Skocz do zawartości
  • 0

NOWE POMYSŁY

admin

Pytanie

Cześć,

Mam do Was ogromną prośbę. Mianowicie jeśli macie nowe pomysły dotyczące funkcjonowania forum proszę o wstawianie ich do forum "Regulaminy, uwagi i spostrzeżenia na temat jerkbait.pl". Wiele osób przesyła mi różne zapytania na prywatne wiadomości a ja chciałbym by pomysły były poddawane pod dyskusję właśnie tutaj. Wtedy jest szansa nie tylko na wprowadzenie usprawnień na forum ale również na optymalizację pomysłu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Hej

Chciałbym pod dyskusję wrzucić temat odnośnie giełdy sprzętu wędkarskiego.

W mojej ocenie wątki sponsorowane tak się mieszają z tym co chce sprzedać "Kowalski", że trudno za tym nadążyć. Szczególnie klikając na smartfonie.

W mojej ocenie rozdzielenie treści sponsorowanej od reszty da czytelniejszy obraz użytkownikowi.

Inni niech wypowiedzą się sami.

• Like 2

• 0

Rzeczywiście ogłoszeń podwieszonych zrobiło się całkiem sporo i trochę wpłynęło to negatywnie na czytelność tego działu. Można porozmawiać o tym jak to poprawić. Należałoby wymyśleć jakieś rozwiązanie, które z jednej strony poprawiłoby czytelność a z drugiej w dalszym ciągu zapewni eksponowanie ogłoszeń komercyjnych osobom które je wykupiły. Nie zdziwie się też jeżeli do żadnych zmian nie dojdzie, Remek wielokrotnie podkreślał że giełda jest tylko dodatkiem i chce aby działania na niej jak najmniej angażowały moderatorów i doskonale go rozumiem. Niemniej jeżeli sami coś sensownego wymyślimy to może coś się uda poprawić w tej kwestii.

Edytowane przez MichałM
  • Like 3

• 0

Przeglądając dział rodbuilding mam za każdym razem nieodparte wrażenie, że tam panuje trochę chaos. Wydaje mi się, że przydałby się dodatkowy dział, coś w rodzaju rod photos jak na forum Fiberglass Flyrodders. Każdy nowy projekt, to nowy wątek, który nie miesza się z wątkami technicznymi i pozostałymi.

• 0

Przeglądając dział rodbuilding mam za każdym razem nieodparte wrażenie, że tam panuje trochę chaos. Wydaje mi się, że przydałby się dodatkowy dział, coś w rodzaju rod photos jak na forum Fiberglass Flyrodders. Każdy nowy projekt, to nowy wątek, który nie miesza się z wątkami technicznymi i pozostałymi.

Co do dzialu rodbuilding to najwyzej by mozna podzielic jak w lure, na dzial techniczny i watki autorskie.

Osobny watek dla kazdego nowego projektu, zdecydowanie nie. Nie ma co zbytnio komplikowac ;) 

• 0

Paweł, a co miałoby się pokomplikować? :) Wątki autorskie zdaje się już są w galerii rodbuildingowej użytkowników. Szukanie w nich konkretnego projektu jest zwyczajnie  koszmarnie niewygodne. Dział rod photos na wspomnianym przeze mnie forum bardzo fajnie się ogląda i w razie czego łatwo znaleźć coś, na czym człowiek chętnie zawiesiłby oko. Ostatnio prawie przegapiłbym Twój zielony kijek, bo czytanie wątków od końca lekko "wyszło mi bokiem"  ;)

Edytowane przez Pluszszcz

• 0

Paweł, a co miałoby się pokomplikować? :) Wątki autorskie zdaje się już są w galerii rodbuildingowej użytkowników. Szukanie w nich konkretnego projektu jest zwyczajnie  koszmarnie niewygodne. Dział rod photos na wspomnianym przeze mnie forum bardzo fajnie się ogląda i w razie czego łatwo znaleźć coś, na czym człowiek chętnie zawiesiłby oko. Ostatnio prawie przegapiłbym Twój zielony kijek, bo czytanie wątków od końca lekko "wyszło mi bokiem"  ;)

Nie wiem czy to przejrzyscie by wygladalo, np jak ktos ma 40 pare wedek zrobionych to 40 pare nowych tematow? Bo tak to zrozumialem :) A tak to sie prowadzi swoj watek i wlasciwie wszystko jest w jednym miejscu ;) 

No chyba ze masz jakis pomysl zeby podlinkowac te nowe tematy (nowa wedka = nowy watek) pod glowny watek tworcy.

Co do szukania, to faktycznie wyszukiwarka jest koszmarna :D

• 0

Nie wiem czy to przejrzyscie by wygladalo, np jak ktos ma 40 pare wedek zrobionych to 40 pare nowych tematow? Bo tak to zrozumialem :) A tak to sie prowadzi swoj watek i wlasciwie wszystko jest w jednym miejscu ;)

No chyba ze masz jakis pomysl zeby podlinkowac te nowe tematy (nowa wedka = nowy watek) pod glowny watek tworcy.

