Kajtelek2 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Witam , w sezonie 2014r. biorę pod uwagę zakup nowego silnika , mam pytanko o silnik Minn Kota z serii Traxxis , czym się różni od serii Endury ? Czym się różnią te dwa modele z tabelki , jaki uciąg w kg mają ? Jaki akumulator żelowy pod taki silnik stosować na całodniowy trolling z przystankami na małego grilla? Zmieniając orginalną śrubę na 3 - łopatkową , odczuwalna jest różnica przy pływaniu ? Zastosowanie pływadło około 3,2m , dwie osoby , średni prowiant , pod metodę trollingową , by dawał radę na większej fali. Edytowane 20 Grudnia 2013 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOB1 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Dzięki za radę. Znam tą niebieską kostkę z poprzedniego Traxxisa 45. To chyba słaby punkt tych silników Ten na prawdę był niewiele używany a taka awaria to obciach Jak wrócę do domu z urlopu to najpierw sprawdzę czy jest jeszcze na gwarancji.A w sumie ostatnie dwa dni wędkowania pójdą się je...ć i to mnie najbardziej wku...a !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox81 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Spróbuj w mc tuning . Robią tam serwis minn koty . Mój traxxis 55/85 był tam robiony i sporo lat śmiga bez awarii . Za serwis biorą 8 dyszek więc nie majątek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox81 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Napisz maila szybko odpowiadają 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOB1 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Napisz maila szybko odpowiadająDzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox81 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Pronto kolego . Myślę że coś poradzą a jak nie daj cynka ..Mam kumpla elektronika na naprawdę mistrzowskim levelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2022 O tym pisałem. Prawa "nitka" na taśmie to "-" jeżeli coś to komuś pomoże. _____ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Na dwa dni przed końcem urlopu padł Traxxis 55 Ot tak... odpalam a tu cisza? kombinuję manetką i wreszcie startuje , ale tylko na wstecznym na max. Nie ma stop ani regulacji obrotów. Jak debil płynąłem tyłem do przodu jakiś kilometr (dobrze, że nie było fali i silnego wiatru. Gdybyś obrócił silnik o 180 stopni, to płynąłbyś "normalnie".Podejrzewam, że padł jeden z przekaźników, ten odpowiedzialny za płynięcie do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox81 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Na elektrykach pływałem tylko na minn kocie a sporo ich przerobiłem bo 2 30 endura i c2,później 34 i 36 a teraz traxxis 55/85. Nigdy mnie nie zawiodły a czasami pływałem po 3 razy w tygodniu ..chyba mam farta. Ciekawi mnie jak wypadają inne motorki rhino,osapiany itd.czy też mają taką kulturę pracy i stabilność czy może lepszą? No I awaryjność większą czy mniejszą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Na elektrykach pływałem tylko na minn kocie a sporo ich przerobiłem bo 2 30 endura i c2,później 34 i 36 a teraz traxxis 55/85. Nigdy mnie nie zawiodły a czasami pływałem po 3 razy w tygodniu ..chyba mam farta. Ciekawi mnie jak wypadają inne motorki rhino,osapiany itd.czy też mają taką kulturę pracy i stabilność czy może lepszą? No I awaryjność większą czy mniejszą?Wychodzi z tego, że nie eksploatowałeś długo jednego typu Minn Koty, to Cię nie zawiodły. Ja pływam na silnikach Minn Kota od chwili jak pojawiły się w Polsce, czyli ok. 30 lat. Miałem tylko dwa. MK 36 Turbo i teraz grubo ponad 10 lat Traxxisa 80. Słabym punktem Minn Koty są przełączniki biegów i maximizery. Pomimo tych mankamentów, nigdy nie wracałem z wyprawy na wiosłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOB1 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2022 ...mój egzemplarz pracował 7 tygodni i wracałem na wstecznym ... czyli mnie nie zawiódł!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox81 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Paręnaście lat już pływam na elektrykach . Ale faktycznie nie eksploatowałem jednego silniczka naście lat. A wracając do twojego problemu ...jest jakiś progres w sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOB1 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Jeszcze jestem na urlopie do końca tygodnia. Tym czasem śmigam na pożyczonej, przynajmniej dziesięcioletniej MinnKocie 34Lb ... chyba odkupię!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox81 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Ha ha ważne że do przodu . A jak z wynikami na wodzie? U mnie w Poznaniu Warta raczej słabo ,natomiast jeziora cieniutko ale w normie. W przyszłym tygodniu jadę na 3 dni nad Białokoskie i na tej wodzie już można zawalczyć ..36m głębokości naprawdę kawał polodowca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOB1 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Jutro ostatni dzień pływania na trzytygodniowym urlopie. Jest pełnia i teraz aktywność ryb generalnie kucnęła. Jednak podsumowując zaskakująco upalny urlop nie mogę narzekać. Nastawiłem się na okonie i się nie zawiodłem. Tak na szybko to zaliczyłem ok 100szt w przedziale 25-35 (te 35 to tylko jedna sztuka ) i przyłowy szczupaka 55-65cm. Kilka spadło, kilka zrywek i cudowny 92 cm 5,15kg na kijek do 3g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox81 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Więc podsumowując udany wypoczynek. Hm wypoczynek..ja wracając po 2-3 dniach rybarki jestem zjechany jak koń po westernie. Ale wracając do mobilności na wodzie to w szczególności za okonkami gania się po wodzie. Pamiętam jak na jeziorze Straduńskim koło Trzcianki widziałem jeden jedyny raz polujące stada okoni ..wodą się gotowała z 2 stron . Z brzegu wyglądało to jakby tylko w 2 miejscach na wodzie była fala coś nie samowitego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOB1 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zapomniałem wspomnieć, że łowię na jeziorze "gospodarowanym" przez PGR Szwaderki a więc wynik liczy się podwójnie . W tym roku i ja dwukrotnie miałem widok jak z PRL ... rybitwy górą, okonie dołem, ukleje pryskające na powierzchni! Widać było tylko te średniaki po 20 cm, grubasy siedziały głębiej i z boku awantury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOB1 Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Jeszcze jestem na urlopie do końca tygodnia. Tym czasem śmigam na pożyczonej, przynajmniej dziesięcioletniej MinnKocie 34Lb ... chyba odkupię!!! Wróciłem do domy z urlopu. Sprawdziłem paragon. Gwarancja wygasła miesiąc temu. Q...wa mać!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox81 Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2022 No Kurcze ale pechozol. Może uda się wypłakać. Jak nie to mc tuning. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox81 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Ja nie wykluczone że będę zamieniał mojego traxxisa na nie dużą spalinkę. Zamierzam troszkę popływać po rzece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Ja nie wykluczone że będę zamieniał mojego traxxisa na nie dużą spalinkę. Zamierzam troszkę popływać po rzece.Nic nie stoi na przeszkodzie, aby mieć elektryka i spalinę. Jak tam mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox81 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Powoli nie mam gdzie tego wszystkiego trzymać. Piwnica zawalona sprzętem..ponton 3,8 w firmie itd.a przy tych cenach węgla zimą zaczną się włamania do piwnic ha ha . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox81 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Chociaż z drugiej strony trochę żal mi taxxisa 55/85 bo w mc już ich nie tuningują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Dwie "nudne" niedziele, jedna w łóżku, druga w robocie i powoli schemacik się robi. Wszystkie puzzle rozgryzione, teraz posprawdzać ilość, kolejność, czy wszystko sie zgadza, ich oznaczenia/wartości i można dalej go tworzyć. Na razie na brudno nabazgrane. Przekaźniki wyglądają na dobre. Po sprawdzeniu nic nie wskazuje żeby któryś był niesprawny. Ich wartości (np. 50A) podane na "opakowaniu" świadczą jednak źle o prądach jakie mogą one przełknąć czy przepchnąć. Co powoduje że Maxi padają, co dokładnie pada, będziemy powoli (lub bardzo powoli) rozgryzać. Jeżeli ja nie wymyślę mam nadzieje że inni którzy to czytają lub na tym się znają pomogą. Nie jestem elektronikiem ani nawet elektrykiem. _______ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2022 (edytowane) Przekaźniki wyglądają na dobre. Po sprawdzeniu nic nie wskazuje żeby któryś był niesprawny. Ich wartości (np. 50A) podane na "opakowaniu" świadczą jednak źle o prądach jakie mogą one przełknąć czy przepchnąć.A sprawdzałeś "luty" tych przekaźników do płytki?U mnie w pierwszym zepsutym maximizerze był uwalony jeden lut w przekaźniku. Doszedłem do tego jak już miałem nowy maximizer. Dobrałem się wtedy do starego z ciekawości. Zdemontowałem plastik od spodu i zobaczyłem ten uwalony lut. Tylko, że zanim do tego doszedłem, tak narządziłem resztę maximizera, że nadawał się tylko do utylizacji Edytowane 16 Sierpnia 2022 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Luty były cacy. Solidne i bez luzów czy nadtopień. Jakby ktoś miał do "utylizacji" Maxi to może mi podsyłać. Raz że nie wszystkie części/podzespoły udało mi się ochronić przed zniszczeniem, dwa niektóre (uszkodzone) nie mogę odczytać z nich oznaczenia. Może na innych Maxi będzie podobnie choć po różnych przekaźnikach już widzę że może być różnie. Grunt to określić najsłabszy punkt układu który może padać i na nim się skupić na maksa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Kajtelek2
Witam , w sezonie 2014r. biorę pod uwagę zakup nowego silnika , mam pytanko o silnik Minn Kota z serii Traxxis , czym się różni od serii Endury ?
Czym się różnią te dwa modele z tabelki , jaki uciąg w kg mają ?
Jaki akumulator żelowy pod taki silnik stosować na całodniowy trolling z przystankami na małego grilla?
Zmieniając orginalną śrubę na 3 - łopatkową , odczuwalna jest różnica przy pływaniu ?
Zastosowanie pływadło około 3,2m , dwie osoby , średni prowiant , pod metodę trollingową , by dawał radę na większej fali.

Edytowane przez Kajtelek2Odnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
50
49
31
25
Popularne dni
13 Kwi
22
8 Mar
21
28 Lip
19
7 Cze
17
Top użytkownicy dla tego pytania
Janusszr 50 odpowiedzi
trout master 49 odpowiedzi
esox81 31 odpowiedzi
Paprykarz 25 odpowiedzi
Popularne dni
13 Kwi 2016
22 odpowiedzi
8 Mar 2016
21 odpowiedzi
28 Lip 2022
19 odpowiedzi
7 Cze 2016
17 odpowiedzi
Popularne posty
Paprykarz
Taaaa, jasne.... Ale mając MK czuję się jakby jednak szczęśliwszy, niż gdybym chciał (musiał) mieć inne coś. To trochę jak picie Remy Maritn i i jakiegoś innego Napoleona z Biedrony. Nawet gdyby miał
trout master
Dwie "nudne" niedziele, jedna w łóżku, druga w robocie i powoli schemacik się robi. Wszystkie puzzle rozgryzione, teraz posprawdzać ilość, kolejność, czy wszystko sie zgadza, ich oznaczenia/wartości
Janusszr
1) Przełącznik zmiany biegów. Potrafią same się włączyć/przełączyć /wyłączyć w najmniej spodziewanym momencie. 2) Zawyżona sporo moc silnika. Np. w zielsku MK idzie jak burza. Mikado zdycha od razu. 3
Opublikowane grafiki
367 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi