Skocz do zawartości

St.Croix 5SC86MHF2-GV vs Phenix PST 895

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

Wędki te pokochałem,.................. Nigdy mnie nie zawiodły, mam do nich 100% zaufania, spełniają moje oczekiwania.

..............................................

Pozdrawiam

Kamil

A ja odwrotnie wręcz.

Nie pokochałem ni Elitki, ni Avida.

Za to starego WS86MF2 (jeśli dobrze model Wild Rivera pamiętam), całkiem polubiłem swego czasu. 

Z drugą częścią przytoczonych słów zgadzam się w całej rozciągłości.

No i, .............. jak kto pokocha, to raczej miłością stałą raczej :)

Edytowane przez popper

Więc Extrema Ci nie odeślę! :D  A tak poważnie Waldku, co przesądziło o braku miłości?

No, niestety nie potrafię tego racjonalnie uzasadnić. Po prostu mi "nie leżały".

No ale miałem tylko Avida ok. 198cm do bodaj 11g i  2,7m do 35g oraz Elitkę 6'6" do 9 g. Nie przesądza to zupełnie, o miłości do innych modeli StC :lol:  

Jak zwykle bardzo profesjonalny opis Arku , tez uważam ,że ze starszym panem przesadzasz .Bez takich opisów forum byłoby martwe . Trzeba dużo pracy i samozaparcia aby być tyle co Ty na rybach i jeszcze rzetelnie wszystko opisywać . My młodzi już tak zacięci nie jesteśmy . W Wigilię odebrał Swój blank PST895-2 mrWhite . Trochę porzucaliśmy -co prawda na trawie i bez ryb  :)  , i porozmawialiśmy . Również o rzeczonym PST895 -2 . Blank nie lubi miękkiego- długiego zwisu i sztywnej techniki rzutowej . Artur został też uzbrojony w nowe przelotki Phenix od 20 Y do L 3,5 tytan . Tak więc W wasze rejony jedzie trochę postępu i powiew świeżości . Zobaczymy jak wypadnie runda druga :ph34r:

pozdrawiam

Łukasz

Dzięki Łukasz za uznanie :) mówienie prawdy nie sprawia mi kłopotu nawet jak to tylko subiektywna "prawda"...

Co do tego rzucania z długiego zwisu pewnie wyraziłem się nie dość precyzyjnie co niniejszym prostuje:

PST 895 jaki posiadam i to z przyjemnością ;) rzuca zauważalnie dalej woblerami o masie ok 4-6g czyli poniżej dolnego cw właśnie z długiego zwisu niż z krótkiego wraz ze zbliżaniem się do opisowych 10g sytuacja ta zanika do "0" i od ok 10g ta technika rzutu nie przynosi nic, a nawet szkodzi zasięgowi.

Oczywiście należy brać poprawkę na moje starcze nawyki rzutowe :lol:  :lol:  :lol:  :lol: poza tym wszystko ok ;)

Jak chodzi o Artura myślę, że będzie zadowolony, choć jego łowisko jest bardzo wymagające sprzętowo a oferta kogutówek w długości 2,6m uboga  :lol:  :lol:  :lol:  :lol: Będę trochę mądrzejszy z tego jak go w końcu odwiedzę i myślę, że to już nie długo nastąpi :rolleyes:

Na pewno wezmę ze sobą na jego wodę FX 905 który wg moich przyzwyczajeń i opowieści Artura będzie się tam bardzo nadawał choć mam cichą ale wyraźną nadzieję że PST 895 będzie już wystarczający ;)

Edytowane przez Rheinangler

To czy dany kij poradzi sobie na łowisku  zależy gdzie się wybierzemy :) ale spokojnie ten PST 895 da radę bo zimą ryby stoją w bardziej spokojnych miejscach .Ciekawy jestem innej sprawy a mianowicie jak będą się przekładać różne uzbrojenia w tych samych blankach i wpływać na właściwości kijaszków. Jeżeli dam radę tak go szybko uzbroić to porównamy różnice. Otrzymałem od Łukasza jego "fabryczne" zbrojenie tego kija od 20Y do tunelu 3x3,5 fuji L titanium więc sam jestem ciekaw :) Cały zestaw ma tylko 8 przelotek a więc bardzo lekko .Na moim wątku rozgorzała dyskusja na ten temat więc sprawę można zacząć weryfikować właśnie takimi porównaniami :) Miałem już przyjemność rzucać "fabrycznym" kijem  i  odległości były ok. Jakieś 100+ obrotów korbą przy zwijaniu plecionki kołowrotkiem Stella 4x ale wiatr "zabierał" trochę sznura więc grubo ponad 50 m ciężarkami 10 g i 20 g uważam za wynik satysfakcjonujący resztę zweryfikuje łowisko. Przy rzucie z bardzo małego zwisu kij ślicznie i bezwysiłkowo rzuca tylko szczytem ale można go bez problemów głębiej doładować.

Edytowane przez mrWhite7

3.5 fuji titanium na szczycie to bedzie masakryczna , szybka kosa!

Ale chyba o to chodziło :)

Z drugiej strony jak sie troszkę ozimni to "pizdiet" i ssanie pierścienia co chwilkę, taka odskocznia od holowania sandaczy :)

Stożek ciekawy, innowacyjny, że tak powiem "masiakowski" :)

P.S

Mnie PST 895 spodobał się baaaardzo, zacny blank jak na moje potrzeby, zresztą jak większość Phenixów... oj chyba przyszedł czas na pewne zmiany w arsenale, sam jestem zdziwiony...

Edytowane przez Baars

Co sądzicie o zastosowaniu PST895 pod bolka? zakres wobków 6-22g.

Jesli bedziesz używał wobków bardziej gramaturowo zbliżonych do 10gr i o wyczuwalnej pracy to ok.

Im wyżej i ciężej bedzie ok , natomiast poniżej tych 10  gram bedzie ciężko z czuciem pracy.

Ja dlatego się pożegnałem z PST i to był główny powód gdyż nie łowie boleni na zbyt ciężkie woblery  a na sieczkę w przedziale 6-14  grama.

Jak dla mnie to typowo 1 uncjowy kijek.

Ps Być może jeszcze do niego wrócę ale w innej koncepcji zbrojenia.

Edytowane przez Karol Krause

W takim razie zamiast PST 895, to raczej PST 894.

Tu akurat miejsce zajeła Elitka 12lb i nie widze konkurencji dla niej  ;) (mowa o lżejszym łowieniu)

Chociaż cały czas szukam 1 uncjowego badyla,takiego który by mi pasował.

Edytowane przez Karol Krause

• 4 tygodnie później...