Skocz do zawartości
  • 0

Silniki elektryczne Minn Kota Traxxis

Kajtelek2

Pytanie

Witam , w sezonie 2014r. biorę pod uwagę zakup nowego silnika , mam pytanko o silnik Minn Kota z serii Traxxis , czym się różni od serii Endury ?

Czym się różnią te dwa modele z tabelki , jaki uciąg w kg mają ?

Jaki akumulator żelowy pod taki silnik stosować na całodniowy trolling z przystankami na małego grilla?

Zmieniając orginalną śrubę na 3 - łopatkową , odczuwalna jest różnica przy pływaniu ?

Zastosowanie pływadło około 3,2m , dwie osoby , średni prowiant , pod metodę trollingową , by dawał radę na większej fali.

post-50637-0-03070300-1387526176_thumb.jpg

Edytowane przez Kajtelek2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak mam pewnosc bo mialem dwa silniki zalozone na raz i jeden wylaczylem to drugi wlaczylem. Warunki atmosferyczne takie same. Silnik kupilem uzywany. Mial naprawiany wirnik w serwisie minn koty i dzis bylo pierwsze plywanie, wiec nie mam porownania jakie powinien miec osiagi i jak powinien prawidlowo dzialac.

• 0

Większe obroty nie gwarantują szybszego płynięcia, śruba jedynie wodę bardziej miesza. Można założyć "Kipawę" ale nie gwarantuję coś się stanie z elektroniką przy większym obciążeniu. Kipawa daje dużo większy uciąg.

Im cięższa jednostka tym ciężej silnikowi ją rozpędzić wiec tylko miesza mocniej wodę za śrubą. Spróbujcie pochylić lekko silnik (górą, manetką) w stronę łodzi. Pomaga to trochę w szybszym pływaniu.

• 0

Może się Chińczycy "machnęli" z opisem "40" na tym Jaxonie. :)

Porównaj śruby z MK i Jaxa. Wielkość (i ilość) pióra, jego skok (skręcenie płaszczyzny pióra od lini styku), obrotów nie będziemy porównywać bo same obroty niewiele robią j/w pisałem.

Skok, wielkość i ilość piór śruby decydują o ciągu.

Jak masz dostep do Kipawy to sobie przełóż i na pewno będziesz zaskoczony wynikiem. Zobacz sobie jakie sruby mają silniki Torqeedo a gonisz na nich jak na "motorówce". :)

• 0

Że swojej strony podpowiem (pływanie na dziobówce co prawda) - po przejściu w stronę dziobu i wypoziomowaniu łodzi + 0,7km/h. Więc do elektryka może by warto rurkę i siadać na środek?

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

w torqedo i tej klasie sprzetu masz przedwszytskim moc 2-10kW , i sruby rozne - uciagowe/szybkosciowe . Przy 12v jest to nieosiagalne .

Zgadza się. Dlatego napisałem o Kipawie i jej możliwościach i możliwej "niemocy" MK przy jej zastosowaniu. Podrzuć jakiś link czy temat odnośnie tych śrub o których pisałeś. Chętnie bym poczytał o parametrach i zobaczył różnice w ich budowie.

• 0

W obu silnikach mam sruby dwułopatkowe. W jaxonie mam srube mniejsza a w mk wieksza i z zakrzywionymi koncami łopatek. Sprobuje przelozyc srube z jaxona do mk i wtedy zobacze. Czy zalozenie dedykowanej kipawy do mk niesie jakies negatywne skutki poza wiekszym zuzyciem pradu? Szybsze zuzycie silnika?

• 0

Czy zalozenie dedykowanej kipawy do mk niesie jakies negatywne skutki poza wiekszym zuzyciem pradu? Szybsze zuzycie silnika?

Śruba z Jaxa może nie pasować do MK.

Przy Kipawie wyższy pobór prądu ale płynąc na maxa. Gdy płyniesz "na regulatorze"(Maximizer) jak to się mówi wolnej to śruba ma wydajność wyższą niż na dwulopatkowej. Czyli płyniesz szybciej na wolniejszych obrotach.

Jeżeli masz w Maxi ogranicznik prądowy (oryginalnie wsadzany chyba od 2000 któregoś roku) to nie powinno nic się stać poza rozłączeniem chwilowym silnika. Jeżeli nie to możesz "sfajczyc" Maximizer.

________

Edytowane przez trout master

• 0

W obu silnikach mam sruby dwułopatkowe. W jaxonie mam srube mniejsza a w mk wieksza i z zakrzywionymi koncami łopatek. Sprobuje przelozyc srube z jaxona do mk i wtedy zobacze. Czy zalozenie dedykowanej kipawy do mk niesie jakies negatywne skutki poza wiekszym zuzyciem pradu? Szybsze zuzycie silnika?

Jak pływasz w zielsku to nie zmieniaj śruby. Oryginalna MK tnie je jak zła.

• 0

Witam serdecznie Mam problem taki iż mam krzywy ten ,,wirnik" na którym montuje się śrubę.sruba ma bicie i drży caly silnik.

Ibteraz pytanie co zrobic....

Czy da sie wyprostowac te czpien?

Czy mozna go wymienic?

Co zrobic? Jakies rady ? Ktos moze mial taki problem ?