Skocz do zawartości
  • 0

NOWE POMYSŁY

admin

Pytanie

Cześć,

Mam do Was ogromną prośbę. Mianowicie jeśli macie nowe pomysły dotyczące funkcjonowania forum proszę o wstawianie ich do forum "Regulaminy, uwagi i spostrzeżenia na temat jerkbait.pl". Wiele osób przesyła mi różne zapytania na prywatne wiadomości a ja chciałbym by pomysły były poddawane pod dyskusję właśnie tutaj. Wtedy jest szansa nie tylko na wprowadzenie usprawnień na forum ale również na optymalizację pomysłu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@wuran nie zły pomysł :)  Żal było czytać niektóre wpisy w wątku o bolku @kristiano...Ale cóż zawsze znajdą się sherlockowie...choć oczywiście każdy ma prawo do własnej oceny i zdania. Wydaje mi się że przy wstawianiu foto/opisu połowu dużej ryby na forum, wręcz wskazane jest pewne fakty zataić :ph34r:  ale nigdy by mi nie przyszło do głowy przekłamywać z wielkością...tym bardziej gdy w grę wchodzi rekordowy okaz, który wiadomo że wzbudzi mega emocje...przeważnie mistrzów i tych co przysłowiowe g.... łowią :D

• 0

może to być wątek moderowany podobnie  jak wpisy o sprzęcie, łowca wysyła zdjęcie do adminów z opisem, udowadnia wypuszczenie ryby a wtedy dopiero następuje publikacja bez możliwości komentowania

Popieram w 100%. Nie będzie bałaganu i głupich komentarzy. Pozostaje tylko kwestia przyjęcia na jakich zasadach publikowane będą wpisy np. Największy okaz danego gatunku zastępujący poprzednio zgłoszoną mniejszą rybę lub dodawanie kolejno zgłoszonych (większych okazów) z danego gatunku.

No i pozostaje kwestia jak wystartować. Czy przyjąć że zaczynamy np. od tego momentu, czy może raczej (uważam że wersja ciekawsza ale i pracochłonna) można byłoby wygrzebać z zasobów forum dotychczas największe złowione egzemplarze, złowione przez kolegów m.im tego roczny boleń, metrowe sandacze itd.

• Like 1

• 0

Jak dla mnie, powinna być to galeria rekordów, czyli tylko zamieszczać ryby większe od aktualnego rekordu. 

Można to rozwiązać poprzez ustawienie zamkniętego tematu i edytowanie w razie "poprawki" a stary rekord do usunięcia.

Można też otworzyć temat i umieszczać kolejno posty, pobijające aktualny rekord. Zdjęcie, opis łowiska zestawu itd. a poprzednie rekordy w postach zostawić. Coś jak jest w tematach "Ryba 2016" tylko prawo wpisu mieli by użytkownicy, którzy złowili rybę większą od dotychczasowego rekordu.

Mam nadzieje że w miare jasno napisałem. Osobiście bardziej podoba mi się druga opcja, jednak pierwsza jest o wiele bardziej przejrzysta.

To co napisałeś wcześniej mi umknęło jakoś :)  jestem jak najbardziej za trzecim akapitem.

• 0

Tak było by najlepiej, jednak wydaje mi się że było to nie do upilnowania, oraz sama liczba zgłoszeń by się zmiejszyła. Nie może przecież dojść do sytuacji gdzie w jednym temacie będzie można wstawić sobie zdjęcie z złowioną rybą nnp. w "pstragi 2016", natomiast w innym trzeba było by już filtrować przez administratorów tą samą treść. Zasady powinny być takie same, a rekordy wybierane spośród wrzucanych postów w tematach "ryba 2016"

Oczywiście to tylko moje zdanie, nie chce narzucać niczego administratorom, tylko przekazuje w jaki sposób najlepiej czytało by mi sie takie treści i wrzucało złowione przez siebie ryby.

• 0

a ja myślę że będzie kolejny temat z gówno-burzą a admini mając i tak mało czasu będą mieli jeszcze go mniej, co komu po rekordach i prześciganiu się na fotkach kto większą rybę złowił, one powinny dać max adrenaliny z holu i satysfakcji z wypuszczenia a nie stać się pokazowymi marionetkami, bo ten czy tamten, będzie chciał z miarką dokładne zdjęcie ryby zrobić, by pobić rekord jb i narażał będzie tym samym rybę na zdecydowanie gorszą kondycję lub brak możliwości odpłynięcia, bo czas sesji znacznie się wydłuży byle prześcignąć innych. Nie idzie to w parze z ideą C&R tego portalu.

• Like 1

• 0

1. Wędkarze ciągle prześcigają się kto złowi większą rybę :) 
2. Zrobienie zdjęcia rybie nie wyklucza tego, że nie dała "max adrenaliny z holu i satysfakcji z wypuszczenia"
3. Co złego w upamiętnieniu zdobyczy? Nie trzeba odrazu nazywać tego tak pejoratywnie jak "pokazowe marionetki". Oczywiście taki język jest bardziej manipulacyjny i potrafi skłonić wielu ludzi do swojego zdania ale w tym wypadku brzmi conajmniej śmiesznie :)
4. Kto tu mówi o miarce? To była by walka o przysłowiową pietruche, więc można uznać na słowo. Dokładnie te same wątpliwości można mieć do aktualnych tematów z wieści z wody gdzie każdy "narażał będzie tym samym rybę na zdecydowanie gorszą kondycję lub brak możliwości odpłynięcia, bo czas sesji znacznie się wydłuży byle"..... byle wstawić zdjęcie zdobyczy na jerkbait :).
5. Identyczne tematy jak "pstragi 2016" świetnie funkcjonują na forum. Ten nie różnił by się niczym innym od nich.
6. Jeśli podejdzie sie do tego na zasadzie zabawy, a nie leczenia swojego kulawego ego nie będzie problemów :) 

• Like 1

• 0

Pomysl przyszedl mi do glowy bo wszedzie maja rekordy a jerkbait od dekady tylko wiesci znad wody . Rekordy jerkbaita widze w prosty sposob . Fota koniecznie z lowca , gabaryty ryby i moglby byc krotki opis sprzetu , przynety, typ lowiska i tyle . Komentowac mozemy w wiesciach , w cafe a watek rekordowych ryb pozostawilbym bez mozliwosci dodawania jakichkolwiek wpisow forumowiczow czy mialyby one sens czy nie . Ryba rekordowa zamieszczonavw dziale wiesci znad wody niejako z automatu bylaby odnotowana w watku rekordy i po sprawie . Jezeli znajda sie detektywi ktorzy potrzebowaliby mocniejszych dowodow potwierdzajacych gabaryty okazu to przeciez moga poprosic o to w wiesciach lub poczekalni lub po prostu pogodzic sie z tym , ze ryba jest rekordowa ????

• 0

ad.1 oczywiście są tacy

ad.2 też się zgadza

ad.3 osobiście wolę szybko zrobić zdjęcie ryby pod wodą i wypiąć pod lustrem wody, fotka ryby nad wodą mi nic nie daje a chwalić się tym nie muszę i tak powinno wielu do tego podchodzić ale na zaspokojenie czyjegoś ego wpływu nie mam.

ad.4 jest wątek prawie o każdym gatunku łowionym, po co tworzyć ranking, jedni będą pokazywali rekord sandacza, inni szczupaka, trzeci okonia w temacie rekordowym i będzie to samo co w tematach o konkretnym gatunku, tyle że w tych drugich choć nie ma misz-maszu bo jest o konkretnych gatunkach osobno, do tego pewnie pojawią się w tym rekordowym gratki, sratki, zbędne komentarze i odbijanie piłeczki i będzie chlew.

ad.5 j/w

ad.6 proszę, Cię wystarczyło mi to co poczytałem o rekordowym boleniu w temacie jaki tutaj się pojawił.

Edytowane przez Hunter_pike

• 0

ad.3 Widzisz, ty wolisz pod wodą, ktoś może woli nad. Reguły jerkbaita, który  promuje C&R, nie zakazują takich praktyk. To czy wyjmiesz rybe z wody na zdjęcie cyz nie ma mały wpływ na jej przeżywalność. O wiele większy ma sam hol czy gdzie rybe zaciąłeś. Różnie można patrzyć na zdjęcia, dla Ciebie może to być podbudowanie ego, dla innego pamiątka lub alternatywa od zabicia ryby. Co do chwalenia się, co w tym złego, że ktoś chce pokazać jaką rybe złowił :)
ad.4 Dla zabawy :) Nie ma co sie doszukiwac większego znaczenia. Co do reszty wątpliwośći, to juz kwestia wykonania, a nie samego pomysłu. Można np. zamknąć temat a wpisy przeklejałby moderator z innych tematów.

• Like 1

• 0

Hunterpike tu nie chodzi o wyscigi tylko udokumentowanie rekordowych ryb lowionych przez jerkbaitowcow . Nie wiem czy inne fora maja swoje rekordy bo to jest jedyne na ktorym spamuje ale zdecydowanie po raz kolejny twierdze , ze byloby przyjemnie miec taka opcje .

• Like 1

• 0

Fajny pomysł. Może warto byłoby też podzielić na kategorie np.

Rekordy jerkbait

- Ryby złowione w Polsce

- Kleń

- Boleń

- ...

- Reszta świata

- Kleń

- Boleń

- Rekin ;)

- ...

To by trzeba nowy całkiem dział odpalić na tyle gatunków ryb z zagranicy i naszych.

Edytowane przez Hunter_pike

• 0

Tu filozofii nie ma.

Utworzę wam wątek podepnę.

Tylko pytanie. Na jakich zasadach ma tam trafiać ryba (według jakiej kategorii).

Podajcie przykłady jak Wy to widzicie a my zrobimy tak aby było dobrze :)

Naglowek trzeba zmienic , chyba . Tak aby wyraznie bylo zaznaczone ze to " rekordowe ryby jerkbaita " ?

• 0

Nie chcę zakładać nowego tematu, "Nowe pomysły" wydaje mi się najbardziej odpowiedni.

Mój pomysł jest taki: oprócz przycisku "Lubię to" przy każdej wypowiedzi powinno się umieścić przycisk "Nie lubię" lub "Do bani". Moim zdaniem przydałoby się coś takiego, bo niektóre wypowiedzi są po prostu beznadziejne.

• Like 2

• 0

Moze juz ktos o tym pisal i sie powtorze, ale, czesto powstaja nowe tematy , z racji istniejacych juz podobnych czesto spokrewnionych, byt nowopowstalych jest pod wielkim znakiem zapytania. W imie czystosci i przejrzystosci, trafia on do poczekalni badz naznaczony klodka ginie.Moze zanim zostana zamkniete badz przeniesione, dajcie im szanse dojrzec i po jakims czasie laczcie z tematmi pokrewnymi.Ktos otworzy temat pytaniem o kij marki x model y, natychmiast laczony jest z tematem "matka" danej firmy, zanim doczeka sie odpowiedzi, minie troche czasu, badz nie doczeka sie jej nigdy.

Edytowane przez Negra