Skocz do zawartości
  • 0

NOWE POMYSŁY

admin

Pytanie

Cześć,

Mam do Was ogromną prośbę. Mianowicie jeśli macie nowe pomysły dotyczące funkcjonowania forum proszę o wstawianie ich do forum "Regulaminy, uwagi i spostrzeżenia na temat jerkbait.pl". Wiele osób przesyła mi różne zapytania na prywatne wiadomości a ja chciałbym by pomysły były poddawane pod dyskusję właśnie tutaj. Wtedy jest szansa nie tylko na wprowadzenie usprawnień na forum ale również na optymalizację pomysłu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ostatnio popularna jest dyskusja o nożach . Wejdźcie na przytaczane tam często forum Knifes.pl i zobaczcie ten wątek :

http://forum.knives....ic,59170.0.html

Właśnie o coś takiego mi chodzi.

to jest bardzo dobry pomysl :)  jezeli takie narzedzie byloby odpowiednio umiejscowione, to mogloby stac sie rozwiazaniem wielu 'problemow' :)

• 0
Wszystko jest dla ludzi, jednak obserwacja naszej rzeczywistości pozwala stać na stanowisku, że: albo nie każdy zasługuje na to miano, albo nie nie każdy winien mieć dostęp do wszystkiego. Wracając zaś do samych pomysłów "anty" - tu, na forum, to jak dać małpie brzytwę. Jesteśmy i tak mocno podzieleni, by nie powiedzieć, skonfliktowani, więc kolejne narzędzia, które miast łączyć społeczność, pogłębiać będą spory, są zwyczajnie zbędne, o ile niewskazane.

W oderwaniu od kontekstu, pomysł tyleż trafny, co leciwy.

W sumie tego nie przemyślałem. Masz 100% racji.

• 0

zglaszam pomysl, nie nowy, przepraszam za to, jednakze powracajacy jak bumerang, i ktory, moim zdaniem, sprowadzilby forum na tor merytorycznej dyskusji wedkarskiej, proponuje usunac ten nieszczesny dzial cafe i okreslic forum jerkbait.pl jako forum wymiany informacji stricte wedkarskiej, jestem pewien, ze pewna czesc uzytkownikow opuscilaby portal droga tzw. nautralnej fluktuacji ... zamiast cafejki powinien powstac dzial C&R, ktory bylby wyraznym znakiem okreslajacym filozofie i wizje tej strony, oczywiscie dzial kierowany przez moda z kompetencja i ze zdrowa doza pewnosci siebie, tak zeby wszelakie tendencje miesiarskie, pojawiajace sie niestety coraz czesciej na lamach forum, mogly byc stosownie tlumione ... przypuszczalnie takze ten dzial bylby swego rodzaju katalizatorem naturalnej fluktuacji

• Like 5

• 0

zglaszam pomysl, nie nowy, przepraszam za to, jednakze powracajacy jak bumerang, i ktory, moim zdaniem, sprowadzilby forum na tor merytorycznej dyskusji wedkarskiej, proponuje usunac ten nieszczesny dzial cafe i okreslic forum jerkbait.pl jako forum wymiany informacji stricte wedkarskiej, jestem pewien, ze pewna czesc uzytkownikow opuscilaby portal droga tzw. nautralnej fluktuacji ... zamiast cafejki powinien powstac dzial C&R, ktory bylby wyraznym znakiem okreslajacym filozofie i wizje tej strony, oczywiscie dzial kierowany przez moda z kompetencja i ze zdrowa doza pewnosci siebie, tak zeby wszelakie tendencje miesiarskie, pojawiajace sie niestety coraz czesciej na lamach forum, mogly byc stosownie tlumione ... przypuszczalnie takze ten dzial bylby swego rodzaju katalizatorem naturalnej fluktuacji

Właśnie i to jest dobry kierunek, jak ktoś chce sobie pogawędzić to jest od tego chat.

