Skocz do zawartości

Jaka szybka okoniówka?

zuraw16

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam szybkiej okoniówki bez wklejki o szczytowej akcji która obsłuży gumki 2' na główce do 10 g.Długość do 2,40 max,dwa kawałki.Cena do 400 zł.Może coś z pracowni?Mam możliwość kupna nowego Diaflexa perch 2-12 g 225 cm za ok 250 zł ,jest szybki i akcja spoko ale ma wklejkę a wolałbym bez.Mam dwa kijki MHX i bardzo mi odpowiadają więc może jakiś używany?Tylko jaki?

A z tym diaflexem właśnie chcę uniknąć sytuacji awarii wklejki bo jest ona bardzo cienka i podatna na uszkodzenia.Jeden z kolegów zaproponował mi blank mhx p824 tylko że nigdzie nie mogę znaleźć opisów tego blanku.Chyba chodziło koledze o p 842-2 mhx?Więc do wyboru mam dwa kijki p842-2 i s842-2,trochę czytałem na forum ale konkretów nie znalazłem,tylko to że P jest mocniejszy,jakie realne gramatury z gumą 2' obsługują te blanki?Który z tych blanków przy okazji dałby radę pod lekkiego sandacza?

Edytowane przez zuraw16

S842-2 zaczyna sie od 3g + guma. Gora max do 9g + 2-2,5" silikon. Powyzej juz pracuje srednio. Jesli przekraczasz 9g to nie bedziesz zadowolony.

P842-2 zacznie sie od 5-6g+guma, skonczy pewnie na 15-17g+guma.

Jak znajdziesz S842-2 w cenie do 400zl w sensownym wykonaniu i nie wezmiesz to daj znac, ja biore w ciemno ;)

Mogę zdjęcia na maila zuraw16@gmail.com tego MHXa?W jakiej gramaturze pracuje z 2' gumą?Jaka cena?

pisałem na PW.

10g plus guma to taki maks komfortu dla S842, powyżej daje sie używać ale już bez dynamiki.

Między 5 a 10 gr to super kijek. Troche sandaczy na nim wyciągnąłem, zwłaszcza na jesieni gdzie prowadzenie delikatniejsze bardziej sie sprawdzało.

Witam.
Szukam wędki do cięższego łapania okoni  - coś pod gumy 2 - 2,5 cala i główki do 12, 15g.
Jak na razie znalazłem takie opcje:
Wklejanki:
Dragon Fishmaker 2,75 do 18g
Robinson Cortez Trout 2,70 do 20g
Monolit :) :
Team Dragon 2,70 d0 18g
Daiwa Infinity Jigger 2,7 do 18g.

Co polecacie, a czego nie :) proszę o opinie, uwagi i propozycje... budżet do około 400 zł
pozdrawiam

Ja tez sie podepne pod temat. Mialem juz wklejke i nie chce kolejnej, nie chce tez witki jak daiwa exceeler 2-10g. Wedka powinna byc raczej krotka (kolo 2m max krotsza mile widziana).

W tym momencie moim podstawowym kijem jest abu garcia veritas jednoczesciowa o akcji ML - czuly, ladnie przechodzi w parabole (regularnie przylawiam szczupaki do tej pory max na ta wedke 96cm). kij na sucho sprawia wrazenie strasznej paly jak na swoj c.w. (niby 7-15g?). szukam czegos podobnego jednak z troszke mieksza szczytowka (gumke 5cm na glowce 10g widze tylko jak nei wieje) myslalem o veritasie 2czesciowym o akcji UL albo dam nanoflexie 7-21.

Nie szukam wedki do dlubania 10 cm okonkow tylko czegos z minimalnie czulsza szytowka niz veritas.

Myslalem tez o ronie thomsonie v2 7-21g jest 1 czesciowy wyglada czulszy i nawet niedrogi (50euro?) jednak jakym dorwal cos co sie sklada do ponizej 1m to moglbym od czasu do czasu jak gdzies lece brac ze soba a tak kija wyjazdowego nei mam...

widzial ktos veritasa UL w sklepie? (najlepiej w krk moze bym sobie sam w styczniu obejrzal).

• 1 rok później...