Kajtelek2 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Witam , w sezonie 2014r. biorę pod uwagę zakup nowego silnika , mam pytanko o silnik Minn Kota z serii Traxxis , czym się różni od serii Endury ? Czym się różnią te dwa modele z tabelki , jaki uciąg w kg mają ? Jaki akumulator żelowy pod taki silnik stosować na całodniowy trolling z przystankami na małego grilla? Zmieniając orginalną śrubę na 3 - łopatkową , odczuwalna jest różnica przy pływaniu ? Zastosowanie pływadło około 3,2m , dwie osoby , średni prowiant , pod metodę trollingową , by dawał radę na większej fali. Edytowane 20 Grudnia 2013 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Masz pewność, że prędkość wiatru była jednakowa ? Silnik jest nowy ?Drugi problem występuje we wszystkich MK Traxxis 55, z tym że obrotów przybywa a prędkość praktycznie jest stała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maniek600 Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Tak mam pewnosc bo mialem dwa silniki zalozone na raz i jeden wylaczylem to drugi wlaczylem. Warunki atmosferyczne takie same. Silnik kupilem uzywany. Mial naprawiany wirnik w serwisie minn koty i dzis bylo pierwsze plywanie, wiec nie mam porownania jakie powinien miec osiagi i jak powinien prawidlowo dzialac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 blacharz Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 W mojej Mk maxxum jest tak samo, między 75%a 100% prędkość jest taka sama i mam wrażenie że obroty też się nie zwiększają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 huligan77 Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 I mnie obroty wzrastają, tak przynajmniej mi się wydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Większe obroty nie gwarantują szybszego płynięcia, śruba jedynie wodę bardziej miesza. Można założyć "Kipawę" ale nie gwarantuję coś się stanie z elektroniką przy większym obciążeniu. Kipawa daje dużo większy uciąg. Im cięższa jednostka tym ciężej silnikowi ją rozpędzić wiec tylko miesza mocniej wodę za śrubą. Spróbujcie pochylić lekko silnik (górą, manetką) w stronę łodzi. Pomaga to trochę w szybszym pływaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maniek600 Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 A tez macie zblizone predkosci na pelnych obrotach? Bo dziwi mnie najbardziej to ze na 40 plyne szybciej niz na 55.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fefko Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Potwierdzam takze dla Traxxis 80 (24V) przy obracaniu manetki pomiedzy 75-100%, ze nie ma zadnej roznicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Najszybsze 12-woltowce to Haibo M150 i Rhino 70 BLX (prędkość ok. 7 km/h). To są silniki, które powinieneś kupić, żeby szybko pływać. 55-funtowce nie popchną tej łódki szybciej niż 5-6 km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Może się Chińczycy "machnęli" z opisem "40" na tym Jaxonie. Porównaj śruby z MK i Jaxa. Wielkość (i ilość) pióra, jego skok (skręcenie płaszczyzny pióra od lini styku), obrotów nie będziemy porównywać bo same obroty niewiele robią j/w pisałem. Skok, wielkość i ilość piór śruby decydują o ciągu. Jak masz dostep do Kipawy to sobie przełóż i na pewno będziesz zaskoczony wynikiem. Zobacz sobie jakie sruby mają silniki Torqeedo a gonisz na nich jak na "motorówce". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Że swojej strony podpowiem (pływanie na dziobówce co prawda) - po przejściu w stronę dziobu i wypoziomowaniu łodzi + 0,7km/h. Więc do elektryka może by warto rurkę i siadać na środek? Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 w torqedo i tej klasie sprzetu masz przedwszytskim moc 2-10kW , i sruby rozne - uciagowe/szybkosciowe . Przy 12v jest to nieosiagalne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 w torqedo i tej klasie sprzetu masz przedwszytskim moc 2-10kW , i sruby rozne - uciagowe/szybkosciowe . Przy 12v jest to nieosiagalne .Zgadza się. Dlatego napisałem o Kipawie i jej możliwościach i możliwej "niemocy" MK przy jej zastosowaniu. Podrzuć jakiś link czy temat odnośnie tych śrub o których pisałeś. Chętnie bym poczytał o parametrach i zobaczył różnice w ich budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maniek600 Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 W obu silnikach mam sruby dwułopatkowe. W jaxonie mam srube mniejsza a w mk wieksza i z zakrzywionymi koncami łopatek. Sprobuje przelozyc srube z jaxona do mk i wtedy zobacze. Czy zalozenie dedykowanej kipawy do mk niesie jakies negatywne skutki poza wiekszym zuzyciem pradu? Szybsze zuzycie silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 tu jakis pierwszy z brzegu sklep z akcesoriami do torqeedohttps://www.sonarsklep.pl/torqeedo-akcesoria-c-2_35_108.html ja przy epropulsion 6.0 mialem 2 sruby w zestawie . predkosci miedzy jedna a druga wynosi okolo 6-7kmh a wizualnie sa prawie identyczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 (edytowane) Czy zalozenie dedykowanej kipawy do mk niesie jakies negatywne skutki poza wiekszym zuzyciem pradu? Szybsze zuzycie silnika?Śruba z Jaxa może nie pasować do MK. Przy Kipawie wyższy pobór prądu ale płynąc na maxa. Gdy płyniesz "na regulatorze"(Maximizer) jak to się mówi wolnej to śruba ma wydajność wyższą niż na dwulopatkowej. Czyli płyniesz szybciej na wolniejszych obrotach. Jeżeli masz w Maxi ogranicznik prądowy (oryginalnie wsadzany chyba od 2000 któregoś roku) to nie powinno nic się stać poza rozłączeniem chwilowym silnika. Jeżeli nie to możesz "sfajczyc" Maximizer.________ Edytowane 23 Listopada 2019 przez trout master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Nie ma zabezpieczenia prądowego. Jest tylko zabezpieczenie termiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 To przy złym styku dlaczego wyłącza na chwile przy odkręceniu manetki Ok 75-100%? Termik czy ogranicznik "nadprądowy" powiedzmy że w tym przypadku to to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Aby szukać przyczyny spowolnienia, zacząłbym od rozebrania silnika. Może na wirniku jest nawinięta plecionka/żyłka, może wymaga sprawdzenia szczotek. Przyczyn może być kilka. Bez rozebrania pędnika nie da się tego ustalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Panowie, może wziąć miernik cęgowy na pokład, popatrzeć na moc odbiornika i jego maksymalny pobór prądu i sprawdzić co jest grane i czy opisanie manetki do kitu, czy po prostu tak działa maksymizer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Potwierdzam takze dla Traxxis 80 (24V) przy obracaniu manetki pomiedzy 75-100%, ze nie ma zadnej roznicy. Moim zdaniem ważny jest akumulator. Jak jest naładowany to czuję różnicę pomiędzy 75 a 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 W obu silnikach mam sruby dwułopatkowe. W jaxonie mam srube mniejsza a w mk wieksza i z zakrzywionymi koncami łopatek. Sprobuje przelozyc srube z jaxona do mk i wtedy zobacze. Czy zalozenie dedykowanej kipawy do mk niesie jakies negatywne skutki poza wiekszym zuzyciem pradu? Szybsze zuzycie silnika? Jak pływasz w zielsku to nie zmieniaj śruby. Oryginalna MK tnie je jak zła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Moim zdaniem ważny jest akumulator. Jak jest naładowany to czuję różnicę pomiędzy 75 a 100%.Akumulator to podstawa... jesli nie jest wstanie oddac tyle.energi ile chce silnik , to osiagi beda slabsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 samiec Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Witam serdecznie Mam problem taki iż mam krzywy ten ,,wirnik" na którym montuje się śrubę.sruba ma bicie i drży caly silnik.Ibteraz pytanie co zrobic....Czy da sie wyprostowac te czpien?Czy mozna go wymienic?Co zrobic? Jakies rady ? Ktos moze mial taki problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Oś wirnika jest dosyć miękka i da się to (przy odrobinie cierpliwości ) wyprostować. Samej osi nie wymienisz, występuje jako komplet (drogo). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 samiec Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Jestbmoze jakis ,,patent"na takie prostowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Kajtelek2
Witam , w sezonie 2014r. biorę pod uwagę zakup nowego silnika , mam pytanko o silnik Minn Kota z serii Traxxis , czym się różni od serii Endury ?
Czym się różnią te dwa modele z tabelki , jaki uciąg w kg mają ?
Jaki akumulator żelowy pod taki silnik stosować na całodniowy trolling z przystankami na małego grilla?
Zmieniając orginalną śrubę na 3 - łopatkową , odczuwalna jest różnica przy pływaniu ?
Zastosowanie pływadło około 3,2m , dwie osoby , średni prowiant , pod metodę trollingową , by dawał radę na większej fali.

Edytowane przez Kajtelek2Odnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
50
49
31
25
Popularne dni
13 Kwi
22
8 Mar
21
28 Lip
19
7 Cze
17
Top użytkownicy dla tego pytania
Janusszr 50 odpowiedzi
trout master 49 odpowiedzi
esox81 31 odpowiedzi
Paprykarz 25 odpowiedzi
Popularne dni
13 Kwi 2016
22 odpowiedzi
8 Mar 2016
21 odpowiedzi
28 Lip 2022
19 odpowiedzi
7 Cze 2016
17 odpowiedzi
Popularne posty
Paprykarz
Taaaa, jasne.... Ale mając MK czuję się jakby jednak szczęśliwszy, niż gdybym chciał (musiał) mieć inne coś. To trochę jak picie Remy Maritn i i jakiegoś innego Napoleona z Biedrony. Nawet gdyby miał
trout master
Dwie "nudne" niedziele, jedna w łóżku, druga w robocie i powoli schemacik się robi. Wszystkie puzzle rozgryzione, teraz posprawdzać ilość, kolejność, czy wszystko sie zgadza, ich oznaczenia/wartości
Janusszr
1) Przełącznik zmiany biegów. Potrafią same się włączyć/przełączyć /wyłączyć w najmniej spodziewanym momencie. 2) Zawyżona sporo moc silnika. Np. w zielsku MK idzie jak burza. Mikado zdycha od razu. 3
Opublikowane grafiki
367 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi