Kajtelek2 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Witam , w sezonie 2014r. biorę pod uwagę zakup nowego silnika , mam pytanko o silnik Minn Kota z serii Traxxis , czym się różni od serii Endury ? Czym się różnią te dwa modele z tabelki , jaki uciąg w kg mają ? Jaki akumulator żelowy pod taki silnik stosować na całodniowy trolling z przystankami na małego grilla? Zmieniając orginalną śrubę na 3 - łopatkową , odczuwalna jest różnica przy pływaniu ? Zastosowanie pływadło około 3,2m , dwie osoby , średni prowiant , pod metodę trollingową , by dawał radę na większej fali. Edytowane 20 Grudnia 2013 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 (edytowane) Twój silnik jest 80Lbs i 24V i na pewno nie pływałeś nim na 12V aku????Zaintrygowało mnie to pytanie. Mam również MK80/24V. Kilka lat temu ciągałem się ze sprzedawcą w sprawie reklamacji jednego akumulatora. W związku z tym byłem zmuszony przez cały sezon pływać na jednej baterii, czyli na 12V. Silnik był mułowaty, ale jakoś sezon minął bez sensacji.Napięcie 12V może uszkodzić maximizer silnika 24V? Edytowane 13 Czerwca 2016 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fefko Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Co do oznaczenia przekaznikow nie jestem na 100% pewien ale te 14 V jest oznaczone na sciankach bocznych tych przekaznikow. Sprawdze jak wroce z pracy. Jesli chodzi o ten maksymizer to z minnkotowskiego manuala wydaje mi sie, ze mozna "slimaczyc sie" na tym silniku na 12 V. Ten maksymizer nie wiem czy nawet nie jest w stanie pracowac na 36 V bo tez w manualu bylo cos takiego przedstawione ale nie dla traxxisa 80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 (edytowane) No a niby takie amerykańskie i niezawodne miało być . Niektórzy to daliby się pokroić za MK- prawda A.G. Jednak dobrze przemyślałem temat nie ściągając z USA silnika. Wolę osapiana z kraju-przynajmniej mam serwis na miejscu i gwarancję.Szemo zapłaciłeś srogo niby za ich markę. Współczuję .Uparty jesteś Józek.Kupowałem MK w Polsce ponad 5 lat. Żadnych problemów.Gdybym miał teraz kupić Osapiana albo inne badziewie za 1000 zł a MK za 2000 zł wybrałbym MK ponownie. Jest kilku przynajmniej użytkowników Traxsisa 55 na forum i każdy sobie chwali . Edytowane 13 Czerwca 2016 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 RobertsWalters Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Na "Dzień Dobry" większy radiator i wiatrak koniecznie są termostaty które się załączają w automacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zaintrygowało mnie to pytanie. Mam również MK80/24V. Kilka lat temu ciągałem się ze sprzedawcą w sprawie reklamacji jednego akumulatora. W związku z tym byłem zmuszony przez cały sezon pływać na jednej baterii, czyli na 12V. Silnik był mułowaty, ale jakoś sezon minął bez sensacji.Napięcie 12V może uszkodzić maximizer silnika 24V?Nie wiem. Nie po to przechodzi sie na 24V aby "gotować" Amperami cały układ zasilania silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Fefko. Pochwal sie jeszcze dokładnie sposobem podłączenia kabli z aku. Zmierz przekrój kabli zasilających tej MK 80 (24V). Opisz na jakiej mocy silnika zazwyczaj pływałeś. W jakim czasie? Czy pływałeś na max i jak długo bez zmniejszenia obrotów? Jak (czym) spiąłeś szeregowo dwa 12V akumulatory? Coś musiało te maxi zagotować i przyczyna tego jakaś była na pewno. Możesz pisać jak na spowiedzi. Im wiecej zdradzisz tym wiecej osob zrozumie pewne ważne zasady dotyczące prawidłowego użytkowania urządzeń elektrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 (edytowane) No a niby takie amerykańskie i niezawodne miało być . Niektórzy to daliby się pokroić za MK- prawda A.G. Jednak dobrze przemyślałem temat nie ściągając z USA silnika. Wolę osapiana z kraju-przynajmniej mam serwis na miejscu i gwarancję.Szemo zapłaciłeś srogo niby za ich markę. Współczuję .Mam Mikado 86lbs. Te 86lbs napisane jest na silniku i kartonie w który był zapakowany. Taka sama to prawda jak z tym napisem na płocie "d..pa", którą chciał ktoś pogłaskać i wbił sobie w palucha drzazgę. Kupiłem to "krajowe" Mikado, bo mi ściągnięta z USA MK80, za którą dałbym się pokroić padła.Zanim jednak zezwoliłem na ciachanie mnie w talarki, naprawiłem MK, a "krajowe" Mikado zapakowałem do kartonu i wyniosłem do piwnicy. Czeka na moment, kiedy znowu MK padnie. Ale ta moja MK chyba czuje pismo nosem i nie chce zachorować na koklusz. Edytowane 13 Czerwca 2016 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Nie wiem. Nie po to przechodzi sie na 24V aby "gotować" Amperami cały układ zasilania silnika.Czyli jeżeli cały sezon "gotowałem" maximizer i on to dzielnie wytrzymał, to nie jest to taki słaby punkt MK jak twierdzą niektórzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Uparty jesteś Józek.Kupowałem MK w Polsce ponad 5 lat. Żadnych problemów.Gdybym miał teraz kupić Osapiana albo inne badziewie za 1000 zł a MK za 2000 zł wybrałbym MK ponownie. Jest kilku przynajmniej użytkowników Traxsisa 55 na forum i każdy sobie chwali .Andrzejku, nie uparty a pragmatyczny. Jak mam kupić wychwalaną pod niebiosa MK gdzie jakość też już jest pod psem to wolę badziewnego osapiana z gwarancją w kraju i o kilka stówek taniej.Tak jest przynajmniej kilku użytkowników traxxisa co sobie chwali, ale też są tacy co ich w....nie sięga zenitu. Ja nie chcę być w tej grupie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Andrzejku, nie uparty a pragmatyczny. Jak mam kupić wychwalaną pod niebiosa MK gdzie jakość też już jest pod psem to wolę badziewnego osapiana z gwarancją w kraju i o kilka stówek taniej.Tak jest przynajmniej kilku użytkowników traxxisa co sobie chwali, ale też są tacy co ich w....nie sięga zenitu. Ja nie chcę być w tej grupie .Nikt nie wychwala MK pod niebiosa. Trzeba się z tym pogodzić że jest to wzorzec dla innych firm a i jakość wykonania jest wyższa. Śruba wedless też robi robotę. To top jeśli chodzi o silniki.Tak jak pisałem, ludzie tylko dlatego kupują Osapiana bo jest tańszy. Gdyby Traxis kosztował tyle samo wybór byłby jeden.Jak mój padnie to następna też będzie kotka i nie wyniknie to z uporu. Pragmatyczne podejście do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Nikt nie wychwala MK pod niebiosa. Trzeba się z tym pogodzić że jest to wzorzec dla innych firm a i jakość wykonania jest wyższa. Śruba wedless też robi robotę. To top jeśli chodzi o silniki.Tak jak pisałem, ludzie tylko dlatego kupują Osapiana bo jest tańszy. Gdyby Traxis kosztował tyle samo wybór byłby jeden.Jak mój padnie to następna też będzie kotka i nie wyniknie to z uporu. Pragmatyczne podejście do tematu.Obyś pragmatycznie nie trafił na gniota, jak co niektórzy koledzy na forum. Jeszcze kilka lat temu jakość była na przyzwoitym poziomie. Do dziś MK 36 z maxymizerem z anodexu pływa, ale obecne produkty MK to nie to co było..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WhiteWillow Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Mam Osapiana z maxi, mam MK Endura 36, pływałem też trochę Traxxisem 55. Powiem tak, gdybym miał teraz luźne 2k PLN to błyskawicznie pozbyłbym się tego chińskiego plastiku i kupił Traxxisa. Osapian przy Minn Kocie to taka plastikowa zabawka. Nawet MK 36 jest mocniejsza (testowane na tym samym aku, tej samej łódce z tym samym GPSem) od Osapiana 45 lb. Jakość wykonania to przepaść. W Osapianie wszystko trzeszczy i lata, plastiki są tak delikatne, że ręka można bez problemu połamać. Nawet biały kolor Osapiana nie rekompensuje w żadnym stopniu jego licznych wad. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Wg mnie, aby wyrobić sobie zdanie na temat MK i reszty świata, należy posiadać w danej chwili na łodzi dwa silniki. Ja mam to szczęście, bo mam dwa własne. Mikado "krajowy" 86lbs-na papierze(w realu może 40lb), i MK80lbs-uciąg wg mnie rzeczywisty. Mikado to pełen wypas Panel sterowania świeci jak choinka w święta BN. 8 biegów do przodu. Czasami w automacie. Wystarczy tupnąć nogą i same przeskakują , nie mówiąc o tym, że silnik potrafi bez naszej woli sam ruszyć. Używany był kilka razy. Na pewno mniej niż 10.Piszesz Józku, że MK to nie to co było. Zgadzam się w 109%. Obecne wyroby MK są na wyższym poziomie wykonania, niż te sprzed lat. Pierwszą swoją MK wyczaiłem w reklamie zamieszczonej w WW dwadzieścia parę lat temu. 36lbs. Miała na panelu sterowania trochę bajerów. Dumnie brzmiący napis 65 Turbo i wskaźnik naładowania akumulatora Po dwóch, trzech latach pojawiły się MK w sklepach wędkarskich. Każda dostawa, to zmiany. Przynajmniej wizualne.Obecną MK zamówiłem sześć, siedem lat temu na allegro. Przyszła z USA. Sprzedający podał mi namiary na serwis w Polsce i udzielił dwuletniej gwarancji. Nie skorzystałem.Owszem wymieniałem maksia, ale to z powodu siły wyższej. Niemniej na zepsutym maximizerze dopłynąłem do "portu". Na czas remontu kupiłem MIkado. Dlatego mam coś do powiedzenia na temat MK i reszty "para silników".Mam sporo znajomych z MK. Sporo znajomych posiada również silniki innych marek. Dziwnym trafem, jak mijam-wyprzedam tych nie minkotowców, płynących zazwyczaj na wiosłach i silniku równocześnie, to słyszę narzekania o tym, ze mają padnięte akumulatory . Niezależnie od tego, czy mają nówki, czy ciut starsze baterie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Mam Osapiana z maxi, mam MK Endura 36, pływałem też trochę Traxxisem 55. Powiem tak, gdybym miał teraz luźne 2k PLN to błyskawicznie pozbyłbym się tego chińskiego plastiku i kupił Traxxisa. Osapian przy Minn Kocie to taka plastikowa zabawka. Nawet MK 36 jest mocniejsza (testowane na tym samym aku, tej samej łódce z tym samym GPSem) od Osapiana 45 lb. Jakość wykonania to przepaść. W Osapianie wszystko trzeszczy i lata, plastiki są tak delikatne, że ręka można bez problemu połamać. Nawet biały kolor Osapiana nie rekompensuje w żadnym stopniu jego licznych wad.Ja ze swoim Mikado86 kombinowałem dorobić jakiś dodatkowy uchwyt na kulumnę, bo przy skrętach miałem odczucie, że zaraz stracę (utopię)silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WhiteWillow Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Ja ze swoim Mikado86 kombinowałem dorobić jakiś dodatkowy uchwyt na kulumnę, bo przy skrętach miałem odczucie, że zaraz stracę (utopię)silnik.Mi się już chyba nie chce kombinować. Jak nadarzy się okazja to kupię Traxxisa 55 a Osapiana puszczę w świat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 (edytowane) Mi się już chyba nie chce kombinować. Jak nadarzy