Skocz do zawartości
  • 0

NOWE POMYSŁY

admin

Pytanie

Cześć,

Mam do Was ogromną prośbę. Mianowicie jeśli macie nowe pomysły dotyczące funkcjonowania forum proszę o wstawianie ich do forum "Regulaminy, uwagi i spostrzeżenia na temat jerkbait.pl". Wiele osób przesyła mi różne zapytania na prywatne wiadomości a ja chciałbym by pomysły były poddawane pod dyskusję właśnie tutaj. Wtedy jest szansa nie tylko na wprowadzenie usprawnień na forum ale również na optymalizację pomysłu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolego @Lars, załóż grupę gdzieś, to jest forum, publiczne forum, a nie zbiór grupek wzajemnej adoracji. To po prostu nie ma sensu, poczytaj regulamin. Istnieją apki na mądre telewizory do dzwonienia i masa programików na kompy, które umożliwiają takie komunikowanie się zamkniętych grup.

Andrzeju, poświadczysz za mnie, a może Friko, czy Sławek OB poświadczy? To kolejny pomysł na tworzenie czegoś, co proponuje @Lars, choć technicznie forma jest inna. 

• Like 2

• 0

Fajny pomysł - możliwość dodawania "dostępu" do wątku grupom lub pojedynczym uzytkownikom chociaz częściowo ograniczyłoby strach przed "mięsiarskimi podglądaczami" czyhającymi na fotki lub informacje o miejscówkach...

Aby ograniczyć dostęp "mięsiarskim podglądaczom" do wiedzy o miejscówkach itd. stosuj regulamin forum tj. :

WARTOŚĆ - umieszczaj wartościowe informacje. Jeśli złowiłeś rybę napisz na jaką przynętę, na jaki sprzęt, jakie były warunki połowu. Napisz coś ciekawego, coś czego sam chciałbyś się dowiedzieć od innego forumowicza. Pamiętaj, że jesteśmy tutaj by dzielić się swoją wiedzą, spostrzeżeniami. Samo zdjęcie to ZA MAŁO!

Robiąc fotografię, którą chcesz wstawić na forum,  uważaj aby nie było na niej cech charakterystycznych typu budynki, znaki żeglugowe itd...

Forum jest publiczne. Jeśli chcesz należeć do jakiejś określonej grupy, bez wścibskich oczu, to zachęcam do organizowania spotkań w terenie o czym pisałem wyżej. Możesz wtedy zapraszać dowolne osoby i nie będziesz musiał wybierać spośród 15 tyś użytkowników.

• 0

Nie wiem do czego pijesz - jak sama nazwa wskazuje, temat dotyczy 'nowych pomyslow' - a wszyscy widzimy, ze coraz mniej osob chce mowić o szczegółach połowu, obawiając się właśnie tych, którzy podglądają, a od c&r są bardzo daleko. Proponowałem rozwiązanie - może jest słabe - znajdz lepsze.

Ja nie raz przezylem oblezenie miejsca, które całkiem przypadkiem pojawiło się kilka dni wcześniej w moim poście.

no chyba, że faktycznie chcemy iść w stronę fotki ryby z ukrytym tłem i bez żadnego opisu okoliczności - bo do tego będziemy moim zdaniem zmierzać.

• Like 1

• 0

Kolego @Lars, załóż grupę gdzieś, to jest forum, publiczne forum, a nie zbiór grupek wzajemnej adoracji. To po prostu nie ma sensu, poczytaj regulamin. Istnieją apki na mądre telewizory do dzwonienia i masa programików na kompy, które umożliwiają takie komunikowanie się zamkniętych grup.

Andrzeju, poświadczysz za mnie, a może Friko, czy Sławek OB poświadczy? To kolejny pomysł na tworzenie czegoś, co proponuje @Lars, choć technicznie forma jest inna. 

Bartek, poświadczę jeśli tylko powiesz.. .  Wierzę Ci.

• 0

Aby ograniczyć dostęp "mięsiarskim podglądaczom" do wiedzy o miejscówkach itd. stosuj regulamin forum tj. :

Robiąc fotografię, którą chcesz wstawić na forum,  uważaj aby nie było na niej cech charakterystycznych typu budynki, znaki żeglugowe itd...

Kolego , to się może sprawdza , ale nie na warszawskiej Wiśle ^_^ . Kiedyś jeden z kolegów zamieścił swoje zdjęcie z złowionym boleniem . Dla ukrycia miejsca połowu sfotografował się na tle brzegowych krzaków. Po kilku minutach wiedziałem gdzie łowił , zresztą potwierdził moje przypuszczenia. Warszawska Wisła jest tak przedeptania , że po rodzaju piasku pod stopami , można rozpoznać miejscówkę. :D

• Like 1

• 0

Kolego @bartsiedlce moja propozycja ma wiele wad z czego doskonale zdaję sobie sprawę, natomiast rozmawiamy nt propozycji zmian na tym konkretnym forum i Twoja uwaga dotycząca możliwości zakładania zamkniętych grup poza forum jest nie na mienscu. Co do regulaminu to przy zmianach tak czy siak on również ulegnie modyfikacji. Mi nie zależy na tworzeniu grup wzajemnej adoracji, nie potrzebuję tego. Zaproponowałem tylko rozwiązanie, które przez pewną partycypację w moderacji być może zwiększy poziom odpowiedzialności za forum wśród użytkowników i zmniejszy liczbę napięć. Nie upieram się przy tej propozycji mając na uwadze jej niedoskonałość. Oczywiście proponowane uprawnienia twórcom tematów trzeba uzależnić od spełnienia jasnych kryteriów np.: stażu, statusu, ilości postów itd.

• 0

Czy będzie wprowadzony pomysł dotyczący zakładania tematów przez nowych użytkowników??? Np.od 100 postów lub mniej??? To jest całkiem mądre i sprytne-,,nowy" będzie musiał używać wyszukiwarki. Z czasem wejdzie mu to w nawyk i może nie będzie po 10 tematów dotyczących jednej przynęty, wędki do 200zł itd. :)

• Like 2

• 0

Nie mamy na razie sprecyzowanej opinii na ten temat. Małymi krokami:

- poprawiamy czytelność tematów wątków

- za chwilę poprawiamy czytelność wpisów w wątkach

- robimy przemeblowanie na giełdzie (to duża zmiana)

Za chwilę podejmiemy kolejne zadania w kierunku podniesienia jakości forum. Osobiście uważam, że nowi też powinni móc zakładać wątki. Kij ma dwa końce. Na forum przychodzą nie tylko mniej doświadczone osoby ale również eksperci - tych należy również brać pod uwagę.

• Like 1

• 0

@Majo całkiem to madre, mimo iż sam jestem (patrząc na liczbę postów) "nowy" to pomysł popieram, patrząc na "nowa zawartość"- bo tak przegladam, forum to rzeczywiście lenistwo w poszukiwaniach tematów oraz wyraźną swobodę w zakładaniu nowych bardzo dobrze widać (choć i tak nie tak strasznie nagminnie jak na innych forach o różnej tematyce (choćby modelarskim), jednak jest obecna a ograniczenia były by regulowały tą kwestię, jednak pozostaje kwestia innego spojżenia na sprawę, mianowicie: a gdy taki "nowy" będzie miał potrzebę naprawdę zadać pytanie którego jeszcze nikt nie zadał? przecież forum nie jest skarbnicą absolutną wiedzy.. więc w mojej opinii z jednej strony ma to sens lecz z drugiej nie w każdej sytuacji.. ale od czego mamy moderatorów  ;)

edyta:

Na forum przychodzą nie tylko mniej doświadczone osoby ale również eksperci - tych należy również brać pod uwagę.

własnie tak

Edytowane przez Cobaltus

• 0

Zauważcie, że dzisiaj jeden wątek już poleciał. W dwóch przypadkach zostały wyedytowane tytuły. Zauważyłem też zdecydowanie lepsze wpisy w niektórych wątkach (to chyba dzięki temu:  http://jerkbait.pl/topic/62466-zasady-tworzenia-wpis%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/ alboakurat świetni wędkarze i forumowicze, którzy piszą wyczerpujące wiadomości). Prosimy o zauważanie zmian :) Kiedy ograniczymy ruch na giełdzie będzie czas na obserwowanie nowych wątków.

• 0

To tylko luźna propozycja, pamiętam że ktoś to proponował lecz temat ucichł.... Oczywiście można a nawet trzeba go udoskonalić.  W tym pomyśle jest głębszy sens- może gdyby nie mogli ,,ot tak" rozpocząć nowego tematu to kwestia używania wyszukiwarki weszłaby im w krew :) Podzielam zdanie Cobaltusa lecz w większość pytań =można zadać w już istniejących wątkach. Byłaby to fajna kontynuacja wątku. I od razu będzie mniej tematów w rodzaju ,,młynek na sandacza,klenia jazia, okonia, jazgarza, nurtowego kiełbia do 300zł".

• Like 1

• 0

@Majo, nie ucichł. Wiele z pomysłów mamy zapisane i albo analizujemy, albo wprowadzono albo będzie wprowadzonych. Właściwie codziennie coś się zmienia ... tylko nie wprowadzimy wszystkiego w jeden dzień - na niektóre rzeczy trzeba czekać. Gdybyśmy zasuwali tak, że każdego dnia mamy coś nowego pewnie znaleźli by się tacy co nie wytrzymali by tempa zmian.

Za chwilę wprowadzamy .... kolejną zmianę w kierunku JAKOŚĆ. Za 5 minut ... :) a kolejną za jakieś 20 minut ... :) To dla tych co nie widzą zmian na forum :)

• Like 2

• 0

Kolego @bartsiedlce moja propozycja ma wiele wad z czego doskonale zdaję sobie sprawę, natomiast rozmawiamy nt propozycji zmian na tym konkretnym forum i Twoja uwaga dotycząca możliwości zakładania zamkniętych grup poza forum jest nie na mienscu. Co do regulaminu to przy zmianach tak czy siak on również ulegnie modyfikacji. Mi nie zależy na tworzeniu grup wzajemnej adoracji, nie potrzebuję tego. Zaproponowałem tylko rozwiązanie, które przez pewną partycypację w moderacji być może zwiększy poziom odpowiedzialności za forum wśród użytkowników i zmniejszy liczbę napięć. Nie upieram się przy tej propozycji mając na uwadze jej niedoskonałość. Oczywiście proponowane uprawnienia twórcom tematów trzeba uzależnić od spełnienia jasnych kryteriów np.: stażu, statusu, ilości postów itd.

@Lars, nie miałem zamiaru urazić, ale jestem realistą. Dając uprawnienia moderatorskie użytkownikom, administracja dopuści do tworzenia takich grup, a to nic dobrego. Nagle forum stanie się zbiorem x małych, zamkniętych grupek, a przecież nie o to chodzi. Istnieje cała masa możliwości dyskutowania z wybranymi, tu trzeba tworzyć zdrową, otwartą społeczność. Temu służą najnowsze zmiany i całym sercem popieram Remka  i całą ekipę w ich tworzeniu.

Niech pomysły mnożą się, niech toczy się dyskusja na ich temat. Pamiętajmy jednak o celu podstawowym istnienia forum. 

Pozdrawiam - Bartek

• Like 2

• 0

Jak sami zauważyliście, kryterium ilości wysłanych postów się nie sprawdza. Ludzie będą je sobie specjalnie nabijać.

Może zamiast tego zastosować kryterium ilości "lajków". Też nie idealne, ale znacznie bardziej oddające to w jaki sposób dana osoba udziela się na forum.

Czyli np. dostęp do giełdy od 10 lajków :)

• Like 1

• 0

@Lars, nie miałem zamiaru urazić, ale jestem realistą. Dając uprawnienia moderatorskie użytkownikom, administracja dopuści do tworzenia takich grup, a to nic dobrego. Nagle forum stanie się zbiorem x małych, zamkniętych grupek, a przecież nie o to chodzi. Istnieje cała masa możliwości dyskutowania z wybranymi, tu trzeba tworzyć zdrową, otwartą społeczność. Temu służą najnowsze zmiany i całym sercem popieram Remka  i całą ekipę w ich tworzeniu.

Niech pomysły mnożą się, niech toczy się dyskusja na ich temat. Pamiętajmy jednak o celu podstawowym istnienia forum. 

Pozdrawiam - Bartek

Naszym celem nigdy nie było i nadal nie jest tworzenia zamkniętego środowiska. 10 lat temu tworzyłem to forum po to by wędkarze mieli miejsce, w którym mogą wymieniać się wiedzą na temat połowu ryb drapieżnych. Nie chodzi nam wcale o miejscówki i namiary GPS tylko o to "jak". A "jak" często prowokuje do tego by samemu pomyśleć dlaczego łowię coraz lepiej, dlaczego dzisiaj było kiepsko a innym razem zupełnie inaczej. Rozwijajmy się ... Owszem można powiedzieć, no tak jak zdradzę swoją tajemnicę (złotego pociagu) to inni wyłowią moje ryby. Może tak, może nie ... dlatego oprócz złów ... poszliśmy dalej ... wypuść. Ktoś pewnie powie ... ooo .. mam być bardziej święty od Papierza, a ten tam mięsiarz ... przyjdzie i będzie się ze mnie nabijał ... że jestem naiwniakiem. Zmieniajmy siebie, pokazujmy jakimi jesteśmy wędkarzami, być może inni, przez przykład też się zmienią ... a jeśli nie? Mamy na to realny wpływ?

• Like 1

• 0

Jak sami zauważyliście, kryterium ilości wysłanych postów się nie sprawdza. Ludzie będą je sobie specjalnie nabijać.

Może zamiast tego zastosować kryterium ilości "lajków". Też nie idealne, ale znacznie bardziej oddające to w jaki sposób dana osoba udziela się na forum.

Czyli np. dostęp do giełdy od 10 lajków :)

Ilosc lajkow tez latwo obejsc, wystarczy dobra fota w jerkbait sie smieje :)

Oczywicie ladne zdjecie z ryba jest jeszcze lepsze :)

• Like 1

• 0

Naszym celem nigdy nie było i nadal nie jest tworzenia zamkniętego środowiska. 10 lat temu tworzyłem to forum po to by wędkarze mieli miejsce, w którym mogą wymieniać się wiedzą na temat połowu ryb drapieżnych. Nie chodzi nam wcale o miejscówki i namiary GPS tylko o to "jak". A "jak" często prowokuje do tego by samemu pomyśleć dlaczego łowię coraz lepiej, dlaczego dzisiaj było kiepsko a innym razem zupełnie inaczej. Rozwijajmy się ... Owszem można powiedzieć, no tak jak zdradzę swoją tajemnicę (złotego pociagu) to inni wyłowią moje ryby. Może tak, może nie ... dlatego oprócz złów ... poszliśmy dalej ... wypuść. Ktoś pewnie powie ... ooo .. mam być bardziej święty od Papierza, a ten tam mięsiarz ... przyjdzie i będzie się ze mnie nabijał ... że jestem naiwniakiem. Zmieniajmy siebie, pokazujmy jakimi jesteśmy wędkarzami, być może inni, przez przykład też się zmienią ... a jeśli nie? Mamy na to realny wpływ?

@Remku jestem świadomy niedoskonałości i zagrożeń kryjących się w mojej propozycji. Rozumiem też idee przyświecające wielkiemu i potrzebnemu projektowi jakim jest JB.pl. Dla pełnej jasności, intencją mojej sugestii nie było ukrywanie miejsc połowów ale mniejsza o to. Kończąc temat mojego pomysłu jestem bardzo ciekawy rozwiązań prowadzących do normalizacji poziomu dyskusji i mam na myśli zarówno oczywiste łamanie zasad jak i zawoalowane. Edytowane przez Lars

• 0

To może dla miru domowego i bezpieczeństwa wyjątkowo wielu użytkowników, wprowadzić do regulaminu zapis o przewodniej roli miesięczników lakierowanych :) Nietykalności ich poglądów, kontestowania ich logiki oraz intelektualnej wartości, a także szczególnej ochrony ich nosicieli - skoro edukacyjny kierunek jest dla wędkarzy nie do przyjęcia.  Byłoby miło i tenteges .. :) Onym ..

• 0

To może dla miru domowego i bezpieczeństwa wyjątkowo wielu użytkowników, wprowadzić do regulaminu zapis o przewodniej roli miesięczników lakierowanych :) Nietykalności ich poglądów, kontestowania ich logiki oraz intelektualnej wartości, a także szczególnej ochrony ich nosicieli - skoro edukacyjny kierunek jest dla wędkarzy nie do przyjęcia. Byłoby miło i tenteges .. :) Onym ..

Idź na ryby zamiast czytać WŚ:) Edytowane przez Lars
  • Like 1

• 0

Masz ci.. Echo żurnala się odezwało .. :)

Pomimo że ciągoty są wyraźne -nie należy też powoływać złożonych  z anonimowych ochotników dwójek czy trójek, których zadaniem będzie ustalanie co autor miał na myśli , czemu i komu jest podły, oraz jak go z forum wykluczyć - ku wiekuistemu szczęściu oburzonych, dotkniętych  i uciśnionych w swoich infantylnych horyzontach :)

• 0

Pisalem kilka razy ale swiat milczal, moze w dobie przyszlych zmian ktos mnie uslyszy.Proponuje aby otworzyc dzial " Rekordy jb.pl" . Trafialy by tam najwieksze ryby lowione przez nas.Naturalnie kazda z ryb musialaby przekroczyc wymiar narzucony danemu gatunkowi. Warunkiem koniecznym oprocz zdjecia rzecz jasna, opis polowu:

-pogoda

-warunki nad woda

-pora roku 

-sprzet i technika polowu.

Fajnie byloby gdyby zaistnial zakaz dodawania komentarzy, badz komentarze dotyczyly danej ryby a nie calego gatunku, poniewaz zrobilby sie balagan.

Moglibysmy wiele sie dowiedziec, poznac pory roku, dnia, najskuteczniejsze przynety i techniki polowu danej ryby.

Na tak wielkim i zaawansowanym forum dziwie sie , ze do tej pory nikt nie zainteresowal sie pomyslem.

Pzdr

• Like 4

• 0

Kolejny nowy/stary pomysl to zeobienie dzialu spinning na wzor gieldy, czyli podkategorie.W dziale tym wyodrebnic sprzet tj.

-wedki

-kolowrotki

-przynety

-linki i inne.

Ulatwiloby to przegladanie forum , szukanie interesujacego tematu oraz w jakims stopniu powstrzymaloby to "narodziny" nowych tematow.

• Like 7