Co do szukania, to faktycznie wyszukiwarka jest koszmarna :D

Czterdzieści parę wędek to niemal czterdzieści stron w konkretnym autorskim wątku przez który czasem ciężko się przedrzeć :)

Taka sama ilość tematów, sumując, zajmuje  jedną stronę z kawałkiem. Łatwo sobie przypomnieć i odnaleźć  w takim układzie nawet trochę zapomniany projekt. Galeria rodbuildingowa użytkowników jest wprawdzie wydzielona, ale w środku,  to samo co na forum.

Koszmarna szukajka :) jest mało użyteczna, żeby nie powiedzieć, że wcale :)

• 0

Patrząc z punktu właściciela wątku to się zgadza. :)  Jeśli ktoś wstawi do swojego tematu z wędkami coś innego np. ciekawą maszynkę,  to ona szybko zniknie w forumowym szumie, a raczej w grochu z kapustą :)

Dokladnie, ja nie tylko wedki wstawiam w watku, inne rzeczy z procesu 'produkcji' tez ;)

Edytowane przez Del Toro

• 0

może ja jestem jakiś ułomny ale nie wiem czy chociaż raz udało mi się coś znaleźć przy pomocy wyszukiwarki :P 

zawsze lepiej sprawdzało się wpisanie w google żądanej frazy z dopiskiem jerkbait

Niestety, co przyznawałem już kilka razy, przeszukiwarka to najgorsza część tego rozwiązania. Niewiele, albo nic nie da się niestety z tym zrobić. :( po prostu kiepsko została zaprojektowana przez twórców oprogramowania.

• 0

Pierwsza aukcja charytatywna cieszyła się dużym zainteresowaniem, część zwycięzców postanowiła wylicytowane przedmioty pozostawić do kolejnej tury. Zatem jak mawiał klasyk kina "narodziła się nowa świecka tradycja". Proponuję by to usankcjonować i by takie aukcje odbywały sie cyklicznie. W celu odciążenia modów z gargantuicznej roboty przy takiej aukcji proponuje by odbywało sie to na zasadach podobnych do WOŚP na Allegro. Czyli każdy ofiarodawca sam wystawia aukcję ( po akceptacji zwierzchności, tak jak w przypadku bazy sprzętu wędkarskiego ) i sam po zakończonej licytacji i potwierdzeniu od moda o dokonaniu wpłaty przez zwycięzcę, wysyła towar na dane podane przez zwycięzcę. Moderator musiałby jedynie klepnąć akceptację wystawienia aukcji i po zakończeniu poinformować o wpływie płatności. Oprócz materialnych fantów można by w takich aukcjach wystawiać też wartości niematerialne  :D np. wycieczka z przewodnikiem wędkarskim gdyby ktoś z forumowiczów zdecydował się robić za przewodnika czy  jedno lub kilkudniowy pobyt wędkarski ( nie tylko na Bagnach u Mańka ) itp. Można by też dopuścic oferty mniej związane z wędkarstwem a bardziej z wykonywaną pracą zawodową nie mówiąc już o innym hobby ( żywcem z cafe jerkbait jak piwko, piwo, piweczko ... :lol:  :lol:  ) Widzę tu ogromne pole do popisu ograniczone jedynie fantazją ofiarodawcy  ;)

...no dobra to kończe bo mnie też już fantazja ponosi ... :)  :D

• Like 3

• 0

Wojtku, Dziękuję za Twoje uwagi. Mamy to już trochę "ogarnięte", a terminy na rok przyszły zaklepane ;)

Aukcja jest rozbita na dwie części - główną, która niedawno się skończyła, oraz dodatkową, taką "dogrywkę", która rozpocznie się po Nowym Roku. Terminy zostaną podane do wiadomości. Zostało nam sporo przynęt do wylicytowania, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić coś od siebie. Może to być cokolwiek związane z naszym hobby. Kubek, koszulka, rysunek... Może i usługi przewodnika :) Propozycje mile widziane. 

Pewne rzeczy poprawimy. Inne zmienimy. Natomiast od "centralnego" punktu rozsyłania przynęt nie odstąpimy. Wiem, że jest to sporo pracy, ale ta praca musi być wykonana perfekcyjnie. Czasem niektórych ponosi fantazja, na którą jerkbait nie może sobie pozwolić.

• Like 2

• 0

Aukcja jest rozbita na dwie części - główną, która niedawno się skończyła, oraz dodatkową, taką "dogrywkę", która rozpocznie się po Nowym Roku. Terminy zostaną podane do wiadomości. Zostało nam sporo przynęt do wylicytowania, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić coś od siebie. Może to być cokolwiek związane z naszym hobby. Kubek, koszulka, rysunek... Może i usługi przewodnika :) Propozycje mile widziane. 

Pewne rzeczy poprawimy. Inne zmienimy. Natomiast od "centralnego" punktu rozsyłania przynęt nie odstąpimy. 

Sam czekam na drugą część aukcji, chciałem coś tam ofiarować. Z regulaminu aukcji charytatywnej wynikał tylko  drugi termin na licytacje fantów nie pochodzących z konkursu przynęt. Jak widać ten termin jest już nieaktualny i na dodatek nie doszukałem się szczegółów - jak np. to że fanty trzeba przesłać do milupy ( chyba? ) to znaczy gdzie ? Może to tylko mój problem "co ja patrze ?"  Może warto jeszcze otworzyć wątek aukcja charytatywna - dogrywka ( dla takich rozgarniętych inaczej jak ja ) i tam skrobnąć jak wziąźć udział i rozszerzyć ofertę licytacji by darczyńcy nie skupiali sie tylko na przynętach ?

Nie mam nic do centralnego rozdzielnictwa  :D choć nazwa może nie wszystkim dobrze się kojarzy. Po prostu chciałem odjąć mozolnej pracy modom.

• 0

Daj Piotrowi @milupie trochę odsapnąć :D

Jeszcze pierwsza część niedokończona, wpłaty i wysyłki z licytacji w toku, zaraz Święta i Nowy Rok, a Ty chcesz wszystko "na już" ;) Będzie oficjalne podsumowanie części pierwszej, będzie też ogłoszona "dogrywka". Ludzie mają obowiązki w pracy, domowe, nie nakładajmy na siebie obciążeń ponad miarę :)

• 0

Sam czekam na drugą część aukcji, chciałem coś tam ofiarować. Z regulaminu aukcji charytatywnej wynikał tylko drugi termin na licytacje fantów nie pochodzących z konkursu przynęt. Jak widać ten termin jest już nieaktualny i na dodatek nie doszukałem się szczegółów - jak np. to że fanty trzeba przesłać do milupy ( chyba? ) to znaczy gdzie ? Może to tylko mój problem "co ja patrze ?" Może warto jeszcze otworzyć wątek aukcja charytatywna - dogrywka ( dla takich rozgarniętych inaczej jak ja ) i tam skrobnąć jak wziąźć udział i rozszerzyć ofertę licytacji by darczyńcy nie skupiali sie tylko na przynętach ?

Nie mam nic do centralnego rozdzielnictwa :D choć nazwa może nie wszystkim dobrze się kojarzy. Po prostu chciałem odjąć mozolnej pracy modom.

II termin się przesunął bo jak Janusz już wspomniał dopinam wysyłkę I tury, a niestety "jeść się chce" i muszę pracować.

Licytacja w II turze rusza już niedługo, co do centralnego rozdzielnictwa to w tej edycji obowiązuje, co do przyszłości to dopiero pracujemy nad tym.

Jeśli zaś chodzi o możliwość dołączenia do tej edycji i adres gdzie należy przesyłać fanty to większość osób zgłaszających chęć udziału sobie poradziła pisząc do mnie.

• 0

Kolejny pomysł gdyby władze zwierzchnie się nudziły - zarejestrowanie jerkbait.pl jako organizacji porzytku publicznego.

Większość z forumowiczów jest tak stara :D , że musi się podzielić podatkiem dochodowym z wiadomym urzędem. Mając status opp może ubiegać się o przekazanie 1% z podatku.

Nawet jeśli tylko we własnym gronie pozbieramy ten 1% to może to być nawet znacząca kwota. Jej zużytkowanie też wymyśliłem - zorganizowanie siedzib regionalnych. Na początek może nie w reprezentacyjnych biurowcach ale raczej w takich pierdolnikach typu PZW. Można znaleźć i wynająć takie lokale za przysłowiowe trzy piątki na miesiąć ( sam taki lokal zdobyłem dla syna a zrezygnowałem z takiego zawrotnie drogiego za osiem dych na miesiąc ) Byłoby miejsce gdzie można się spotkać zwłaszcza w długie zimowe wieczory, posiedziec i pogawędzić przy napojach bezprocentowych, powymieniać informacjami, zorganizować np. warsztaty ze strugania wobków czy serwisowania sprzętu, wymianę sprzętu czy nawet giełdę w jakiś określony dzień miesiąca, itd. itd. W zależności od potrzeb i możliwości czasowych forumowiczów takie kluby mogłyby funkcjonować albo w określone dni i godziny w miesiący czy tygodniu albo nawet w sposób ciągły jeśli znajdą się tacy mniej przywiązani do pracy zawodowej a bardziej do swojego hobby. 

Żeby nie było że tylko podpuszczam innych, to w razie czego zobowiązuję się pomóc w organizacji takiego miejsca w Krakowie ( poszukiwanie siedziby, prace remontowe, wyposażenie, dyżury ) Oczywiście nie w pełnym zakresie bo jako bezrobotny rolnik na dwóch arach nie udźwignę tego finansowo  :lol:  :D

• Like 2