Skocz do zawartości

allegro / olx hit!

prze-m

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio był ze Śremu i cicho sza na pytanie o odbiór osobisty. Wszystkie aukcje zostały usunięte przez portal. Teraz inna miejscowość i coś kręci z odpowiedziami.

https://www.olx.pl/oferta/spro-red-arc-4000-CID767-IDBRTM3.html

Chciałbym wam udzielić dwóch rad.

Uważajcie na olx, bo to siedlisko oszustów. OLX jest sprzedażą lokalną i zalecany jest osobisty odbiór towaru. Nie przelewajcie kasy na konto, przed czym ostrzega olx. Ew. żądajcie wystawienia aukcji na allegro. Jak sprzedawca nie chce lub chce przelew z góry to rezygnujcie z zakupu.

Druga rada. Jeżeli zostaliście oszukani, nawet na niewielką kwotę to zgłaszajcie to do centrali allegro lub olx. Warto. Mimo, iż nie zgłaszałem oszustwa na policję to olx to zrobił i policja złapała oszusta. Jak się okazało oszukał nie tylko mnie na Allegro i OLX. Po blisko roku do mnie zadzwonili. Ale się zdziwiłem ...

• Like 1

Chciałbym wam udzielić dwóch rad.

Uważajcie na olx, bo to siedlisko oszustów. OLX jest sprzedażą lokalną i zalecany jest osobisty odbiór towaru. Nie przelewajcie kasy na konto, przed czym ostrzega olx. Ew. żądajcie wystawienia aukcji na allegro. Jak sprzedawca nie chce lub chce przelew z góry to rezygnujcie z zakupu.

Druga rada. Jeżeli zostaliście oszukani, nawet na niewielką kwotę to zgłaszajcie to do centrali allegro lub olx. Warto. Mimo, iż nie zgłaszałem oszustwa na policję to olx to zrobił i policja złapała oszusta. Jak się okazało oszukał nie tylko mnie na Allegro i OLX. Po blisko roku do mnie zadzwonili. Ale się zdziwiłem ...

Kiedyś zgłaszałem do olx, bez odzewu, później na policję, uznali za niską szkodliwość czynu, i 150 zł poszło w pi... du...

Trzy razy zgłaszałem na OLX sprzedaż "wędek elektrycznych" Za każdym razem ogłoszenie było usuwane. 

Tylko raz zostałem oszukany na 50 zeta, ale dowiedziałem się, że również inny forumowicz był skubnięty na taką samą kwotę, ten sam towar (który był ukradzioną fotą z netu) postanowiłem zgłosić na policję. Na 100% było wielu okradzionych "tylko" na 50 aby nikomu nie chciało się tego zgłaszać. Policjant  był wkurzony i zdegustowany ale musiał przyjąć zgłoszenie. Po ponad roku dostałem zawiadomienie, że wszczęto postępowanie wobec sprawcy. Nie wiem co dalej, nie byłem wzywany na zeznania. 

Trzeba zgłaszać i wyrywać takie chwasty!

• Like 6

Nazwisko sprzedającego uwiarygadnia ofertę. A co do zabezpieczania się przed wtopami związanymi z transakcjami wysyłkowymi, polecam proponowanie pobrania z możliwością sprawdzenia towaru na poczcie. Co prawda wymachując castingową pałą wprowadziłem niezły popłoch wśród szanownej klienteli urzędu oraz personelu, ale zakup okazał się jak najbardziej udany. Poza tym wiarygodny sprzedawca nie robi raczej problemów, a złamas zawsze się spłoszy na taką propozycję transakcji. Przy większych kwotach na odbiór osobisty na zadupiu, czy w ciemnej bramie też bym uważał. Nie wiadomo, co jakiemuś półgłówkowi może skoczyć do głowy.

• Like 1