Skocz do zawartości
  • 0

NOWE POMYSŁY

admin

Pytanie

Cześć,

Mam do Was ogromną prośbę. Mianowicie jeśli macie nowe pomysły dotyczące funkcjonowania forum proszę o wstawianie ich do forum "Regulaminy, uwagi i spostrzeżenia na temat jerkbait.pl". Wiele osób przesyła mi różne zapytania na prywatne wiadomości a ja chciałbym by pomysły były poddawane pod dyskusję właśnie tutaj. Wtedy jest szansa nie tylko na wprowadzenie usprawnień na forum ale również na optymalizację pomysłu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zapewne pamietacie bardzo obszerny watek o temacie gieldy.Bylo wiele pomyslow i super rozwiazanie.Mozna wskoczyc na gielde szukajac tylko wedek, kolowrotkow itp. jednak jest mozliwosc przegladania jak kiedys czyli jak leci.W dziale spinning dzieja sie niestworzone rzeczy.Nowych (nie zawsze madrych a do tego czesto powilanych) tematow przybywa w zastraszajacym tempie.Moze by tak skorzystac z dobrobytu jakim jest rozwiazanie kwestii gieldy i to samo zrobic w dziale spinning.Byc moze (taka mala nadzieja) duza czesc nowych uzytkownikow, miast zakladac nowy temat (usprawiedliwijac sie z gory ze od dwoch lat szuka ale nic nie znalaz na temat nowosci ktora wyjdzie za rok :) ) przeszuka zasoby forum ktore bedzie mial podane na tacy.Wiele wartosciowych watkow wypychaja nowe ze tak delikatnie powiem, mniej wartosciowe.Idealem byloby posegregowanie watkow juz istniejacyh i wrzucenie je do podforow w dziale spinning:

-wedki

-kolowrotki

-przynety

-inne.

Byc moze ulatwiloby to szukanie informacji badz nawet podczepianie sie pod istniejacy juz temat, zamiast zakladanie takiego samego tematu , ktory juz istnieje na 3 stronie dzialu spinning.

Pzdr

Myślisz, że to pomoże?

• 0

Myślisz, że to pomoże?

Mysle ze w jakims stopniu tak.

to pomoze na tyle, ze bedzie wieksza przejrzystosc zawartosci samego forum ale nie uchroni nas przed garbusami, emzetkami i innymi analfebetami wtornymi, ktorzy w przyplywie muzy postanawiaja sie tutaj zalogowac aby zadac x-glupich pytan a nastepnie wbic sie na gielde ... taki lajf :rolleyes:

Pitt podpisze sie pod tym, ale jak juz jakis garbaty nie potrafilby sie powstrzymac to nie zasmiecalby calego dzialu, a i moderatorom latwiej byloby poruszac sie po podfrorach czyscic je w miare potrzeb przez zamykanie strollowanych tematow, badz podpinac te w miare sensowne do innych bardziej rozwinietych.

Proba nie strzelba :)

• 0

Moze by tak skorzystac z dobrobytu jakim jest rozwiazanie kwestii gieldy i to samo zrobic w dziale spinning.Byc moze (taka mala nadzieja) duza czesc nowych uzytkownikow, miast zakladac nowy temat (usprawiedliwijac sie z gory ze od dwoch lat szuka ale nic nie znalaz na temat nowosci ktora wyjdzie za rok :) ) przeszuka zasoby forum ktore bedzie mial podane na tacy.Wiele wartosciowych watkow wypychaja nowe ze tak delikatnie powiem, mniej wartosciowe.Idealem byloby posegregowanie watkow juz istniejacyh i wrzucenie je do podforow w dziale spinning:

-wedki

-kolowrotki

-przynety

-inne.

Byc moze ulatwiloby to szukanie informacji badz nawet podczepianie sie pod istniejacy juz temat, zamiast zakladanie takiego samego tematu , ktory juz istnieje na 3 stronie dzialu spinning.

