Skocz do zawartości

Shimano Do 400zł

Arbuzowski

Rekomendowane odpowiedzi

Siema planuje zakup jeszcze jednego kreciolka do klenia/jazia i bolka na lekko max 15 G woblery.

Myslalem nad shimano Stradic 2500-3000 RC GTM , Shimano Super 2500 Gtm-RB/RC  , Shimano Exage 3000 MAtchowy przelozenie 6.01 i hamulec Walki.

Myslicie ze w tej cenie jakiegos japonczyka dostane ? Lub Emblema ?

Mam Shimano Exage 3000 i powiem że nie jestem do końca zadowolony , podczas deszczu zaczął się zacinać. Na razie pomogło przesmarowanie ale nie wiem na jak długo , więc raczej poszukaj innego kręcioła

Podzielam zdanie kolegi na temat Exage, moim zdaniem nie jest to  szczególnie  trwała i dobra konstrukcja... ( kołowrotek mojego taty przy średnim obciążeniu dość szybko zaczął klekotać)

W kasce którą zamierzasz przeznaczyć na zakup  osobiście proponowałbym  red arca.

Stradic FD wydaje się byc chyba rozsądną propozycją.

Pozdrawiam

Reda juz mam :P 10300 Poki co tragedii nie ma oprocz tego ze go zamoczylem delikatnie i cos tam chrobotac zaczelo :D to na gwar poszedl i po nowym roku odbieram :D. A teraz cos z szimanko bym chcial moze rozgladne sie za czarnuchem bo i tak sie nie spieszy :D a Shimano stradic 2500 FD to okolice 550+ a nie 400

Edytowane przez Arbuzowski

A ja bym polecił poszukać Emblema, pod Twoje wymagania rozmiar 2000 spokojnie wystarczy, zeszły sezon kilkaset godzin przy podobnych wymaganiach jak Twoje i maszynka ani na chwilę na rzece ze średnim uciągiem nie jęknęła, ogólnie znane cechy tej konstrukcji potwierdzam, w przedziale do ok 400-500 jeden z faworytów  :D

Zgadzam się z kolegami że Exage jest mierny. Polecam oczko wyżej czyli Super GT. Jedno łożysko mniej od Stradica a klasa ta sama. Sam mam trzy sztuki z serii RA w wielkościach 1500, 2500, 4000 i pracują nienagannie choć to Malezja i mają po 6 lat bez smarowania. Jeśli masz czas to trafisz na allegro bez problemu do 200 złotych. Jeśli wolisz nowy sprzęt z gwarancją to są od 350 złociszy z serii RC w wielkościach od 1500 do 4000 w tym wersje z szybszą przekładnią. Po trzy stówki są nowe Seido w wielkościach od 1000 do 3000. Jedno łożysko więcej od Stradica ale nie cieszą się zawrotną popularnością stąd cena niższa nawet od Super GT.

Te nowe stradicki z tylnym hamulcem mają jedną wadę jak dla mnie. Nie potrafię ich rozebrać, potrzeba jakiegoś specjalnego narzędzia, którym można odkręcić taki pierścień i dopiero wtedy można go otworzyć. Kołowrotki z przednim hamulcem są jak najbardziej rozbieralne i nie ma problemu z konserwacją, którą przeprowadzam raz do roku. Co więcej, mam 3 Stradicki FI od 2008 i jakoś nie mogę się przyczepić, a chciałem bo chciałem mieć pretekst, żeby wymienić :)... później mi przeszło i stwierdziłem, że będę miał więcej kasy na przynęty :). Jeżeli dozbieranie 100zł nie będzie problemem, rozłożonym w czasie to ja bym tak zrobił.

Edytowane przez Jack__Daniels

Siema planuje zakup jeszcze jednego kreciolka do klenia/jazia i bolka na lekko max 15 G woblery.

Myslalem nad shimano Stradic 2500-3000 RC GTM , Shimano Super 2500 Gtm-RB/RC  , Shimano Exage 3000 MAtchowy przelozenie 6.01 i hamulec Walki.

Myslicie ze w tej cenie jakiegos japonczyka dostane ? Lub Emblema ?

Witam.

Myślę że warto się zastanowić nad ROBI ZAUBER 1000 lub jego klon Red Arc i Blue Arc.

Są to kołowrotki sprawdzone i w tej klasie lepsze od Shimano. Jakość ponadprzeciętna w stosunku do ceny.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

• 3 tygodnie później...

To specjalne narzedzie nazywa sie no zapalka badz nawet wklad od dlugopisa.blokujesz ten pierscien no ma takie rowki i hamulec odkrecasz reka.ot cala filozofia .pzdr

albo mówimy o różnych rzeczach, albo nie potrafię sobie wyobrazić tego o czym piszesz. Ojciec ma Stradicka 4000 RB i poległem podczas rozbierania. Ten pierścień jest u mnie gładki i nie mam się do niego jak dobrać, a jak złapałbym czymś innym to zostawię ślady jakich zostawiać nie chcę.