Jeśli mowa o pomysłach to nie wiem czy to jest zgodne z regulaminem, ale zacytuję swój post z poprzedniej strony, który pozostał bez odzewu. Każda opinia będzie pomocna również krytyczna.

To może ja wyrażę swoją koncepcję jeśli można, button "lubię to" można ze spokojem zostawić, bo to najbardziej uniwersalna i radosna forma szeroko rozumianej aprobaty, nawet Zucckerman nie wymyślił nic lepszego ;)

Dołożyłbym jednak coś innego jako drugi wyższy stopień aprobaty a mianowicie przecisk "Podaruj jerka" i byłby to wirtualny prezent wyświetlany pod avatarem i danymi personalnymi wyświetlanymi publicznie przy poście. Dokładniej wyglądałoby to tak, że osoba, która dostała 10 wirtualnych prezentów miałaby pod avatarem i danymi informację: "użytkownik otrzymał 10 jerków"

Zastosowanie miałoby to wtedy, gdy konkretna osoba, fachową, rzetelną i konkretną poradą lub innym rodzajem pomocy wsparłaby kolegę z forum, który to mógłby w ten sposób nagrodzić swojego "wybawcę".

Zdaję sobie sprawę, że technicznie przysporzyłoby to trochę pracy, ale efekt byłby niewymierny. Niestety nie bylibyśmy pierwsi z tego rodzajem podziękowań widocznych publicznie, ale przestalibyśmy być w tyle, w końcu "iż jerkbaitowcy nie gęsi iż w tyle nie zostają" :D

Dzięki temu pomysłowi, sądzę, że nie pomylę się jeśli wzrosłaby kultura i zaangażowanie w merytoryczność wypowiedzi wielu z użytkowników, bo każdy chce w końcu być wyróżniony.

Tutaj pojawia się rola proedukacyjna i prokultularna, więc nie ma innego wyjścia tylko pójść w tą stronę ;)

W razie czego technicznie służę pomocą jak znajdę dłuższą chwilę, robiłem podobne rzeczy kiedyś :)

• 0

Musielibyśmy wtenczas przenieść swoje luźne dygresje, rozległe metafory i świeckie fobie na inne obszary tego forum, nawet te merytoryczne -uczynilibyśmy tak z dużą pewnością siebie, bez żadnych skrupułów. Właściciel tego zakątka zmuszony by został do zatrudnienia moderatorów na etat, i to pewnie nie chińczyków za miskę ryżu.  ;)

• 0

No właśnie o tym myślałem że są już Stare Art i myślałem aby odświeżyć temat.

Wynurzę się trochę bardziej bo pisałem z tele.

Chciałbym móc przeczytać odświeżony cykl artykułów pt. "Rodbuiderzy prezentują ....."

Super by było jak do takiego opisu byliby zaproszeni doświadczeni budowniczy z portalu. Mam na myśli Krzyska, Dąbka 111, Mr. Whita,Yglo, Wobi,   i innych doświadczonych których w tym momencie nie wymieniłem.

Wszystko mogło być zebrane do kupy w postaci artykułów lub np. jako temat i podwieszone z wypowiedziami zaproszonych budowniczych.

A nawet skatalogowane tak jak w temacie "Optymalny Zestaw - katalog"

• 0

A ja powrócę do tej propozycji:

A ja jestem za tym, aby w dziale "Wieści znad wody" w wątkach stricte służących do pochwalenia się złowionymi okazami np. szczupaki 2013, bolenie 2013, sandacze 2013 itd. było można umieszczać jedynie fotki złowionych ryb, bez tych gratulacji, gratek itd..

Czasami, żeby sobie fotki z okazałymi rybkami pooglądać trzeba się przedzierać przez dziesiątki postów typu gratki.

Ewentualnie mógłby powstać dodatkowy dział "Okazy naszych forumowiczów" i tam winny wylądować wątki szczupaki 2013, bolenie 2013, sandacze 2013 itd.

A dział "wieści znad wody" nadal służyłby do wymiany spostrzeżeń, wieści znad konkretnej wody co do miejsc, łowionych gatunków, przynęt itd.

P.S.

Oczywiście w nowo powstałym dziale "Okazy naszych forumowiczów", czy jakby on tam się miał nazywać - byłby zakaz gratkowania, tylko posty z fotkami ryb :)

z małymi modyfikacjami (uściśleniami):

- powstają galerie zdjęc (sandacze, sumy, itp.) - jedynie fotki - oczywiscie wskazane byłoby aby przy zdjęciu znajdował się chociaż szczątkowy opis połowu -sprzęt, metoda  - dla zachęty do umieszczania opisów Remek może wstawic już cęgi do kociołka z węglami).

Oglądacze mają możliwośc  tylko i wyłącznie "lajkowania" w celu wyrażenia podziwu dla ryby, ładnego ujęcia itp.

- po sezonie określona ilośc zdjęc z kazdego tematu (np. po 10 szt.) które otrzymały najwięcej lajków przechodzi do Galerii Roku, Co roku tworzymy nową galerię i po kilku latach mamy piękny zbiór wyselekcjonowanych przez użytkowników zdjęc.

przy okazji okaże się też czy cieszą się estymą zdjęcia "etycznie wątpliwe" - ryb potarłowych, itp. i byc może spór o to okaże się jałowy.

• 0

Proponuje dział "zepsuło się" :) Rozumiem, że aby wypowiadać się o jakiś sprzęcie trzeba go troszkę poznać, ale przecież bez żadnego oceniania można podawać (ku przestrodze) suche fakty, takie jak np. "w blaszkach X po trzech godzinach odpadła naklejka", "w kołowrotku Z po 20 godzinach zaczęła szumieć rolka" i tym podobne. Dodatkowo można wymagać aby w opisie awarii był podany przybliżony czas pracy sprzętu / przynęty oraz warunki w jakich łowiliśmy.

przykładowy tekst: przedmiot: obrotówka marki X

zepsuło się: odpadła odblaskowa naklejka

czas użytkowania: 10 godzin

warunki: rzeka Odra

Dla "przejrzystości" proponuję, aby w wątku nie można było komentować, a jedynie podawać swoje "awarie", każdy kto skorzysta z zestawienia będzie miał świadomość, że sprzęt który chce kupić może (ale nie musi) zepsuć się w danych warunkach ..... przy czym, jeżeli to samo "padnie" u 10-20-100 forumowiczów, to już będzie o czymś świadczyć :)

• 0

Bardzo dobry pomysł coś w rodzaju testy naszych użytkowników.Każdy stoi co jakiś czas przed zakupem czegoś  i trzeba szukać i szukać.I oczywiście bez możliwości komentarzy.

Brak możliwości komentowania uniemożliwi o dopytanie o sprawy pominięte czy niezrozumiałe w teście.

Zwróciłbym też uwagę na jedną rzecz - jest nas 10tyś. Pełen przekrój wędkujących. Dostęp do opcji "napisz recenzję" w specjalnym dziale, bez możliwości testowania może spowodować zalew po pierwsze tekstów sponsorowanych, po drugie - tekstów słabych merytorycznie, z fatalnymi zdjęciami itd.

Od początku działania jerkbait stoi dla mnie na kilku nogach - merytoryczność, niezależność, C&R. 

Opcja recenzji, w osobnym dziale - jak najbardziej, ale po przeczytaniu i klepnięciu przez moderatora.

Póki co - każdy ma możliwość napisania takiego wątku, patrząc na opinie i popularnosć opisów mars casta, okumy czy innych sprzętów - myślę ze osobny dział nie jest koniecznie nam potrzebny.

• 0

Tu nie chodzi o testy, tylko o proste stwierdzenie faktu, że coś "się popsuło". Właśnie dlatego bez komentarzy, aby nie przemycać tekstów sponsorowanych. W zamyśle chodzi o to, aby NIKT nie pisał o niczym DOBRZE, a jedynie stwierdzał fakt, że coś wysiadło. Jeżeli pozwolimy na komentarze, to pod każdym merytorycznym postem będzie pięćdziesiąt innych z treścią "a ja mam i mi działa, a mi trzy lata nie padło, itp."

