MASTERCASTER Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 witam wszystkich, to mój pierwszy sezon z castingiem wcześniej przez 10 lat brykałem po wodach z klasycznym spiningiem. Postanowiłem zakupić na 1 sezon nauki sprzęt niedrogi i od 3 miesięcy uczę się nowej metody jako preferujący ciężkie łowienie zakupiłem kij jaxon do 90 g a multiplikator tani JAXON CASTING EXPRESS ( mimo krytycznych uwag na forum które wcześniej odwiedzałem).po 3 miesiącach z tym zestawem mogę powiedzieć iż multiplikator ten do nauki jest bardzo fajny, tani i jak na razie wytrzymuje rwanie zielska oraz prace salmo jack 18 i podobne wagowo przynęty. nie pisze o wrażeniach z brodami bo od 5 lat na wędce gruntowej mam jakiś stary abu więc brody były kiedyś obecnie sprawnie mi idzie..no może poza kilkoma rzutami gdy źle oceniłem moment lądowania przynęty i za późno przyhamowałem szpule.Jak na razie miałem spotkanie ze szczupaczkiem 42 cm oraz z pięknym garbusem, który dziabnął jak szczupak na 30 g poppera salmo. Nie będę się wydurniał z opisem akcji kija bo o jakieś 3 kg. za mało wisiało na końcu plecionki aby coś na nim poczuć:-)Jak wytrzymuje trudy mojego wędkowania multiplikator postaram się na bieżąco informować. Spotkać można mnie głównie w okolicach miejscowości Brody i Pomorsko w woj. lubuskiem zarówno nad odrą jak i jej starorzeczami ( rejony znane z bolenia odry) zapraszam wszystkich w moje strony , naprawdę jest gdzie i co połowić.pozdro i do kolejnego spotkania na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 witaj na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smaczek Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 @MastercasterWitaj na forum.Doskonale znam okolice gdzie jeździsz na rybki, bo mieszkam bardzo bliziutko.Jeśli potrzebowałbyś pomocy jeśli chodzi o wprowadzenie castingowe to chętnie służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASTERCASTER Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Dzięki bardzo na pewno się skontaktuje gdyż nie mam za wiele wiedzy na temat choćby przynęt i ich prowadzenia, kupując kilka na początek zdałem się na obsługę centrum wędkarskiego w Zielonej - i oczywiście jestem zadowolony z przynęt jak i porad w centrum ale nie ma to jak opinie i rady doświadczonego użytkownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Cześć Mastercaster,Świetnie, że do nas dołączyłeś. Witaj na forum i życzę przyjemnej wymiany doświadczeń. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Witaj na forum, korzystaj z zasobów, żeby nie wystawić się na frustrację przy doborze sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Witaj Mastercaster swego czasu jezdzilismy co roku na grzyby i gdzies tam Brody pamietam jako przedostatnia miejscowosc . Zaczales ciezko w sensie wagowym ..taka byla moda wszystkich co zaczynali ...mysle ze zaczniesz pomalu schodzic w dol i dobierzesz optymalne cechy dla siebie ...powodzenia ...jerry hzs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Witaj MasterCaster na forum !! Zacząłeś jak wielu od cieżkich wabików, jak załapiesz bakcyla to kto wie, moze z czasem zaczniesz łowić klenie na smurzące wabiki za pomocą multiplikatora. Myślę, że przesiadka na cóś bardziej sprawdzonego niż Jaxon, pomogłaby ci w jeszcze lepszym opanowaniu łowienia. Na forum i stronie głownej jest ogrom wiedzy castingowej, nic tylko korzystać.. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASTERCASTER Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2008 dzięki wszystkim za porady i powitanie na forum. Jeśli chodzi o wagę mojego kija oraz przynęt to wynika to tylko z faktu iż zawsze lubiłem ciężkie spiningowanie i o ile w klasycznym spiningu nie robiło mi różnicy ile co waży to po 3 miesiącach poznawania nowej metody zauważyłem że po 4 godzinach nadgarstek delikatnie mówiąc boli , no ale nauka na własnych błędach podobno najlepsza:-). Co do firmy jaxon to wybrałem ją tylko dlatego, że nie wiedziałem czy casting nie okaże się jednorazowym eksperymentem więc nie chciałem ładować w to kasy. Po tych 3 miesiącach zadaje sobie pytanie dlaczego dopiero teraz castnig? ale cóż..lepiej późno niż wcale. w przyszłym roku lub jeszcze na jesieni obecnego roku będę na pewno zwracał się do Was z prośbą o pomoc i porady w doborze nowego zestawu ale do tego czasu pomęczę się z tym co mam a teraz mam pytanie: jakie przynęty powinienem wybrać gdy chcę poszukać ryb w odrze przy dnie w warkoczach? z góry dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smaczek Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 @MastercasterJeśli chcesz łowić na casta i sięgać dna w warkoczach to praktycznie tylko gumiszony na ciężkich główkach. Osobiście polecam Ci z przedziału 2,5-4 cala (6-10 cm) na główkach 15-30 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi