Skocz do zawartości
  • 0

Silniki elektryczne Minn Kota Traxxis

Kajtelek2

Pytanie

Witam , w sezonie 2014r. biorę pod uwagę zakup nowego silnika , mam pytanko o silnik Minn Kota z serii Traxxis , czym się różni od serii Endury ?

Czym się różnią te dwa modele z tabelki , jaki uciąg w kg mają ?

Jaki akumulator żelowy pod taki silnik stosować na całodniowy trolling z przystankami na małego grilla?

Zmieniając orginalną śrubę na 3 - łopatkową , odczuwalna jest różnica przy pływaniu ?

Zastosowanie pływadło około 3,2m , dwie osoby , średni prowiant , pod metodę trollingową , by dawał radę na większej fali.

post-50637-0-03070300-1387526176_thumb.jpg

Edytowane przez Kajtelek2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam....Czy miał ktoś może doświadczenie z tym silnikiem...? Chodzi mi np. o V max itp....I ewentualnie czy mógłby ktoś mi ściągnąć go z USA w dobrej cenie...Pozdro

Założyłem nowy wątek a MOD mnie przeniósł do tego...Ja pytałem o silnik MK 80lb (było to w tytule...

• 0

Założyłem nowy wątek a MOD mnie przeniósł do tego...Ja pytałem o silnik MK 80lb (było to w tytule...

To napisz lub zadzwoń do tego gościa co Ci podałem, ma warszawski numer stacjonarny do kontaktu.

Sam myślę o tym traxxisie 55.

Andrzej jest to wersja V - poważnie się zastanawiam nad nim-on czy osapian.

Za osapianem przemawia niższa, cena i gwarancja za MK-firma.

Edytowane przez Jozi

• 0

Józku oba sa dobre, ale sam bym sie dzis zastanowił czy jest sens przepłacać za MK ?

Osapian ma naprawdę dobrą cenę i gwarancje mozna przedłużyć czyt.rozszerzyc

Jesli chodzi o uciag i szybkość podobne prędkości na obu.

Wykonanie, rozwiązania konstrukcyjne i śruba za MK. No i pewnie kontrola jakości. Gwarancja i cena za Osapianem.

Osapian ma pasywne czy aktywne chłodzenie maksymizera?

• 0

Zapodam. bo sam sprawdzałem o ile sie ceny zmieniły ( bez kryptoreklamy)

MK 55/60 - http://www.sonarsklep.pl/silnik-elektryczny-minn-kota-traxxis-5560-mctuning-60lbs-p-1003.html

Osapian - http://www.sonarsklep.pl/silnik-elektryczny-osapian-5560-max-maximizerem-gwarancja-do-lat-grube-kable-p-585.html

ps. zapomniałem MK ma aktywne chłodzenie czyli załącza sie wentylator chłodzący elektronikę przed przegrzaniem i po schłodzeniu wyłącza sie sam, w innych markach potrafi chodzić non stop - musiałem podczas wędkowania odpinac kable od aku bo by rozładowal aku i nieszlo wytrzymać szumu.

Czyli ma aktywne a nie pasywne....i szumi :)

• 0

pasywne rozwiązanie ma swoje ograniczenia . Nie neguje MK jednak ciepło gdzieś trzeba odprowadzić i w czasie proporcjonalny do obciążenia. Nie uwierze w to z przy Vmax i dluzszym czasie Mk się nie nagrzewa jak grzejnik nie mylić z pyrkaniem na 1/3 mocy 

Właśnie o to chodzi że sie nie nagrzewa. Pewnie dobrze skonstruowany spory radiator daje radę. Poprzednio miałem silnik z wiatrakiem i mnie wkurzał. Nawet dyndający wyłącznik zamontowałem.  

W MK nie słyszę szumu. Może jakiś super cichy wiatrak ma. Mam go tyle lat i pod kopułkę nie zaglądałem.

Edytowane przez godski

• 0

Józku oba sa dobre, ale sam bym sie dzis zastanowił czy jest sens przepłacać za MK ?

Osapian ma naprawdę dobrą cenę i gwarancje mozna przedłużyć czyt.rozszerzyc

Jesli chodzi o uciag i szybkość podobne prędkości na obu.

Rozmawiałem z kolegą wczoraj, ściągał traxxisa z USA .Po 3 latach padł maxymizer, na domiar złego jeszcze padający maxymizer "załatwił" mu akumulator za 1200zł.