Pzdr

Myślę, że zdecydowana większość użytkowników znajduje jednak potrzebne informacje w archiwach. Takich danych nie ma, ale stawiam że jest ich dużo. Wystarczy niewielu leniwych użytkowników, aby klonować tematy. Segregacja wątków? OK, tylko kto to zrobi i co potem? To nie zablokuje możliwości pączkowania tych samych wątków w ramach jednego podforum. Co do giełdy. Pomysłów było wiele, jednak żaden który ma szansę zadziałać nie zostanie zrealizowany, bo przy obecnej formule forum= giełda, giełda= forum. Giełda musiałby albo stać się oddzielnym bytem, bez kontaktu z forum, albo stać się tablicą ogłoszeń bez możliwości ingerencji w wątki. Oba pomysły w wielu odmianach pojawiały się w przeszłości. 

• Like 1

• 0

Z tym zawsze będzie problem. Po prostu łatwiej nacisnąć nowy bo to nic nie kosztuje. Szukanie a owszem - kosztuje i to wiele. Proponowane rozwiązania musza być optymalne z punktu widzenia ergonomii zarówno dla userów jak i moderatorów. Na prawdę mamy baaaaaardzo dużo czynności do ogarnięcia, których wogóle nie widać na zewnątrz. Dodawanie kolejnych - nie możliwe.

• 0

"Wydaje mi się, że każdy łowca, który chce pochwalić się swoją zdobyczą powinien wkleić dwa zdjęcia, prezentacja i wypuszczanie, co raczej nie stanowi problemu. Powinno to być zapisane w regulaminie zamieszczania zdjęć.

Jerkbait.pl jest przecież największym propagatorem C&R i zarazem największym portalem wędkarskim w Polsce. Dobrze byłoby gdyby dla młodych ludzi ( i nie tylko ) widok wypuszczanej ryby był czymś naturalnym."
Skopiowałem swoje zdanie z wątku "Sandacze 2014" . Ciekaw jestem opinii władz portalu. 
Dziękuję 
Kamil

• Like 1

• 0

"Wydaje mi się, że każdy łowca, który chce pochwalić się swoją zdobyczą powinien wkleić dwa zdjęcia, prezentacja i wypuszczanie, co raczej nie stanowi problemu. Powinno to być zapisane w regulaminie zamieszczania zdjęć.

Jerkbait.pl jest przecież największym propagatorem C&R i zarazem największym portalem wędkarskim w Polsce. Dobrze byłoby gdyby dla młodych ludzi ( i nie tylko ) widok wypuszczanej ryby był czymś naturalnym."

Skopiowałem swoje zdanie z wątku "Sandacze 2014" . Ciekaw jestem opinii władz portalu. 

Dziękuję 

Kamil

Za wysoka poprzeczka, wtedy liczba wklejanych fotek drastycznie spadnie.. nie będzie czym oka nacieszyć.

• Like 3

• 0

Zdjęcia z wypuszczania? Zależy gdzie się łowi, a jeżeli łowisz sam, w rzece, z wysokiego brzegu, to po prostu niewykonalne ..... kilka razy próbowałem i najlepsze zdjęcie jakie udało mi się zrobić przedstawiało piękne kółka na wodzie .... mogę zawsze dopisywać, że tam była wypuszczona ryba :)

J.

• Like 1

• 0

Zdjęcia z wypuszczania? Zależy gdzie się łowi, a jeżeli łowisz sam, w rzece, z wysokiego brzegu, to po prostu niewykonalne ..... kilka razy próbowałem i najlepsze zdjęcie jakie udało mi się zrobić przedstawiało piękne kółka na wodzie .... mogę zawsze dopisywać, że tam była wypuszczona ryba :)

J.

Kto Cie prosił o zdjęcia ? :angry:

• 0

Tak sobie popatrzyłem i wydaje mi się, że regulamin np giełdy powinien być zawsze na 1 pozycji i to grubą czerwoną czcionką....w innych działach również mógłby być na czerwono. Giełdowy wisi między podpiętymi ogłoszeniami i jest mało widoczny.

Edytowane przez minecjusz
  • Like 1

• 0

Przyjmując, że nadal jest to forum "koleżeńskie", a nie komercyjne, to może by tak dodać do regulaminu giełdy, że jeżeli ktoś kupuje "po koleżeńsku" i np. w ciągu miesiąca wystawia ten sam przedmiot na portalach aukcyjnych, itp. za większą cenę, to powinien dostać "bana"? Znając ciągoty detektywistyczne niektórych z nas o ujawnianie takich przypadków jestem dziwnie spokojny ;)

J.

• 0

Przeglądajć sobie pewien temat na forum, naszła mnie pewna wątpliwość. Pytam ponieważ nie udzielono mi odpowiedzi na wiadomość prywatną. Jako że często mam styczność ze stanowieniem i przestrzeganiem prawa, wątpliwość dotyczy tego punktu w regulaminie: 

Taki zapis moim zdaniem jest bardzo nieprecycyzyjny i tworzy niebezpieczenstwo w postaci nadinterpretacji regulaminu przez Moderatorów. Mam pewną obawę czy dzięki temu zapisowi Moderator nie będzię w niektórych sytuacjach stronniczy jeśli mu sie zostawi taką swobodę. Nie wiem czy nie lepiej jest doprecyzować kto jest tym ostatecznym arbitrem, tak by była to jedna osoba.

W ,,wartościach bezwzględnych" pewnie masz rację.

Moim zdaniem w rzeczywistości Jerkbaitowej Moderator nie jest sędzią który z zasady powinien być bezstronny, ale jest reprezentantem Właściciela i działa w jego imieniu w sposób jaki uzna za konieczny. Poza tym sam Regulamin nie jest jakimś zbiorem praw uchwalonym demokratycznie, a został napisany przez ,,grupę trzymającą władzę". 

To tak jak w dowcipie  .. ,,  pkt 1.- szef ma zawsze rację, pkt 2. - jeżeli masz inne zdanie, to patrz pkt. 1".

• 0

Szkoda tylko że sami zainteresowani sie nie wypowiadaja na ten temat. Wpis wyżej raczej tylko potwierdza moje obawy. Z Twoją tezą że nie powinien być bezstronny sie głęboko nie zgodze. W takim układzie prawo nie jest równe dla wszystkich, a nie może być tak by było jedno prawo dla rządzu a drugie dla reszty. Toteż w nowoczesnych systemach prawnych zbliżamy się do jak największej równośći i przejzystosci prawa stanowionego. Tak ze moim zdaniem bezstronność jest absolutnie konieczna.

Jerkbait to nie demokracja,było już o tym wielokrotnie.

Piszesz Kolego we wcześniejszym poście o jednym "arbitrze",wyobrażasz sobie taka sytuację,w której ten jedyny sprawiedliwy nie może z jakiś względów uczestniczyć w życiu forum przez powiedzmy tydzień (choroba,wyjazd itp) W tym czasie pojawia się na portalu troll z zamiłowania,który uprzykrza swym chamstwem i wulgaryzmem życie spokojnym użytkownikom.

Poza tym j.b pl jest prywatną inicjatywą,uszanujmy to i nie szukajmy dziury w całym.

Pozdrawiam oraz życzę zdrowych i wesołych Świąt...

• Like 1

• 0

od momentu pojawienia sie artykulu o talonie i lamim http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/rodbuilding/dobrana-para-talon-i-lamiglas-r343 rownoczesnie z nim, w naglowku strony, pojawila sie zajawka o tej publikacji, wczoraj opublikowano czesc relacji ze storsjön i malmigen ale juz bez zajawki, troche niekonsekwentnie to wyszlo ale nie o tym chcialem a o samej informacji w naglowku, ktora to zajmuje miejsce i trzeba ja za kazdym razem scrollowac w dol, aby dostac sie do tresci forum ... to jest po prostu uciazliwe, poza tym w marginesie po prawej takze pojawiaja sie informacje o nowych artykulach ... czy mozna wylaczyc ten, moim zdaniem, niepotrzebny gimmick?

• Like 3