Skocz do zawartości
  • 0

NOWE POMYSŁY

admin

Pytanie

Cześć,

Mam do Was ogromną prośbę. Mianowicie jeśli macie nowe pomysły dotyczące funkcjonowania forum proszę o wstawianie ich do forum "Regulaminy, uwagi i spostrzeżenia na temat jerkbait.pl". Wiele osób przesyła mi różne zapytania na prywatne wiadomości a ja chciałbym by pomysły były poddawane pod dyskusję właśnie tutaj. Wtedy jest szansa nie tylko na wprowadzenie usprawnień na forum ale również na optymalizację pomysłu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ostatnio narobiło się sporo nowiciuszy którzy za wszelką cenę chcą wejść na giełdę i piszą posty jak najęci. Tak jak @Radosław Es wczoraj i dzisiaj. Tylko zaśmieca to forum.

Może by tak wydłużyć czas do 60-90 dni pobytu na forum przed wejściem na giełdę i do tego zmniejszyć lub znieść limit postów?

Wiem, pilnujemy 

• Like 1

• 0

Jeśli zdublowałem, lub już jest takie coś to przepraszam, ale nasunęło mi się takie coś żeby zrobić dział testy sprzętu? Kije, kołowrotki, akcesoria? Jest to możliwe?

Edytowane przez Mateusz88

• 0

Jeśli zdublowałem, lub już jest takie coś to przepraszam, ale nasunęło mi się takie coś żeby zrobić dział testy sprzętu? Kije, kołowrotki, akcesoria? Jest to możliwe?

Przeciez masz dzial sprzetowy, tam mozesz dopisywac swoje opinie/testy/przemyslenia co do danego sprzetu :)

http://jerkbait.pl/forum/43-baza-sprzętu-wędkarskiego/

• 0

fajnie by było bo mam kilka testów, które napisałem dla "naszego kilkuosobowego forum" i fajnie by było podzielić się tym z innymi forumowiczami ;)

może to pomóc w dokonaniu wyboru

PS Na stronce FC w artykułach są moje wpisy i takie coś chciałbym dodać tutaj, bo nie każdy może wiedzieć, że może być tam napisane takie coś

Edytowane przez Mateusz88

• 0

A ja mam pomysł żeby założyć wątek podpięty do KUPIĘ pod tytułem "MAM ZAMIAR KUPIĆ" , albo "BĘDĘ  KUPOWAŁ" gdzie osoby planujące zakupy w zagranicznych sklepach mogłyby sygnalizować że będą kupowały w jakimś określonym sklepie i szukają chętnych do wspólnego zakupu (redukcja kosztów wysyłki, nie wszyscy są na tyle gramotni żeby robić zakupy samemu, etc..

Edytowane przez slawek_2348
  • Like 3

• 0

W zwiazku z ostatnim spięciem na linii ryba z Polski a nie z Polski przyszedł mi do głowy pomysł - nie pomysł  ;) 

Może by utworzyć w wieściach znad wody wątek ogólny typu " Zagraniczne drapieżniki 2016 " gdzie koledzy łowiący poza granicami Polski chwaliliby się swoimi sukcesami . Mogłoby to znaczaco ukrócić spory zupełnie niepotrzebne i co nieco ułatwić  :)  

• Like 1

• 0

To nie był spór " ryba z Polski a nie z Polski" tylko spór o to czy na j.b można chwalić się łowieniem ryb tarłowych, w tym przypadku szczupaków, w sytuacji gdy gospodarz łowiska pozwala na takie praktyki.

Moim skromnym zdaniem jeśli nie pozwala sie na zdjęcia ryb jakie mają okres ochronny w Polsce to i nie powinno się pozwalać na takie zdjęcia ryb będących w okresie ochronnym w Polsce ale złowionych poza granicami naszego kraju. Jb.pl to forum jak by nie było polskie i powinno się zezwalać na foty złowionych ryb, jakie nie są w okresie ochronnym trwającym w Polsce. Ja tam jednak tutaj nie mam żadnego liczącego się zdania, więc patrząc na fotki szczupaków czy sandaczy jakie teraz u nas są w okresie ochronnym a są pokazywane bo złowione za granicami Polski to jednak czuję niesmak.

• 0

No właśnie o to mi chodzi , nie byłoby watpliwości . Kto chce poogladać to wchodzi , oglada fotki , lajkuje bądź nie ale nie komentuje i nie szuka wyjasnień czy to dobrze czy nie . Nie wedkuję w Polsce , PZW nie opłacam od ponad 10 lat i .... nie wiem jakie sa wymiary ochronne ryb . Czy to źle ? ;)

• 0

Ale potrafisz rozpoznać ryby w czasie tarła, nabite ikrą, i umiesz powstrzymać się przed ich łowieniem?  Przed wstawianiem dumnych fotek z ikrzakami? Jakie to ma znaczenie gdzie i kiedy?

