Kajtelek2 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Witam , w sezonie 2014r. biorę pod uwagę zakup nowego silnika , mam pytanko o silnik Minn Kota z serii Traxxis , czym się różni od serii Endury ? Czym się różnią te dwa modele z tabelki , jaki uciąg w kg mają ? Jaki akumulator żelowy pod taki silnik stosować na całodniowy trolling z przystankami na małego grilla? Zmieniając orginalną śrubę na 3 - łopatkową , odczuwalna jest różnica przy pływaniu ? Zastosowanie pływadło około 3,2m , dwie osoby , średni prowiant , pod metodę trollingową , by dawał radę na większej fali. Edytowane 20 Grudnia 2013 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Na znanym portalu aukcyjnym jest kowalkowal i ma minnkotę traxisa 55 za 1729zł.Przesyła to prosto z USA-pytanie tylko jak z cłem i Vatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grzesiek88 Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Jeżeli kupujesz na alldrogo to już powinno być wszystko opłacone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Na znanym portalu aukcyjnym jest kowalkowal i ma minnkotę traxisa 55 za 1729zł.Przesyła to prosto z USA-pytanie tylko jak z cłem i Vatem.Tylko zwróć uwagę czy to wersja V czy SC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pio76 Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Witam....Czy miał ktoś może doświadczenie z tym silnikiem...? Chodzi mi np. o V max itp....I ewentualnie czy mógłby ktoś mi ściągnąć go z USA w dobrej cenie...PozdroZałożyłem nowy wątek a MOD mnie przeniósł do tego...Ja pytałem o silnik MK 80lb (było to w tytule... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 (edytowane) Założyłem nowy wątek a MOD mnie przeniósł do tego...Ja pytałem o silnik MK 80lb (było to w tytule...To napisz lub zadzwoń do tego gościa co Ci podałem, ma warszawski numer stacjonarny do kontaktu.Sam myślę o tym traxxisie 55.Andrzej jest to wersja V - poważnie się zastanawiam nad nim-on czy osapian.Za osapianem przemawia niższa, cena i gwarancja za MK-firma. Edytowane 7 Marca 2016 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiernikTorunski Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Józku oba sa dobre, ale sam bym sie dzis zastanowił czy jest sens przepłacać za MK ? Osapian ma naprawdę dobrą cenę i gwarancje mozna przedłużyć czyt.rozszerzyc Jesli chodzi o uciag i szybkość podobne prędkości na obu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Józku oba sa dobre, ale sam bym sie dzis zastanowił czy jest sens przepłacać za MK ?Osapian ma naprawdę dobrą cenę i gwarancje mozna przedłużyć czyt.rozszerzycJesli chodzi o uciag i szybkość podobne prędkości na obu.Wykonanie, rozwiązania konstrukcyjne i śruba za MK. No i pewnie kontrola jakości. Gwarancja i cena za Osapianem.Osapian ma pasywne czy aktywne chłodzenie maksymizera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Aktywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 AktywneTo następny plus dla MinnKoty. Świetne rozwiązanie pasywnego chłodzenia. Żadnego szumu wiatraka na wodzie. I mnie elementów które mogą zawieźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 pasywne rozwiązanie ma swoje ograniczenia . Nie neguje MK jednak ciepło gdzieś trzeba odprowadzić i w czasie proporcjonalny do obciążenia. Nie uwierze w to z przy Vmax i dluzszym czasie Mk się nie nagrzewa jak grzejnik nie mylić z pyrkaniem na 1/3 mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Zapodam. bo sam sprawdzałem o ile sie ceny zmieniły ( bez kryptoreklamy) MK 55/60 - http://www.sonarsklep.pl/silnik-elektryczny-minn-kota-traxxis-5560-mctuning-60lbs-p-1003.html Osapian - http://www.sonarsklep.pl/silnik-elektryczny-osapian-5560-max-maximizerem-gwarancja-do-lat-grube-kable-p-585.html ps. zapomniałem MK ma aktywne chłodzenie czyli załącza sie wentylator chłodzący elektronikę przed przegrzaniem i po schłodzeniu wyłącza sie sam, w innych markach potrafi chodzić non stop - musiałem podczas wędkowania odpinac kable od aku bo by rozładowal aku i nieszlo wytrzymać szumu.Czyli ma aktywne a nie pasywne....i szumi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 (edytowane) pasywne rozwiązanie ma swoje ograniczenia . Nie neguje MK jednak ciepło gdzieś trzeba odprowadzić i w czasie proporcjonalny do obciążenia. Nie uwierze w to z przy Vmax i dluzszym czasie Mk się nie nagrzewa jak grzejnik nie mylić z pyrkaniem na 1/3 mocy Właśnie o to chodzi że sie nie nagrzewa. Pewnie dobrze skonstruowany spory radiator daje radę. Poprzednio miałem silnik z wiatrakiem i mnie wkurzał. Nawet dyndający wyłącznik zamontowałem. W MK nie słyszę szumu. Może jakiś super cichy wiatrak ma. Mam go tyle lat i pod kopułkę nie zaglądałem. Edytowane 7 Marca 2016 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Józku oba sa dobre, ale sam bym sie dzis zastanowił czy jest sens przepłacać za MK ?Osapian ma naprawdę dobrą cenę i gwarancje mozna przedłużyć czyt.rozszerzycJesli chodzi o uciag i szybkość podobne prędkości na obu.Rozmawiałem z kolegą wczoraj, ściągał traxxisa z USA .Po 3 latach padł maxymizer, na domiar złego jeszcze padający maxymizer "załatwił" mu akumulator za 1200zł. Powiedział, nigdy więcej MK, a w kraju kosztuje 2500zł i jeszcze krótka gwarancja.Zdecydowanie osapian jest liderem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amstaf358 Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Przecież to jest JASNE jak d..a anioła, Min Kotta to pieśń przeszłosci..przyszłosć należy do osapiana.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Rozmawiałem z kolegą wczoraj, ściągał traxxisa z USA .Po 3 latach padł maxymizer, na domiar złego jeszcze padający maxymizer "załatwił" mu akumulator za 1200zł. Powiedział, nigdy więcej MK, a w kraju kosztuje 2500zł i jeszcze krótka gwarancja.Zdecydowanie osapian jest liderem.A może trochę więcej szczegółów jak to akumulator został "załatwiony" przez maximizer ? A może to maximizer został "załatwiony" przez akumulator ?Proszę mojego pytania nie traktować jako złośliwość, jestem naprawdę ciekaw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) Jak dla mnie jeśli maxymizerm się "skleil " i było metaliczne zwarcie obwodu na zaciski akumulatora to siła rzeczy mógł aku polecieć. ..., aku raczej nie ma możliwości zaltwić sterownika. No chyba ze omyłkowo 24v bądź poprzez zła polaryzacje podlaczenia. Przede wszystkim należy zacząć czy silnik był zabezpieczony na wypadek zwarc.... Edytowane 8 Marca 2016 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 No coś takiego, zwarcie maxymizerem i padaczka akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Jak dla mnie jeśli maxymizerm się "skleil " i było metaliczne zwarcie obwodu na zaciski akumulatora to siła rzeczy mógł aku polecieć. ..., aku raczej nie ma możliwości zaltwić sterownika. No chyba ze omyłkowo 24v bądź poprzez zła polaryzacje podlaczenia. Przede wszystkim należy zacząć czy silnik był zabezpieczony na wypadek zwarc....Rozumiem że takie zwarcie obwodu to tylko w MK, bo w osapianie czy innym haswingu jest to niemożliwe ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Rozumiem że takie zwarcie obwodu to tylko w MK, bo w osapianie czy innym haswingu jest to niemożliwe ?No w każdym jest możliwe, tylko osapian 55/60 -1450zł a traxxis 55 -2500zł, czyli jest 1000 różnicy, a jakiegoś szału w MK nie ma.Teraz popatrz, jakbyś te 1000zł przeznaczył na serwisowanie to masz praktycznie 10 lat na gwarancji, a tu jak kolega mi mówił, sprowadził z USA-koszt wyszedł 1800zł i po 3 latach padaczka, jeszcze akumulator padł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Niektórzy uparli się aby udowodnić wyższość Haswinga czy Osapiana nad MK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) Niektórzy uparli się aby udowodnić wyższość Haswinga czy Osapiana nad MK. Andrzej nie odbieraj tego tak, nie o to tu chodzi, podobnie jak z udowadnianiem, że kwasiak lepszy od żelówki.Dlaczego wolisz kwasiaki jak żelówki?Odpowiem, bo tańszy a spełnia tak samo swoją rolę.Z Osapianem a MK jest podobnie, kwestia gustu i wydanej kasy.Jak kupiłem 2x60 żelówki to do tego Osapiana . Edytowane 8 Marca 2016 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Andrzej nie odbieraj tego tak, nie o to tu chodzi, podobnie jak z udowadnianiem, że kwasiak lepszy od żelówki.Dlaczego wolisz kwasiaki jak żelówki?Wszyscy albo prawie wszyscy wiedzą że MK jest lepsza. Tutaj nie ma co udowadniać. Cena powoduje że wybierają Osapiana czy podobny silnik.Porównywałem Osapiana kolegi z moim Traxxisem. Niebo a ziemia. Ale jeden i drugi kręci.Kwasiaki wolę bo są lżejsze przy tej samej pojemności. Poza tym nalepszy kwasiak za jakiego uważam Trojana na pewno będzie lepszy od żelówki ze średniej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Czytam , i myślę kolejna dziecinada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Niektórzy uparli się aby udowodnić wyższość Haswinga czy Osapiana nad MK. Można się bujać na ryby TICO jak i np. jakimś Jeepem albo Land Cruiserem...Ten jeździ i ten. Tu nie pada na głowę i tam. Ja marzę o Torqeedo to taki dla mnie Land Cruiser. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Czytam , i myślę kolejna dziecinada. Dlaczego, po prostu dyskutujemy co jest lepsze, błotem się nie obrzucamy, bo daleko nam do tego. Ktoś poszukujący rozwiązania, poczyta i wyciągnie wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Kajtelek2
Witam , w sezonie 2014r. biorę pod uwagę zakup nowego silnika , mam pytanko o silnik Minn Kota z serii Traxxis , czym się różni od serii Endury ?
Czym się różnią te dwa modele z tabelki , jaki uciąg w kg mają ?
Jaki akumulator żelowy pod taki silnik stosować na całodniowy trolling z przystankami na małego grilla?
Zmieniając orginalną śrubę na 3 - łopatkową , odczuwalna jest różnica przy pływaniu ?
Zastosowanie pływadło około 3,2m , dwie osoby , średni prowiant , pod metodę trollingową , by dawał radę na większej fali.

Edytowane przez Kajtelek2Odnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
50
49
31
25
Popularne dni
13 Kwi
22
8 Mar
21
28 Lip
19
7 Cze
17
Top użytkownicy dla tego pytania
Janusszr 50 odpowiedzi
trout master 49 odpowiedzi
esox81 31 odpowiedzi
Paprykarz 25 odpowiedzi
Popularne dni
13 Kwi 2016
22 odpowiedzi
8 Mar 2016
21 odpowiedzi
28 Lip 2022
19 odpowiedzi
7 Cze 2016
17 odpowiedzi
Popularne posty
Paprykarz
Taaaa, jasne.... Ale mając MK czuję się jakby jednak szczęśliwszy, niż gdybym chciał (musiał) mieć inne coś. To trochę jak picie Remy Maritn i i jakiegoś innego Napoleona z Biedrony. Nawet gdyby miał
trout master
Dwie "nudne" niedziele, jedna w łóżku, druga w robocie i powoli schemacik się robi. Wszystkie puzzle rozgryzione, teraz posprawdzać ilość, kolejność, czy wszystko sie zgadza, ich oznaczenia/wartości
Janusszr
1) Przełącznik zmiany biegów. Potrafią same się włączyć/przełączyć /wyłączyć w najmniej spodziewanym momencie. 2) Zawyżona sporo moc silnika. Np. w zielsku MK idzie jak burza. Mikado zdycha od razu. 3
Opublikowane grafiki
367 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi