Skocz do zawartości

allegro / olx hit!

prze-m

Rekomendowane odpowiedzi

A co Ci da przesyłka za pobraniem ?

Przesyłka olx to i owszem . Gosc nie wysyła nie dostaje kasy. Przy drogich rzeczach lepiej rozpakowac pod pulpitem paczkomatu i przy swiadku nie z rodziny. Kamera nagrywa. Byc moze przy wałku byłby to dowod ze nie dostales co zamowiles jesli w srodku była by np cegła cegła. Nie wiem jak olx radzi sobie z sytuacja ze dostales cegle zamiast stelli ale jakies zabezpieczenie to jest.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

A co ci da przesyłka olx ? Nic, kompletnie nic ! Kupiłem wiele rzeczy na allegrowym oeliksie. Dwa razy zostałem oszukany. Na allegro też dokładnie dwa razy. Jak ? Bardzo prosto. Wystarczy, że sprzedający podkoloryzuje ogłoszenie czyli np. ukryje rysy na polikach multiplikatora fotografując go tak aby nie było ich widać lub opisze go "prawie" zgodnie z prawdą. Powiedzmy, że stan ideał, a przekładnia postukuje. Potem wyśle towar "prawie" zgodny z opisem i po  "zabiegu". Allegrowy oeliks radzi dokładnie to samo co allegro czyli dochodzenie swoich praw na drodze sądowej bo przecież towar został wysłany i oni nie widzą podstaw do "mieszania" się w sprawę. Chyba, że masz czas i sporo pieniędzy to można w sądzie takie problemy rozstrzygać.

Ps. Temat wałkowany wielokrotnie. Tanio = albo źle albo wał. To samo z samochodami. Jak ktoś naprawdę dwa to za bezcen nie odda. Koniec. Jedynym rozwiązaniem aby uniknąć problemów jest odbiór osobisty lub zakup z zaufanego źródła.

Edytowane przez Sławek Nikt

Ty stoisz po stronie sprzedającego, rozumiem. Ale postaw się po stronie kupującego w tym przypadku. Jak można obcej osobie wpłacić kasę na konto.

Trochę tam rzeczy sprzedałem przez olx. Nie lubię przesyłki pp pobraniowej bo to obecnie koszt 22 zł i sporo zachodu. Ale kilka paczek wysłałem i jeszcze się nie naciąłem. Ale odnośnie Twojego przemyślenia to powiem Ci, że wiele osób chce pierwsze przelać pieniądze i sami to proponują. Dzisiaj np. Jeden kupujący przelał mi pierwszy prawie 400zł za przynęty i nie chciał wysyłki olx czy pobrania. Proponowałem wysyłkę olx kilka razy ale Pan nie ma konta bankowego internetowego. I wiele osób tak robi zakupy

a zapłącisz za paczkę ubezpieczona poczta polską ?

bo to nie jest tylko to 5 zł dodatkowe za otwarcie paczki

to jest paczka po kosztach PP

coś mniej wiecej kurier 15 = poczta 25+5 za otwarcie

oczywiscie jak klient chce to ja te zawsze wyśle jednak jak podam ile kosztuje wysyłka poczta paczki ubezpieczonej a ile kurierem czy Inpostem to rzadko ktos wybiera tę pocztę prawie nigdy

Ale moze ja nie sprzedaje drogich rzeczy i ogólnie rzadko cos tam sprzedaje i to dlatego

A dlaczego tylko paczkomat? Bierzesz przez PP i otwierasz przy listonoszu.

przez OLX ? nie ma takiej opcji w przesyłce

poza tym jak mi kiedyś wytłumaczyła miła Pani na poczcie ani listonosz ani pracownik poczty nie bedzie świadkiem w sprawie bo maja to zakazane bo by nie pracowali tylko w sprawach uczestniczyli

otwierasz i jak sie nie podoba co jest w środku nie odbierasz czy tam nie płacisz - zalezy od paczki

otwarcie przy listonoszu to jak otwarcie samemu :)

poza tym jak pisałem wczesnie

weź przesyłkę kurierem i poczta policz koszty w PP ubezpieczenie bo w standardzie nie ma  dolicz te 5 za otwarcie wyjdzie kurier x2

a opcje sprawdzenia maja chyba tylko paczki zwykłe pocztowe a nie kurierskie pocztowe (trzeba by to sprawdzic) 

A co się dzieje jak kupujący stwierdzi że towar nie jest zgodny z opisem a ty jako sprzedający uważa że zgodny był?

Jakoś sprzedający

Jak pakujesz paczkę to nagrywasz przedmiot jak wyglada jak go pakujesz itp cały proces nie może wyjść przedmiot ani paczka z kazdru. Odznaczasz ładnie paczkę i zanosisz do paczkomatu. Przed wrzuceniem tez nagrywasz film z paczka z kazdej strony jak wyglada czy niw jest uszkodzona i z tym oznaczeniem aby było widać ze nic nie było grzebane po zzamknieciu.

Jako kupujący

Nagrywasz chwile rozpakowania paczki wszystko w kadrze oglądasz komentujesz itp wszystkie uwagi które masz do przedmiotu mowisz do telefonu :)

Jak otworzysz i dostaniesz ziemniaka to sprawę masz wygrana i Olx Wróci Ci pieniądze

Możecie mi wierzyć ze to się przydaje :) nigdy nie wiecie kiedy traficie na lewiznę.

a zapłącisz za paczkę ubezpieczona poczta polską ?

bo to nie jest tylko to 5 zł dodatkowe za otwarcie paczki

to jest paczka po kosztach PP

coś mniej wiecej kurier 15 = poczta 25+5 za otwarcie

oczywiscie jak klient chce to ja te zawsze wyśle jednak jak podam ile kosztuje wysyłka poczta paczki ubezpieczonej a ile kurierem czy Inpostem to rzadko ktos wybiera tę pocztę prawie nigdy

Ale moze ja nie sprzedaje drogich rzeczy i ogólnie rzadko cos tam sprzedaje i to dlatego

tutaj chodzi o Kolegę gdzie został zrobiony na 1,5koła , wiec zrobienie i opłata tej opcji , moim zdaniem jest  najbardziej zasadna i  bezpieczna

tutaj chodzi o Kolegę gdzie został zrobiony na 1,5koła , wiec zrobienie i opłata tej opcji , moim zdaniem jest najbardziej zasadna i bezpieczna

Zgadza sie. Tylko w momencie zakupu ja nie wiesz ze zostaniesz "zrobiony" najczesciej nie chcesz placic 50 zl za przesylke pobraniowa na poczcie z opcja sprawdzenia. Dodatkowo poczta takie paczki nsjczesciej kieruje do odbioru w punkcie a jak nie siedzisz cały dzien w domu to i tak tam trafi. Czyli trzeba pojechac w godzinach działania, postac w kolejce ... to zniecheca. Nie mòwie ze to złe rozwiązanie tylko musisz byc prawie przekonany ze to wał ale bardzo chcesz kupic i jednak masz nadzieje ze nie lub byc sprytny jak liszka zeby to zastosowac przed zakupem

Jakoś sprzedający

Jak pakujesz paczkę to nagrywasz przedmiot jak wyglada jak go pakujesz itp cały proces nie może wyjść przedmiot ani paczka z kazdru. Odznaczasz ładnie paczkę i zanosisz do paczkomatu. Przed wrzuceniem tez nagrywasz film z paczka z kazdej strony jak wyglada czy niw jest uszkodzona i z tym oznaczeniem aby było widać ze nic nie było grzebane po zzamknieciu.

Musiałbys nagrywać od rozpoczęcia pakowania do wysłania do paczkomatu. Ciągiem, bez cięcia. Jak tego nie zrobisz w ten sposób, to moment od zakończenia nagrywania do wysłania paczki jest momentem, gdy pakujesz drugą identyczną w szczegółach i z czym innym. Naprawdę, jak ktos chce oszukać, to znajdzie sposoby.

• Like 2

Mam dwie sztuki: szczupaka i Mad minnow. Na oba zaliczyłem rybę. Dobrze, szeroko pracują. W dupkę można wkręcić dowolnie wybrany twister nie koniecznie dedykowany. Nawet bym zalecał bo ten oryginalny daję bardzo symboliczną , dodatkową akustykę. Większy, szerszy, nie gasi pracy przynęty ... to klocek prawie 100 gr! . A z czego zrobiony? dla mnie nie ma znaczenia. Ma pracować i kusić ryby ;)  :D

Mam dwie sztuki: szczupaka i Mad minnow. Na oba zaliczyłem rybę. Dobrze, szeroko pracują. W dupkę można wkręcić dowolnie wybrany twister nie koniecznie dedykowany. Nawet bym zalecał bo ten oryginalny daję bardzo symboliczną , dodatkową akustykę. Większy, szerszy, nie gasi pracy przynęty ... to klocek prawie 100 gr! . A z czego zrobiony? dla mnie nie ma znaczenia. Ma pracować i kusić ryby ;) :D

Dzięki. I takich okazji potrzebujemy. Kupione !!!

• Like 1

Mam dwie sztuki: szczupaka i Mad minnow. Na oba zaliczyłem rybę. Dobrze, szeroko pracują. W dupkę można wkręcić dowolnie wybrany twister nie koniecznie dedykowany. Nawet bym zalecał bo ten oryginalny daję bardzo symboliczną , dodatkową akustykę. Większy, szerszy, nie gasi pracy przynęty ... to klocek prawie 100 gr! . A z czego zrobiony? dla mnie nie ma znaczenia. Ma pracować i kusić ryby ;)  :D

Dzięki, kupione.

• Like 1

ehh...  Wzdychało się do katalogu :wub:  dzieciakiem jeszcze byłem ;)

Biorąc pod uwagę klasę sprzętu i stan, to w pewnym sensie piękna rzecz.

poważnym i chyba jedynym minusem jest brak łożyska oporowego... w wersji 750i już jest... mam i pewnie wytrzyma kolejnych 30 lat łowienia:)

Mam EX 1000 (największy z rodziny). Brak łożyska oporowego oraz niskie przełożenie są tym, co w nim  cenię najbardziej. Inna sprawa, że używany jest głównie do wypadów na głowacicę. Mróz, permanentne nawilżanie, gęstniejący smar nie robią na nim żadnego wrażenia. Tak więc co dla jednych jest plusem, dla mnie jest minusem.