Skocz do zawartości
  • 0

NOWE POMYSŁY

admin

Pytanie

Cześć,

Mam do Was ogromną prośbę. Mianowicie jeśli macie nowe pomysły dotyczące funkcjonowania forum proszę o wstawianie ich do forum "Regulaminy, uwagi i spostrzeżenia na temat jerkbait.pl". Wiele osób przesyła mi różne zapytania na prywatne wiadomości a ja chciałbym by pomysły były poddawane pod dyskusję właśnie tutaj. Wtedy jest szansa nie tylko na wprowadzenie usprawnień na forum ale również na optymalizację pomysłu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Proponuję przeniesienie wątku o sprzęcie z Aliexpress do Działu Spinning :) Jakby na to nie patrzeć, chcąc nie chcąc, to jest jednak już dyskusja o konkretnym sprzęcie. Mało tego. Wielu z nas używa tego sprzętu na co dzień. Przynęty, linki, wędki a ostatnio nawet multiki.

• 0

Proponuję przeniesienie wątku o sprzęcie z Aliexpress do Działu Spinning :) Jakby na to nie patrzeć, chcąc nie chcąc, to jest jednak już dyskusja o konkretnym sprzęcie. Mało tego. Wielu z nas używa tego sprzętu na co dzień. Przynęty, linki, wędki a ostatnio nawet multiki.

Nacisnij 'zglos' i moderator jak uzna za stosowne to przeniesie :)

• 0

Wątek o platformie AliExpress zawiera informacje o najróżniejszych produktach. Wędki, torby, przynęty, ubrania, przynęty etc. Ze względu na różnorodny charakter zawartości, jak również i nieco swobodniejsze wypowiedzi, jest właśnie w "cafe". Jeśli ktoś nie chce, by nowości tam podawane mu umknęły, powinien dodać wątek do obserwowanych. I tyle.

• Like 2

• 0

Nie chcę zakładać nowego tematu, "Nowe pomysły" wydaje mi się najbardziej odpowiedni.

Mój pomysł jest taki: oprócz przycisku "Lubię to" przy każdej wypowiedzi powinno się umieścić przycisk "Nie lubię" lub "Do bani". Moim zdaniem przydałoby się coś takiego, bo niektóre wypowiedzi są po prostu beznadziejne.

" Do bani" ten Twój pomysł... "Nie lubię" go.

• 0

Ponieważ pojawiają się wątki o przekazywaniu 1% odpisu z PIT - u proponuję je scalić i podwiesić do do czasu zakończenia okresu rozliczania PIT - ów. Kto będzie chciał to dołączy swoje dane, a wszyscy będą mieli to wszystko w całości.

• Like 4

• 0

Czy na Jerkbaicie mógłby powstać jakiś przyklejony dział, gdzie ludzie pisaliby o dokonywanych mikropłatnościach, przelewach na rzecz stowarzyszeń wędkarskich?

Proszę przemyśleć ewentualnie propagowanie mody na "zasilanie naszych łowisk" w sposób masowy. To nie muszą być wielkie kwoty. Ale przekazanie choćby 5 - 20 zł co miesiąc na ukochaną rzekę, na Towarzystwo, które się nią opiekuje - byłoby fajne. Oczywiście, każdy z nas może to już robić teraz bez rozgłosu, ale w tym pomyśle właśnie rozgłos i masowość są najważniejsze.

Wyobrażam sobie to tak:

- Dział forum (przyklejony): Pomagamy łowiskom

- Wątek np. "Wspieram Regę" i tam wpłaty dla np. TMRR, wątek "Wspieram Parsętę", a tam TMP i OSA, watek "Wspieram Rabę", a tam AbOvo itd. Chodzi o to, aby wątki "Wspieram ......" (w miejsce kropek łowisko, najczęściej rzeka) były poukładane tak samo jak wątki, a w nich posty w stylu jeden wpis = jedno świadectwo dowolnej wpłaty forumowicza.

Jako wątek otwierający każdego łowiska, byłyby dane organizacji, które się daną wodą opiekują pro publico bono (a więc nie użytkownicy rybaccy, którzy chyba nawet nie mogliby przyjmować takich darowizn?).

Można by wymyślić nawet nazwy płatności:

1) 5 zł - kiełżyk

2) 10 zł - chruścik

3) 20 zł - jętka

4) 50 zł - widelnica

5) 100 zł - głowacz

Forumowicze, trzymający się tego nazewnictwa, mogliby pisać "Leci jętka dla OSY", albo "Płynie głowacz dla....". Właściwie posty miałyby tylko taki kształt. Ewentualnie skarbnicy stowarzyszeń, mogliby porównywać realne wpłaty na konto z wpisami na Jerkbaicie i gdyby ktoś skłamał, to miałby ostrzeżenie. Tak, żeby ludzie nie kitowali.

I gdyby tak setki ludzi wysłało co miesiąc chociaż po kiełżyku...

Podsumowania Towarzystw w tych wątkach o wydatkach byłyby miesięczne, kwartalne lub roczne - to już jest do dogadania.

• Like 3

• 0

Rozważcie możliwość zmiany tematu konwersacji w wiadomościach prywatnych. Czasem zamówienie albo krótkie pytanie zmienia się w stałą dyskusję i ciężko ją odnaleźć w poczcie. Zmiana tematu z np. "Przynęty Hesher" na "Rozmowa Hesher" bardzo ułatwiła by komunikację.Alternatywnie proponuję znacznik, coś jak gwiazdka w gmailu, tylko upraszam, żeby nie gwiazdka bo mam awersję do gwiazek wszelkich kolorów :)

• 0

Adam, jest tu paru ludzi z innego tematycznie forum zwanego "trawnikiem" z racji zielonej tonacji kolorów.

Tam Był taki dział, był wymóg sprawdzenia czy temat był poruszany.

Mimo tego, że był nawet przyklejony post aktualizowany w miarę na bieżaco z informacjami jakie początkującemu odnośnie sprzętu były potrzebne, i tak dziennie pojawiało się kilka podobny, lub dosłownie identycznych tematów z lakonicznym pytaniem "co kupić do 100pln".

Ludziom nie chce się szukać, czasem nawet przewinąć strony w dół. Chcą odpowiedzi szybko, tu i teraz, personalnie tylko dla siebie.

Edit:

Łoooo jaka fajna liczba postów mi sie pokazała ;-)

Pasuje do nicka ;-)

Edytowane przez venom_666
  • Like 3

• 0

Marian w sumie dział taki już tu jest "Baza Sprzętu " tylko można by dodać takie tematy jak piszesz

A tu jest to porozbijane w kilku miejscach

Ilu tu nas z "trawnika"  :P  ja i Ty ?

Proponuje aby ktoś z adminów wszedł na forum https://forum.knives.pl/index.php i zobaczył jak tam to wyglada /kilku z nas też tu jest/

Działy dla twórców zrobił bym np identycznie jak tam ,jest bardziej przejrzyście 

Edytowane przez seiken

• 0

Być może ktoś już wcześniej "wypalił" z pomysłem testów sprzętu wędkarskiego (swoją drogą sam kilka lat wstecz pisałem o tym). Istnieje fishingtest.pl, brak natomiast opinii o wyrobach hm. Powstaje wiele tematów, wędka na klenia, bolenia.... Czy ktoś posiada kij xyz... Potrzebuję informacji na temat blanku, gdzie zbroic, jak zbroic..

Każdy z kolegów dysponuje sprzętem wedkarskim, każdy spędza czas nad wodą. Posługując się swoim sprzętem często myślimy co nas w nim urzeka a co przeszkadza, jak dana wędka/kołowrotek wypada na tle innych. Jak się ubieramy w dana pogodę itp. Spora część kolegów posiada dar do pisania, fotografowania. Można robić wspólne wypady pisać ciekawe artykuły na temat sprzętu.

• 0

Być może ktoś już wcześniej "wypalił" z pomysłem testów sprzętu wędkarskiego (swoją drogą sam kilka lat wstecz pisałem o tym). Istnieje fishingtest.pl, brak natomiast opinii o wyrobach hm. Powstaje wiele tematów, wędka na klenia, bolenia.... Czy ktoś posiada kij xyz... Potrzebuję informacji na temat blanku, gdzie zbroic, jak zbroic..

Każdy z kolegów dysponuje sprzętem wedkarskim, każdy spędza czas nad wodą. Posługując się swoim sprzętem często myślimy co nas w nim urzeka a co przeszkadza, jak dana wędka/kołowrotek wypada na tle innych. Jak się ubieramy w dana pogodę itp. Spora część kolegów posiada dar do pisania, fotografowania. Można robić wspólne wypady pisać ciekawe artykuły na temat sprzętu.

Co do HM to nie ma bardzo sensu, ten sam blank mozna ubrac na 100 sposobow ;)

A co do reszty to przeciez jest, tylko jakos baza troche siadla, wiec moze wstawisz tam cos os siebie? ;)

http://jerkbait.pl/forum/43-baza-sprzętu-wędkarskiego/

Edytowane przez Del Toro

• 0

Mam pomysł aby utworzyć dział "Grupowe zakupy" .

Często potrzebujemy drobnych części do naszych kołowrotków czy też silników. Koszt transportu z USA czy Kanady to 10-20 USD w przypadku niektórych stron.

Sam musiałem niedawno sprowadzać części do MK i Revo Toro za kilka USD i w jednym przypadku udało mi się znaleźć współzakupowicza.

Proponuje podwiesić na początek dwie stronki:

1. https://www.mikesreelrepair.com - kopalnia części do kołowrotków i masa innych części. Minimalny koszt wysyłki około 13,00 USD

2. https://www.fish307.com - masa części do MK w dobrych cenach i inne. Minimalny koszt wysyłki 15,95 USD

Edytowane przez godski
  • Like 2

• 0

A gdyby tak nowym użytkownikom, powiedzmy bez określonego stażu od rejestracji, umożliwić tworzenie nowych tematów tylko i wyłącznie w dziale Poczekalnia? Oczywiście przy zachowaniu możliwości dopisywania postów do już istniejących tematów z działów merytorycznych. Myślę, że to oszczędziłoby sporo pracy moderatorom i zapewniło większy ład na forum. Większość nowych wątków i tak przenoszona jest obecnie do poczekalni. Przy proponowanym podejściu droga byłaby odwrotna - tematy zakładane byłyby w poczekalni i by sobie dojrzewały. Jeśli moderatorzy uznaliby, że taki wątek niesie jakąś wartość, rozwija się przez aktywność forumowiczów to przenosili by go do odpowiedniego miejsca. Jeśli byłby dublem, łączyliby go z poprzednikiem.

• Like 2

• 0

Chciałbym zapytać czy ostnieje możliwość wprowadzenia funkcjonalności polegającej na wyłączeniu możliwości "lajkowania" postów w wątkach autorskich? Pytanie "chodzi za mną" od kilku miesięcy bo szczerze mówiąc odechciewa mi się pisać cokolwiek za polubienia, choćby i sto milionów. Może w ramach szerokiej autonomii w. autorskich wprowadzicie możliwość określenia poziomu dyskusji?

• Like 1

• 0

(...) bo szczerze mówiąc odechciewa mi się pisać cokolwiek za polubienia, choćby i sto milionów. (...)

Cóż, zapytam więc - a za co chciałbyś pisać cokolwiek? 

:)

(...)Może w ramach szerokiej autonomii w. autorskich wprowadzicie możliwość określenia poziomu dyskusji?

Wolnoć Tomku w swoim domku.

Znaczy wątku.

Znaczy Piotrze ;)

Wszystkie posty, które nie odpowiadają Twojej wizji poziomu dyskusji, które zaśmiecają Twój wątek, zgłaszasz właściwym przyciskiem. Jest to chyba jedyny rozsądny sposób moderacji. Nakazami (czy prośbami), niczego rozsądnego raczej nie uzyskasz, ale jestem otwarty na propozycje.

B)

• 0

Piszę o podniesieniu poziomu dyskusji przez możliwość usunięcia przycisku "Lubię to". Bo go nie lubię :) Posty, choćby niskich lotów to zawsze jakieś zaangażowanie. Coś chyba pisałeś ostatnio o robieniu z biedne polaki idiotów w lidlu, sami sobie fundujemy ten poziom takimi "ułatwieniami" promocjami i lotem na łatwiznę. Nawet jakby miało mi to pożegnanie z lajkami zaowocować psztyczkiem w nos to nie szkodzi.