Skocz do zawartości
  • 0

NOWE POMYSŁY

admin

Pytanie

Cześć,

Mam do Was ogromną prośbę. Mianowicie jeśli macie nowe pomysły dotyczące funkcjonowania forum proszę o wstawianie ich do forum "Regulaminy, uwagi i spostrzeżenia na temat jerkbait.pl". Wiele osób przesyła mi różne zapytania na prywatne wiadomości a ja chciałbym by pomysły były poddawane pod dyskusję właśnie tutaj. Wtedy jest szansa nie tylko na wprowadzenie usprawnień na forum ale również na optymalizację pomysłu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Poza tym w jednym sklepie dany młynek kosztuje 299, a w drugim 349 ;)

Co do agroturystyki, rewelacyjny pomysł! Warto jednak oferty w jakiś sposób weryfikować.

Noo tak ale co mnie obchodzi ze ktos kupuje drozej i jest zbyt leniwy aby poszukac najlepszej oferty ?:)

• Like 1

• 0

Na tym forum można zauważyć, że jeśli ktoś po założeniu tematu zostanie odesłany do szukajki to temat umiera śmiercią naturalną i autor nie zakłada kolejnego.

Wnioskuję, aby do regulaminu złożyć aneks dotyczący zamieszczania jedynie informacyjnych wpisów tak, że zgodnie z regulaminem, wszystkie inne wpisy będą usuwane przez moderatorów.

To jedyny sposób na porządny, informacyjny temat, z którego ludzie będą chcieli korzystać bez konieczności szukania w dziesiątkach czasem stron lub konieczności zakładania nowych wątków.

• 0

Odnośnie tego jak rozwiązać kwestię działu agroturystyka:

Chodziło mi o to, aby zacząć od tego, co nas wędkarzy konkretnie interesuje, czyli akweny. Podstawowym tutaj wymogiem powinna być odległość względem celu naszych wypraw. Kolejna sprawa - czy dane agro oferuje coś więcej. Czasem jest do wypożyczenia np. łódka, rowery, kajak. Warto wiedzieć jak daleko mamy do jakiś sklepów wędkarskich - utopienie zapasu przynęty potrafi skutecznie popsuć wyjazd jeśli do najbliższego wędkarskiego musimy kręcić 100km w jedną stronę. Jeśli agro jest przy samym akwenie, to czy np. dysponuje własnym pomostem / plażą. Innymi słowy skupić się trzeba nie na ilości noclegów, ale tego, co je wyróżnia z naszego punktu widzenia. Bywa, że pobliskie akweny są wodami w dzierżawie, na które obowiązuje osobna opłata - tutaj potrzebujemy konkretnej informacji gdzie możną ją uiścić. Idąc dalej - wokół większych zbiorników wodnych i rzek często powstają niewielkie komercyjne łowiska - wzmianka o takowych w pobliżu noclegu również mile widziana. Musi być również możliwość wystawienia kulturalnej recenzji przez osoby, które tam były (i tutaj jako pewien warunek podałbym udokumentowanie zdjęciem - jeśli zostawimy wolną amerykankę, to zacznie się oczernianie konkurencji z fikcyjnych kont), bo inaczej takie ogłoszenie będzie miało dla nas wiarygodność zbliżoną z oficjalną ofertą agro na ich stronie www.

Może warto byłoby przedyskutować zestaw pól, którymi musi być opisany nocleg ?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Odniosę się jeszcze do pomysłu wątków czy też ankiet w stylu "kołowrotek do 300 zł". Takie coś uważam za śmietnik. Bardzo ciężko się to indeksuje, a jeszcze ciężej przeszukuje. Jeśli nawet w temacie pojawi się 10 merytorycznych wypowiedzi poświęconych danemu modeli, to z poziomu Google możecie tego diabelstwa nie znaleźć. Temat bowiem widnieje jako "kołowrotek do 300 zł" i kolejne strony również pozycjonowane są z taką frazą przewodnią. Google taki wątek sumuje razem i jeśli jest tam 300 postów, 10 dotyczy modelu XXX, to nadal jest to małe ratio targetu do contentu. Jest szansa, że w wynikach wyszukiwania podklinkuje nam dany post, ale z wątkami będzie kiepsko. Oczywiście cały czas odnoszę się do sytuacji, gdy szukamy info o konkretnym modelu, który w takim tasiemcu został zopiniowany. Z praktyki zawodowej wiem, że o wiele lepiej dla portalu jest, gdy wątek dotyczy jednej konkretnej kwestii.

Jeśli faktycznie tak dużo wpada zapytań "XXX do ZZZ zł", to można faktycznie zrobić śmietniczek, ale na pewno nie kosztem osobnych wątków. Wręcz zachęcam wtedy, aby linkować w odpowiedziach do wątków poświęconych sprzętowi zamiast powielać wypowiedzi. Raz, że nie rośnie nam nadmiarowy i chaotyczny content, dwa - tworzymy mapę wewnętrznych linków, trzy - minimalizujemy rozmiar wątku z pytaniami (w domyśle - user w podlinkowanym temacie znajdzie odpowiedzi na pytania, które chciałby zadać).

Inną koncepcją na rozwiązanie problemu są tematy grupujące, w których znajdują się jedynie odnośniki do już istniejących. Podział wtedy dowolny - względem ceny, przeznaczenia, najczęściej wyszukiwanych słów kluczowych. Linkujemy tylko merytoryczne, obszerne wątki, a nie tematy z dwoma postami na krzyż. Taki agregator łatwo przejrzeć nawet prostym CTRL+F. Dodatkowo jest to dla usera wskazówka, że w tym konkretnym temacie mamy zadawać pytanie np. o identyfikację woblerów (przykład akurat taki, bo sam ostatnio trafiłem na 2 poświęcone temu wątki).

Edytowane przez darks86

• 0

@darks86 - mnóstwo merytorycznych uwag i pomysłów, brawo  :D

Mam tylko jedną uwagę do Twojego języka. Czy nie można opisać w języku polskim określenia  "jest to małe ratio targetu do contentu"?   

Czy musisz posługiwać się contentm, userem i agregatorem? Wybacz, ale słabo to brzmi, proszę spróbuj po polsku. 

• Like 3

• 0

Odnośnie tego jak rozwiązać kwestię działu agroturystyka:

Chodziło mi o to, aby zacząć od tego, co nas wędkarzy konkretnie interesuje, czyli akweny. Podstawowym tutaj wymogiem powinna być odległość względem celu naszych wypraw. Kolejna sprawa - czy dane agro oferuje coś więcej. Czasem jest do wypożyczenia np. łódka, rowery, kajak. Warto wiedzieć jak daleko mamy do jakiś sklepów wędkarskich - utopienie zapasu przynęty potrafi skutecznie popsuć wyjazd jeśli do najbliższego wędkarskiego musimy kręcić 100km w jedną stronę. Jeśli agro jest przy samym akwenie, to czy np. dysponuje własnym pomostem / plażą. Innymi słowy skupić się trzeba nie na ilości noclegów, ale tego, co je wyróżnia z naszego punktu widzenia. Bywa, że pobliskie akweny są wodami w dzierżawie, na które obowiązuje osobna opłata - tutaj potrzebujemy konkretnej informacji gdzie możną ją uiścić. Idąc dalej - wokół większych zbiorników wodnych i rzek często powstają niewielkie komercyjne łowiska - wzmianka o takowych w pobliżu noclegu również mile widziana. Musi być również możliwość wystawienia kulturalnej recenzji przez osoby, które tam były (i tutaj jako pewien warunek podałbym udokumentowanie zdjęciem - jeśli zostawimy wolną amerykankę, to zacznie się oczernianie konkurencji z fikcyjnych kont), bo inaczej takie ogłoszenie będzie miało dla nas wiarygodność zbliżoną z oficjalną ofertą agro na ich stronie www.

Może warto byłoby przedyskutować zestaw pól, którymi musi być opisany nocleg ?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Odniosę się jeszcze do pomysłu wątków czy też ankiet w stylu "kołowrotek do 300 zł". Takie coś uważam za śmietnik. Bardzo ciężko się to indeksuje, a jeszcze ciężej przeszukuje. Jeśli nawet w temacie pojawi się 10 merytorycznych wypowiedzi poświęconych danemu modeli, to z poziomu Google możecie tego diabelstwa nie znaleźć. Temat bowiem widnieje jako "kołowrotek do 300 zł" i kolejne strony również pozycjonowane są z taką frazą przewodnią. Google taki wątek sumuje razem i jeśli jest tam 300 postów, 10 dotyczy modelu XXX, to nadal jest to małe ratio targetu do contentu. Jest szansa, że w wynikach wyszukiwania podklinkuje nam dany post, ale z wątkami będzie kiepsko. Oczywiście cały czas odnoszę się do sytuacji, gdy szukamy info o konkretnym modelu, który w takim tasiemcu został zopiniowany. Z praktyki zawodowej wiem, że o wiele lepiej dla portalu jest, gdy wątek dotyczy jednej konkretnej kwestii.

Jeśli faktycznie tak dużo wpada zapytań "XXX do ZZZ zł", to można faktycznie zrobić śmietniczek, ale na pewno nie kosztem osobnych wątków. Wręcz zachęcam wtedy, aby linkować w odpowiedziach do wątków poświęconych sprzętowi zamiast powielać wypowiedzi. Raz, że nie rośnie nam nadmiarowy i chaotyczny content, dwa - tworzymy mapę wewnętrznych linków, trzy - minimalizujemy rozmiar wątku z pytaniami (w domyśle - user w podlinkowanym temacie znajdzie odpowiedzi na pytania, które chciałby zadać).

Inną koncepcją na rozwiązanie problemu są tematy grupujące, w których znajdują się jedynie odnośniki do już istniejących. Podział wtedy dowolny - względem ceny, przeznaczenia, najczęściej wyszukiwanych słów kluczowych. Linkujemy tylko merytoryczne, obszerne wątki, a nie tematy z dwoma postami na krzyż. Taki agregator łatwo przejrzeć nawet prostym CTRL+F. Dodatkowo jest to dla usera wskazówka, że w tym konkretnym temacie mamy zadawać pytanie np. o identyfikację woblerów (przykład akurat taki, bo sam ostatnio trafiłem na 2 poświęcone temu wątki).

Super! Przeniosę Twoje uwagi na formatkę i bazę.

• 0

@darks86 - mnóstwo merytorycznych uwag i pomysłów, brawo  :D

Mam tylko jedną uwagę do Twojego języka. Czy nie można opisać w języku polskim określenia  "jest to małe ratio targetu do contentu"?   

Czy musisz posługiwać się contentm, userem i agregatorem? Wybacz, ale słabo to brzmi, proszę spróbuj po polsku. 

Przepraszam, nawyki z roboty. Czasem mózg mi się przełącza i trudno znaleźć polskie odpowiedniki. Chodziło po prostu o proporcje między treścią poszukiwaną do ogółu treści dostępnej pod danym linkiem. Agregator pacnąłem, bo zwykle takie spisy się automatem robi. I faktycznie, jest na to polskie słowo :) W tym wypadku po prostu "katalog" :)

• 0

Ja wiem, że to biznes, ale niedługo podpięte tematy na giełdzie to będą dwie strony. Może tak jak jest w "ekselu", powinna być możliwość "zwinięcia" tentów podpiętych. Przecież i tak nie przepadną na nastą stronę ;)

chcemy w przyszłości to zmienić

• 0

Proponuję podobnie jak Zasady zamieszczania zdjęć na forum zamieścić Zasady zamieszczania filmów na forum pomijając tylko punkt z wymiarami ryb bo nie wiemy co złowimy nagrywając (podczas nagrywania łowiąc rybę jaka jest w okresie ochronnym już film nie mógłby być zamieszczony na forum) a przy umiejętnym wypuszczeniu ryb ów wymiar nie ma też aż tak wielkiego znaczenia. Podobnie jak w Zasadach dotyczących zamieszczania zdjęć tak i w Zasadach zamieszczania filmów dodał bym punkt iż zamieszczamy zarówno zdjęcia jak i filmy ryb złowionych tylko: na bezzadziorowych kotwicach/hakach i tylko poza okresami ochronnymi dla danych gatunków. Do napisania owej propozycji do Remka i Modów w celu jej rozpatrzenia skłoniły minie ostatnio wrzucane na forum żenujące filmy przez kolegę Spiningista.

Edytowane przez CarIvan

• 0

Mamy na forum dział Wieści z nad wody, czy nawet Fotografię przyrodniczą. Co sądzicie o utworzeniu nowego działu, w którym można byłoby się umawiać na wspólne wędkowanie? Nie mówię tu o konkretnej dacie, ponieważ mamy Kalendarz. Myślę o czymś szerszym jak określenie swojej przynależności do danego odcinka rzeki czy miasta.

Mogłoby to wyglądać na zasadzie tworzenia nowych tematów, takich jak np Koledzy po kiju z XYZ. W każdym z tematów osoba chcąca znaleźć kogoś na wspólne wędkowanie musiałaby powiedzieć coś o sobie, minimalnym minimum byłoby to jaką techniką wędkuje i jakiej ryby szuka.

By niepotrzebnie nie zaśmiecać działu, każdy temat mógłby posiadać swój  podtemat, w którym publicznie rozmawialibyśmy o planowanych wypadach. Można byłoby też zrobić dział tak jak to mamy w Ogólnych, w których poddziałem są Artykuły.  W "Ogólnych" umawiamy się na wędkowanie, natomiast w "Artykułach" gromadzimy o sobie wiedzę. Publiczna rozmowa od tej za pomocą prywatnych wiadomości będzie lepsza ponieważ, jak na giełdzie wystarczy raz się ogłosić i osoby zainteresowane same się znajdą. Plusem będzie także to iż nie będziemy spamować wiadomościami do osób niezainteresowanych. 

• Like 1

• 0

Dziękuję za ponysł. Myślisz, że ktoś będzie z tego korzystał? Z kalendarza praktycznie nikt nie korzysta i właśnie myślę o zamknięciu tego pomysłu. Teraz powyższy pomysł. Ja mam wrażenie, że nikt nie będzie chciał umawiać się na wspólne ryby na swoje hipertajne miejscówki ....

• 0

Pewnie podobny pomysł już był ale...czy byłaby możliwość wstawianie funkcji, która powiadamiałaby nas wtedy gdy ktoś o nas wspomni w poście?

Chodzi mi o coś co funkcjonuje od dawna na facebook, przykładowo fraza "@nick" powodowałaby wytłuszczenie nazwy użytkownika a my w ppowiadomienie dostajemy informację, że ktoś o nas wspomniał.

• Like 1