I pamiętamy jakie są podstawy tego portalu? C&R i takie tam... chyba, ze coś się zmieniło a wtedy trzeba będzie się udać w drogę za Pittem i resztą...

• 0

Nie wedkuję w Polsce , PZW nie opłacam od ponad 10 lat i .... nie wiem jakie sa wymiary ochronne ryb . Czy to źle ? ;)

Moim zdaniem źle bo portal ma docelowo opierać się na ideii C&R, mało tego regulamin zabrania wklejania zdjęć z rybami jakie zostały złowione w okresie ochronnym dla nich ustalonym w Polsce a dodatkowo w regulaminie masz określone wymiary, poczytaj sobie - http://jerkbait.pl/topic/3700-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87-na-forum-jerkbaitpl/, pisząc na portalu i wklejając zdjęcia powinieneś wiedzieć  jakich ryb i w jakim czasie nie powinno się pokazywać nie łamiąc zasad portalu. Doczytać o tym w sieci nie problem, to nie epoka kamienia łupanego. Ja więc jestem za tym, że jeśli dostosowujemy się do zasad to wszyscy a nie tylko Ci co mieszkają, łowią i pokazują zdjęcia z rybami złowionymi w naszym kraju a Ci mieszkający poza granicami i tam łowiący już nie muszą tych zasad przestrzegać, bo to nie jest w porządku. Skoro okres ochronny szczupaka w Polsce przypada od 1 stycznia do 30 kwietnia to dla mnie logicznym jest, iż na portalu w tym okresie nie powinny znaleźć się zdjęcia z tym szczupakiem, jeśli został on w tym czasie złowiony, niezależnie czy w Polsce czy poza jej granicami, bez wyjątku także na to, że fotki są z rybami złowionymi poza sezonem ochronnym obowiązującym w Polsce a wrzucanymi na portal np. teraz bo to kiedy zdjęcie zostało wykonane można łatwo ustalić. 

Nawiązując do powyższego pkt. 7 regulaminu moim zdaniem powinien mieć brzmienie

7. Nie publikujemy zdjęć ryb złowionych w okresie ochronnym obowiązującym w Polsce dla danej ryby lub naruszających regulamin danego łowiska.

Wówczas wszyscy użytkownicy portalu byli by traktowani na równi z pokazywaniem zdjęć złowionych ryb. 

Edytowane przez Hunter_pike

• 0

Należy i powinno się publikować na portalu jerkbait pl fotografie wszystkich legalnie, zgodnie z prawem złowionych ryb, ze wszystkich stron świata, nie bacząc na obciachowe dąsy użytkowników ani żadne idiotyczne wykładnie. Friko miał rację..

• Like 4

• 0

Moim skromnym zdaniem jeśli nie pozwala sie na zdjęcia ryb jakie mają okres ochronny w Polsce to i nie powinno się pozwalać na takie zdjęcia ryb będących w okresie ochronnym w Polsce ale złowionych poza granicami naszego kraju. Jb.pl to forum jak by nie było polskie i powinno się zezwalać na foty złowionych ryb, jakie nie są w okresie ochronnym trwającym w Polsce. Ja tam jednak tutaj nie mam żadnego liczącego się zdania, więc patrząc na fotki szczupaków czy sandaczy jakie teraz u nas są w okresie ochronnym a są pokazywane bo złowione za granicami Polski to jednak czuję niesmak.

Jakos nie sadze ze polski regulamin PZW jest wyrocznia w tych sprawach... 

• Like 1

• 0

Należy i powinno się publikować na portalu jerkbait pl fotografie wszystkich legalnie, zgodnie z prawem złowionych ryb, ze wszystkich stron świata, nie bacząc na obciachowe dąsy użytkowników ani żadne idiotyczne wykładnie. Friko miał rację..

Amen...

A tak na marginesie, moze pseudo obroncy by sie wzieli za watki okoniowe, jaziowe, kleniowe? Te tarlaki nie godne waszej obrony? Jak nie maja okresu ochronnego w regulaminie PZW, to juz nie tarlaki?

A moze dostosujmy sie bardziej do europejskich standardow, zero pstragow do marca? Zero jazi, okoni, kleni od marca do czerwca? 

A moze zrobic takie cos jak na niektorych zbiornikach w UK, gdzie szczupaki na spina mozna lowic od wrzesnia do konca stycznia? Zimniejsza woda, lepsza przezywalnosc. 

Nie ma to jak miec podwojne standardy, nieprawdaz? ;)

• 0

Nie podlizuj się. Nie ma w moim słowie obciachowych dąsów ani idiotycznych wykładni, okres ochronny powinien być przestrzegany również w kwestii wstrzymania się od publikacji ryb złowionych w tym okresie niezależnie na jakiej wodzie i w jakim kraju. U nas ten okres ochronny jest i fotki takie powinny być niedozwolone bez wyjątków. 

