Skocz do zawartości

Jaka szybka okoniówka?

zuraw16

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tez sie podepne pod temat. Mialem juz wklejke i nie chce kolejnej, nie chce tez witki jak daiwa exceeler 2-10g. Wedka powinna byc raczej krotka (kolo 2m max krotsza mile widziana).

W tym momencie moim podstawowym kijem jest abu garcia veritas jednoczesciowa o akcji ML - czuly, ladnie przechodzi w parabole (regularnie przylawiam szczupaki do tej pory max na ta wedke 96cm). kij na sucho sprawia wrazenie strasznej paly jak na swoj c.w. (niby 7-15g?). szukam czegos podobnego jednak z troszke mieksza szczytowka (gumke 5cm na glowce 10g widze tylko jak nei wieje) myslalem o veritasie 2czesciowym o akcji UL albo dam nanoflexie 7-21.

Nie szukam wedki do dlubania 10 cm okonkow tylko czegos z minimalnie czulsza szytowka niz veritas.

Myslalem tez o ronie thomsonie v2 7-21g jest 1 czesciowy wyglada czulszy i nawet niedrogi (50euro?) jednak jakym dorwal cos co sie sklada do ponizej 1m to moglbym od czasu do czasu jak gdzies lece brac ze soba a tak kija wyjazdowego nei mam...

widzial ktos veritasa UL w sklepie? (najlepiej w krk moze bym sobie sam w styczniu obejrzal).

Veritasem nie łowiłem.Sądzę,że powinieneś oglądnąć Nihonto tt zander do 18 g w jednoskładzie.Mam ten patyk i kupiony w zamyśle do sandacza na lekko jest używany jako ciut cięższa okoniówka i lżejsza szczupakówka.Używam w zestawie z Zauber 2000 plus plećka 0,08 mm.Zestaw lekki,czuły i nie gubi ryb.Tylko uchwyt nie każdemu przypadnie do gustu no i marka Mikado.Zander to ten patyk ma tylko w nazwie i nie sugerowac się tym.

• Like 1

Ja zapomnialem ze tu pisalem :) od momentu popelnienie postu uzywalem mikado nihonto flashspin 235 do 10g. Fajny kijek i spokojnie ogarnal szczupaka 95cm. Jakbym sie mial do czegos przyczepic to byl ciutke za mocny na okonie. Niestety polamalem wklejke i poszedl na dobicie na morze. Kupilem favorita blubirda do 7g jest leciutki i troche miekszy mysle ze da rade.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Ja dorwałem w ostatnim czasie na giełdzie Fenwicka HMXS 76L-2-F 1,5-10g. Komfortowe łowienie od 4g +2" do max 11g + 2" . Fajna szybka okoniówka za nie wielkie pieniądze. Lekka i czuła. Może nie nadaje się do paprochów ale te ciut większe gumisie będą jak znalazł do tej wędki. Przyjemnie obsługuje najmniejsze wirujące ogonki, cykady i obrotówki. Jak na razie gigantów nie było ale kilka pasiaków około 30 cm i szczupak 50 kilka cm dał się złapać.

• 5 miesięcy temu...

Macałem kamisori 220 do 12 g

Na sucho kij b.dobry-lekki,sprężysty bez drgań po wymachu,wizualnie wykonanie choć dla mnie mniej ważne też przyzwoite.W zasadzie miałem już kupić ale..... chciałem wcześniej porównać z tym sicario 1-7g.Niestety ten kamisori był jedynym w sklepie z nowych Mikado.

Ponieważ szukam czegoś delikatnego( ale powyżej wklejki do dłubania.którą już mam) do opadu tak najczęściej 2-4 g plus guma 3- 5cm miałem wątpliwość czy ten kamisori ciut nie za mocny i jednak ugięcie trochę zbyt szczytowe jak na moje okonie 20-28 cm.

Reasumując wg mnie w ciemno można tam podpiąć 8-10 gram

Przy okazji czy ten sicario1-7 g jest faktycznie delikatniejszy od kamisori do 12g. Mimo teoretycznie lżejszej specyfikacji obawiam się,że sicario jako  wyższy model będzie jeszcze sztywniejszy w szczycie i jeszcze mniej progresywny niż kamisori. Jesli miał ktoś możliwość porównania tych dwóch modeli proszę o opinię.

Witam , Sicario jest zdecydowanie delikatniejszy od Kamisori Perch do 12g i 15g....Ja kupiłem sobie Kamisori 198cm do 15g...jak dla mnie sicario jest za delikatny , może dlatego że ja jestem przyzwyczajony do sztywnych patyków pod sandacze...Łowię na Zegrzu a tam można spodziewać się przyłowu większej rybki , a do okoni 20cm to mam wklejkę :)

To ja zaproponuję Daiwe Megaforce Jiggerspin, c.w i długość wedle uznania. Są od 1-9 do 4-21. Czym wyższych c.w, tym dłuższa wędka. Lekką, czuła, dobrze przekazuje brania, ba, dobrze przekazuje szuranie po piachu a o kamieniach to już nie mówię. Mam model 2,60m 3-18g i uważam że 3g jest prawidłowo opisane a komfort podbicia kończy się na 10g + guma 5cm.

Używałem głównie żyłki możliwe że na plecionce byłoby lepiej. Kilka razy dosyć szeroko ją opisałem tu na forum więc jak poszukasz to może znajdziesz moje posty

Skoro już zaproponowałem to sam poszukałem

http://jerkbait.pl/topic/67800-wędka-na-okonie-z-dolnej-półki/?p=1695159

Edytowane przez MichałM

Panowie na okonia mam Inazume Flash Perch 220 do 18g (lowie w Szwecji stad taka gramatura) ale znajomy ze sklepu wędkarskiego namawia mnie usilnie na Cormorana GTS Trout&Perch 3-15g, ze niby taki rewelacyjny. Miał ktos styczność z tym kijem?

Edytowane przez PatLove

@zmorces

Sprawdzi. Da się tym już ładnie czuć twister 3,5 cm na główce 1g. Maksymalnie łowiłem tym na gumę 7 cm i główka 5g - to był już taki limit przyzwoitości. Kijek wyróżnia się na tle innych modeli Mikado pracą - pod rybą gnie się głęboko, w przeciwieństwie np. do modelu Diamond 2,1m.

• Like 1

Witam , Sicario jest zdecydowanie delikatniejszy od Kamisori Perch do 12g i 15g....Ja kupiłem sobie Kamisori 198cm do 15g...jak dla mnie sicario jest za delikatny , może dlatego że ja jestem przyzwyczajony do sztywnych patyków pod sandacze...Łowię na Zegrzu a tam można spodziewać się przyłowu większej rybki , a do okoni 20cm to mam wklejkę :)

Kolego czy Kamisori już po testach? Mógłbyś coś o nim napisać? Do jakiej gramatury agresywnie można poprowadzić wabik? Bardzo ciekawy kijek.