Skocz do zawartości
  • 0

NOWE POMYSŁY

admin

Pytanie

Cześć,

Mam do Was ogromną prośbę. Mianowicie jeśli macie nowe pomysły dotyczące funkcjonowania forum proszę o wstawianie ich do forum "Regulaminy, uwagi i spostrzeżenia na temat jerkbait.pl". Wiele osób przesyła mi różne zapytania na prywatne wiadomości a ja chciałbym by pomysły były poddawane pod dyskusję właśnie tutaj. Wtedy jest szansa nie tylko na wprowadzenie usprawnień na forum ale również na optymalizację pomysłu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie zrozumiałeś mnie, ja mam na myśli to, że niezależnie jakie i gdzie są przepisy dotyczące łowienia to na portalu powinno być dozwolone zamieszczanie zdjęć szczupaków złowionych dopiero od 1 maja do 31 grudnia gdyż od 1 stycznia do 30 kwietnia w Polsce jest ustalony ich okres ochronny i w tym czasie nie powinno sie zezwalać na publikację zdjęć z szczupakami, niezależnie gdzie je złowiono.

i tu się mylisz zgodnie z prawem powszechnie obowiązującym (ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 12 listopada 2001 r.w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie. Dz.U.2001.138.1559 z dnia 2001.12.04 z późn. zmianami) to okres ochronny dla

2) szczupaka (Esox lucius L.):

a) w rzekach i zbiornikach zaporowych - od dnia 1 stycznia do dnia 30 kwietnia,
b ) w pozostałych wodach - od dnia 1 marca do dnia 30 kwietnia,

zaś to co wskazujesz jako prawo to RAPR, który obowiązuje na wodach PZW (które nie stanowią nawet 2/3 wód w Polsce). Tak więc powołujesz się na uregulowanie prawne Stowarzyszenia jakim jest PZW, a jak zauważyłem jerkbait.pl nie jest agendą PZW
Edytowane przez wuran
  • Like 3

• 0

Wykładnia to dużo za mało..  Należy niezwłocznie sporządzić indeks pojęć i tematów niemiłych wychowankom mediów i  wyznawców alternatywnych form inteligencji, co wykluczy ich poczucie dyskryminacji, może nawet tak niedopuszczalnej dziś  nietolerancji . A nawet stać się liderami tłumu, do którego portal nieuchronnie zmierza..  :) 

O! I c&r w roli całorocznego zaklęcia, znoszącego wszystkie możliwe grzechy..

Edytowane przez Sławek Oppeln Bronikowski
  • Like 6

• 0

Każda rozdęta ideologia produkuje swoją patologię np:C&R i bezwzględnych wyznawców ma coraz więcej do zwalczania patologi, czytaj - odmienności poglądowej, a jak wrogów zewnętrznych zabraknie to zaczyna się szukanie ich w swoich szeregach na zasadzie mniejszej i większej koszerności poglądowej i zasług w jej krzewieniu...

I może nie ma co się dziwić bo tak po prostu funkcjonuje niedowartościowany (w tym także przez własne wnętrze) człowiek "grupowy" od wieków.

Także od wieków, umiar, pokora i samoograniczenie ciągle w odwrocie. I tak już zostanie,- bo niby dlaczego miało by się zmienić?

Sławek,- jeśli ta jedynie słuszna ideologia przyjmie na forum swoje apogeum,- to łatwiej będzie "rzucić legitymacją" - musisz pamiętać podobny mechanizm z komuny!

Już czekam na możliwość złożenia samokrytyki w stylu: kiedy mam ochotę zjeść: sandacza, okonia, pstrąga, lipienia, łososia, troć, innych nie wymieniam bo mi nie smakują i zasługa była by marna, to po prostu zabijam złowioną rybę i cieszę się jej smakiem nie marnując ani kawałka  :)

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 4

• 0

Sprawa jest dość drażliwa, jeśli jesteśmy na forum promującym etyczne wędkarstwo to faktycznie powinniśmy nasze postępowanie zweryfikować. Według mnie niema nic pięknego w zębatych maciorach uginających się pod ciężarem własnej ikry, jest to równie nieestetyczne co zdjęcie ledwie żywej trociowej dętki, sandałów z wytrzeszczem, ryby w piaskowej panierce, zakrwawionej, czy też trzymanej za oczodoły - co swoją drogą jest dość powszechne w krajach skandynawskich, dostosowywać się bo u nich wolno? trzeba wypracować kompromis, albo pozwalamy na maciory i panierkę, albo stawiamy na jakość. Moim zdaniem powinniśmy kierować się głównie estetyką, na równi zdjęcia jak i samej ryby. W kwestii łowienia w ,,okresie ochronnym", wystarczy oddzielny ,,zagraniczny" temat, pozostawmy to bez dyskusji, wolno = wolno, ale zasady dotyczące zdjęcia obowiązywać powinny w obu wątkach na równi. Skoro jest nas na forum 16 000 etycznych, zaangażowanych w jakościowy rozwój forum wędkarzy (  -_-  ), nie powinno dla nas stanowić wyzwania dostosowanie się do kilku nowych punktów dotyczących stanu prezentowanej ryby.

