Skocz do zawartości

PROXXON 28092

Rekomendowane odpowiedzi

Klepie równo, nie ma wibracji.

Tez stawiam na kondensator. Po świętach teściu elektryk będzie sprawdzał.

Aha czasami startuje ok, ale to się zdarza rzadko.

A w jakiej temperaturze pracuje ? bo obstawiam ze to czasem jest wtedy jak jest cieplo  :D

Wszystko sprawdzone, wyjąłem kondensator i jest nierówny. Z jednej strony lekko spuchnięty.

Nowy muszę kupić i jazda. Dzięki za podpowiedź. Najciekawsze było to że jak wyjąłem silnik to bez obciążenia chodził od strzału.

mam ten sam problem ze swoją z płynną regulacją.Jakbyś był tak miły i zrobił fotkę tego kondensatora bo też go obstawiałem ale niestety nie wiem jak on wygląda :)

• 2 tygodnie później...

Niestety u mnie jest inaczej cała płytka z podzespołami i nie wiem  co dalej  :angry:Chyba że jest w obudowie silnika ale nie wydaje mi się 

Może ktoś coś poradzi

Chyba znalazłem kondensator to chyba ten na drugim zdjęci ale jest malutki w porównaniu z kondensatorem Albatrosa

Pomocy

post-50732-0-40571900-1389088427_thumb.jpg

post-50732-0-22398100-1389088502_thumb.jpg

Ten na drugim zdjęciu to kondensator filtrujący . Kondensator rozruchowy znajduje się zazwyczaj w pobliżu silnika (w puszce przyłączeniowej).Powiedz jaki masz problem z regulacją obrotów ? Kondensator rozruchowy służy tylko do rozruchu (w momencie startu),potem może go nie być .

Ten na drugim zdjęciu to kondensator filtrujący . Kondensator rozruchowy znajduje się zazwyczaj w pobliżu silnika (w puszce przyłączeniowej).Powiedz jaki masz problem z regulacją obrotów ? Kondensator rozruchowy służy tylko do rozruchu (w momencie startu),potem może go nie być .

Problem jest taki że nie może wystartować czasem to chwila a czasem nawet dwie minuty ,potem już działa w porządku .Płynna regulacja jest ok

ta płytka to regulator obrotów, a kondensator dowolny od 2 do 10uF  byle na 230V zmiennego lub 400 Vstałego. A będzie on na kablu co idzie z uzwojeń silnika. Inna rzecz w przypadku jesli to nie kondensator. zobacz stan łozysk i czy na szczotkach nie ma zadziorów

Niestety dzisiaj wyjąłem silnik i żadnego kondensatora niema .Kabel zasilający najpierw przechodzi przez płytkę a później idzie do silnika.Utknąłem i nie mam pojęcia co dalej może jednak coś trzeba wymienić na tej płytce ?

post-50732-0-12732400-1389266872_thumb.jpg

post-50732-0-80304000-1389266951_thumb.jpg

łożyska i szczotki są ok żadnych luzów

Edytowane przez sebson

Coś mi się wydaje kolego , że twoja wyrzynarka nie jest taka jak z pierwszego postu .Twoja ma napęd zrealizowany za pomocą silnika komutatorowego , a tamta posiada silnik bez szczotkowy .W tamtym silniku wymagany jest kondensator do rozruchu , w twoim (komutatorowym ) nie .

Powiedz jak " źle" objawia się praca twojego silnika ?

Coś mi się wydaje kolego , że twoja wyrzynarka nie jest taka jak z pierwszego postu .Twoja ma napęd zrealizowany za pomocą silnika komutatorowego , a tamta posiada silnik bez szczotkowy .W tamtym silniku wymagany jest kondensator do rozruchu , w twoim (komutatorowym ) nie .

Powiedz jak " źle" objawia się praca twojego silnika ?

Tak jak pisałem wcześniej nie chce startować po włączeniu tylko trwa to czasem chwilkę a czasem nawet dwie minuty.Jak już ruszy wszystko jest ok