norbertkrakow Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 WitamSzanowni koledzy zakupiłem świadomie PROXXON 28092 używanego z wadą.Przy włączeniu lekko buczy i sam nie startuje, trzeba go trącić i jest ok.Co myślicie co to może być?PozdrawiamNorberthttp://allegro.pl/show_item.php?item=3785964896 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 hehe też się przymierzałem do licytacji tej wyrzynarki, ciekawe co z nią nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Sprawdź wrzeciono. Mogło się wyrobić - powstało zagłębienie, którego "pokonać" silnik nie może, a przy reczym rozruchu jakoś idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 bardziej mi to wygląda na kondensator rozruchowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Robas może mieć rację, a Ty szczęscie.Jeżeli po uruchomieniu z ręczym rozruchem pracuje równo, nie klepie gośno, brzeszczot jest jak struna, to raczej problem będzie z kondensatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 (edytowane) Klepie równo, nie ma wibracji.Tez stawiam na kondensator. Po świętach teściu elektryk będzie sprawdzał.Aha czasami startuje ok, ale to się zdarza rzadko. Edytowane 23 Grudnia 2013 przez Albatros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Klepie równo, nie ma wibracji.Tez stawiam na kondensator. Po świętach teściu elektryk będzie sprawdzał.Aha czasami startuje ok, ale to się zdarza rzadko. A w jakiej temperaturze pracuje ? bo obstawiam ze to czasem jest wtedy jak jest cieplo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Rafał, wątpię, kolega kupił tą maszynkę już nie w pełni sprawną. Ten kondensator to chyba najbardziej prawdopodobna usterka skoro maszyna po ręcznym uruchomieniu śmiga bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Wszystko sprawdzone, wyjąłem kondensator i jest nierówny. Z jednej strony lekko spuchnięty.Nowy muszę kupić i jazda. Dzięki za podpowiedź. Najciekawsze było to że jak wyjąłem silnik to bez obciążenia chodził od strzału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebson Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Wszystko sprawdzone, wyjąłem kondensator i jest nierówny. Z jednej strony lekko spuchnięty.Nowy muszę kupić i jazda. Dzięki za podpowiedź. Najciekawsze było to że jak wyjąłem silnik to bez obciążenia chodził od strzału. mam ten sam problem ze swoją z płynną regulacją.Jakbyś był tak miły i zrobił fotkę tego kondensatora bo też go obstawiałem ale niestety nie wiem jak on wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Już a typ to jest 4uf/400V .Wysokość 6cm.Grubość 3cm.Kurczę tylko jaki zamiennik kupić.Nie mogę znaleźć nigdzie. Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Albatros 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebson Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Już a typ to jest 4uf/400V .Wysokość 6cm.Grubość 3cm.Kurczę tylko jaki zamiennik kupić.Nie mogę znaleźć nigdzie.Wielkie dzięki sprawdzę czy taki sam jest u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Już a typ to jest 4uf/400V .Wysokość 6cm.Grubość 3cm.Kurczę tylko jaki zamiennik kupić.Nie mogę znaleźć nigdzie.a choćby taki http://allegro.pl/kondensator-silnikowy-rozruchowy-przewod-cbb60-4uf-i3759035880.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 a choćby taki http://allegro.pl/kondensator-silnikowy-rozruchowy-przewod-cbb60-4uf-i3759035880.htmlA widzisz o tym myślałem, hehe. Tylko do końca nie byłem pewien bo się nie znam. Dziękuję.Wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 A widzisz o tym myślałem, hehe. Tylko do końca nie byłem pewien bo się nie znam. Dziękuję.Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.dzięki Tobie również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebson Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Niestety u mnie jest inaczej cała płytka z podzespołami i nie wiem co dalej :angry:Chyba że jest w obudowie silnika ale nie wydaje mi się Może ktoś coś poradziChyba znalazłem kondensator to chyba ten na drugim zdjęci ale jest malutki w porównaniu z kondensatorem AlbatrosaPomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Ten na drugim zdjęciu to kondensator filtrujący . Kondensator rozruchowy znajduje się zazwyczaj w pobliżu silnika (w puszce przyłączeniowej).Powiedz jaki masz problem z regulacją obrotów ? Kondensator rozruchowy służy tylko do rozruchu (w momencie startu),potem może go nie być . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebson Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Ten na drugim zdjęciu to kondensator filtrujący . Kondensator rozruchowy znajduje się zazwyczaj w pobliżu silnika (w puszce przyłączeniowej).Powiedz jaki masz problem z regulacją obrotów ? Kondensator rozruchowy służy tylko do rozruchu (w momencie startu),potem może go nie być .Problem jest taki że nie może wystartować czasem to chwila a czasem nawet dwie minuty ,potem już działa w porządku .Płynna regulacja jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 To tak jak mówię kondek powinien być w puszce (tam gdzie wchodzi kabel zasilający) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar80 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 ta płytka to regulator obrotów, a kondensator dowolny od 2 do 10uF byle na 230V zmiennego lub 400 Vstałego. A będzie on na kablu co idzie z uzwojeń silnika. Inna rzecz w przypadku jesli to nie kondensator. zobacz stan łozysk i czy na szczotkach nie ma zadziorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebson Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Niestety dzisiaj wyjąłem silnik i żadnego kondensatora niema .Kabel zasilający najpierw przechodzi przez płytkę a później idzie do silnika.Utknąłem i nie mam pojęcia co dalej może jednak coś trzeba wymienić na tej płytce ?łożyska i szczotki są ok żadnych luzów Edytowane 9 Stycznia 2014 przez sebson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Coś mi się wydaje kolego , że twoja wyrzynarka nie jest taka jak z pierwszego postu .Twoja ma napęd zrealizowany za pomocą silnika komutatorowego , a tamta posiada silnik bez szczotkowy .W tamtym silniku wymagany jest kondensator do rozruchu , w twoim (komutatorowym ) nie .Powiedz jak " źle" objawia się praca twojego silnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Jutro ci zrobię foto gdzie jest u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebson Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Coś mi się wydaje kolego , że twoja wyrzynarka nie jest taka jak z pierwszego postu .Twoja ma napęd zrealizowany za pomocą silnika komutatorowego , a tamta posiada silnik bez szczotkowy .W tamtym silniku wymagany jest kondensator do rozruchu , w twoim (komutatorowym ) nie .Powiedz jak " źle" objawia się praca twojego silnika ?Tak jak pisałem wcześniej nie chce startować po włączeniu tylko trwa to czasem chwilkę a czasem nawet dwie minuty.Jak już ruszy wszystko jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 może być dodatkowe uzwojenie rozruchowe w silniku które padło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi