Kajtelek2 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Witam , w sezonie 2014r. biorę pod uwagę zakup nowego silnika , mam pytanko o silnik Minn Kota z serii Traxxis , czym się różni od serii Endury ? Czym się różnią te dwa modele z tabelki , jaki uciąg w kg mają ? Jaki akumulator żelowy pod taki silnik stosować na całodniowy trolling z przystankami na małego grilla? Zmieniając orginalną śrubę na 3 - łopatkową , odczuwalna jest różnica przy pływaniu ? Zastosowanie pływadło około 3,2m , dwie osoby , średni prowiant , pod metodę trollingową , by dawał radę na większej fali. Edytowane 20 Grudnia 2013 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amstaf358 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Na prośbę kolegi który nie ma netu zamieszczam jego pytanie, co wybrać ,Min kota Endura 50 lbs z maxizerem ,3 lata gwaranci również na maximizer,cena 1880 zł czy Osapian 55/60 lbs za 1450 ....? Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez amstaf358 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Ja bym brał kotkę. Zależy od kasy. Jak ja masz to bierz coś z wyższej półki. Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Na prośbę kolegi który nie ma netu zamieszczam jego pytanie, co wybrać ,Min kota Endura 50 lbs z maxizerem ,3 lata gwaranci również na maximizer,cena 1880 zł czy Osapian 55/60 lbs za 1450 ....?Ja nie miałem problemu z wyborem, wolę osapiana bo w razie czego jak padnie coś w elektronice maxymizera to poszczególny element możesz wymienić natomiast w endurze jest zalany żywicą i w grę wchodzi wówczas tylko wymiana( prawdopodobnie okrutnie kosztuje).Takie info uzyskałem w MC, raczej gościowi trzeba wierzyć. Pewne jest że różnicę w cenie masz 5 stów - drogą nie chodzi. Ja wziąłem 45/50lb za 1250zł, spokojnie wystarczy na normalne pływanie i oszczędniejszy trochę w poborze prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Co czyni z Mikado złom w porównaniu do Minn Kota? Z ciekawości pytam.1) Przełącznik zmiany biegów. Potrafią same się włączyć/przełączyć /wyłączyć w najmniej spodziewanym momencie.2) Zawyżona sporo moc silnika. Np. w zielsku MK idzie jak burza. Mikado zdycha od razu.3) I najważniejsze. Cała konstrukcja mocowania silnika jest tak słaba, że czasami miałem wrażenie podczas ostrego skrętu, że silnik urwie się. Taka konstrukcja mocowania byłaby może dobra dla silnika do 30lb, ale nie 86.4) Reklama tego silnika, to same bzdury.Trzymam ten silnik jako zapasowy " w razie czego". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Ja nie miałem problemu z wyborem, wolę osapiana bo w razie czego jak padnie coś w elektronice maxymizera to poszczególny element możesz wymienić natomiast w endurze jest zalany żywicą i w grę wchodzi wówczas tylko wymiana( prawdopodobnie okrutnie kosztuje).Takie info uzyskałem w MC, raczej gościowi trzeba wierzyć. Pewne jest że różnicę w cenie masz 5 stów - drogą nie chodzi. Ja wziąłem 45/50lb za 1250zł, spokojnie wystarczy na normalne pływanie i oszczędniejszy trochę w poborze prądu.Wymieniałem maximizer w MK 80. Polscy sprzedawcy żądali 1750zł. Tak, tak. Nie ma pomyłki 1750 za sam maximizer. Ze Stanów sprowadziłem w tydzień za 550zł. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 michaex Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 1) Przełącznik zmiany biegów. Potrafią same się włączyć/przełączyć /wyłączyć w najmniej spodziewanym momencie.2) Zawyżona sporo moc silnika. Np. w zielsku MK idzie jak burza. Mikado zdycha od razu.3) I najważniejsze. Cała konstrukcja mocowania silnika jest tak słaba, że czasami miałem wrażenie podczas ostrego skrętu, że silnik urwie się. Taka konstrukcja mocowania byłaby może dobra dla silnika do 30lb, ale nie 86.4) Reklama tego silnika, to same bzdury.Trzymam ten silnik jako zapasowy " w razie czego". Bardzo dziękuję. Myślę, że Twoja opinia przyda się też innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amstaf358 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Wymieniałem maximizer w MK 80. Polscy sprzedawcy żądali 1750zł. Tak, tak. Nie ma pomyłki 1750 za sam maximizer. Ze Stanów sprowadziłem w tydzień za 550zł. ..i wszystko jasne jak d..a anioła bay ,bay minn koto.... Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez amstaf358 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 ..i wszystko jasne jak d..a anioła bay ,bay minn koto....Grubo ponad dwadzieścia lat pływam na MK. Pierwszą MK36lbs jaką miałem sprzedałem znajomemu. Znajomy śmiga na niej 5 czy 6 lat. Pomimo nieprzyjemnej przygody z maximizerem wiem, że jeżeli będzie następny silnik, to również Minn Kota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Są silniki i jest MK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Są silniki i jest MK Panowie nie oszukujmy się obecnie MK jest z nazwy, pozostałe też z nazwy. Nie mówię o tych z górnej półki, to się zmieniło jak księgowi wkroczyli ostro do marketingu i produkcji.Nie twierdzę, że nie ma różnicy w jakości ale nie w podobnych parametrach 5-6 stówek różnicy w cenie-bez przesady.Andrzej, czemu kupujesz kwasiaki a nie żele czy AGM? Po prostu ekonomia.Czasy MK pływającego kilkanaście lat bez awarii to przeszłość, im prędzej sobie to uzmysłowicie, tym będziecie zdrowsi. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Czasy MK pływającego kilkanaście lat bez awarii to przeszłość, im prędzej sobie to uzmysłowicie, tym będziecie zdrowsi.Zabrzmiałeś jak guru od silników i akumulatorów, a nie dawno jeszcze bujałeś się w poszukiwaniu jednego i drugiego.Nie jest użytkownikiem MK, a jedziesz po firmie na podstawie opinii z netu. Pewnie też masz szwagra w księgowości w MK. Nie rozumiem takich wypowiedzi nie popartych własnym doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Panowie nie oszukujmy się obecnie MK jest z nazwy, pozostałe też z nazwy. Nie mówię o tych z górnej półki, to się zmieniło jak księgowi wkroczyli ostro do marketingu i produkcji.Nie twierdzę, że nie ma różnicy w jakości ale nie w podobnych parametrach 5-6 stówek różnicy w cenie-bez przesady.Andrzej, czemu kupujesz kwasiaki a nie żele czy AGM? Po prostu ekonomia.Czasy MK pływającego kilkanaście lat bez awarii to przeszłość, im prędzej sobie to uzmysłowicie, tym będziecie zdrowsi.Nie Józek. Mylisz się. Kwasiaki kupuje dlatego że są lżejsze i bardzo dobre. Mówię tutaj o Trojanie. I nie jest wcale tani. 130 AH to prawię tysiąc złotych. Więcej niż nie jeden Gel czy AGM.Skąd wziąłeś informację że MK jet teraz taka awaryjna ? Na podstawie jednego czy dwóch przykładów ?Założę się że Osapian jest bardziej zawodny od MK. Tylko dystrybutor tego nie powie. MK to nadal jest górna półka. Porównaj sobie MK po kilku latach z chińczykiem i zobaczysz o czym mówię. Na pewno byś wziął MK gdyby kosztowała tyle co chińczyk. I wtedy byś na nią pewnie nie narzekał. A z tym Guru to kolega wyżej ma rację. Co z przykrością stwierdzam. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Nie twierdzę, że nie ma różnicy w jakości ale nie w podobnych parametrach 5-6 stówek różnicy w cenie-bez przesady. Te podobne parametry jak twierdzisz są tylko na papierze.Taki przykład. Pisałem wyżej, że wymieniałem maximizer w swoje jMK 80. Po wymianie na jezioro. Na wszelki wypadek wziąłem Mikado 86. Podczas odpalenia MK okazało się, że pomyliłem + z - przy maximizerze. Błąd postanowiłem naprawić na wodzie. Nie zauważyłem kiedy zniosło mnie w trzciny. Na Wigrach nie wolno wpływać w trzcinowisko-Park Narodowy. Odpaliłem Mikado aby wypłynąć i zonk. Śruba miele wodę, łajba stoi w miejscu. Nawet nie drgnie. Dałem sobie spokój. Poprawiłem to co w domu schrzaniłem w MK. Zamieniłem silniki. Na MK wyskoczyłem z tej trzciny jak z katapulty.Patrząc na "papierowe" parametry, to Mikado z trzyłopatową śrubą i mocą 86lbs powinno być o te 6lbs silniejsze od MK80. Mając doświadczenie z MK36lbs mogę stwierdzić, że Mikado 86 ma moc MK40. Nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Czy kwasy są lepsze - nie wiem.Pływałem na pełnym żelu Trojana prawie dwa sezony , padł ( moja wina , źle użytkowany tak stwierdził gwarant ), teraz tylko kwas , jak padnie po 2 czy 3 latach wymieniam na nowy i sprawa prosta. Cenowo za jednego pełnego żela 100ah (+/- 1000 zł ) czyli dwa i pół kwasiaka (100ah schnajder , baner marine itd) , nie wierzę w 10 letni okres użytkowania żela, w 3 letni kwasiaka TAK.Co do MK wypowiedziałem się ( słyszałem, kolega itd) te argumenty nie docierają do mnie mam , użytkuję, Polecam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Nie będę Wam udowadniał że nie jestem wielbłądem. W pierwszej wersji pływałem z kolegą MK endurą 36 bez maxymizera. Później zakupiliśmy z kolegą maxymizer w Anodexie, sam osobiście go montowałem. Na tym silniku "zjedliśmy" 3 akumulatory kwasiaki Sznajdera.W chwili obecnej koledzy nadal pływają tą starą MK, która ma pewnie z kilkanaście lat. Obecnie kolega używa do niej akumulator AGM, który nawet jest u mnie w domu.Aby być niezależnym postanowiłem kupić sobie swój własny sprzęt. Owszem zasięgałem opinii, bo im więcej się wie w temacie, tym bardziej trafnego wyboru można dokonać.Nie uważam się za guru ale Pietruk i Godski nie p...cie mi tu, że jestem zupełnie zielonym leszczem w temacie .Jak rozmawiam z kumplem, że szlag trafił mu po 3 latach maxymizer w traxxisie (prawdopodobnie się skleił i jeszcze akumulator z 1000zł padł) ściągniętym z USA to mu wierzę, i nie mam zamiaru za 2 tysie mieć takiego przypadku. Wolę za 1400zł chińczyka, Wam pasuje MK to pływacie na MK.Natomiast wycieczki personalne zostawcie Sobie na wole popołudnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Taaaa, jasne.... Ale mając MK czuję się jakby jednak szczęśliwszy, niż gdybym chciał (musiał) mieć inne coś. To trochę jak picie Remy Maritn i i jakiegoś innego Napoleona z Biedrony. Nawet gdyby miał mi skleić pięć kwasiaków i dwa żele to i tak zostanę przy MK. No chyba że mnie stać już nie będzie, to przestanę pić Remy Martin 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Nie chce mi się wierzyć, że maximizer załatwił akumulator. Z przewodów zasilających silnik zrobiły by się sople, gdyby nastąpiło ich zwarcie. Zanim szlag by trafił akumulator, to konektorki by wypaliło w przypadku jakiegoś zwarcia wewnątrz maximizera. Konektory na kablach zasilających to niestety minus w MK. Są wg mnie b. delikatne. Ja przerobiłem je sobie. Tzn. zrobiłem z miedzianego przewodu do instalacji gazowych LPG.Z akumulatora przy zwarciu potrafi popłynąć taki prąd, że stopi w elektryku wszystko zanim sam padnie. Zabezpieczenie prądowe ma chronić silnik, a nie akumulator w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Chyba zabezpieczenia z natury chronią odbiorniki a nie zrodla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Natomiast wycieczki personalne zostawcie Sobie na wole popołudnie .No i mam wolne popołudnie, zaczynamy Józek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 " Konektory na kablach zasilających to niestety minus w MK. Są wg mnie b. delikatne. Ja przerobiłem je sobie."To prawda , ja też przerobiłem, zastosowałem takie : http://allegro.pl/klemy-samozaciskowe-do-akumulatorow-2szt-i5037314231.html Z tymi nie mam problemu, a i cena dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 " Konektory na kablach zasilających to niestety minus w MK. Są wg mnie b. delikatne. Ja przerobiłem je sobie."To prawda , ja też przerobiłem, zastosowałem takie : http://allegro.pl/klemy-samozaciskowe-do-akumulatorow-2szt-i5037314231.html Z tymi nie mam problemu, a i cena dobra.Nieporozumienie. Ja nie mówiłem o klemach, tylko końcówkach kabli zasilających od strony maximizera.Stosuję akumulatory Trojan. Kable mam zakończone "oczkami" które są przykręcane nakrętkami motylkowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) " Konektory na kablach zasilających to niestety minus w MK. Są wg mnie b. delikatne. Ja przerobiłem je sobie."To prawda , ja też przerobiłem, zastosowałem takie : http://allegro.pl/klemy-samozaciskowe-do-akumulatorow-2szt-i5037314231.html Z tymi nie mam problemu, a i cena dobra.Miałem te klemy i średnio mi się sprawdziły. Teraz mam zwykłe ołowiane ze śrubą na motylek. Wsuwam tam zacisk od silnika. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Mały off, dla mnie te oczka były za delikatne i dlatego zastosowałem klemy , a jak używałem AGM to zamiast śrub zainstalowałem coś takiego o nazwie terminal słupkowy klem akumulatora. Może komuś się przyda. . http://allegro.pl/listing/listing.php?order=qd&bmatch=base-relevance-popul-uni-1-2-0408&search_scope=&string=terminal%20s%C5%82upkowy Andrzej ja pozbyłem się oczek i na stałe mam te zaciski, oczywiście zaciski podgięte trzymają solidnie. Pewnie ołowiane lepsze, ale kto to przerobi, pewnie jak już będą słabo trzymać wymienię na ołowiane . Czyli pewnie dużo wody upłynie w Wiśle. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez maweric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 te klemy maja zacisk na srobe z lebkiem krzyzakowym, przy czestym skrecaniu/rozkrecaniu slaba sprawa , motylek albo klucz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Mały off, dla mnie te oczka były za delikatne i dlatego zastosowałem klemy , a jak używałem AGM to zamiast śrub zainstalowałem coś takiego o nazwie terminal słupkowy klem akumulatora. Może komuś się przyda. . http://allegro.pl/listing/listing.php?order=qd&bmatch=base-relevance-popul-uni-1-2-0408&search_scope=&string=terminal%20s%C5%82upkowyCiekawe. Czegoż to ludzie nie wymyślą .Kiedyś sam dorabiałem sobie taki terminal z odciętych słupków od starego aku. Nawierciłem , wkleiłem śrubę i jazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Kajtelek2
Witam , w sezonie 2014r. biorę pod uwagę zakup nowego silnika , mam pytanko o silnik Minn Kota z serii Traxxis , czym się różni od serii Endury ?
Czym się różnią te dwa modele z tabelki , jaki uciąg w kg mają ?
Jaki akumulator żelowy pod taki silnik stosować na całodniowy trolling z przystankami na małego grilla?
Zmieniając orginalną śrubę na 3 - łopatkową , odczuwalna jest różnica przy pływaniu ?
Zastosowanie pływadło około 3,2m , dwie osoby , średni prowiant , pod metodę trollingową , by dawał radę na większej fali.

Edytowane przez Kajtelek2Odnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
50
49
31
25
Popularne dni
13 Kwi
22
8 Mar
21
28 Lip
19
7 Cze
17
Top użytkownicy dla tego pytania
Janusszr 50 odpowiedzi
trout master 49 odpowiedzi
esox81 31 odpowiedzi
Paprykarz 25 odpowiedzi
Popularne dni
13 Kwi 2016
22 odpowiedzi
8 Mar 2016
21 odpowiedzi
28 Lip 2022
19 odpowiedzi
7 Cze 2016
17 odpowiedzi
Popularne posty
Paprykarz
Taaaa, jasne.... Ale mając MK czuję się jakby jednak szczęśliwszy, niż gdybym chciał (musiał) mieć inne coś. To trochę jak picie Remy Maritn i i jakiegoś innego Napoleona z Biedrony. Nawet gdyby miał
trout master
Dwie "nudne" niedziele, jedna w łóżku, druga w robocie i powoli schemacik się robi. Wszystkie puzzle rozgryzione, teraz posprawdzać ilość, kolejność, czy wszystko sie zgadza, ich oznaczenia/wartości
Janusszr
1) Przełącznik zmiany biegów. Potrafią same się włączyć/przełączyć /wyłączyć w najmniej spodziewanym momencie. 2) Zawyżona sporo moc silnika. Np. w zielsku MK idzie jak burza. Mikado zdycha od razu. 3
Opublikowane grafiki
367 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi