Skocz do zawartości

Zakaz wędkarstwa

spy

Rekomendowane odpowiedzi

Czy w XXI wieku zakończy się historia wędkarstwa, jak oczekuje tego prof. Eugene K. Balon, jeden z najwybitniejszych współczesnych ichtiologów? Nie jest on w tych pragnieniach odosobniony. Zakazu wędkarstwa żądają także radykalne organizacje obrońców praw zwierząt.

http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/3

Nie wiem czy lobby wędkarskie jest w usa na tyle silne jak militarne, ale "już widzę" jak protesty tych PETA i innych zielonych popaprańców powodują zamknięcie produkcji Penna, Batsona czy innych producentów - Pane Havranek to se ne da !

To jest ogromny rynek przepływu pieniądza, ja bym się nie martwił ^_^, pokrzykiwania sfeminizowanych pieniaczy pomiędzy bajki należy włożyć.

Edytowane przez Zwierzu
  • Like 3

Wojna się szykuje. Prawdziwa. Jak ktoś krzyknie nad wodą: Walczcie Za Ojczyznę!!!, to jeden nie usłyszy, drugi się ewakuuje a trzeci załatwi papiery od świra, że niezdolny. No ale jak powiedzą: łapcie za broń, bo wędkarstwo wam zabierają, to wszyscy zamienią badyle na łinczestery.

Patrząc na polskie realia,to sami sobie zrobimy taki zakaz,bo po prostu nie będzie już czego łowić.Jestem "ortodoksyjny" do bólu, w kwestii wypuszczania ryb .No kill,czy C&R to nie moda /trend,to stan świadomości.Gdybyśmy to stosowali,to nikt, nigdzie,nie zakazałby/nie próbował by/ nam zakazać  tego hobby.

Dlatego najlepszym rozwiązaniem byłyby drakońskie wymiary ochronne, dolny i górny ..... wtedy proszę bardzo, chcę zabrać szczupaka do domu, nie mogę się doczekać i ślinka mi cieknie, ale niestety ..... musi on mieć pomiędzy 60 i 70 cm :)  ..... pozostałe z żalem w sercu, lecz zgodnie z regulaminem wypuszczam :(  Nikt się nie przyczepi, ani zieloni, ani no killowcy, ani nawet mięsiarze .... w końcu przepis, jest przepis :)    ..... a rybki sobie rosną

+Forumowicze

PipPip

252 postów

LokalizacjaWrocław

Napisano dziś, 10:30

Dlatego najlepszym rozwiązaniem byłyby drakońskie wymiary ochronne, dolny i górny ..... wtedy proszę bardzo, chcę zabrać szczupaka do domu, nie mogę się doczekać i ślinka mi cieknie, ale niestety ..... musi on mieć pomiędzy 60 i 70 cm :) ..... pozostałe z żalem w sercu, lecz zgodnie z regulaminem wypuszczam :( Nikt się nie przyczepi, ani zieloni, ani no killowcy, ani nawet mięsiarze .... w końcu przepis, jest przepis :) ..... a rybki sobie rosną

Nie rozumiem co mają do tego wszystkiego wymiary ochronne?

.... to, że nie męczysz ryby, dla męczenia, ale dlatego, aby ją zabrać i zjeść, a że regulamin i wymiary ochronne nie pozwalają Ci zabierać wszystkich ryb, a tylko nieliczne, to łowisz zgodnie ze swoimi przekonaniami, a jednocześnie i tak zdecydowaną większość ryb zgodnie z prawem wypuszczasz ..... Czyli krótko, łowisz, aby zjeść, ale prawo Ci na to nie pozwala, więc .... łowisz i wypuszczasz :)

Wpis powyżej jest dość charakterystyczny dla osób słabo utożsamiających się z wędkarstwem , niewyznających tradycyjnego systemu wartości , a do tego epatujących siebie i innych modnie łzawymi hasełkami .  Z punktu widzenia przeciętnego poddanego UE , albo tylko poddanego praniu mózgu , tak to może właśnie wyglądać .. ale tak nie jest . Choć niewykluczone , że tak właśnie będzie za sprawą pożytecznych idiotów , z których utworzono żenującą liczebnie nadpopulację . Trwają właśnie intensywne zabiegi , mające na celu nadać poczciwemu karpiowi status osoby , bytu będącego podmiotem praw wszelkich .

