Skocz do zawartości
  • 0

NOWE POMYSŁY

admin

Pytanie

Cześć,

Mam do Was ogromną prośbę. Mianowicie jeśli macie nowe pomysły dotyczące funkcjonowania forum proszę o wstawianie ich do forum "Regulaminy, uwagi i spostrzeżenia na temat jerkbait.pl". Wiele osób przesyła mi różne zapytania na prywatne wiadomości a ja chciałbym by pomysły były poddawane pod dyskusję właśnie tutaj. Wtedy jest szansa nie tylko na wprowadzenie usprawnień na forum ale również na optymalizację pomysłu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam pomysl.

W dziale "wiesci z nad wody" podpiac temat 

-okazy 2014 w kolejnych latach bedzie to 2015,16 itd.

W nich umieszczane bylyby najwieksze ryby

Szczupaki 90cm+

-Okonie 40cm+

-Sandacze i bolenie 80cm+

-klenie 50cm+

-jazie 55cm+

-brzany 75cm

-sumy 180cm+

W temacie bez zbednych "gratkow" rozmowa, bardziej na temat okolicznosci zlowionych ryb.

Mielibysmy fajne zestawienie z roku na rok, czy lowimy wiecej wiekszych ryb, czy ...

Edytowane przez grunwald1980

• 0

Dziękuję za pomysł. ZAstanawiam się tylko jak to będziemy to obsługiwać? Kiedyś myśłałem o tym by zrobić rekordy jerkbait.pl. Czyli największe ryby - w dłuości, złowione na jerkbait.pl. Taką tablicę rekordowych ryb. Tylko też nie bardzo mam pomysł na to jak to w prosty sposób zrobić i czy w ogóle jest zainteresowanie czymś takim.

Pozdrawiam

Remek

Sent from my iPad using Tapatalk HD

• 0

Pomysł z rekordami jest całkiem interesujący, jedynym problemem jaki ja widzę, przynajmniej na początku, będzie kwestia weryfikacji długości okazu ze zdjęcia.

Ponieważ nie można wymagać od łowców by robili każdą fotografię na tle miarki (bo w sumie po co, zdjęcie musi też być ciekawe) myślę, że jedynym sensownym wyjściem jest poddawanie pod osąd administracji każdej zgłoszonej ryby, utnie to przy okazji różne dziwne dyskusje pod zdjęciami w stylu "ta ryba na tyle nie wygląda", "ile masz wzrostu", "podaj rozstaw palców", bo z decyzją moda się nie dyskutuje.  ;)

Ryba po akceptacji trafia na tablicę rekordów, a po jakimś czasie mamy całkiem zgrabną listę okazów spod szyldu j.pl. o tyle lepszą od innych podobnych rankingów, że wszystkie okazy pływać będą dalej.

Teraz pozostaje tylko kilka pytań:

- ryby krajowe, czy każde?

- lista w galerii, czy osobny wątek?

- liczą się okazy sprzed lat, prezentowane na forum, czy zaczynamy od 2014?

- zabraniamy chłopakom z Wrocławia i okolic wstawiania boleni, czy nie? ;)

Edytowane przez Dagon
  • Like 1

• 0

No to tak ...

Podoba mi sie pomysł z chłopakami z Wrocławia :)

Wierzę w uczciwość i pewne inne wrtości.

Jeśli to tylko Okazy Catch and Release jerkbait.pl.

Możemy rozpocząć od 2014r czyli z pustą kartką.

Zastanawiam się tylko nad technikaliami by było łatwo a np. było top10 ryb w danym gatunku.

• Like 1

• 0

Też jestem za wersją bez możliwości komentowania, zdjęcie+opis, zapytałem głównie dlatego, że chociaż sam pokładam dość sporą wiarę w ludzką życzliwość, bywa ona czasami poddawana dość mocnej próbie. :)  ;)

Za to sam pomysł z Top 10 - bardzo dobry, nie będzie bałaganu, będzie za to solidny peleton największych ryb na forum z odrobiną rywalizacji. ;)

• Like 1

• 0

Na razie to myślę jak to wykombinować. Chciałem kiedyś wprowadzić coś takiego ale zawsze wydwawalo mi się, że to będzie trudne w realizacji. A to powinno aż zachęcać forumowiczów do zgłaszania ryb. Jakąś alternatywą jest coś innego czyli

1. definiujemy górne wymiary - powiedzmy tak bym się załapał :) czyli

- szczupak - powyżej 110 cm

- boleń - powyżej 80cm

itd.

Wszyscy, którzy się załapią - dostają srebrną odzneczkę na forum z rybką TOP. A rekordzista - złotą rybkę. Ale by to dostać muszą być wpisane parametry/warunki połowu (oczywiście bez namiarów GPS na miejscówkę :). Ale nadal nie wiem czy to nie jest zbyt skomplikowane.

• 0

no jasne, ze jest, po co kombinowac jak kon pod gore i generowac dodatkowa prace juz na starcie? :)

wystarczy zdefiniowac podstawowe wymogi jak np. wymiar minimalny dla kazdego gatunku, lowisko i estetyke zdjecia (ktora co tu duzo mowic ostatnimi czasy nie jest godna tego portalu, kto w to watpi wystarczy zeby zajrzal do watku o kleniach), wylaczyc (lub zakazac w tym watku) komentarze a aprobate mozna zawsze wyrazic lajkiem, watek przypiac w wiesciach i ... i ready to go

• Like 3

• 0

Nie jest zbyt skomplikowane, większość forumowiczów ogarnie to bez problemu.

Górne wymiary powinny być wyśrubowane, ale o tym można już podyskutować jakie, dla których gatunków.

Mam na myśli, że jeśli ma to być top 10 j.pl, to niech zaczyna się od naprawdę grubych ryb, tak jak podałeś w przykładzie.

W końcu rekord, to rekord, na znaczek trzeba zasłużyć. :)  ;)

• Like 1

• 0

Chodzilo mi raczej o to by moc popatrzec na fajne ryby, dowiedziec sie w jakich warunkach i na jaki sprzet zostaly zlowione.Duzych ryb czasem trzeba szukac po watkach, pojawi sie fajna ryba i jest zasypana 10cioma stronami gratkow.Nastepnie chlopaki pogadaja sobie jak to ostatnio bylo nad woda, co sie pilo itp.(to nawet fajne jest, bo sa to wiesci znad wody).Ale fajnie byloby popatrzec na kilka szczupakow 100cm+ na zaledwie kilku stronach (tyczy sie to tez innych gatunkow) dowiedziec sie jak zostaly zlowione, powyciagac jakies wnioski , o ile w wedkarstwie jakies da sie wyciagnac :) a jak to ktos na forum napisal "najwieksze sztuki i tak padaja niespodziewanie".Top 10 to fajna sprawa, na zakonczenie sezonu i jako roczne podsumowanie watku.

Pzdr