Skocz do zawartości
  • 0

NOWE POMYSŁY

admin

Pytanie

Cześć,

Mam do Was ogromną prośbę. Mianowicie jeśli macie nowe pomysły dotyczące funkcjonowania forum proszę o wstawianie ich do forum "Regulaminy, uwagi i spostrzeżenia na temat jerkbait.pl". Wiele osób przesyła mi różne zapytania na prywatne wiadomości a ja chciałbym by pomysły były poddawane pod dyskusję właśnie tutaj. Wtedy jest szansa nie tylko na wprowadzenie usprawnień na forum ale również na optymalizację pomysłu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z racji pewnej sytuacji, która dzisiaj była moim udziałem wychodzę z pewnym pomysłem.

Wątek w dziale giełda, gdzie można uwiarygodnić dokonany zakup. Ostatnio brałem parę wobków od dość anonimowego użytkownika. Pewnie gdyby aż tak anonimowy nie był, to brałbym więcej. Gość okazał się wiarygodny, paczka nadana sprawnie. Skomentowałem w wątku i tym samym post wyleciał (według moderatora za podbicie). Stwierdziłem, że dopiszę w miejscu, gdzie deklarowałem, że zabieram info iż towar otrzymałem. Z drugiej strony w pewnym sensie zapis regulaminu odnośnie nie komentowania transakcji można też pod to podciągnąć. O ile pierwsza kwestia (podbicie) jest zapewne jasna, to druga już - przynajmniej dla mnie - nie. Wiadomo, że są tutaj ludzie o wyrobionej renomie, od których nie ma obaw brać sprzętu. Ale jest sporo takich, co tylko czytają i raz po raz zabiorą głos. To jeszcze nie oznacza jak widać, że są niewiarygodni. Na innych forach, gdzie bywam, takie właśnie wątki funkcjonują. Nieraz już pozwoliły one namierzyć oszusta, a także ułatwić zakup od gościa mającego maksymalnie kilka wypowiedzi (np. skoro jeden z wiarygodnych userów osobiście odbierał od gościa gitarkę, to dla mnie jest to już jakiś wymierny sygnał). Kwestię formy prowadzenia takiego wątku oddaję już pod ogólną dyskusję (o ile w ogóle sam pomysł się spodoba), bo można to rozwiązać na różne sposoby.

Kolejna koncepcja, temat zupełnie inny. Baza sprzętu wędkarskiego. Według mnie brakuje tam jak diabli działu z wędkami. W ogólnej kategorii Spinning przewijają się czasem wątki poświęcone jednej wędce, ale zwykle są to informacje rozbite w kilku wątkach typu "spinning na pstrągi do xxx zł". Ktoś się napoci, zrobi mini reckę wędki, którą posiada, baaa, czasem nawet doda zdjęcie ugięć czy dane, których oszczędził nam producent (wysokość stopek przelotek, długość dolnika itd.). Wątkami w takiej bazie musiałaby jednak zarządzać moderka, bo inaczej zrobi się tam kącik próśb, pytań i słownych utarczek. Znów odwołam się do już sprawdzonego pomysłu (akurat tutaj z forum poświęconego komputerom przenośnym), gdzie:

- dany model otrzymuje swój własny wątek (ewentualnie kilka modeli, które różnią się w sposób nieznaczny) z danymi producenta

- obsługa forum widząc fajną, merytorycznie pożyteczną wypowiedź kopiuje ją do tego właśnie wątku; wypowiedź może zarówno być mini recenzją, zestawem ciekawych danych jak i przestrogą typu "modele sprzed dd.mm.yyyy mają wadę fabryczną - właściciele mogą zgłosić się do serwisu na bezpłatną wymianę"

- post otwierający wątek stanowi miejsce, gdzie trafią kompletne recenzje użytkowników, najlepiej okraszone zdjęciami, filmikami itd.

Forum obecnie już jest niezłą skarbnicą wiedzy, ale trochę kłopotliwą w obsłudze. Jeśli ktoś zna zasady działania mechanizmów indeksujących treści w internecie, a także właściwe metody tworzenia zapytań, to jakoś da radę. Jeśli jednak wpadnie tutaj ktoś, kto okazjonalnie buszuje w sieci i np. szuka informacji o sprzęcie mającym być prezentem, to mamy jak w banku kolejny wtórny wątek.

Swoją drogą kompletnie nie znam przyczyn, dla których jeszcze nie ma stosownej kategorii w "Bazie sprzętu". "Multiplikatory" są - a co by tu nie powiedzieć - stanowią raczej niewielki odsetek sprzętu posiadanego przez polskich spinningistów.

Edytowane przez darks86

• 0

Odpowiem na drugie pytanie. Wszystko po kolei. W lutym uruchamiamy kolejny katalog - kołowrotki. Marzec albo jeszcze luty - agroturystka. Marzec - sklepy wędkarskie. Wędki ... dlaczego nie. Potrzebuję tylko specyfikację wędek czyli dokładnie jakie pola mają być w bazie wędki i zrobię.

• Like 1

• 0

Wątek "Agroturystyka" przydałby się bardzo. Z rodziną często wybieramy się na urlop połączony z wędkowaniem i warto by było poczytać gdzie można się wybrać i jakie miejsca koledzy polecają. Chyba dobrze myślę że o to by chodziło w tym katalogu?

• 0

Jeśli właściciele sami będą mogli się wpisywać, to ta część bazy zamieni się w giełdę ogłoszeń, która niekoniecznie miałaby jakieś pokrycie z rzeczywistością. Katalogów agroturystyk jest już od groma i obecnie nawet google ma problem z właściwym indeksowaniem owych katalogów (katalog potrafi wlecieć nawet wtedy, gdy podajemy kompletny zestaw fraz z domeny prywatnej strony danego noclegu). Fakt, miejscówek będzie w bazie wtedy dużo, ale co z tego, skoro takie coś już jest ? Pomysł fajny, ale chyba lepiej byłoby podejść do tego od strony stricte wędkarskiej.

• 0

Czyli? Konkretnie - jak?

Przede wszystkim agroturystyka wędkarska.

Wpisy będą weryfikowane przez kilka upoważnionych osób,jeśli wpis zostanie zatwierdzony,trafia do bazy.

Stworzyć wspólnie na forum gotową formatkę,tzn przemyśleć jakie informacje miałyby się w niej znaleźć np,dojazd,odległość od wody,jak to woda,ilość miejsc noclegowych,czy są łodzie na stanie ew do wypożyczenia itd itp.

Nie ma co zbytnio komplikować tematu.

Pzdr

• 0

.... można prościej, aby uniknąć spamu reklam (a przynajmniej go zminimalizować) proponuję, aby oferty i opisy miejsc mogli podawać tylko "starzy" uczestnicy forum (jak "starzy" to pojęcie względne i można tu negocjować), a jako drugi warunek stawiałbym, aby wpisujący był w danym obiekcie osobiście i podawał tylko zweryfikowane przez siebie  dane. Proste? ;)

J.

• 0

.... można prościej, aby uniknąć spamu reklam (a przynajmniej go zminimalizować) proponuję, aby oferty i opisy miejsc mogli podawać tylko "starzy" uczestnicy forum (jak "starzy" to pojęcie względne i można tu negocjować), a jako drugi warunek stawiałbym, aby wpisujący był w danym obiekcie osobiście i podawał tylko zweryfikowane przez siebie  dane. Proste? ;)

J.

Co do forumowej "starości" zdania nie mam.

Jeśli idzie o ten drugi warunek to pierwsza rzecz,od której powinniśmy zacząć.Moim zdaniem,bardzo dobry pomysł.

• 0

..... chodzi o to, aby "akwizytorom" się "nie chciało" ... zobacz jak jest na giełdzie, gdzie grono osób wpisuje gdzie się da "gratki", itp, tylko po to, aby mieć 10 postów i coś sprzedać, lub kupić. Jeżeli jednak weźmiemy pod uwagę czas "bycia" na forum, to już jest jakaś gwarancja, że właściciel agroturystki, czy innej oferty nie zalogował się np. pół roku wcześniej, aby się zareklamować ..... mam przynajmniej taką nadzieję.

.... a sam pomysł fajny :)

J.

• 0

..... chodzi o to, aby "akwizytorom" się "nie chciało" ... zobacz jak jest na giełdzie, gdzie grono osób wpisuje gdzie się da "gratki", itp, tylko po to, aby mieć 10 postów i coś sprzedać, lub kupić. Jeżeli jednak weźmiemy pod uwagę czas "bycia" na forum, to już jest jakaś gwarancja, że właściciel agroturystki, czy innej oferty nie zalogował się np. pół roku wcześniej, aby się zareklamować ..... mam przynajmniej taką nadzieję.

.... a sam pomysł fajny :)

J.

Posty z giełdy się nie liczą... .

• 0

Tego myślę nie unikniemy.

Agroturystyka wędkarska - tak. Każdy rekord w bazie obecnie jest zatwierdzany przez moderatora. Jeśli chodzi o to kto będzie mógł woisać oczywiście idealnie byłoby gdyby był to właściciel ale ponownie jest mały problem z weryfikacją. Chciałbym by rozwiązanie wymało niewielkich nakładów jeśli chodzi o uzupełnianie bazy, bez wielkich komplikacji. Dla

Mnie jeśli user był w jakiejś fajnej agro to dlaczego nie mógłby dodać?

• 0

.... wiem, chodzi właśnie o to, że ludzie z parciem na giełdę wpisują co się da i gdzie się da, aby"zdobyć" magiczne minimum postów, następnie sprzedają / kupują ...... i ich aktywność drastycznie maleje :)

J.

Prorok jaki , czy co ?. :D  Post 69 . :P

http://jerkbait.pl/topic/46793-licznik-postow/page-4

Edytowane przez pisarz
  • Like 1

• 0

Dzien dobry :)

moim pomyslem na dzis jest...

Chodzi o zrobienie ankiety - na najczesciej powtarzajace sie pytania czyli

Kolowrotek za 100, 200, 300 zl, na bolenia, klenia, goryla

Wedki podobnie.

Zasady by byly proste - kazdy kto ma np 30 postow moze oddac glos, wpisujac w odpowiednie rubryki swoje typy, pozniej z mila checia nawet sam ( choc czym wiecej tym lepiej :) ) bym podliczyl glosy oglaszajac wyniki z nadzieja ze nowi uzytkownicy forum by nie zadawali 4 podobnych pytan w ciagu tygodnia :)

Co wy na to ?

Edytowane przez meme174

• 0

hmmm widze ze dziś nikt mnie nie może zrozumiec :D 

Prosty przykład 

w tym tygodniu wybieramy the best of fishing reel for 250 zł 

przez tydzień każdy może wpisać swój jeden typ, po czym zbierane sa głosy i tadam - mamy zwycięzce :) 

• 0

hmmm widze ze dziś nikt mnie nie może zrozumiec :D 

Prosty przykład 

w tym tygodniu wybieramy the best of fishing reel for 250 zł 

przez tydzień każdy może wpisać swój jeden typ, po czym zbierane sa głosy i tadam - mamy zwycięzce :)

Jestem za. Z ciekawością bym śledził wyniki :)

W tym tygodniu phenix na tytanach czy na essexach; taaadam ;)

• Like 2

• 0

W sumie to bardzo dobry pomysł.

Stworzyć nawet kilka wątków.

Powiedzmy młynek od 100 do 200,200 do 300,300 do 400zł.Jeśli ktoś szuka kołowrotka w danym przedziale cenowym szuka w odpowiednim wątku.Jeśli czegoś nie znajdzie dla siebie,podbija z pytaniem (oczywiście w odpowiednim wątku,bez tworzenia nowego) do użytkowników.Powinno to stworzyć swoistą bazę danych,oraz unikniemy powstawania kilku(nastu) podobnych wątków w tygodniu.

Podobnie można by było zrobić z kijami.

Pzdr

• Like 1

• 0

Powstaną koledzy tasiemce kilkudziesięciostronicowe, których nikt nie będzie przeglądał bo nie będzie mu się chciało i i tak będą zakładali nowe tematy. Przerabiałem to na innym tematycznie forum jako admin, nie sprawdziło się to. Każdy user zakładający swój temat najszybciej odszukuje ten założony przez siebie a jak jeszcze otrzyma w nim satysfakcjonujące odpowiedzi bez zbędnego wodolejstwa że temat był tutaj czy tutaj poruszany albo weź to zamiast tego, czuje że udzielono mu pomocy i napisano odpowiedzi na zadane pytanie.

• 0

Powstaną koledzy tasiemce kilkudziesięciostronicowe, których nikt nie będzie przeglądał bo nie będzie mu się chciało i i tak będą zakładali nowe tematy....

Tylko wtedy, z czystym sumieniem, takie tematy można wysyłać w kosmos bez zbędnego tłumaczenia...

• 0

Tylko wtedy, z czystym sumieniem, takie tematy można wysyłać w kosmos bez zbędnego tłumaczenia...

Jasne i user stwierdzi że wszyscy a szczególnie Administracja ma go gdzieś albo zaloży kolejny temat jak mu jeden usuną. Jak bym tego nie sprawdził to bym nie pisał a na forum na jakim dziennie bywa ok 1000 userów piszących na dobę średnio ok 3000-8000 wpisów takich tematów jest mnóstwo powielanych i tworzenie tasiemców przenosząc pytania (lub łącząc tematy) do jednego utworzonego wątku z danym problemem się nie sprawdziło.

Edytowane przez CarIvan

• 0

Jasne i user stwierdzi że wszyscy a szczególnie Administracja ma go gdzieś...

I bardzo słusznie "user" stwierdzi, jeśli to jedyny powód dla którego przychodzi na forum z tradycjami, regulaminem i założeniami, które "user" ma w głębokim poważaniu.

W pewnej chwili może ci "userzy" zadadzą sobie pytanie jak to się dzieje, iż są ignorowani...

• Like 2