Ubój rytualny - tak , wędkarstwo - nie ..  :)   

.... to, że nie męczysz ryby, dla męczenia, ale dlatego, aby ją zabrać i zjeść, a że regulamin i wymiary ochronne nie pozwalają Ci zabierać wszystkich ryb, a tylko nieliczne, to łowisz zgodnie ze swoimi przekonaniami, a jednocześnie i tak zdecydowaną większość ryb zgodnie z prawem wypuszczasz ..... Czyli krótko, łowisz, aby zjeść, ale prawo Ci na to nie pozwala, więc .... łowisz i wypuszczasz :)

A jeśli nie łowię aby zjeść !? To co ? Mam zacząć znaczki i monety zbierać, bo męczę ryby ?

.... trzeba czytać całość, a nie wybrane posty .... chyba, że to kogoś przerasta ;) ... mój post był odpowiedzią na:

A ja właśnie uważam, że dokładnie odwrotnie. Praktycznie każdy niezaangażowany rozumie łowienie ryb, po to aby je zjeść. Mało kto akceptuje męczenie zwierząt dla naszej przyjemności.

... ale przecież to takie trudne, prawda? ;)

C&R, które tu promujemy jest dręczeniem żywych stworzeń i choćbyśmy nie wiem co próbowali do tego dorobić, nie obronimy tego. Dla własnej uciechy zadajemy żywym stworzeniom ból, cierpienie i część z nich skazujemy na konanie w męczarniach. Tylko tego bronić nie trzeba. My to wiemy i nie udajemy, że jest inaczej. Padło tu porównanie do myślistwa. Chyba niepotrzebnie, bo jednak myślistwo to zabijanie dla przyjemność, a odbieranie życie ma jednak większy ciężar gatunkowy.  

Edytowane przez Krzysiek_W
  • Like 1

C&R, które tu promujemy jest dręczeniem żywych stworzeń i choćbyśmy nie wiem co próbowali do tego dorobić, nie obronimy tego. Dla własnej uciechy zadajemy żywym stworzeniom ból, cierpienie i część z nich skazujemy na konanie w męczarniach. Tylko tego bronić nie trzeba. My to wiemy i nie udajemy, że jest inaczej. Padło tu porównanie do myślistwa. Chyba niepotrzebnie, bo jednak myślistwo to zabijanie dla przyjemność, a odbieranie życie ma jednak większy ciężar gatunkowy.  

Nie należy tego robić i pisać o tym(C&R) dla taniego poklasku początkujących gówniarzy.

Część ryb wypuszczam, bo nie chcę zabić łowisk na których uprawiam wędkowanie,, jest to w pewnym sensie świadome gospodarowanie na danym "obszarze łowieckim" i dbanie o jego przyszłość. Sam chciałem dać przykład i trochę do myślenia innym kolegom(wypuszczaniem), stwierdziłem jednak, że nie ma sensu dłużej pajacować i robić z siebie idioty.

Nasi koledzy wędkarze muszą jeszcze przejść długą drogę, by zdobyć odpowiedni poziom świadomości.. kolejny stopień wtajemniczenia.

Mnie pewnie też czeka sporo nauki.. przed następnymi. ;)

W świadomości przeciętnego Polaka ryba jest po to żeby ją zjeść, więc póki takie przekonanie będzie trwało nasze hobby jest niezagrożone. Gorzej gdy zacznie się traktować ryby jak żywe stworzenie które odczuwa ból, chce żyć, wtedy może to się zmienić, więc wbrew temu co myślimy paradoksalnie mięsiarskie podejście naszego społeczeństwa sprawia że nasze hobby jeszcze długo będzie niezagrożone i kilku krzykaczy tego nie zmieni.

Iras@, zgadzam się z Tobą,  o C&R już tyle napisano i tyle je propagowano że kto ma wypuszczać ryby to już je wypuszcza. Nie róbmy tego dla innych tylko dla siebie.

• Like 1