się okazja to kupię Traxxisa 55 a Osapiana puszczę w świat.Trzymam Mikado tylko jako zapas. Lepszy najgorszy chińczyk od najlepszych wioseł , tym bardziej, że mam b.ciężkie pływadło i pod wiatr nie dałbym rady na wiosełkach.A tak na marginesie, to chińczyki są zazwyczaj wychwalane przez tych, którzy nie uświadczyli pływania na MK.Podkreślam-"zazwyczaj". Edytowane 14 Czerwca 2016 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WhiteWillow Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Trzymam Mikado tylko jako zapas. Lepszy najgorszy chińczyk od najlepszych wioseł , tym bardziej, że mam b.ciężkie pływadło i pod wiatr nie dałbym rady na wiosełkach.A tak na marginesie, to chińczyki są zazwyczaj wychwalane przez tych, którzy nie uświadczyli pływania na MK.Podkreślam-"zazwyczaj".A ja jako zapas zostawiłem sobie stareńką MK 36, która zapewne przeżyje jeszcze wiele. Mam ponton 360 więc do pływania w trollingu w dobrą/średnią pogodę wystarczy, tym bardziej, że tak jak pisałem jest mocniejsza od obecnie użytkowanego Osapiana 45 lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fefko Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Fefko. Pochwal sie jeszcze dokładnie sposobem podłączenia kabli z aku. Zmierz przekrój kabli zasilających tej MK 80 (24V). Opisz na jakiej mocy silnika zazwyczaj pływałeś. W jakim czasie? Czy pływałeś na max i jak długo bez zmniejszenia obrotów? Jak (czym) spiąłeś szeregowo dwa 12V akumulatory? Coś musiało te maxi zagotować i przyczyna tego jakaś była na pewno.Możesz pisać jak na spowiedzi. Im wiecej zdradzisz tym wiecej osob zrozumie pewne ważne zasady dotyczące prawidłowego użytkowania urządzeń elektrycznych. Nie mierzylem kabli w MK ale z tego co mi wiadomo to te pomiedzy akumulatorami a czapa maja 10 mm² - jak sie myle to niech mnie ktos madrzejszy poprawi. Na plusowym kablu mam zalozony bezpiecznik 60 A. Akumulatory spiete sa kablem ok. 60 cm o srednicy tez 10 mm². Na koncach sa klemy mosiezne, zarowno te od MK jak i w kablu pomiedzy akumulatorami. Ten pakiet pytan o tym jak plywalem i czy plywal silnik na maxa - ot normalnie chyba jak kazdy plywam i wolno i szybko i srednio. Wychodze z zalozenia, ze niewazne jakiej marki silnik czy ogolnie produkt to po to sa tak skonstruowane by wytrzymywaly to co maja do zaoferowania. Kupilem go z uszkodzonym maxiem, wymienilem na nowy, padl - czekam na nastepny jednak tym razem ponawiercam chociaz kilka otworow z dolu obudowy by czus sie lepiej jesli chodzi o chlodzenie. Wydaje mi sie, ze moj przyklad to pechowy wyjatek potwierdzajacy regule, ze nie mozna rownac klasy mercedesa z klasa dacia. Ale to juz prosta kwestia oczekiwan i zasobnosci portfela oraz subiektywnego podejscia do tego typu kwestii. Czytam to wszystko jeszcze raz, patrzę na te twoje fotki i dziwi mnie oznaczenie "12V" na przekaźnikach.Na innych maximizerach np. z Traxxis 55 Lbs maja oznaczenie 14V a niektóre nawet 24V. Czyżby ta płytka ktorej wrzuciłeś foty nie była z silnika 24V?????? Twój silnik jest 80Lbs i 24V i na pewno nie pływałeś nim na 12V aku????Na tych 3 przekaznikach jest nastepujace oznaczenie: A21CSP12VDC1.640A/14VDC NO30 A/14VDC NC I jeszcze cos tam pod spodem bylo ale odczytuje to z fotek i niestety nie ujely tego. Interesuje mnie gdzie na tym ukladzie jest zainstalowany potencjometr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 A ja jako zapas zostawiłem sobie stareńką MK 36, która zapewne przeżyje jeszcze wiele. Mam ponton 360 więc do pływania w trollingu w dobrą/średnią pogodę wystarczy, tym bardziej, że tak jak pisałem jest mocniejsza od obecnie użytkowanego Osapiana 45 lb.Zrobiłem błąd i sprzedałem swoją MK36 dla znajomego zza płota Śmiga na niej siódmy sezon.Bartek,przewody zasilające oryginalne mają 6mm2.Na maximizerze jest taka nalepka żółta. Na tej nalepce jest symbol. Po tym symbolu dochodzimy do jakiej MK jest maksio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fefko Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 (edytowane) U mnie na tym drugim maxymizerze jest biala nalepka i jest tak: czyli 24V / 36V Gdzie tu moze byc potencjometr? Edytowane 14 Czerwca 2016 przez fefko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Wg mnie potencjometr to takie niebieskie do kręcenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 I jeszcze cos tam pod spodem bylo ale odczytuje to z fotek i niestety nie ujely tego. Pod spodem: Coil:12VDC.Te przekaźniki są do zmiany biegunowości.Potencjometr to tak jak mówiłem. Ten niebieski z pokrętłem.Na żółtej nalepce przyklejonej od spodu maksia jest podana wersja: 2184007F 24/32V REL G 0410 M1821Wiem na 100%, że wyszła nowa wersja maxymizerów, do MK80, zastępująca wersję którą podałem wyżej, gdyż właśnie ja jak zamawiałem, to dostałem nowa wersję i była uwaga, że jest to właśnie nowsza wersja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 witoldn Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 (edytowane) Dopiszę jeszcze cechę Traxxisa, o której chyba nikt jeszcze nie wspomniał, a jest to również coś co różni go od Endury.Mianowicie uchwyt mocujący silnik do pawęży, w Traxxisie jest tak skonstruowany, że przy uderzeniu silnikiem w dno, silnik lekko wypchnięty do góry wyczepia się z zamka blokującego go w pozycji pionowej i cała kolumna pochyla się (analogicznie jak pochylamy silnik wpływając na płyciznę), dzięki temu jest mniejsze prawdopodobieństwo, że coś połamiemy. Mechanizm działa analogicznie jak w spalinówkach. Dla mnie fajna rzecz. Co do rozważań o wysokim koszcie wymiany maximizera w MK, to widzę kompromisowe rozwiązanie :-)Kupujemy tani maximizer od Osapiana (o takiej samej mocy) i przeszczepiamy elektronikę do MK!!!Wg mnie jedyny problem, to by się płytka fizycznie zmieściła pod czapką MK :-).Nie ma siły by nie działało, bo na wejściu modułu i tu i tu podajemy 12V, a na wyjściu mamy bardzo zbliżony odbiornik - 12V i ok 50A (dla 55Lb). Co tu może nie działać :-) ??? No i jeszcze jedna uwaga z doświadczeń z takimi regulatorami (zwanymi marketingowo maximizerami). Bardzo często przyczyną braku płynnej regulacji jest banalny potencjometr, w którym najzwyczajniej wycierają się ścieżki. Więc zanim spiszemy na straty szarpiący lub skokowo pracujący maximizer, warto wymienić kosztujący kilka zł potencjometr. A i jeszcze może obalę jeden ludowy mit, jakoby silniki bez maximizera - te z przełącznikiem - cały czas pobierały max. prąd. Otóż całe szczęście tak źle nie jest :-). Miałem przed Traxxisem Endurkę 40 i ona na "1" brała ok 8A, na "2" ok 12A, na "3" ok 20A itd :-). Tak więc przy dużym - 120 - 130 Ah akumulatorze, nawet bez maximizera, 10 h pływania jest w zasięgu takich silników. Edytowane 19 Czerwca 2016 przez witoldn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 No i jeszcze jedna uwaga z doświadczeń z takimi regulatorami (zwanymi marketingowo maximizerami). Bardzo często przyczyną braku płynnej regulacji jest banalny potencjometr, w którym najzwyczajniej wycierają się ścieżki. Więc zanim spiszemy na straty szarpiący lub skokowo pracujący maximizer, warto wymienić kosztujący kilka zł potencjometr.A i jeszcze może obalę jeden ludowy mit, jakoby silniki z przełącznikiem cały czas pobierały max. prąd. Otóż całe szczęście tak źle nie jest :-). Miałem przed Traxxisem Endurkę 40 i ona na "1" brała ok 8A, na "2" ok 12A, na "3" ok 20A itd :-).Mała uwaga. Tutaj piszemy o Traxxisie 80, czyli 24V.Z tym pobieranym maksymalnym prądem z przełącznikiem zwykłym, zgadzam się. Mniejsza prędkość, mniejszy opór wody, mniej prądu.Mitem, a raczej nieuczciwą reklamą jest, że na silniku z maximizerem popływamy 5 razy dłużej. Faktycznie, nie grzejemy opornic. Jednak te 5x dłużej to kłamstwo. Nie wiem czy nie przesadzę jak powiem, że popływamy maksymalnie 2x dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lokoko83 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Mała uwaga. Tutaj piszemy o Traxxisie 80, czyli 24V.Z tym pobieranym maksymalnym prądem z przełącznikiem zwykłym, zgadzam się. Mniejsza prędkość, mniejszy opór wody, mniej prądu.Mitem, a raczej nieuczciwą reklamą jest, że na silniku z maximizerem popływamy 5 razy dłużej. Faktycznie, nie grzejemy opornic. Jednak te 5x dłużej to kłamstwo. Nie wiem czy nie przesadzę jak powiem, że popływamy maksymalnie 2x dłużej.Wcale nie piszemy tylko o Traxxisie 80, czyli 24V.Jeżeli ktoś twierdzi że pływa 2 razy dłużej z maximizerem niż bez to też kłamstwoMam Minn Kota, kumpel ma 5jakiegoś szitonga o 15Lb mocniejszego i Kota pływa prawie porównywalnie a prądu bierze dużo mniejKumpla aku 100 Ah wystarcza na dzień spokojnego pływania tyle co moje 70 Ah akuPrawda jest taka że marka dużo więcej kosztuje ale coś za tym idzieA tak poza tym to silniki elektryczne nie są jakoś specjalnie drogie żeby się nad nimi aż tak bardzo skupiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Kajtelek2
Witam , w sezonie 2014r. biorę pod uwagę zakup nowego silnika , mam pytanko o silnik Minn Kota z serii Traxxis , czym się różni od serii Endury ?
Czym się różnią te dwa modele z tabelki , jaki uciąg w kg mają ?
Jaki akumulator żelowy pod taki silnik stosować na całodniowy trolling z przystankami na małego grilla?
Zmieniając orginalną śrubę na 3 - łopatkową , odczuwalna jest różnica przy pływaniu ?
Zastosowanie pływadło około 3,2m , dwie osoby , średni prowiant , pod metodę trollingową , by dawał radę na większej fali.

Edytowane przez Kajtelek2Odnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
50
49
31
25
Popularne dni
13 Kwi
22
8 Mar
21
28 Lip
19
7 Cze
17
Top użytkownicy dla tego pytania
Janusszr 50 odpowiedzi
trout master 49 odpowiedzi
esox81 31 odpowiedzi
Paprykarz 25 odpowiedzi
Popularne dni
13 Kwi 2016
22 odpowiedzi
8 Mar 2016
21 odpowiedzi
28 Lip 2022
19 odpowiedzi
7 Cze 2016
17 odpowiedzi
Popularne posty
Paprykarz
Taaaa, jasne.... Ale mając MK czuję się jakby jednak szczęśliwszy, niż gdybym chciał (musiał) mieć inne coś. To trochę jak picie Remy Maritn i i jakiegoś innego Napoleona z Biedrony. Nawet gdyby miał
trout master
Dwie "nudne" niedziele, jedna w łóżku, druga w robocie i powoli schemacik się robi. Wszystkie puzzle rozgryzione, teraz posprawdzać ilość, kolejność, czy wszystko sie zgadza, ich oznaczenia/wartości
Janusszr
1) Przełącznik zmiany biegów. Potrafią same się włączyć/przełączyć /wyłączyć w najmniej spodziewanym momencie. 2) Zawyżona sporo moc silnika. Np. w zielsku MK idzie jak burza. Mikado zdycha od razu. 3
Opublikowane grafiki
367 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi