lukomat Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Uwaga, attention, achtung, attenzione, внимание ,اهتمام Redakcja jerkbait.pl ma przyjemnosc oglosic konkurs na najlepsze zdjecie muchy lososiowej.Nagroda jest ksiazka-album pdt. Atlantic Salmon „An Illustrated Natural History”. Sponsorem nagrody jest znany zurnalista, blogger i celebryta muchowy, czyli Kuba Standera Aby wziac udzial w konkursie nalezy wykonac zdjecie uzytkowej muchy lososiowej i zamiescic wraz z opisem w ponizszym watku. Zalezy nam na jakosci zdjec oraz poprawnym sposobie wykonania muchy. Termin: 21.12.13 - 31.03.14 O zwyciezcy zadecuduja forumowicze przez glosowanie w ankiecie. Regulamin Konkursu:I Postanowienia ogólne § 1Niniejszy Regulamin określa warunki, na jakich odbywa się Konkurs, którego celem jest wyłonienie zdjęcia najlepszej muchy łososiowej, zgłoszonej do Konkursu i opublikowanej na portalu jerkbait.pl. § 21. Organizatorem Konkursu jest portal jerkbait.pl2. Sponsorem Konkursu jest Kuba StanderaNagroda książka: – Atlantic Salmon „An Illustrated Natural History”II Uczestnicy Konkursu i jego przebieg§ 31. Uczestnikami Konkursu mogą być wszyscy pełnoletni Forumowicze jerkbait.pl.2. W celu wzięcia udziału w Konkursie Uczestnik wkleja zdjęcie z opisem do wątku konkursowego (poniżej).3. Tematyką zdjęcia jest mucha łososiowa. W konkursie biorą udział fotografie zamieszczone w czasie trwania Konkursu. Redakcja jerkbait.pl zastrzega sobie prawo do odmowy publikacji zdjęcia nie spełniającego wyżej wymienionych wymagań.4. Każdy Uczestnik może zamieścić 1 bardzo dobrej jakosci zdjęcie z opisem (do ostatniego dnia konkursu użytkownik może edytować swój wpis konkursowy, wykasować już zamieszczone i zamieścić inne zdjęcie).5. W Konkursie biorą udział wyłącznie zdjęcia opublikowane w wątku konkursowym na portalu jerkbait.pl§ 41. Konkurs rozpoczyna się dnia 21.12.13 a kończy 31.03.14 roku (czas trwania Konkursu) - w tym czasie Uczestnicy mogą zamieszczać samodzielnie zdjęcia zgodnie z niniejszym Regulaminem w poniższym wątku.2. Rozstrzygnięcie Konkursu nastąpi w terminie do 15.04.14 - spośród opublikowanych zdjęć zwycięzcę wyłonią Forumowicze jerkbait.pl w formie anonimowego głosowania zorganizowanego w postaci ankiety umieszczonej na jerkbait.pl - wygrywa najlepsze zdjęcie, które otrzyma największą ilość głosów. 3. W konkursie nie bierze udział JERKBAIT.PL TEAM - grono redaktorów i moderatorów. § 5Uczestnik publikujący zdjęcia w Konkursie musi dysponować pełnymi prawami autorskimi w stosunku do przesłanego materiału; Uczestnik Konkursu zwalnia jerkbait.pl z odpowiedzialności z tytułu opublikowania przez jerkbait.pl materiału przesłanego przez Uczestnika na Konkurs.§ 6Przystępując do Konkursu Uczestnicy wyrażają zgodę na rozpowszechnianie zdjęć oraz udzielają jerkbait.pl nieodpłatnie upoważnienie do korzystania z przesłanych materiałów celach prezentacyjnych, promocyjnych i reklamowych.§ 7 Nagrody1. Nagrody w Konkursie fundują Sponsorzy Konkursu.2. Nagrody zostaną wysłane pocztą w ciągu 14 dni od rozstrzygnięcia KONKURSU.4. Nie jest możliwa wypłata równowartości Nagrody w postaci pieniężnej; zwycięzcy Konkursu nie są również uprawnieni do przeniesienia prawa do realizacji Nagrody na inną osobę, bez zgody Orgnizatora KonkursuIII Postanowienia końcowe§ 8Organizator Konkursu zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian do niniejszego Regulaminu Konkursu z mocą obowiązującą od daty ogłoszenia tych zmian. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 http://www.amazon.co.uk/Atlantic-Salmon-Illustrated-Natural-History/dp/1873674732 Książka jest pieknie ilustrowana, ale, co najwazniejsze - przedstawia bardzo przystępny opis tego gatunku. Od ikry po zdechlactwo, od historii po techniki łowienia.Wreszcie jest jasność czym sie różni alevin od parr od smolta, z czym mieliśmy kilkukrotnie na stronach forum problemy Idea muchy użytkowej, jest w czym wybierać.Proporcje, materiały, wykonanie i wreszcie - foto. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Pieknych to moze nie mam ale jesli ktos by sie pytal o skutecznosc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek R. Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Uczestnikami Konkursu mogą być wszyscy pełnoletni Forumowicze jerkbait.pl. Szkoda, że tylko pełnoletni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Jakas zgoda rodziców nie rozwiązałaby sprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Spytam ojca dyrektora, ale chyba mozemy zrobic wyjatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Rozumiem, że mucha ma być własnoręcznie umotana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 TakZwykła, tubowa, na singlu, doublu, treblu - wszystko wciagamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Szkoda, że tylko pełnoletni... Malolaty potrzebuja niestety pisemnej zgody od rodzicow, typu: Wyrazam zgode na udzial mojego syna (imie i nazwisko) w konkursie muchowym, organizowanym przez jerkbait.pl. Data, podpis. Kopia elektroniczna zalaczona w mailu do admin@jerkbait.pl i mozna startowac z fotke do konkursu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Będzie jakiś konkurs na muchę nie łososiową, czyli taką którą kręci 99% muszkarzy w Polsce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joah12345 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 heheh na Redtag`a albo Jeteczke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Eeee można bardziej ambitnie podejś do sprawy, niż red tag... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Nimfiorkę ołowiankę? Na razie - niech bedzie trudniej , plus nagroda tematyczna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Do nakrecenia muchy lososiowej nie sa potrzebne materialy z kosmosu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Łukasz, nie zrozum mnie źle, chodzi o popularność... Zapewne druga edycja, jeśli do niej dojdzie, będzie na wzorze szeroko stosowanym w PL, zgłoszenia zwielokrotnią się. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Paweł nizinny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Łukasz, nie zrozum mnie źle, chodzi o popularność... Zapewne druga edycja, jeśli do niej dojdzie, będzie na wzorze szeroko stosowanym w PL, zgłoszenia zwielokrotnią się.Paweł, w pełni zdawałem sobie sprawę z tego ze temat nie jest "chodliwy", ale - książka o łososiach, sezon łososiowy niedługo.Machnąć Willie Gun, Allys Shrimp, Sunray Shadow czy Cascade chyba każdy średnio zaawansowany krętacz powinien dać radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 W ramach rozruszania tematu (i poza konkursem oczywiscie) wrzuce fotke z poniedzialku. Wiatr ladnie pracowal mucha. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stylezzhh Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Rurki: Zewnetrzna i wewnętrzna Tube Fly System K&HD.Nić wiodąca: Uni 6/0 biała.Tułów: Srebny i czarny lagartun, czarny kogut przewinięty drutem i cienkim lagartun-em, niebieska stosina strusia, pomarańczowy floss, biały antron.Jeżynka: niebieski i czarny (schlappen), wiązane miedzy białym a czarnym skrzydełkiem z lisa.Skrzydełko: Lis (ogon)- biały, niebieski, czarny (wyczesane).Policzki: Pióra genetyczne grizzly, pióra jungel cook.Główka: Conehead fluo czerwone. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 To co Panowie, odpuszczacie walkowerem ? ?Zapowiedzi itd a tutaj mamy pełne potwierdzenie, ze jak nie ma nawinięte ćwierć kilo ołowiu to "polska szkola" leży i kwiczy :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pawłowski Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Much łososiowych ukręciłem raptem kilka w swej krótkiej karierze ale.. udział wezmę, czemu nie Hak: Grayling GS-100 łososiowyNić wiodąca: UNI-Thread 6/0 BlackTułów: Czarna nić przewinięta złotą nicią z pasmanterii oraz UNI-French SilverJeżynka: Czarne pióro kuryOgon: lis czarny, pomarańczowy oraz domieszka czerwonego na dole 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cygant Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 (edytowane) Cześć wszystkim....Jak temat JESZCZE nie upadł, to wieczorem szybko "obfocę" i wstawię coś od siebie, tak na przywitanie, bo taka fajna akcja a tu pusto....żal patrzeć. EDIT.....Na razie tak....stare zdjęcie, ale poległem przy fotach ze sztucznym światłem. W weekend zrobię lepszą fotę ( może ) hak: 2tulów: zielona mylarowa plecionkajezynka: podwójna, oliwkowa kura i pokrywowe bażanta łownego/kogutskrzydło : sierść z ogona lisa , ive wing fiber. edit. Zmieniłem zdjęcie. Edytowane 30 Marca 2014 przez cygant 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janpiotr Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Rzutem na taśmę dodaję jeszcze jedną muszkę pod tytułem - Tyne Toucan. A oto recepta: hak - Tiemco podwójny #8 nić wiodąca - 8/0 czerwona skuwka - złoty drut ogon - czerwone pióro piersiowe bażanta złocistego, na tym żółte z grzywy tegoż bażanta ciało - czarna taśma jedwabna owijka - złoty drut skrzydło - jak w ogonie czyli czerwone piersiowe a na nim żółte z grzywy bażanta złocistego jeżynka - czerwone z genetycznego " bird fur" kołnierz - czerwone boczne kaczki gadwall policzki - kur dżungli główka - czerwona i do wody! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Kilka godzin jeszcze zostało, książka sie dzielnie pręży i czeka na zwycięzcę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woolybugger Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Czołem! Ze specjalną dedykacją dla Piotra alias Milupy prezentuję : GREEN HIGHLANDER Variant Mucha wywodzi się od full dressa, czyli pierwotnie skrzydełko wykonywane było z promieni lotek układanych wedle receptury określonej przez autora.Chyba najbardziej znany opis pochodzi z dzieła G.M. Kelson "The Salmon Fly " ( 1985 ). Nie wiem natomiast, czy Pan Kelson jest autorem wzoru, czy tylko ujął go we własne ramy. Przez ostatnie stulecie wiele się zmieniło w temacie much łososiowych. Największa zauważalna zmiana to materiały z jakich wykonuje się obecnie skrzydełko. Ze względu na dostępność, łatwość farbowania, cenę włosia zwierzęcego ( przede wszystkim ogony wiewiórek, lisów i innych psowatych ) skrzydełka zaczęto wykonywać właśnie z sierści, odpowiednio przygotowanej i przywiązanej. Są muszkarze, którzy twierdzą, że to profanacja. Są też muszkarze, którzy twierdzą, że skrzydełko z sierści pracuje w wodzie o niebo lepiej od tego z promieni piór, a tym samym daje lepsze efekty lub pozwala w to wierzyć. Jedno jest pewne: muchę, na którą chcemy łowić ryby można zrobić w kilka - naście-dziesiąt minut. Full dressa, czy nawet Classic Salmon się nie da zrobić tak szybko. To wydaje mi się być niepodważalnym aspektem dzisiejszego zastąpienia Classic Salmon Flies przez muchy ze skrzydełkiem z sierści - Hairy Wing. Natomiast umownie są jeszcze muchy tubowe - jednak ta nazwa jest umowna. Dlaczego? Bo tuba to coś jak trzonek haka, czyli przestrzeń na której wiążemy muchę. I ja taką właśnie zaprezentuję. Obowiązkowo wg mnie Green Highlander musi posiadać: - żółtą końcówkę- zielony tułów- zielony i brązowy element w skrzydełku To wynika z obserwacji, dyskusji. Mój Green Highlander jest czymś w rodzaju mariażu nowoczesności z tradycją. Są w niej pewne materiały "old schoolowe" i są zupełnie "nowoczesne". A i nie zabrakło spey'owego zacięcia podczas wykonywania jeżynki przedniej. Od razu zaznaczam, że muchę tę pokazałem wcześniej gdzie indziej. Jeśli to mnie dyskwalifikuje - rozumiem, nie będę miał o to żadnych pretensji. Jednak zrozumiałem Regulamin w ten sposób, że nie chodzi o muchę a o zdjęcie. Prezentuję zdjęcie: - tuba zew.3mm, wew. 1,8mm- nić UNI 8/0 light cahill- ogonek 2 krótkie toppingi- tułów lameta srebrna, Uni yarn żółty, subst. foki Green Highlander, przewijka drut perłowy- jeżynka tułowia pióro siodłowe koguta Green Highlander. Z przodu mallard flank żółty, pióro siodłowe koguta grizzly żółte- skrzydełko kolejno od dołu: pomarańczowy, żółty, green highlander, brązowy, golden olive. Na wierzchu jest koza himalajska ( himalayan goat ) w kolorze fiery brown- główka szelak- Jungle Cock To tyle by było. Pozdrawiam wszystkich Uczestników! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Piękne muchy Panowie. Naprawdę, ciesze sie ze w konkursie pojawiły się tak ciekawe i dobrze zrobione wzory!Super sprawa i... ciągle nadzieją że coś jeszcze ktoś wrzuci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi