Skocz do zawartości
  • 0

NOWE POMYSŁY

admin

Pytanie

Cześć,

Mam do Was ogromną prośbę. Mianowicie jeśli macie nowe pomysły dotyczące funkcjonowania forum proszę o wstawianie ich do forum "Regulaminy, uwagi i spostrzeżenia na temat jerkbait.pl". Wiele osób przesyła mi różne zapytania na prywatne wiadomości a ja chciałbym by pomysły były poddawane pod dyskusję właśnie tutaj. Wtedy jest szansa nie tylko na wprowadzenie usprawnień na forum ale również na optymalizację pomysłu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Uważam, że całkowita likwidacja działu cafe zaowocuje wzrostem pustych postów w działach merytorycznych co da efekt przeciwny od zamierzonego, można zrobić eksperyment, ale póki co wydaje mi się, że taka strefa buforowa jest potrzebna, można jedynie zmniejszyć jej wagę np. wyłączyć z wyświetlania w nowej zawartości.

• Like 2

• 0

Jeszcze jeden malutki pomysl, byc moze godzacy w idee forum, ale to tylko pomysl.Maly kacik dla "lowiacych inaczej".Rozne metody polowy wylaczajac zywca i martwa rybke.Chwile temu mialem ochote zaopatrzyc sie w feeder i lowic brzany, wiem gdzie sa, jakie sa :) ale ostatecznie nie potrafilem "zdradzic" spinningu.Szukajac informacji na innych forach popadlem w rozpacz.Wartosc merytoryczna jest tak marnej jakosci w porownaniu z jb.pl , ze ostatecznie porzucilem pomyl.Jest wsrod nas napewno wiele osob lowiacych innymi metodami ryby spokojnego zeru.Mysle ze jb.pl zyskalby nowych czlonkow, ktorzy pomogliby zainicjowac przygode z biala ryba, jak rowniez mogliby czerpac garsciami z encyklopedii spinningu jaka jest jb.pl.Zawsze jak mysle aby "posiedziec" nad woda wygodnie w krzeselku i pojawia sie ten niesmak w zwiazku z chwilowym porzuceniem sztucznych przynet, przychodzi mi na mysl jeden forumowicz , @white willow, terazniejszy @pumba, ktory mowi ze jego ryba numer jeden jest lin :)

Chcialbym czasem w chwili zwatpienia i marnych sukcesow ze spinningiem , bedac tu na tym forum skorzystac z wiedzy innych, ktorzy bedac zapalonymi spinningistami odpuszczaja raz na jakis czas gonitwe za drapieznikiem i siedzac wygodnie na krzeselku, wypuszczajac dym z papieroska z niecierpliwoscia wpatruja sie w szczytowke badz antenke splawika.Wielu z nas zaczynalo od splawika , jego przytopienie napewno obudzilo by w nas malego dzieciaka z gilem pod nosem, sloikiem robakow i ciezkim teleskopem w rece :) obudziloby na nowo smak pasji jaka stalo sie wedkarstwo.

• Like 4

• 0

grunwald1980 dziękuję za pomysł. Bardzo doceniam!

Natomiast tutaj cele mamy jasno określone - połów ryb drapieżnych, sztucznymi przynętami. Na razie też nie chcemy rozszerzać obszarów. Koncentrujemy się na tym co mamy - zwiększamy jakość.

• Like 2

• 0

Ja mam też pytanie Remku - czy była by zatem opcja ukrywania całego działu tzn. klikam w belkę danego działu, się ów dział zwija lub rozwija (pokazuje). Gdzieś takie coś widziałem i fajnie działało bo schowałem dany dział i czytałem lub pisałem w tych co chciałem po przeczytaniu resztę postów oznaczałem jako przeczytane i po sprawie.

• 0

Ja mam też pytanie Remku - czy była by zatem opcja ukrywania całego działu tzn. klikam w belkę danego działu, się ów dział zwija lub rozwija (pokazuje). Gdzieś takie coś widziałem i fajnie działało bo schowałem dany dział i czytałem lub pisałem w tych co chciałem po przeczytaniu resztę postów oznaczałem jako przeczytane i po sprawie.

Przeciez takie cos jest, chyba ze chodzi Tobie o ukrywanie tez poddzialow?

Kolo kazdego dzialu masz minusik i mozesz sobie go ukryc.

• 0

Przeciez takie cos jest, chyba ze chodzi Tobie o ukrywanie tez poddzialow?

Kolo kazdego dzialu masz minusik i mozesz sobie go ukryc.

Nie mam na myśli całych sekcji tylko działy np. w Hand made  nie czytam działu Lurebuilding dział techniczny  bo nie robię i robił nie będę woblerów, za to chętnie czytam pozostałe. Podobnie z sekcją Sprzęt wędkarski nie interesuje mnie np. wędkarstwo muchowe czy baitcasting i chętnie bym te działy ukrył by nie musieć przewijać tak rozłożonego forum suwakiem góra-dół.  To mam na myśli jeśli jest to oczywiście wykonalne, jeśli nie trudno nie nalegam.

• 0

Nie mam na myśli całych sekcji tylko działy np. w Hand made  nie czytam działu Lurebuilding dział techniczny  bo nie robię i robił nie będę woblerów, za to chętnie czytam pozostałe. Podobnie z sekcją Sprzęt wędkarski nie interesuje mnie np. wędkarstwo muchowe czy baitcasting i chętnie bym te działy ukrył by nie musieć przewijać tak rozłożonego forum suwakiem góra-dół.  To mam na myśli jeśli jest to oczywiście wykonalne, jeśli nie trudno nie nalegam.

Tak myslalem ze bardziej chodzi Tobie o pod-dzialy ;)

• 0

Tak jeszcze przyszedł mi do głowy jeden pomysł, brakuje na forum cytowania selektywnego tzn. zaznaczam jakiś tekst w czyimś wpisie klikam na ikonkę cytuj selektywnie i w okno odpowiedzi wrzuca mi się tylko zaznaczony fragment wypowiedzi jako cytat a nie cały tekst. Gdy chcę odnieść się do zdania innego z tego samegoż wpisu to znów zaznaczam konkretne zdanie i znów ikona cytuj selektywnie. Tak zacytowałem dzieląc wpis Sławka w temacie Mięsiarz Polski ale by to zrobić musiałem za każdym razem cytować całość i wycinać z cytatu tekst do jakiego akurat nie chcę się odnieść.

• 0

jest obecnie "baza sprzętu" ale brakuje mi w niej kilku rzeczy, które przewijają się w postach i tak

a) wstęp, który tłumaczyłby młodym adeptom wędkowania np typy oznaczeń kołowrotków różnych producentów, co to jest FB w Shimano, a co to XG lub HG itp, po czym poznać że kołowrotek do słonej wody itp

b ) przy kilku wiodących producentach dałoby się stworzyć hierarchię kołowrotków u danego producenta czyli, że najpierw Stelka, potem Twinek, a potem co (I tak na przestrzeni lat)? co prawda nowe modele dochodzą, ale to też da się opisać, przecież historycznie wiadomo co było,

c) tak samo info jakie szpule od jakiego kołowrotka pasują do innego zaś jeśli są typy szpul jak w starych Shimano MS, R itp to też co to znaczy, jak ma się numer na szpuli etc. teraz jest to do znalezienia ale jest to rozrzucone po wielu postach

d) wiele modeli kołowrotków ma swoje przypadłości, tak jak samochody, w jednych modelach trzeba zwracać na jakiś element a w innym to jest ok - tu tez można dodać taki wpis

e) brakuje opisów starych kołowrotków, które pomogłyby w zorientowaniu się co jest czym, bo skąd ma ktoś wiedzieć czym różni się czarnuch Perfection Aero 1000W od czarnucha Super Aero 1000 GTM? Przecież jak te kołowrotki wchodziły na rynek to co poniektórych użytkowników forum nie było na świecie, a kołowrotki nadal działają. DO tego potrzebny jest wpis co do roku wydania danego modelu

oczywiście nie może to być dział otwarty gdzie każdy doda swój wpis, moderatorzy oraz aeropag mędrców niech tworzy takie rzeczy i udostępnia pozostałym pasjonatom

obecnie wiedza jest rozproszona po osobach jak i po wpisach na forum, praca benedyktyńska aby to zebrać, ale efekt i jego wartość nie do przecenienia dla użytkowników forum - obecnych i przyszłych.

Edytowane przez wuran
  • Like 1

• 0

No tak, tylko taki podzial musi ktos zrobic, @wuran zglaszasz sie na ochotnika? ;)

tak, mogę pozbierać okruchy wiedzy z jb, sam nie mam jej za wiele, wiec jak ktoś rzuci potem na to okiem znawcy i  naniesie poprawki to może powstanie coś wartościowego.

Choć zapewne są osoby, które maja np katalogi DAIWA czy SHIMANO z poprzednich lat i stamtąd też można trochę wiedzy zaczerpnąć. Tak jak pościągać schematy kołowrotków i umieścić w jednym miejscu, a tak co rusz ktoś pyta gdzie znajdę schemat do tego i tego.

• Like 1