BOB1 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 ..." zazwyczaj tak sprawdza się forum"... ? ja już chyba za stary jestem aby to pojąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 hahahaha ja tez. Ale kogos od klamcow wyzywac to troche nie ladnie - w sensie sprawdzania forum ^^ Powiem tak - najlepiej to Ty nie zaczales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) ...bez obrazy panowie zazwyczaj tak sprawdza się forum...Sprawdzać to se możesz własną babę, czy za innymi nie lata. Edytowane 24 Stycznia 2014 przez skippi66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Na pewno wisi - z takimi problemami natury psychologicznej - ciężko aby stało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Witam,Zgodnie z umową koleżeńską , wstawiam zdjęcia ugięcia Dragon HM-X Flash (kat.29-42-260) Nr. kija 0018.Tak , jak poprzednio zdjęcia są opisane wagowo; 10, 50, 100, 150, 300, 500, 1000, 1500 g.Jestem bardzo miło zaskoczony pracą blanku ale najpierw zdjęcia; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Mimo większej masy wyrzutowej 14-42 g , zdjęcia pokazują ,że kijek ugina się pod obciążeniem bardziej. Dodatkowo dla kolegi Thomson88 dołączam zdjęcie karty gwarancyjnej, żeby nie mylił kija z Kongerem .... .Po rejestracji kija w Dragonie dostałem "gratis" koszulkę ( jestem zaskoczony bardzo dobrą jakością ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 ty sprawdź lepiej swojąJa nie muszę, bowiem daję jej wszystko co mężczyzna może dać kobiecie. Od uczucia zaczynając, poprzez małego, na biżuterii kończąc. A pan się zachowujesz jak cham. EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Pokazując te dwa kije , nie robię absolutnie między nimi konkurencji. Każdy lubi co innego.Jak widać , mimo różnic wyrzutu (MHX 275cm/ 10-42) ( HM-X Flash 260cm/ 14-42) , woblery i blachy latały na te same odległości .Szkoda , że zima nie pozwala teraz powalczyć na wodzie ale praw natury nie zmienimy.MHX - cięższy 176g /dłuższy ale jest bardziej w blanku wiotki. Wykonanie - porządne rzemiosło.HM-X Flash 146g / krótszy ale jest bardziej w blanku sztywny. Cholerka- naprawdę robi wrażenie.Wszystko zmienia się pod obciążeniem a uzyskiwane odległości takie same. Chyba dodam jeszcze przez ciekawość zdjęcie omotek na przelotkach; w HM-X Flash są bardziej płaskie niż w MHX ale to naprawdę są chyba takie szczegóły mało wpływające w tym wypadku na rzuty , zachowanie kija , etc. Uważam , że wszystko w normie ale inne są.Zdjęcia HM-X Flash; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Omotki kija MHX ST-1084 ; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Kol. Thomson 86 dziękujemy już za udział w forum. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DP Fishing Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Kolego Zyga102 a gdybyś miał wybrać tylko 1 wędkę z porównania którą byś wybrał?. I dlaczego?. Chodzi mi raczej o warości użytkowe, i zachowanie się pod rybą. Jeśli zawcześnie na odpowiedź napisz na priv po sezonie. Edytowane 24 Stycznia 2014 przez DP Fishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Na pewno chętnie po sezonie . MHX to cena 900zł , ciężej , fajnie pracuje.HM-X Flash to cena 1300zł, też świetny.Jeśli mam patrzeć na wykonanie , to HM-X.Jeśli leżenie w łapie i lekkość (a to lubię) , to HM-X.Jeśli cena , to MHX.Praca kijków pod ugięciem fajna, ale chyba kijek ugina się płynniej, cieplej , to HM-X.Na sucho wygrywa HM-X ale czy wart swojej ceny ? Gdyby nie ta cena , to myślę że jest uniwersalny. Jak wcześniej pokazałem; mimo że krótszy, wyżej zaczynające się CW a rzuca równo jak ten dłuższy.Powiem szczerze , to cholernie trudno odpowiedzieć. Ale HM-X jest naprawdę świetnie wykonany.I nie mówię tylko o takich dodatkach jak wstawka z drzewa wiśniowego , etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wagner Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Strasznie drogi ten Dragon. Czy masz porównanie z innymi wędkami w podobnej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Za 1300 złociszy można spokojnie ukręcić wędkę pod siebie na super blanku Lamiego, Feniksa, Talona czy w końcu na czymkolwiek. Nawet na Blaasie To po co kupować gotowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wagner Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) często zmieniam wędki i jak się zastanawiam to chyba mam teraz tylko jednego gotowca HM-a 62 slider cast, kilka innych jest z pracowni (w tym sensie, że customy, bo część robiłem sam), były niewiele droższe. Ciekaw jestem czy jakościowo też jest porównywalny. Co to za blank? Pod względem budowy, jakości, bo że żadnego Toraya się nie wygoogluje to wiem Edytowane 26 Stycznia 2014 przez Wagner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Prosze nie zaczynać o blankach w dragonie - co 2-3 miesiące ktoś pyta co to za blank w dragonie i zaczyna się wojna - ogólnie gniotsa nie lamiotsa z nibylandi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wagner Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) różne opinie słyszałem o tym "nielamiotsa" Mam jednego starego z pierwszej serii i zacny kijek do kogutów i niedużych jerków, ale jakby mu tak dolnik oskrobać z lakieru to nie wiem czy by się na sliderku 10 nie naładował po cholewki butów chociaż rzeczywiście jest na tyle fajny że ma u mnie dożywocie, bo wartość użytkowa duża, bardzo go lubię, a pieniądze które mógłbym wziąć żadne. Edytowane 26 Stycznia 2014 przez Wagner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Panowie, zapewne macie rację że drogo i może nie warto. Dla mnie warto , gdyż kijek HM-X udało mi się kupić po niskiej cenie. To był niepowtarzalny strzał i "musiałem" z niego skorzystać.Wiem, że za tę kasę niektórzy nasi koledzy zrobiliby piękne kijki ale sami wiecie "okazja". Nie ukrywam, że może blank z nibylandi (meme174) ale kijek naprawdę świetnie się zachowuje w łapie. Resztę pokaże samo życie.Nie jestem fachowcem ale zachowanie blanku, wykonanie i sam design , to jest naprawdę ustawione na wysokiej półce. Fajnie, jakby kosztował 800-900zł. Myślę że wtedy wielu kolegów by się skusiło. Z drugiej strony MHX jest w pracowni FC za 900zł , to ten kije HM-X Flash jednak jest zrobiony bardziej "ekskluzywnie". Myśle , że mimo uśmieszków osób które robią kije , to jednak ten kijek jest takim "Mercedesikiem".Takie jest moje skromne zdanie posiadacza. Pewnie ktoś pokaże mi podobny kijek za 500zł, i gdybym taki zobaczył to też bym kupił , bo ja nie jestem zbieraczem .tylko chcę łapać ryby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wagner Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Panowie, zapewne macie rację że drogo i może nie warto. jeśli o mnie chodzi to nic takiego nie powiedziałem! Kije z pracowni jedne mi leżały a drugie nie, bo po zrobieniu były inne niż blank przed, Podobnie z kijami gotowymi.Nie znam, cena jest duża, więc pytam czy masz porównanie z innymi w podobnej cenie. teraz już wiem, że nie. Właśnie odstąpiłem Elitkę uncjówkę, którą sobie zmajstrowałem, miała być moją ulubioną wędką na podstawie wyobrażenia a nie leżała mi w żadnym ubraniu, męczyłem się z nią i zamieniłem na rzecz zupełnie nie wędkarską.... dla mnie też wędka służy do łowienia i nie mam uprzedzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Ale ja nie mówię że kije są złe - sam wypominam parę modeli bardzo dobrze - tylko prosiłem aby zaprzestać rozmów o temacie - gdzie dragon produkuje blanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Wagner; meme174; Przecież ja nie mam nikomu nic za złe. My wszyscy tylko sobie tu lużno dyskutujemy.Szczerze , to gdyby nie te 2 okazje , to miałem już kupić i kiedyś na pewno to zrobię ; Croix AVID 86MHF .Dla mnie zarąbisty kij i wart wydania 1000zł.Strach może przed wyglądem przelotek po dłuższym czasie łapania ( po mocnych i bardzo dużych rybach), bo czasem wyglądają jakby lakier popękał ale to nie jest tak. Akurat St Croix robi najpierw miękkim lakierem a na koniec dają twardy i czasem to wygląda ( a nawet tak jest) jak popękana przelotka i zaraz się może urwie ale to mylne. Tylko wygląd niesmaczny , moc dalej nie do wyrwania. U nas lakieruje się inaczej i na miękko. Takie jest moje zdanie po rozmowach z dostawcami sprzętu zza morza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wagner Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Nie mam tego avida ale jeszcze dwa dni temu miałem analogiczną elitkę i ostrzegam Cię, że to kij mało uniwersalny, sandaczowy, sztywny. Jeśli chodzi o przynęty to oczywiście nadaje się na szczupaki, czucie jest super itd, ale jakieś średniaki mogą Ci z niego spadać.I właśnie jeśli chodzi o St.Croix lepiej kupić blank i zrobić, koszt wyjdzie taki sam, a będzie uzbrojony lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Wagner;Dzięki. I to jest fajne , że ktoś kto się zna lepiej, podpowie innemu mniej obeznanemu.I o to chodzi.Ale HM-X nie oddam .... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Jak wygląda sprawa wyważenia obu kii. Dopnij kolego taki sam kołowrotek do jednego i potem drugiego i zmierz odległość od środka stopki do punktu wyważenia a zobaczymy jak kije są wyważone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 mrWhite7; Zrobiłem taki teścik jak poprosiłeś. Doczepiłem Penn Atlantis 4000 (z plecionką 238g ).Odległość HM-X Flash od środka kołowrotka-stopki do srodka wypoziomowania kija (kierunek szczytówka) = 7cmOdległość MHX St10884f ..............................................................................................................................= 10cmWidzę różne odległości ale powiem szczerze , że w ręku nie czuć jakiejś przewagi (uczucie lecenia kija , etc) .Poza tym , jak załąże np; Penn ssV3500 który jest ciut cięższy to będzie na "zero".Myślę , że tu nie chodzi o przysłowiowe "aptekarskie ważenie " tylko odbiór kija w ręku.Pewnie było by super , gdyby odległość wynosiła "0 cm) , ale .....to tylko moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi