Skocz do zawartości

Niskobudżetowy patyk pod jazioklenia dla młodego +260 cm

jurkan

Rekomendowane odpowiedzi

W wielu opisach zamieszczonych w necie na temat Iri Lucky ludzie piszą że świetny kijek na małe i średnie rzeki ale na dużych z silniejszym uciągiem może być zbyt słaby. Czy ktoś z użytkowników mógłby coś na ten temat powiedzieć? Pytam bo również poszukuję wędki pod klenio-jazie.

Z góry dzięki.

Panowie macie na giełdzie dwa patyki fajne i niedrogie.

1. shimano compre - świetna kluska do miotania małymi przynętami, już sama agrafka z niej leci, wolny kij ale wybacza wszystkie błędy w holu.

2. iri lucky odchudzony i lekko skrócony co na pewno poprawiło dynamikę tego kija i nawet w wiślanym nurcie powinno być ok. 

Osobiście używam na małej rzeczce wspomnianego Shimano Compre- model taki jak na giełdzie.

Kij jest naprawde kluchą. Wolny, klenie wyciąga za skórke ;-)...skuszone małymi smużakami i maleńkimi wobkami jak Osa Siek-M.

Do większych, stawiających większy opór zbytnio się nie nadaje, tracąc komfort łowienia. Pod Horn-ami 4 Huntera w silnym uciągu gnie się po rękojeść.

Rzuty wabiami muszą być iście lordowskie. Ja kłade je na wode spławiając, bez wymachów.

Mimo wąskiego, jak dla mnie, zastosowania kijka, uwielbiam nim łowić...

Osobiście używam na małej rzeczce wspomnianego Shimano Compre- model taki jak na giełdzie.

Kij jest naprawde kluchą. Wolny, klenie wyciąga za skórke ;-)...skuszone małymi smużakami i maleńkimi wobkami jak Osa Siek-M.

Do większych, stawiających większy opór zbytnio się nie nadaje, tracąc komfort łowienia. Pod Horn-ami 4 Huntera w silnym uciągu gnie się po rękojeść.

Rzuty wabiami muszą być iście lordowskie. Ja kłade je na wode spławiając, bez wymachów.

Mimo wąskiego, jak dla mnie, zastosowania kijka, uwielbiam nim łowić...

No tak Compre się albo kocha albo nienawidzi.