Skocz do zawartości

Dragon HM-X Flash kontra MHX st1084f

Zyga102

Rekomendowane odpowiedzi

mrWhite7;

Zrobiłem taki teścik jak poprosiłeś. Doczepiłem Penn Atlantis 4000 (z plecionką 238g ).

Odległość HM-X Flash od środka kołowrotka-stopki do srodka wypoziomowania kija (kierunek szczytówka) = 7cm

Odległość MHX St10884f ..............................................................................................................................= 10cm

Widzę różne odległości ale powiem szczerze , że w ręku nie czuć jakiejś przewagi (uczucie lecenia kija , etc) .

Poza tym , jak załąże np; Penn ssV3500 który jest ciut cięższy to będzie na "zero".

Myślę , że tu nie chodzi o przysłowiowe "aptekarskie ważenie " tylko odbiór kija w ręku.

Pewnie było by super , gdyby odległość wynosiła  "0 cm) , ale .....to tylko moje zdanie. 

To wcale nie jest takie pewne że takie wyważenie byłoby super :) Kij musi trochę ciągnąć do przodu . Z moich spostrzeżeń wynika że konstrukcje krótkie takie do 2,40 m najlepiej są wyważone jak ten punkt znajduje się około 5-8 cm od stopki , kije dłuższe 2,50 -3,0 m dobrze leżą i ładnie się nimi pracuje jak punkt jest od 8 - 11 cm ,powyżej kije lecą na pysk i łowienie jest problemem . Z tych dwóch pewnie lepiej będzie się łowić tym z 7 cm :) Kijem wyważonym gdzie punkt jest na środku stopki pracuje się fatalnie , jednak ten mały opór przy podbijaniu gumy czy szarpaniu woblerkiem powoduje lepsze czucie przynęty i nasze mięśnie są lekko napięte gotowe do natychmiastowego przycięcia .

Edytowane przez mrWhite7