A tak na marginesie, moze pseudo obroncy by sie wzieli za watki okoniowe, jaziowe, kleniowe? Te tarlaki nie godne waszej obrony? Jak nie maja okresu ochronnego w regulaminie PZW, to juz nie tarlaki?

Ależ godne, zauważ że ja w żadnym z tematów nie komentuję, nie bronię, nie neguję by nie zaśmiecać tych tematów zbędnymi wpisami z moimi przemyśleniami, od tego jest np. ten dział choć i też nie tutaj powinniśmy o tym pisać i wyrażać swoje opinie bo to temat dotyczący nowych pomysłów dotyczących portalu a nie do rozważania nad słusznością wklejania zdjęć. Ochrona tarlaków to inna kwestia nad jaką mało niestety wędkarzy się skupia. 

• 0

Wiec Tobie odpowiadam ze twoj pomysl zeby wszystkich wrzucic do jednego wora i stosowac sie tylko do regulaminu PZW, nie ma zadnej racji bytu.

więc ryby złowione za granicą a mające w Polsce okres ochronny można pokazywać a te co złowione są w Polsce w tym samym czasie już nie? to teraz wystarczy napisać przy każdym zdjęciu foto z zagranicy i będzie git? myślę że to nie jest idealne rozwiązanie no ale ja tam prawa głosu nie mam więc kończę swoją polemikę na ten temat, nie lajkuję zdjęć ryb złowionych w okresie ochronnym jaki mają określony w Polsce nawet jeśli zostały te ryby złowione za granicą bo mi się to nie podoba no ale to moje wewnętrzne odczucie jakie wzbudza we mnie poczucie .............  zresztą kogo to obchodzi.  :huh:

• 0

A ryby z zagranicy sa lowione wedlug przepisow PZW czy tych przepisow z zagranicy? Twierdzisz ze w UK maja gorsze przepisy niz te w PL? Czyli to w UK nie ma ryb, a w PL dzieki tym idealnym przepisom jest eldorago? 

Tak rozumujac to ja powinienen byz zgorszony ze w PL lowi sie pstragi juz od stycznia itd...

Szczupaki skonczylem lowic w styczniu, ale wole widok zagranicznego pika wypuszczanego w marcu, niz bereciarski maj w Polsce...

• Like 3

• 0

Brak ryb w PL, to niekoniecznie wina tylko przepisów.

Przede wszystkim mentalność ludzi jest sporym problemem.

Na zachodzie po rybie białko przeważnie ludzie udają się do sklepów.

U nas nadal wielu tkwi w poprzedniej epoce, gdzie nie było co do gara włożyć i człowiek taszczył do domu wszystko co "upolował" na mieście i na łonie natury.

• 0

A ryby z zagranicy sa lowione wedlug przepisow PZW czy tych przepisow z zagranicy? Twierdzisz ze w UK maja gorsze przepisy niz te w PL? Czyli to w UK nie ma ryb, a w PL dzieki tym idealnym przepisom jest eldorago? 

Tak rozumujac to ja powinienen byz zgorszony ze w PL lowi sie pstragi juz od stycznia itd...

Szczupaki skonczylem lowic w styczniu, ale wole widok zagranicznego pika wypuszczanego w marcu, niz bereciarski maj w Polsce...

Nie zrozumiałeś mnie, ja mam na myśli to, że niezależnie jakie i gdzie są przepisy dotyczące łowienia to na portalu powinno być dozwolone zamieszczanie zdjęć szczupaków złowionych dopiero od 1 maja do 31 grudnia gdyż od 1 stycznia do 30 kwietnia w Polsce jest ustalony ich okres ochronny i w tym czasie nie powinno sie zezwalać na publikację zdjęć z szczupakami, niezależnie gdzie je złowiono. Też oczywiście wolę widzieć rybę wypuszczoną niż zberetowaną ale to już każdego indywidualne podejście do tematu czy wypuszczasz bo łowisz dla pasji czy bierzesz bo łowisz dla mięsa. Celowo nie poruszam na szerszą skalę tematu tarłowego bo wówczas zakaz łowienia i pokazywania na zdjęciach szczupaka powinien trwać od 1 listopada do 1 czerwca, z prostego powodu - od listopada samice znacznie zwiększają ilość ikry w sobie a na głębszych wodach szczupak potrafi sie wytrzeć dopiero w maju, choć przeważnie w marcu jest już po tarle. W moim okręgu wprowadzono odgórnie np okres ochronny szczupaka już od 1 grudnia czyli o miesiąc go wydłużono i bardzo dobrze.