Skocz do zawartości

KONKURS MUCHOWY!!!

lukomat

Rekomendowane odpowiedzi

Uwaga, attention, achtung, attenzione, внимание ,اهتمام

Redakcja jerkbait.pl ma przyjemnosc oglosic konkurs na najlepsze zdjecie muchy lososiowej.

Nagroda jest ksiazka-album pdt. Atlantic Salmon „An Illustrated Natural History”. Sponsorem nagrody jest znany zurnalista, blogger i celebryta muchowy, czyli Kuba Standera :D

Aby wziac udzial w konkursie nalezy wykonac zdjecie uzytkowej muchy lososiowej i zamiescic wraz z opisem w ponizszym watku. Zalezy nam na jakosci zdjec oraz poprawnym sposobie wykonania muchy.

Termin: 21.12.13 - 31.03.14

O zwyciezcy zadecuduja forumowicze przez glosowanie w ankiecie.

Regulamin Konkursu:

I Postanowienia ogólne

§ 1
Niniejszy Regulamin określa warunki, na jakich odbywa się Konkurs, którego celem jest wyłonienie zdjęcia najlepszej muchy łososiowej, zgłoszonej do Konkursu i opublikowanej na portalu jerkbait.pl.

§ 2

1. Organizatorem Konkursu jest portal jerkbait.pl
2. Sponsorem Konkursu jest Kuba Standera

Nagroda książka:

– Atlantic Salmon „An Illustrated Natural History”

II Uczestnicy Konkursu i jego przebieg

§ 3

1. Uczestnikami Konkursu mogą być wszyscy pełnoletni Forumowicze jerkbait.pl.

2. W celu wzięcia udziału w Konkursie Uczestnik wkleja zdjęcie z opisem do wątku konkursowego (poniżej).

3.  Tematyką zdjęcia jest mucha łososiowa. W konkursie biorą udział fotografie zamieszczone w czasie trwania Konkursu. Redakcja jerkbait.pl zastrzega sobie prawo do odmowy publikacji zdjęcia nie spełniającego wyżej wymienionych wymagań.
4. Każdy Uczestnik może zamieścić 1 bardzo dobrej jakosci zdjęcie z opisem (do ostatniego dnia konkursu użytkownik może 
edytować swój wpis konkursowy, wykasować już zamieszczone i zamieścić inne zdjęcie).
5. W Konkursie biorą udział wyłącznie zdjęcia opublikowane w wątku konkursowym na portalu jerkbait.pl

§ 4
1. Konkurs rozpoczyna się dnia
21.12.13 a kończy 31.03.14 roku (czas trwania Konkursu) - w tym czasie Uczestnicy mogą zamieszczać samodzielnie zdjęcia zgodnie z niniejszym Regulaminem w poniższym wątku.
2. Rozstrzygnięcie Konkursu nastąpi w terminie do
15.04.14 - spośród opublikowanych zdjęć zwycięzcę wyłonią Forumowicze jerkbait.pl w formie anonimowego głosowania zorganizowanego w postaci ankiety umieszczonej na jerkbait.pl - wygrywa najlepsze zdjęcie,  które otrzyma największą ilość głosów. 

3. W konkursie nie bierze udział JERKBAIT.PL TEAM - grono redaktorów i moderatorów.

§ 5
Uczestnik publikujący zdjęcia w Konkursie musi dysponować pełnymi prawami autorskimi w stosunku do przesłanego
materiału; Uczestnik Konkursu zwalnia jerkbait.pl z odpowiedzialności z tytułu opublikowania przez jerkbait.pl materiału przesłanego przez Uczestnika na Konkurs.

§ 6
Przystępując do Konkursu Uczestnicy wyrażają zgodę na rozpowszechnianie zdjęć oraz udzielają jerkbait.pl nieodpłatnie upoważnienie do korzystania z przesłanych materiałów celach prezentacyjnych, promocyjnych i reklamowych.

