Kajtelek2 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Witam , w sezonie 2014r. biorę pod uwagę zakup nowego silnika , mam pytanko o silnik Minn Kota z serii Traxxis , czym się różni od serii Endury ? Czym się różnią te dwa modele z tabelki , jaki uciąg w kg mają ? Jaki akumulator żelowy pod taki silnik stosować na całodniowy trolling z przystankami na małego grilla? Zmieniając orginalną śrubę na 3 - łopatkową , odczuwalna jest różnica przy pływaniu ? Zastosowanie pływadło około 3,2m , dwie osoby , średni prowiant , pod metodę trollingową , by dawał radę na większej fali. Edytowane 20 Grudnia 2013 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysiek65 Opublikowano 4 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Jak kol psulek napisał odrobina, zbyt duża ilość może przynieść efekt wręcz odwrotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 4 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Aaaaaa. Teraz zrozumiałem. Chodzi o pastę termo przewodząca a nie przewodzącą. Zastanawia mnie jednak to że MK świarowala jedynie na 100% mocy a nie ok (lekko poniżej) 75%. Wiadomo, na full power pobór prądu jest największy ale Januszz pisze coś o problemie wyłączania przy robieniu dużych dystansów (wg mnie 5km to nie jest dużo) ale nie pisze przy jakiej (%) mocy silnika. Wtedy gdy ja pływałem nie było wcale za ciepło, raz uciekałem przed burzą (i w trakcie) i zawsze przy dodaniu "gazu" na full po chwili miałem cięcie. Coś w tych MK jest źle obliczone bo po co 100% mocy skoro nie możesz z niej korzystać. Dóbrze że zabezpieczenie choć jest.Kable mam oryginalne wiec może to być przyczyną. Zmienić je na większe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Janusz, pastę warto dać, bo bardzo polepsza przewodzenie ciepła. Masz wtedy przewodzenie maxi-pasta-radiator a nie maxi-powietrze-radiator. Poza tym taka pasta zawsze trochę odizoluje powierzchnię od powietrza i mniej będzie się tlenił. Wystarczy dosłownie odrobinaPrzy tych szalonych upałach maximizer znowu zaczął wariować. Kupiłem pastę Arctic MX-4, zastosowałem i o dziwo pomogło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 "Przy tych szalonych upałach maximizer znowu zaczął wariować".Zgadza się. U mnie już nawet na wstecznym wyłącza na większych obrotach. Nawet wieczorami i nocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thug Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Minusy pasywnego chłodzenia. A mój niezmordowany haswing śmiga w te upały bez zająknięcia. Ale wiatrak praktycznie się nie zatrzymuje. Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 "Ale wiatrak praktycznie się nie zatrzymuje". Powodując kolejny minus- "zjadanie" prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thug Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Do póki prądu nie brakuje, wolę płynąć niż czekać na ochłodzenie klimatu Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Wydałem 25zł na pastę i MK śmiga bez wiatraczka Jednak brakuje mi w tym wszystkim schematu maximizera. Minn Kota w tym punkcie daje ciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Minn Kota pilnuje, żeby własnym sumptem nie produkować maximizerów. Też nie lubię jak trafiają do mnie kopie moich tłumaczeń. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Minn Kota pilnuje, żeby własnym sumptem nie produkować maximizerów.Ale przełączniki biegów i maximizer nie są mocną stroną Minn Koty.Jeżeli nierozbieralny przełącznik biegów da się rozebrać i naprawić, to maximizera niestety już raczej nie. Niemniej przez dwadzieścia kilka lat użytkowania MK na wiosłach nie wracałem. Może wolniej, z przerwami, na wstecznym, ale o własnych siłach MK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 "Jeżeli nierozbieralny przełącznik biegów da się rozebrać i naprawić, to maximizera niestety już raczej nie".Nowych nie próbowałem. Są jeszcze zewnętrzne Maxi ale w nich tez nie grzebałem ... jeszcze. Starsze modele (białe) spokojnie można naprawiać. Wszystko na wierchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Gdybym wiedział od strony lutów (tam można się dostać) który to wyłącznik termiczny, to bym go zmostkował i miał święty spokój.Chociaż teraz jest dobrze po zastosowaniu pasty termo przewodzącej. Nie wiem na jak długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Trzeba by jakiegoś uszkodzonego "wypruć" i zobaczyć co jest co. A kumpel sprzedał z uszkodzonym Maxi na części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 (edytowane) ... w takie upały , nie jeden ugotował się HASWING - pomimo iż był z wiatraczkiem ... Edytowane 5 Sierpnia 2018 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Bo czasami trzeba użyć rozumu, a nie tylko cisnąć ile fabryka da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Skoro można (moc, prędkość z reklam i opisów) to fabryka powinna pomyśleć za użytkowników. Ale po co, nowy też trzeba sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Trzeba by jakiegoś uszkodzonego "wypruć" i zobaczyć co jest co. A kumpel sprzedał z uszkodzonym Maxi na części. A jakbym podesłał jakiegoś uszkodzonego to jesteś w stanie zobaczyć co jest co i co dalej z tym zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 A jakbym podesłał jakiegoś uszkodzonego to jesteś w stanie zobaczyć co jest co i co dalej z tym zrobić ? Ale jak??? Nie wiesz co jest uszkodzone? Objawy? Sposób uszkodzenia (wypadek-przyczyna)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Jest uszkodzony, czyli nie działa, kaput.Napisałeś że trzeba wypruć i zobaczyć co jest co, więc wyprułem i mogę udostępnić w celu przeprowadzenia stosownych badań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Ale co? Silnik? Maxi? Przyczynę uszkodzenia nikt nie podał?Tak z niczego nie działa? Jakiś przebieg miał czy od nowości "trup"?Grzebałeś (ktoś) już w nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Nie pamiętam już przyczyny wymiany. Po przeczytaniu postu zdjąłem dolną warstwę zabezpieczenia i została odsłonięta płyta drukowana z widocznymi lutowaniami. Umożliwia to dokonanie pomiarów elektrycznych. Z wymianą uszkodzonych elementów będzie trudno z powodu zalania maximizera od góry jakimś tworzywem - może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Czyli co? Chcesz mi podesłać płytkę żebym ją spróbował "otworzyć" nie niszcząc i sprawdził co w niej jest uwalone? Ryzyko że z niej nie zostanie nic wiesz że jest przy takich manewrach. Jak chcesz żebym winę wziął na siebie nie ma problemu. Gorzej z testami (jakieś prady) bo silnik jest na stałe łódce a w garażu będzie dopiero w styczniu. Chyba że sam zaznaczyły byś mi "+/-" (wejście/wyjście) na stykach końcówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Wyraziłeś chęć wyprucia i przeprowadzenia testów. Z maximizerem możesz zrobić co tam uważasz za stosowne (nawet dżem ). Zaznaczę +/- i co tam jeszcze na schemacie połączeń jest narysowane. Mnie i pewnie nie tylko mnie, interesuje jedynie czy da się to naprawiać czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Ok. W taki sposób mogę zaglądnąć co tam w nich (Maxi) siedzi.Wiedzą i ewent. podzespołami które uległy (mogą ulec) uszkodzeniu na pewno się podzielę o ile uda mi się przy "pruciu" nie zniszczyć więcej niż jest uszkodzone. Na priv załatwimy resztę . Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maniek600 Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Witam. Kupilem Mk traxxis 55 z maxi i mam dwa problemy....-Na jakie osiagi moge liczyc przy lodce 4m x 1.65m i wadze z bagazem oraz kierowca okolo 260-270kg...? Bo wg echo pod wiatr na pelnym gazie plynalem do 3,4km/h a z wiatrem do 4,6km/h co wydaje mi sie ze jest kiepskim wynikiem. Dla porownania na lodce mialem drugi silnik jaxon 40lbs i w tych samych warunkach jaxon osiaga pod wiatr 4,4km/h a z wiatrem ponad 5km/h. Pomiary mnie bardzo zaniepokoily bo kupilem mk po to by szybciej plywac a tu zonk....-druga sprawa to mk przy odkreceniu manetki w przod przy wskazniku 75% osiaga juz maksymalne obroty, gdy przekrecimy manetke dalej do konca to nic sie nie dzieje, nie przyspiesza, nie wkreca sie wyzej. Tak samo dzieje sie przy biegu wstecznym, takze przy 75% osiaga pelne obroty.. czy to jest normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Kajtelek2
Witam , w sezonie 2014r. biorę pod uwagę zakup nowego silnika , mam pytanko o silnik Minn Kota z serii Traxxis , czym się różni od serii Endury ?
Czym się różnią te dwa modele z tabelki , jaki uciąg w kg mają ?
Jaki akumulator żelowy pod taki silnik stosować na całodniowy trolling z przystankami na małego grilla?
Zmieniając orginalną śrubę na 3 - łopatkową , odczuwalna jest różnica przy pływaniu ?
Zastosowanie pływadło około 3,2m , dwie osoby , średni prowiant , pod metodę trollingową , by dawał radę na większej fali.

Edytowane przez Kajtelek2Odnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
50
49
31
25
Popularne dni
13 Kwi
22
8 Mar
21
28 Lip
19
7 Cze
17
Top użytkownicy dla tego pytania
Janusszr 50 odpowiedzi
trout master 49 odpowiedzi
esox81 31 odpowiedzi
Paprykarz 25 odpowiedzi
Popularne dni
13 Kwi 2016
22 odpowiedzi
8 Mar 2016
21 odpowiedzi
28 Lip 2022
19 odpowiedzi
7 Cze 2016
17 odpowiedzi
Popularne posty
Paprykarz
Taaaa, jasne.... Ale mając MK czuję się jakby jednak szczęśliwszy, niż gdybym chciał (musiał) mieć inne coś. To trochę jak picie Remy Maritn i i jakiegoś innego Napoleona z Biedrony. Nawet gdyby miał
trout master
Dwie "nudne" niedziele, jedna w łóżku, druga w robocie i powoli schemacik się robi. Wszystkie puzzle rozgryzione, teraz posprawdzać ilość, kolejność, czy wszystko sie zgadza, ich oznaczenia/wartości
Janusszr
1) Przełącznik zmiany biegów. Potrafią same się włączyć/przełączyć /wyłączyć w najmniej spodziewanym momencie. 2) Zawyżona sporo moc silnika. Np. w zielsku MK idzie jak burza. Mikado zdycha od razu. 3
Opublikowane grafiki
367 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi