Skocz do zawartości
  • 0

Silniki elektryczne Minn Kota Traxxis

Kajtelek2

Pytanie

Witam , w sezonie 2014r. biorę pod uwagę zakup nowego silnika , mam pytanko o silnik Minn Kota z serii Traxxis , czym się różni od serii Endury ?

Czym się różnią te dwa modele z tabelki , jaki uciąg w kg mają ?

Jaki akumulator żelowy pod taki silnik stosować na całodniowy trolling z przystankami na małego grilla?

Zmieniając orginalną śrubę na 3 - łopatkową , odczuwalna jest różnica przy pływaniu ?

Zastosowanie pływadło około 3,2m , dwie osoby , średni prowiant , pod metodę trollingową , by dawał radę na większej fali.

post-50637-0-03070300-1387526176_thumb.jpg

Edytowane przez Kajtelek2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Aaaaaa. Teraz zrozumiałem. Chodzi o pastę termo przewodząca a nie przewodzącą.

Zastanawia mnie jednak to że MK świarowala jedynie na 100% mocy a nie ok (lekko poniżej) 75%. Wiadomo, na full power pobór prądu jest największy ale Januszz pisze coś o problemie wyłączania przy robieniu dużych dystansów (wg mnie 5km to nie jest dużo) ale nie pisze przy jakiej (%) mocy silnika.

Wtedy gdy ja pływałem nie było wcale za ciepło, raz uciekałem przed burzą (i w trakcie) i zawsze przy dodaniu "gazu" na full po chwili miałem cięcie. :(

Coś w tych MK jest źle obliczone bo po co 100% mocy skoro nie możesz z niej korzystać. Dóbrze że zabezpieczenie choć jest.Kable mam oryginalne wiec może to być przyczyną. Zmienić je na większe?

• 0

Janusz, pastę warto dać, bo bardzo polepsza przewodzenie ciepła. Masz wtedy przewodzenie maxi-pasta-radiator a nie maxi-powietrze-radiator. Poza tym taka pasta zawsze trochę odizoluje powierzchnię od powietrza i mniej będzie się tlenił. Wystarczy dosłownie odrobina

Przy tych szalonych upałach maximizer znowu zaczął wariować. Kupiłem pastę Arctic MX-4, zastosowałem i o dziwo pomogło  :)

• Like 1

• 0

Minn Kota pilnuje, żeby własnym sumptem  nie produkować maximizerów.

Ale przełączniki biegów i maximizer nie są mocną stroną Minn Koty.

Jeżeli nierozbieralny przełącznik biegów da się rozebrać i naprawić, to maximizera niestety już raczej nie. Niemniej przez dwadzieścia kilka lat użytkowania MK  na wiosłach nie wracałem. Może wolniej, z przerwami, na wstecznym, ale o własnych siłach MK.

• 0

"Jeżeli nierozbieralny przełącznik biegów da się rozebrać i naprawić, to maximizera niestety już raczej nie".

Nowych nie próbowałem. Są jeszcze zewnętrzne Maxi ale w nich tez nie grzebałem ... jeszcze.

Starsze modele (białe) spokojnie można naprawiać. Wszystko na wierchu. :)

• 0

Nie pamiętam już przyczyny wymiany. Po przeczytaniu postu zdjąłem dolną warstwę zabezpieczenia i została odsłonięta płyta drukowana z widocznymi lutowaniami. Umożliwia to dokonanie pomiarów elektrycznych. Z wymianą uszkodzonych elementów będzie trudno z powodu zalania maximizera od góry jakimś tworzywem - może się mylę. 

• 0

Czyli co? Chcesz mi podesłać płytkę żebym ją spróbował "otworzyć" nie niszcząc i sprawdził co w niej jest uwalone? Ryzyko że z niej nie zostanie nic wiesz że jest przy takich manewrach. Jak chcesz żebym winę wziął na siebie nie ma problemu. :)

Gorzej z testami (jakieś prady) bo silnik jest na stałe łódce a w garażu będzie dopiero w styczniu. Chyba że sam zaznaczyły byś mi "+/-" (wejście/wyjście) na stykach końcówek.

• 0

Wyraziłeś chęć wyprucia i przeprowadzenia testów. Z maximizerem możesz zrobić co tam uważasz za stosowne (nawet dżem  ;) ). Zaznaczę +/- i co tam jeszcze na schemacie połączeń jest narysowane. Mnie i pewnie nie tylko mnie, interesuje jedynie czy da się to naprawiać czy nie.

• 0

Ok. 

W taki sposób  mogę zaglądnąć co tam w nich (Maxi) siedzi.

Wiedzą i ewent. podzespołami które uległy (mogą ulec) uszkodzeniu na pewno się podzielę o ile uda mi się przy "pruciu" nie zniszczyć więcej niż jest uszkodzone. 

Na priv załatwimy resztę . 

Pzdr.

• 0

Witam. Kupilem Mk traxxis 55 z maxi i mam dwa problemy....

-Na jakie osiagi moge liczyc przy lodce 4m x 1.65m i wadze z bagazem oraz kierowca okolo 260-270kg...? Bo wg echo pod wiatr na pelnym gazie plynalem do 3,4km/h a z wiatrem do 4,6km/h co wydaje mi sie ze jest kiepskim wynikiem. Dla porownania na lodce mialem drugi silnik jaxon 40lbs i w tych samych warunkach jaxon osiaga pod wiatr 4,4km/h a z wiatrem ponad 5km/h. Pomiary mnie bardzo zaniepokoily bo kupilem mk po to by szybciej plywac a tu zonk....

-druga sprawa to mk przy odkreceniu manetki w przod przy wskazniku 75% osiaga juz maksymalne obroty, gdy przekrecimy manetke dalej do konca to nic sie nie dzieje, nie przyspiesza, nie wkreca sie wyzej. Tak samo dzieje sie przy biegu wstecznym, takze przy 75% osiaga pelne obroty.. czy to jest normalne?