§ 7 Nagrody

1. Nagrody w Konkursie fundują Sponsorzy Konkursu.
2.  Nagrody zostaną wysłane pocztą w ciągu 14 dni od rozstrzygnięcia KONKURSU.
4. Nie jest możliwa wypłata równowartości Nagrody w postaci pieniężnej; zwycięzcy Konkursu nie są również uprawnieni do przeniesienia prawa do realizacji Nagrody na inną osobę, bez zgody Orgnizatora  Konkursu

III Postanowienia końcowe

§ 8
Organizator Konkursu zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian do niniejszego Regulaminu Konkursu z mocą obowiązującą od daty ogłoszenia tych zmian.

• Like 4

http://www.amazon.co.uk/Atlantic-Salmon-Illustrated-Natural-History/dp/1873674732

Książka jest pieknie ilustrowana, ale, co najwazniejsze - przedstawia bardzo przystępny opis tego gatunku. Od ikry po zdechlactwo, od historii po techniki łowienia.

Wreszcie jest jasność czym sie różni alevin od parr od smolta, z czym mieliśmy kilkukrotnie na stronach forum problemy ;)

Idea muchy użytkowej, jest w czym wybierać.

Proporcje, materiały, wykonanie i wreszcie - foto.

• Like 1

Szkoda, że tylko pełnoletni... :(

Malolaty potrzebuja niestety pisemnej zgody od rodzicow, typu: Wyrazam zgode na udzial mojego syna (imie i nazwisko) w konkursie muchowym, organizowanym przez jerkbait.pl. Data, podpis. Kopia elektroniczna zalaczona w mailu do admin@jerkbait.pl i mozna startowac z fotke do konkursu.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Łukasz, nie zrozum mnie źle, chodzi o popularność... Zapewne druga edycja, jeśli do niej dojdzie, będzie na wzorze szeroko stosowanym w PL, zgłoszenia zwielokrotnią się.

Edytowane przez Paweł nizinny

Łukasz, nie zrozum mnie źle, chodzi o popularność... Zapewne druga edycja, jeśli do niej dojdzie, będzie na wzorze szeroko stosowanym w PL, zgłoszenia zwielokrotnią się.

Paweł, w pełni zdawałem sobie sprawę z tego ze temat nie jest "chodliwy", ale - książka o łososiach, sezon łososiowy niedługo.

Machnąć Willie Gun, Allys Shrimp, Sunray Shadow czy Cascade chyba każdy średnio zaawansowany krętacz powinien dać radę

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

post-51143-0-20078400-1391895733_thumb.jpg

Rurki: Zewnetrzna i wewnętrzna Tube Fly System K&HD.

Nić wiodąca: Uni 6/0 biała.

Tułów: Srebny i czarny lagartun, czarny kogut przewinięty drutem i cienkim lagartun-em, niebieska stosina strusia, pomarańczowy floss, biały antron.

Jeżynka: niebieski i czarny  (schlappen), wiązane miedzy białym a czarnym skrzydełkiem z lisa.

Skrzydełko:  Lis (ogon)- biały, niebieski, czarny (wyczesane).

Policzki: Pióra genetyczne grizzly, pióra jungel cook.

Główka: Conehead fluo czerwone.

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Much łososiowych ukręciłem raptem kilka w swej krótkiej karierze ale.. udział wezmę, czemu nie  :D

1038mkz.jpg

Hak: Grayling GS-100 łososiowy

Nić wiodąca: UNI-Thread 6/0 Black

Tułów: Czarna nić przewinięta złotą nicią z pasmanterii oraz UNI-French Silver

Jeżynka: Czarne pióro kury

Ogon: lis czarny, pomarańczowy oraz domieszka czerwonego na dole

• Like 2

Cześć wszystkim....

Jak temat JESZCZE nie upadł, to wieczorem szybko "obfocę" i wstawię coś od siebie, tak na przywitanie, bo taka fajna akcja a tu pusto....żal patrzeć.

EDIT.

....

Na razie tak....stare zdjęcie, ale poległem przy fotach ze sztucznym światłem. W weekend zrobię lepszą fotę ( może ;) )

post-49415-0-48730800-1396203229_thumb.jpg

hak: 2
tulów: zielona mylarowa plecionka
jezynka: podwójna, oliwkowa kura i pokrywowe bażanta łownego/kogut
skrzydło : sierść z ogona lisa , ive wing fiber.

edit.

Zmieniłem zdjęcie.

Edytowane przez cygant
  • Like 2

post-52646-0-69446800-1396294642_thumb.jpg

Rzutem na taśmę dodaję jeszcze jedną muszkę pod tytułem - Tyne Toucan. A oto recepta:

hak -             Tiemco podwójny #8

nić wiodąca - 8/0 czerwona

skuwka -        złoty drut

ogon -           czerwone pióro piersiowe bażanta złocistego, na tym żółte z grzywy tegoż bażanta

ciało -            czarna taśma jedwabna

owijka -          złoty drut

skrzydło -       jak w ogonie czyli czerwone piersiowe a na nim żółte z grzywy bażanta złocistego

jeżynka -        czerwone z genetycznego " bird fur"

kołnierz -        czerwone boczne kaczki gadwall

policzki -        kur dżungli 

główka -        czerwona 

i do wody!

• Like 1

Czołem!

Ze specjalną dedykacją dla Piotra alias Milupy prezentuję :

GREEN HIGHLANDER  Variant

Mucha wywodzi się od full dressa, czyli pierwotnie skrzydełko wykonywane było z promieni lotek układanych wedle receptury określonej przez autora.

Chyba najbardziej znany opis pochodzi z dzieła G.M. Kelson "The Salmon Fly " ( 1985 ). Nie wiem natomiast, czy Pan Kelson jest autorem wzoru, czy tylko ujął go we własne ramy. 

Przez ostatnie stulecie wiele się zmieniło w temacie much łososiowych. Największa zauważalna zmiana to materiały z jakich wykonuje się obecnie skrzydełko. Ze względu na dostępność, łatwość farbowania, cenę włosia zwierzęcego ( przede wszystkim ogony wiewiórek, lisów i innych psowatych ) skrzydełka zaczęto wykonywać właśnie z sierści, odpowiednio przygotowanej i przywiązanej. Są muszkarze, którzy twierdzą, że to profanacja. Są też muszkarze, którzy twierdzą, że skrzydełko z sierści pracuje w wodzie o niebo lepiej od tego z promieni piór, a tym samym daje lepsze efekty lub pozwala w to wierzyć. Jedno jest pewne: muchę, na którą chcemy łowić ryby można zrobić w kilka - naście-dziesiąt minut. Full dressa, czy nawet Classic Salmon się nie da zrobić tak szybko. To wydaje mi się być niepodważalnym aspektem dzisiejszego zastąpienia Classic Salmon Flies przez muchy ze skrzydełkiem z sierści - Hairy Wing. Natomiast umownie są jeszcze muchy tubowe - jednak ta nazwa jest umowna. Dlaczego? Bo tuba to coś jak trzonek haka, czyli przestrzeń na której wiążemy muchę. I ja taką właśnie zaprezentuję. 

Obowiązkowo wg mnie Green Highlander musi posiadać:

- żółtą końcówkę

- zielony tułów

- zielony i brązowy element w skrzydełku

To wynika z obserwacji, dyskusji. Mój Green Highlander jest czymś w rodzaju mariażu nowoczesności z tradycją. Są w niej pewne materiały "old schoolowe" i są zupełnie "nowoczesne". A i nie zabrakło spey'owego zacięcia podczas wykonywania jeżynki przedniej. 

Od razu zaznaczam, że muchę tę pokazałem wcześniej gdzie indziej. Jeśli to mnie dyskwalifikuje - rozumiem, nie będę miał o to żadnych pretensji. Jednak zrozumiałem Regulamin w ten sposób, że nie chodzi o muchę a o zdjęcie. 

Prezentuję zdjęcie:

post-49540-0-33093900-1396297471_thumb.jpg

- tuba zew.3mm, wew. 1,8mm

- nić UNI 8/0 light cahill

- ogonek 2 krótkie toppingi

- tułów lameta srebrna, Uni yarn żółty, subst. foki Green Highlander, przewijka drut perłowy

- jeżynka tułowia pióro siodłowe koguta Green Highlander. Z przodu mallard flank żółty, pióro siodłowe koguta grizzly żółte

- skrzydełko kolejno od dołu: pomarańczowy, żółty, green highlander, brązowy, golden olive. Na wierzchu jest koza himalajska ( himalayan goat ) w kolorze fiery brown

- główka szelak

- Jungle Cock

To tyle by było. Pozdrawiam wszystkich Uczestników!

• Like 2