Powiedział, nigdy więcej MK, a w kraju kosztuje 2500zł i jeszcze krótka gwarancja.

Zdecydowanie osapian jest liderem.

• Like 1

• 0

Rozmawiałem z kolegą wczoraj, ściągał traxxisa z USA .Po 3 latach padł maxymizer, na domiar złego jeszcze padający maxymizer "załatwił" mu akumulator za 1200zł.

Powiedział, nigdy więcej MK, a w kraju kosztuje 2500zł i jeszcze krótka gwarancja.

Zdecydowanie osapian jest liderem.

A może trochę więcej szczegółów jak to akumulator został "załatwiony" przez maximizer ? A może to maximizer został "załatwiony" przez akumulator ?

Proszę mojego pytania nie traktować jako złośliwość, jestem naprawdę ciekaw.

• Like 1

• 0

Jak dla mnie jeśli maxymizerm się "skleil " i było metaliczne zwarcie obwodu na zaciski akumulatora to siła rzeczy mógł aku polecieć. ..., aku raczej nie ma możliwości zaltwić sterownika. No chyba ze omyłkowo 24v bądź poprzez zła polaryzacje podlaczenia. Przede wszystkim należy zacząć czy silnik był zabezpieczony na wypadek zwarc....

Edytowane przez siarq

• 0

Jak dla mnie jeśli maxymizerm się "skleil " i było metaliczne zwarcie obwodu na zaciski akumulatora to siła rzeczy mógł aku polecieć. ..., aku raczej nie ma możliwości zaltwić sterownika. No chyba ze omyłkowo 24v bądź poprzez zła polaryzacje podlaczenia. Przede wszystkim należy zacząć czy silnik był zabezpieczony na wypadek zwarc....

Rozumiem że takie zwarcie obwodu to tylko w MK, bo w osapianie czy innym haswingu jest to niemożliwe ?

• Like 1

• 0

Rozumiem że takie zwarcie obwodu to tylko w MK, bo w osapianie czy innym haswingu jest to niemożliwe ?

No w każdym jest możliwe, tylko osapian 55/60 -1450zł  a traxxis 55 -2500zł, czyli jest 1000 różnicy, a jakiegoś szału w MK nie ma.

Teraz popatrz, jakbyś te 1000zł przeznaczył na serwisowanie to masz praktycznie 10 lat na gwarancji, a tu jak kolega mi mówił, sprowadził z USA-koszt wyszedł 1800zł i po 3 latach padaczka, jeszcze akumulator padł.

• 0

Niektórzy uparli się aby udowodnić wyższość Haswinga czy Osapiana nad MK.  

Andrzej nie odbieraj tego tak, nie o to tu chodzi, podobnie jak z udowadnianiem, że kwasiak lepszy od żelówki.

Dlaczego wolisz kwasiaki jak żelówki?

Odpowiem, bo tańszy a spełnia tak samo swoją rolę.

Z Osapianem a MK jest podobnie, kwestia gustu i wydanej kasy.

Jak kupiłem 2x60 żelówki to do tego Osapiana :lol: .

Edytowane przez Jozi

• 0

Andrzej nie odbieraj tego tak, nie o to tu chodzi, podobnie jak z udowadnianiem, że kwasiak lepszy od żelówki.

Dlaczego wolisz kwasiaki jak żelówki?

Wszyscy  albo prawie wszyscy wiedzą że MK jest lepsza. Tutaj nie ma co udowadniać. Cena powoduje że wybierają Osapiana czy podobny silnik.

Porównywałem Osapiana kolegi z moim Traxxisem. Niebo a ziemia. Ale jeden i drugi kręci.

Kwasiaki wolę bo są lżejsze przy tej samej pojemności. Poza tym nalepszy kwasiak za jakiego uważam Trojana na pewno będzie lepszy od żelówki ze średniej półki. 

• 0

Niektórzy uparli się aby udowodnić wyższość Haswinga czy Osapiana nad MK.  

Można się bujać na ryby TICO jak i np. jakimś Jeepem albo Land Cruiserem...

Ten jeździ i ten. Tu nie pada na głowę i tam. 

Ja marzę o Torqeedo to taki dla mnie Land Cruiser. :lol:

• Like 1