dotyczy nowych użytkowników :lol: .

Pozbawiać jednak honorów użytkowników niegdyś aktywnych a z jakichś powodów w cieniu pozostających…nieuczciwe ;) .

Poza tym Jacku, "usunąć z katalogu"…to jak rozumieć :lol: .

No i sprawa myślę równie istotna ;) . Zadawać żmudnej roboty administracji by w rezultacie dowiedzieć się…no właśnie, co nam po tej operacji?

Prawdziwe rozmiary Jerkbaita to treść w nim zawarta a licznik…nawet jakby się kiedyś zepsuł…Jerkbait i tak dalej pojedzie :).

• 0

Ja myślę, że między crankbaitem a wobblerem można by postawić "=", przy okazji myslę, że wchodząc w jakieś takie drzewkowate podziały, to rodzinę jerków warto by było podzielić na classic jerki, glidery, stick baity i całą masę reszty tałatajstw, które można wrzucić do wody ku uciesze rybiej gawiedzi :D

• 0

Prawda to, zwłaszcza, że amerykański łowcy bassów mianem jerkbaitów określają to, co dla nas jest twitchbaitem a z jerkami w naszym rozumieniu, nie mają wiele wspólnego (jeśli chodzi o budowę i wygląd, rzecz jasna).

Nie brak tu też pułapek, w stylu: Każdy popper jest siłą rzeczy powierzchniowcem, ale nie każdy powierzchniowiec jest popperem ;)

Edytowane przez Dienekes

• 0

prosze nie odebrac negatywnie, ale ja w tym celu uzywam funkcji obswerwacji :)

Bo widzisz @pitt, jak ktoś dziesięć lat siedzi na forum, to daje sobie radę z zamkniętymi oczami. 

Propozycję Jacka odebrałem jako ukłon w stronę raczkujących, którzy są tu kilka dni - tygodni. Mały lecz ważny gest moderatorów dla niewprawnie (jeszcze) posługujących się wyszukiwarką czy innymi dostępnymi funkcjami. Nie wszystkie udogodnienia muszą powstawać tylko dla Ciebie ;)

Edyt:

Tylko proszę nie odbieraj tego negatywnie :)

Edytowane przez woblery z Bielska

• 0

To może ja wyrażę swoją koncepcję jeśli można, button "lubię to" można ze spokojem zostawić, bo to najbardziej uniwersalna i radosna forma szeroko rozumianej aprobaty, nawet Zucckerman nie wymyślił nic lepszego ;)

Dołożyłbym jednak coś innego jako drugi wyższy stopień aprobaty a mianowicie przecisk "Podaruj jerka" i byłby to wirtualny prezent wyświetlany pod avatarem i danymi personalnymi wyświetlanymi publicznie przy poście. Dokładniej wyglądałoby to tak, że osoba, która dostała 10 wirtualnych prezentów miałaby pod avatarem i danymi informację: "użytkownik otrzymał 10 jerków"

Zastosowanie miałoby to wtedy, gdy konkretna osoba, fachową, rzetelną i konkretną poradą lub innym rodzajem pomocy wsparłaby kolegę z forum, który to mógłby w ten sposób nagrodzić swojego "wybawcę".

Zdaję sobie sprawę, że technicznie przysporzyłoby to trochę pracy, ale efekt byłby niewymierny. Niestety nie bylibyśmy pierwsi z tego rodzajem podziękowań widocznych publicznie, ale przestalibyśmy być w tyle, w końcu "iż jerkbaitowcy nie gęsi iż w tyle nie zostają" :D

Dzięki temu pomysłowi, sądzę, że nie pomylę się jeśli wzrosłaby kultura i zaangażowanie w merytoryczność wypowiedzi wielu z użytkowników, bo każdy chce w końcu być wyróżniony.

Tutaj pojawia się rola proedukacyjna i prokultularna, więc nie ma innego wyjścia tylko pójść w tą stronę ;)

W razie czego technicznie służę pomocą jak znajdę dłuższą chwilę, robiłem podobne rzeczy kiedyś :)

• 0

Koledzy, to jest proste. Co pewien czas niektóre wątki zostają "podpięte". Wraz z upływem czasu może okazać się, że "podpiętych" jest kilka stron :D Sprawę dobrze załatwia podpięcie jednego wątku: "linki do ważnych stron". Ważnych, ciekawych, jak zwał tak zwał. Kto o tym decyduje? 

Modowie :)

Bez zmian ;)

• 0

w takim razie uwazam, ze to bardzo dobry pomysl :)  dzieki niemu, prawdopodobnie, nadal nikt nie bedzie korzystal z wyszukiwarki jak i nadal nie bedzie korzystal z watkow podwieszonych ... ba malo tego, prawdopodobnie nikt tez nie bedzie korzystal z watkow z linkami do waznych, ciekawych, jak zawal stron i watkow ... ale modzi to dopiero beda mieli roboty :)  sytuacja przypomina mi hellera i ...

Generał Dreedle życzył sobie, żeby jego żołnierze spędzali na strzelaniu do rzutków tyle czasu, na ile im tylko pozwoli przepustowość strzelnicy i rozkład lotów. Strzelanie do rzutków przez osiem godzin miesięcznie było dla nich doskonałym ćwiczeniem. Nabierali dzięki temu wprawy w strzelaniu do rzutków.

tak wiem, to tylko moje prywatne zdanie i tak, jestem etatowym hejterm tego forum, wolno mi :P

• Like 1

• 0

Pitt, wolno Ci.

Wolno Ci mieć swoje zdanie. Nawet wtedy, gdy się mylisz :)

Gdybyś częściej bywał w dziale "lure" wiedziałbyś dokładnie o czym mowa. Są wątki, które zawierają na tyle ważną z czyjegoś punktu widzenia treść, że są "podpinane". Nie przeze mnie, nie przez Ciebie. Mod uznał, a z modem się nie dyskutuje. Jest nawet odpowiedni punkt regulaminu dla tych, którzy o tym zapominają. Ciebie to nie dotyczy, bo przecież pamiętasz ;)  Aby uniknąć sytuacji, iż pierwsze kilka stron działu to same "podpięte wątki", zostało to zmienione i jest jedna informacja, zbiór linków. 

Nie każdy jest tak bystry, jak Ty. Niektórym potrzeba trochę czasu by się ogarnąć i nauczyć właściwego posługiwania narzędziami, które daje forum. Czy to aż tak źle świadczy o kolegach, którzy usiłują trochę pomóc początkującym?

W zaufaniu Ci zdradzę, że są na forum tacy, którzy jeszcze nie nauczyli się pisać Wielkich Liter w miejscach które na to zasługują. Że o polskich znakach nie wspomnę. Zapewne nie potrafią ściągnąć do swoich komputerów właściwego uzupełnienia oprogramowania... ;)

• 0

moje zdanie wyrobilem sobie empirycznie, czego dobrym przykladem sa dwa watki powstale wczoraj wieczorem, jeden z niesmiertelnym pytaniem o plecionki a drugi z niesmiertelnym pytaniem o serwis kolowrotkow ... zapewne dlatego, ze sie myle :)

co do wielkich liter i braku polskich znakow, to fakt, znam 2-3 osoby, ktorym niestety jest to ciagle zarzucane, najczesciej w dyskusjach, kiedy zabraknie argumentow popierajacych wlasny punkt widzenia ... taki lajf B)

• Like 2

• 0

To może ja wyrażę swoją koncepcję jeśli można, button "lubię to" można ze spokojem zostawić, bo to najbardziej uniwersalna i radosna forma szeroko rozumianej aprobaty, nawet Zucckerman nie wymyślił nic lepszego ;)

A ja proponuję button " nie lubię" w niektórych tematach był by bardzo pomocny.

A ja bym poszedł jeszcze dalej i umożliwił niektórym kolegom silniejsze i "głębsze" wyrażenie swych uczuć i poparcia dla swoich forumowych wybrańców.  ;)

Wstawił bym jeszcze na forum cztery nowe ikonki do kliknięcia.

Tak by można było pokazać wszystkim jak bardzo się kogoś "lubi". :)

post-50881-0-02420600-1389169937.pngpost-50881-0-85544000-1389169939.jpgpost-50881-0-33264100-1389169943.jpgpost-50881-0-60070200-1389169948.png

Znaki takowe mogłyby pomóc ocieplić jeszcze bardziej niektóre forumowe "stosunki" ,sympatie i klany, a także określić preferencje.

Oczywiście - wszystko to piszę z wrodzonym sobie cynizmem i jako "antyfan lajków". ;)  :P

• Like 1

• 0

Nie popadajmy w skrajności, na pewno wyrażanie dezaprobaty nie służyłoby forum a mogłoby wnieść tylko niepotrzebne zamieszanie. Tak zrozumiałem ironię ;)

Jednak "lubię to" oraz zdefiniowany przeze mnie kilka postów wyżej pomysł wirtualnych prezentów np. "podaruj jerka" byłby trafionym pomysłem, bo podobne rzeczy funkcjonują już na pewnym forum/forach i w pełni zdają egzamin.

• 0

Wszystko jest dla ludzi, jednak obserwacja naszej rzeczywistości pozwala stać na stanowisku, że: albo nie każdy zasługuje na to miano, albo nie nie każdy winien mieć dostęp do wszystkiego. Wracając zaś do samych pomysłów "anty" - tu, na forum, to jak dać małpie brzytwę. Jesteśmy i tak mocno podzieleni, by nie powiedzieć, skonfliktowani, więc kolejne narzędzia, które miast łączyć społeczność, pogłębiać będą spory, są zwyczajnie zbędne, o ile niewskazane.

W oderwaniu od kontekstu, pomysł tyleż trafny, co leciwy.

• Like 1

• 0

Taki wątek wprowadzający z zawieszonymi linkami mógłby być swoistym drogowskazem dla " nowych " ; mógłby wyjaśniać zwyczajowe zasady które panują w danym dziale i dawać natychmiastowe odpowiedzi na najczęstsze pytania. Na przykład w " sprzętowym " kilkadziesiąt razy do roku są zadawane pytania o pierwszy zestaw do jerkowania albo o zestawy do UL. w cenie do 500zł.

Pamiętam też jakie problemy na początku miałem z wyobrażeniem sobie charakteru blanku w oparciu o katalogowe opisy.

W dziale " wieści z nad wody " możnaby wyjaśnić np. dlaczego nie podajemy adresów konkretnych miejscówek

W dziale ogólnym - dać krótki opis dotyczący zasad C&R i wyjaśnić dlaczego są one tutaj fetyszem , a potem w oparciu o to wyjaśnić dlaczego o niektórych technikach tutaj się nie rozmawia. Itd.

Ostatnio popularna jest dyskusja o nożach . Wejdźcie na przytaczane tam często forum Knifes.pl i zobaczcie ten wątek :

http://forum.knives.pl/index.php/topic,59170.0.html

Właśnie o coś takiego mi chodzi.

• 0

Tomek , mi po prostu chodzi o to by nie wszystko było tylko "pro" , ale też  i "anty".

Czyli jak już mamy ten nieszczęsny "lajk" to dla balansu powinien być też "antylajk". ;)

Ja rozumiem w pełni i akceptuję Twój punkt widzenia jednak chciałbym żebyś zrozumiał też mój.

Wyobrażasz sobie antylajka na facebook'u i falę "hejtów" jakie by wywołał? Ja sobie wyobrażam i takiego czegoś nigdy tam nie będzie. Sam nie korzystam z tego portalu do wyłudzania danych osobowych i służącemu inwigilacji jednak analogicznie to można odnieść do naszego forum, bo już mamy magiczną liczbę użytkowników. Głęboko wierzę, że przycisk dezaprobaty wywołałby falę niepotrzebnych negatywnych emocji i postów.

Złą wypowiedź wystarczy ignorować i jest to lepsza kara niż dezaprobata, że tak to ujmę, bo dezaprobata budzi dyskusję ;)