Co może być "sponsorowanego" lub "niemerytorycznego" w stwierdzeniu "urwałem korbkę"?

• 0

:)  zeby nie bylo, ze gderam :)

na forum jest taki watek, co sie 'uwaga bubel' nazywa ... albo podobnie ... zaraz sprawdze ... http://jerkbait.pl/topic/2176-uwaga-bubel/?hl=%2Buwaga+%2Bbubel

tam mozna sie wyzyc do woli, zadac pytanie i skomentowac  :)  zreszta wydaje mi sie, ze dobre 25% zawartosci postow to opis problemow ze sprzetem XY, 75% wpisow to watki sprzetowe i koniecznosc oddzielnego podforum sprzetowego, ktore oczywiscie bedzie trzeba dodatkowo monitorowac, na forum o obliczu quasi sprzetowym, nie wydaje mi sie najwlasciwsza droga, z naciskiem na 'wydaje mi sie' ;)  natomaist wydaje mi sie calkiem cos innego, z duzym i grubymi znaczkami: C&R i merytoryke wedkarska (co juz neijednokrotnie wyrazilem i nadal wyrazal bede)

ale sam pomysl testowiska ... o zglaszam nazwe nowego dzialu  :P uwazam za dobry i wrecz wskazany ... dzial z poligonem 'testowo-doswiadczalnym', oczywiscie ze standaryzowana maska to juz inna bajka ... a i specow od czarnego PR moznaby przez odpowiednio dobrane sito przesiac ;)

• 0

Nie doceniasz naszych speców od internetowego marketingu. ;)

Czarny PR - przedstawiciel firmy X będzie źle pisał o produkcie firmy Y.

To oczywiście spekulacje, ale nie do końca odrealnione. :)

Dobra, będzie pisał, ale ile razy napisze? Jeżeli "złe" oceny jakiejś marki będą się pojawiały jedynie w postach jednego użytkownika, to faktycznie można pomyśleć, że "źle" jest nie ze sprzętem, lecz a nim :)

ps. tu nie chodzi o to, że "coś" jest bublem, tylko o to, że po prostu się zepsuło. W moim "Dragonie" szumi rolka, gdybym wiedział wcześniej może bym go nie kupił, ale wcale nie uważam, że jest bublem ..... po prostu muszę go często smarować.

Edytowane przez bjpol

• 0

Dobrze też może pisać, taki dział naprawdę otwiera szerokie pole do popisu dla reklamy.

Załóżmy, że chcę w dziale "zepsuło się" napisać pozytywnie o woblerach kolegi, który obdarowuje mnie gratisami, ale sam z wiadomych względów pisać o własnym produkcie nie może.

Tworzę temat - "Woblery tralala - kupiłem za nieduże pieniądze, lotne są, porządnie wykonane, a co najważniejsze piekielnie łowne i tu się przyczepić nie mogę, niestety rdzewieją im kółka łącznikowe."

Wobler zareklamowany, bo nikt się przecież w obliczu oczywistych pozytywów nie skupi na nieszczęsnych i co ważniejsze, wymiennych kółkach łącznikowych. :)

Jeśli mamy rozmawiać o sprzęcie to albo konkretnie - artykuł, wpis na blogu i otwarte komentarze pod nim, tam kto chce to sobie wyłowi wartościowe rzeczy, ewentualnie oprze się na opinii kolegów znanych na forum z uczciwości i braku powiązań z dystrybutorami, albo przy okazji, jak to się odbywa teraz, rozmów o metodach połowu, ewentualnie gatunkach ryb. Jest tego wbrew pozorom sporo, nieusystematyzowane - fakt, ale od czego jest wyszukiwarka?  :)

Edytowane przez Dagon
  • Like 2