Karol

• Like 3

• 0

Cały problem w tym Karolu że takie pojęcia jak: etyka, estetyka, piękno, czy nawet kompromis oznacza dla każdego człowieka co innego i nie wykonalne jest równanie w tych kwestiach do jakiegokolwiek wzorca, który nawet gdyby stanął "po środku" i tak został by zanegowany.... Oznaczał by również taki "środek" jakąś dla mnie przynajmniej sztuczną granice rozumienia itd...

Z tymi watkami polskimi i zagranicznymi to tak mi troszkę zakrawa na budowanie takiego "polaczkowa" na zasadzie - tu jesteśmy MY a tam .....

To jest sztuczny, krzywdzący i podszyty przekonaniem o wyższości podział czegoś nad czymś.

Skupmy się może nad tym fenomenem naszego hobby, który łączy tego co wyskoczył po ciężkiej harówie robotnika z profesorem, któremu łeb się kopci od kolejnej zawiłej teorii,- spotkałem takich których oczy mówiły to samo - mimo wszelkich możliwych różnic.

Żeby nie było całkiem anarchicznie, wydaje mi się, że powinniśmy pisać "ryba złowiona w ......" i po sprawie a właśnie zadbać o to by nie robić podłej parodii C&R z niby wypuszczanym sandaczem który już ma wytrzeszcz i oczy jak pingpongi bo właśnie dostał w pałę czy innych okoliczności które sprawnie wyliczył Karol.

• Like 3

• 0

Oczywiście, wszystko można zanegować, dla tego oznacznikami czerwonej linii powinny być właśnie wspomniane punkty - wytrzeszcz, panierka itd. Już nawet widzę te chore dyskusje na temat ,,gdzie jest granica po której zaczyna się wytrzeszcz", ale od tego właśnie będzie guzik ,,zgłoś" i moderator... a ludzie koniec końców jakoś ten zdrowy ,,środek" wypracują..
Jeśli zaś chodzi o wydzielenie tematu ,,zagranicznego", poszedłem w zupełnie inną stronę, dla mnie ma to aspekt czysto edukacyjny, żeby młodzi przeglądając ,,wieści z nad wody" nie dochodzili do wniosku, że skoro wypuszczają, to mogą iść nad Odrę, Bug czy Wisłę i czesać ryby w tarło. Odpowiednie oznaczenie miejsca połowu wydaje się dostatecznie załatwiać tą kwestię.

Edytowane przez Panek
  • Like 1

• 0

Nie wiem co Team i Moderatorzy ustala ale jestem pozytywnej myśli , że dogodzą każdemu  ;)  :)

no jak to się uda to szacunek, będziemy mieli nową Władzę!

A wtedy idę głosować... Remek na Prezydenta, Friko na Premiera, reszta ekipy w Ministry! zacieszacz.gif

Edytowane przez Jano

• 0

No nie bardzo to wystarczy , mielismy dowód tego niedawno w wątku szczupakowym . Nie wiem co Team i Moderatorzy ustala ale jestem pozytywnej myśli , że dogodzą każdemu  ;)  :)

Mat, to samo bedzie w osobnym watku, zaraz sie jakis krzykacz znajdzie ze co z tego ze wedlug przepisow danego kraju, ale jemu sie i tak nie podoba, bo nie tak jak w przepisach PZW i juz. 

Widze tez dwulicowosc tego naszego srodowiska, tutaj same matrony, idealisci, obroncy dobrego smaku... a na fejsiku, ooo szczupaczek/sandaczyk sie przylowil, o i jeszcze ze dwa, no tak przy okoniach na alge 3...  B)  :lol:  :lol:

Edytowane przez Del Toro
  • Like 5

• 0

Wszystkim nie dogodzimy na pewno. Czym dluzej o tym mysle tym bardziej dochodze do wniosku że cała sprawa sprowadza się do moderacji która powinna dbać zarówno o to, żeby ludzie nie bali się wrzucać zdjęć na jerkbaita w obawie że zostaną zgnojeni przez hejterów jak i o to, żeby poziom prezentowanych zdjęć był estetyczny i odpowiadał założeniom portalu. Szansę na pogodzenie tych dwóch kwestii widzę na ten moment głównie w aktywnej moderacji Wieści znad wody - żadne nowe regulaminy itp chyba nic nie dadzą bo jest to po prostu obszar w którym samoregulacja nie działa i potrzebne jest - niestety- reczne sterowanie

• Like 6

• 0

no tak, to prawda...

większości jednak kojarzy się: kasacja = pacyfikacja :mellow:

Tez masz racje, ale taka kasacja powinna byc w wiesciach z nad wody. Wez naprzyklad watek szczupakowy, przed kasacja mial 6 stron, prawie 120 postow, i tylko 6 postow ze zdjeciem ryby... Watek pstragowy, czasami dyskusja o niczym przez dwie strony, bez zadnej ryby... itd

• Like 4

• 0

Może jest to możliwe na poziomie technicznym,- nie wiem? Ale tak sobie pomyślałem, że można by tak jak są pod avatarem hasełka "Twórcy" "Forumowicze" itd...

ten napis dać na podkładzie z flagi: polskiej, angielskiej, hiszpańskiej czy nawet niemieckiej i wtedy dla nie czytających oglądaczy obrazków od razu będzie informacja taka jaką są w stanie zarejestrować czyli obrazkowa  B)

• 0

Widze tez dwulicowosc tego naszego srodowiska, tutaj same matrony, idealisci, obroncy dobrego smaku... a na fejsiku, ooo szczupaczek/sandaczyk sie przylowil, o i jeszcze ze dwa, no tak przy okoniach na alge 3...  B)  :lol:  :lol:

Może pora zrewidować swoje facebookowe znajomości? :D

Nie ma co się oszukiwać, gdybyśmy oklaskiwali zdjęcia ryb na tle kafelek, to by tu dominowały, jeśli jednak promujemy nowoczesne wędkarstwo ... :rolleyes:

• 0

Tez masz racje, ale taka kasacja powinna byc w wiesciach z nad wody. Wez naprzyklad watek szczupakowy, przed kasacja mial 6 stron, prawie 120 postow, i tylko 6 postow ze zdjeciem ryby... Watek pstragowy, czasami dyskusja o niczym przez dwie strony, bez zadnej ryby... itd

Paweł, to jest niestety przypadłość całego forum. Jego formuła temu bardzo sprzyja. Nowe zdjęcie = nowy wątek, o ile to technicznie możliwe. Pooglądałbyś zdjęcie, a delej byś już zdecydował. Czytać czy nie :)

• 0

Może pora zrewidować swoje facebookowe znajomości? :D

Nie ma co się oszukiwać, gdybyśmy oklaskiwali zdjęcia ryb na tle kafelek, to by tu dominowały, jeśli jednak promujemy nowoczesne wędkarstwo ... :rolleyes:

Nie moi znajomi :)

Paweł, to jest niestety przypadłość całego forum. Jego formuła temu bardzo sprzyja. Nowe zdjęcie = nowy wątek, o ile to technicznie możliwe. Pooglądałbyś zdjęcie, a delej byś już zdecydował. Czytać czy nie  :)

Bardziej przejzyscie wygladaly by takie watki, bez takich zbednych komenarzy, pewnie i mniej burzliwie by bylo ;)

Edytowane przez Del Toro
  • Like 1

• 0

To było by najlepsze rozwiązanie. 

Nigdy nie miałem konta na fejsiku i raczej nie założę, takich wędkarzy, którzy faktycznie praktykują pełne C&R nie biorąc żadnej ryby złowionej dając jej w beret i stosując się do podstawowych zasad C&R jest niestety niewielu. Ci nie zawsze ujawniają się z swoją ideologią na forum, nie pokazują fotek pod publiczkę jak robi to wielu dla poklasku, a w realu co którąś rybę i tak walą w łeb. Tutaj jest dopiero dwulicowość, ale nie mnie oceniać takie zachowanie, każdy ma własne sumienie. Nie neguję też tego ani nie wzniecam buntu przeciw takiemu postępowaniu, bo są tacy co łowią tylko dla mięsa i też mają prawo choć dla mnie to obrzydliwe, są tacy co wiele ryb wypuszczają czasami jednak coś biorąc a i są tacy co łowią tylko dla przyjemności własnej wszystkie ryby uwalniając (ja należę do tych ostatnich i takie podejście wpajam swojemu synowi) a do zjedzenia kupują w sklepie rybę morską. 

Mojej wpisy wcześniejsze są tylko moją wyłącznie opinią. Dla mnie pokazywanie ryb nabitych ikrą czy cieknących mleczem niezależnie gdzie ta ryba została złowiona (u nas w kraju czy za granicą) jest nie tylko nieetyczne ale wręcz działające destrukcyjnie na następne pokolenia, szczególnie młodych wędkarzy jacy czytają to forum nawet jako niezalogowani. Dlatego destrukcyjne bo nie wpajamy im tym odrazu, że ryb w takim stanie nie powinno sie łowić ani fotografować, narażając ich tym samym na późniejsze konsekwencje naszych przyjemności, a zmęczenie samicy nabitej do granic możliwości ikrą, macanie jej łapiąc, foty, czas spędzony poza wodą nie są obojętne dla niej w późniejszym podejściu do tarła, to samo tyczy się samców lejących mleczem. Okresy ochronne ustalone przez ustawę o jakiej wspomniał wcześniej jeden z kolegów na wodach innych niż określa to Rapr na wodach PZW, uważam za całkowicie niepoprawne i z punktu widzenia ochrony ryb tarłowych całkowicie złe, niedostosowane do cyklu rozrodczego danych gatunków ryb, no ale gospodarstwa rybackie rządzą się innymi prawami (zysk się liczy nie ochrona tarlaków bo można sobie zarybić nie koniecznie zwracając uwagę na naturalne tarło) a ci co zatwierdzili te okresy w ustawie brakiem pojęcia i wiedzy. Te w samym Rapr też nie są szczególnie precyzyjne ale zdecydowanie bardziej chronią tarlaki. Temat rzeka panowie i panie bo każdy ma inny punkt widzenia w tym temacie. Ja nie popieram łowienia ryb i robienia im zdjęć w okresach gdy są jeszcze przed tarłem a okresy te są bardzo zbliżone do ochronnych ustalonych przez Rapr. Brak mi też w Rapr zapisu okresu ochronnego dla  min. np. okoni, jazi, nawet płoci czy wzdręg bo te ostatnie są też podstawą istnienia drapieżników i ich degradacja będzie miała wpływ na być albo nie być dla drapieżników. Jak pisałem okresy ochronne i gatunki określone w Rapr precyzyjne nie są ale zdecydowanie korzystniejsze dla ryb niż te określone w ustawie czy wewnętrznych regulaminach gospodarstw rybackich zarządzających innymi wodami niż PZW. 

• Like 3

• 0

@Hunter_pike

masz rację w tym co piszesz, podawałem rozporządzenie bo to jest prawem, wiele zbiorników ma inne obostrzenia jeszcze ostrzejsze niż RAPR. Tak samo w rozporządzeniu masz wymiar szczupaka 45 cm. Jak będziemy mieli wody rybne jak wiele krajów w Europie to te okresy ochronne nie będą takie problematyczne i dyskusyjne.  nastawienie wędkarzy się zmienia, powoli ale chyba na lepsze, ale 40 lat niczyich wód zrobiło swoje, potem szybka transformacja rynkowa, gdzie ryby nie były i nie mogły być na pierwszym miejscu. Efektem mamy co mamy, czyli nadal ludzi z mentalnością z poprzedniej epoki i przepisy nie przystające do naszych wód. Zobacz do kiedy beton rządzi(ł) w PZW bezpośrednio, bo chyba jeszcze poprzedni Prezes był generałem milicji z okresu PRL, Ludzie boją się wrzucać zdjęcia złowionych ryb, bo zaraz ktoś przyjedzie i je wyłowi. Dopóki nie odbudujemy rybostanu to samo C&R nawet w wydaniu 10.000 użytkowników jerka to będzie za mało, bo w samym PZW masz jeszcze z pół miliona ludzi, którzy nadal zgodnie z prawem mogą zabierać setki czy tysiące ton ryb (500.000 ludzi po 1 kg ryby rocznie daje 500 ton)

• Like 2

• 0

Resortowe familie są podstawą III RP. Jednak nie zgodzę się z kompletnie bzdurnym, zaciemniającym prawdziwy obraz pojęciem - związkowy beton. Jest to ulubiona etykietka z [...]  narracji kultowego miesięcznika, którą zawsze i wszędzie można przylepić i już później pluć w sposób uprawniony, łatwy.. i wciąż niestety bezrefleksyjny.. :)  

Edytowane przez Friko

• 0

W zwiazku z ostatnim spięciem na linii ryba z Polski a nie z Polski przyszedł mi do głowy pomysł - nie pomysł  ;)

Może by utworzyć w wieściach znad wody wątek ogólny typu " Zagraniczne drapieżniki 2016 " gdzie koledzy łowiący poza granicami Polski chwaliliby się swoimi sukcesami . Mogłoby to znaczaco ukrócić spory zupełnie niepotrzebne i co nieco ułatwić  :)  

Proponuję wrócić do meritum  - padł pomysł, obiecałem że się do niego ustosunkuję po przemyśleniu sprawy:

Nie będziemy tworzyć nowego wątku ani zmieniać regulaminu. Na jerkbaicie mamy wędkarzy łowiących na zagranicznych łowiskach - oni są również pełnoprawnymi użytkownikami tego forum i mają prawo wstawiać zdjęcia ryb, które łowią na swoich łowiskach, zgodnie z regulaminami obowiązującymi na tych łowiskach o ile te zdjęcia nie naruszają zasad jakie przyjęliśmy na jerkbaicie. Zasady publikacji zdjęć są opisane tutaj: http://jerkbait.pl/topic/3700-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87-na-forum-jerkbaitpl/

Jednocześnie, dostrzegając potrzebę poprawy jakości wątków "rybnych" (szerzej o tej sprawie napisałem tutaj:  http://jerkbait.pl/topic/41300-jak-przekonac-do-cr/?p=1871476 ) postanowiliśmy objąć je szczególnym nadzorem. Wątki te będą regularnie czyszczone z elementów pozamerytorycznych, poprosiliśmy tu o pomoc @bartsiedlce z Team Jerkbait który wspomoże moderatorów abyśmy wspólnie osiągnęli efekt na którym nam zależy - tj. żeby Forumowicze nie mieli obaw przed publikacją swoich zdjęć na jerkbaicie a z drugiej strony aby zdjęcia prezentowane w wątkach "rybnych" były w zgodzie z założeniami portalu.

Cenimy sobie współpracę z Forumowiczami, chciałbym jednak przypomnieć iż zgodnie z aktualnie obowiązującymi zasadami publikacji zdjęć na jerkbaicie:

4. W przypadku zauważenia niezgodności z niniejszym regulaminem nie robimy dochodzeń na własną rękę - zgłaszamy swoje wątpliwości do moderatora.

Dlatego w przypadku taki wątpliwości prosimy o kontakt na priv z @bartsiedlce ew. dokonanie zgłoszenia moderacyjnego. Bartek / Moderatorzy są od tego żeby dokonywać ostatecznych interpretacji regulaminów i podejmować w razie wątpliwości decyzję jakie zdjęcia nadają się do publikacji na jerkbacie a jakie nie.

Zdaję sobie sprawę iż może być to rozwiązanie które wszystkich nie usatysfakcjonuje ale takie przyjęliśmy po wewnętrznej dyskusji jako naszym zdaniem najlepsze.

Pozdrawiam

• Like 9

• 0

. . . 

Zdaję sobie sprawę iż może być to rozwiązanie które wszystkich nie usatysfakcjonuje ale takie przyjęliśmy po wewnętrznej dyskusji jako naszym zdaniem najlepsze.

Pozdrawiam

Nie wszystkich. Tak sobie myślę. Skoro jb jest największym portalem wędkarskim w Polsce (tak jakoś wyszło :) ), to mógłby podjąć się też roli - edukacji. Zresztą poniekąd to czyni promując zasadę C&R. Jednakże edukację można prowadzić w wielu kierunkach. Jednym z nim jest promowanie łowienia ryb zgodnie z przepisami obowiązującymi w Polsce. Ten portal odwiedza wielu młodych wędkarzy, często nieletnich, rozpoczynających przygodę z wędkowaniem i chętnie oglądają zdjęcia złowionych ryb marząc o podobnym sukcesie. W związku z tym zdjęcia złowionych ryb, które zostały złowione i umieszczone na naszym portalu np. w okresie ochronnym obowiązującym w Polsce, a zostały złowione poza granicami naszego kraju powinny być uzupełnione informacją, w którym kraju zostały złowione (tam mogą obowiązywać inne zasady). Nie zawsze ze scenerii zdjęcia to wynika. Była o tym mowa wcześniej i rozpatrując to pod kątem edukacji moim zdaniem warto to jeszcze raz rozważyć.

• Like 2