Skocz do zawartości

Shimano Metanium 2013 vs Daiwa Steez 103 SHLA

-PYTOON-

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie planuję zrobić sobie prezent w postaci nowego kołowrotka. Proszę Was o poradę, którym kołowrotkiem będę uzyskiwał dalsze odległości rzutowe- Shimano Metanium 2013 czy Daiwa Steez 103 SHLA? Kij to 2.4 - 2.7; 5/8oz a stosowane przynęty będą zaczynały się od 3" gum na 5g główkach.

Nie wiem czemu dziwne.

W przypadku stałej szpuli mogło by się wydać niezrozumiałe.

Ale tu mamy multiplikatory, a ich konstrukcja sama w sobie już sprawia ograniczenia w trakcie rzutu, zarówno w konstrukcji i jak i operowania nim (ustawienia np. hamulca).

A to może ja spytam, po kiego kupują co niektórzy lżejsze szpule, czemu ma służyć ten tuning?

Po co inni kupuja to nie wiem nie mam i nie mam w planach. Aczkolwiek ja nie znam nikogo kto robi testy odleglosciowe i prowadzi jakies tabele itd. Kazdy w miare doswiadczony uzytkownik BC (Krzychu takim jest) powinien sobie zdawac sprawe ze roznice beda to nieznaczne. Nie liczy sie tylko konstrukcja ale opanowanie sprzetu i technika rzutowa. Nie ma gotowej recepcty i Krzychu musialby to sprawdzic samemu gdyz jeden radzi sobie z svs lepiej a drugi z mag force. Ja bym wrzucil do wyscigu np. Daiwe T3 bo to podobno konstrukcja do dalekich rzutow, do tego dzieki hamulcowi 3D rzuca sie bardzo luzno i lekko (slowa kolegow probujacych mnie przekonac). Porownywali mlynki steez 100shl i T3 i wygrala bezkonkuryncyjnie T3.

Po co inni kupuja to nie wiem nie mam i nie mam w planach. Aczkolwiek ja nie znam nikogo kto robi testy odleglosciowe i prowadzi jakies tabele itd. Kazdy w miare doswiadczony uzytkownik BC (Krzychu takim jest) powinien sobie zdawac sprawe ze roznice beda to nieznaczne. Nie liczy sie tylko konstrukcja ale opanowanie sprzetu i technika rzutowa. Nie ma gotowej recepcty i Krzychu musialby to sprawdzic samemu gdyz jeden radzi sobie z svs lepiej a drugi z mag force. Ja bym wrzucil do wyscigu np. Daiwe T3 bo to podobno konstrukcja do dalekich rzutow, do tego dzieki hamulcowi 3D rzuca sie bardzo luzno i lekko (slowa kolegow probujacych mnie przekonac). Porownywali mlynki steez 100shl i T3 i wygrala bezkonkuryncyjnie T3.

To już jest konstruktywna odpowiedź. Nie miałem nigdy multika z nowym systemem rzutowym Shimano, nie miałem również Steeza. Gra jest warta zachodu a bardziej ładnych ryb łowionych z brzegu :).

Nie chce mi się również kupować obu konstrukcji, żeby po testach sprzedać jeden z nich :).

Jeszcze co Cie moze Krzychu zainteresuje to Megabass FX68L, konstrukcja bazuje na T3 ale ma inna lzejsza szuplke. Cenowo wypada chyba nawet taniej od steeza. Jesli poczekasz to w przyszlym roku ma wyjsc Tatula 103 jako wersja JDM niestety o cenie jeszcze nic nie znalazlem.

Jeszcze co Cie moze Krzychu zainteresuje to Megabass FX68L, konstrukcja bazuje na T3 ale ma inna lzejsza szuplke. Cenowo wypada chyba nawet taniej od steeza. Jesli poczekasz to w przyszlym roku ma wyjsc Tatula 103 jako wersja JDM niestety o cenie jeszcze nic nie znalazlem.

Kusisz tą Daiwą. Jedyny reel jaki mam z tej stajni to Zillion i w sumie jestem z niego bardzo zadowolony!

Mnie tez kusili a nie kupilem bo na moich wodach odleglosci 40-45m sa wystarczajace. Zillionka sam mam i tak jak Pitt wspomnial maszynka wymiata. Dla mnie ten nowy metanium odpada tylko ze wzgledow optycznych, poprostu mi sie nie podoba. Mysle ze ta T3 jest ciekawym rozwiazaniem a w szacie MB nawet to ladne :D

Krzychu a gdzie mialby ten zestawac byc uzywany? Duza nizinna rzeka, zaporowki czy zwirownia z brzegu? Czy bardziej loski i trotki? Bo moze zillion HLC tez by sie nadal? Kwestia linki tez nie bez znaczenia, mono czy pletka? Najbardziej budzetowo to chyba metanium 2013 wypada. Do tego dla zainteresowanych wiele mozliwosci tuningowych moze zawsze w jakims stopniu pomoc osiagnac zamierzony cel. Daj znac na co padlo.

Celem są sandacze z jednej że śląskich zapór. Czasem sandacze są przy brzegu, ale czasem trzeba daleko śmigać, żeby się do nich dobrać. Przynęty to najczęściej gumy i koguty w gramaturach główek od 5 do 15G. Do tej

pory używałem skorpiona 1000 xt że szpula yumeya i chronarcha. W tym roku udało się wyciągnąć bydlę 87cm więc jest o co walczyć.:P

Nie znam Metanium i Steeza , łowię za to Daiwą Zillion PE Specjal sandokany  i bolce, po drodze jakieś szczupaki i okonie .Maszynka obsluguje od gum 2,5" na 4g już wystarczające odległości ,a od 7g+3" wymiata w pełnym komforcie ,aż po gumaki 4"+25g .Rzuty bardzo dalekie w porównaniu np.  z curado 201E i Revo SX. Wysokie przełożenie 7.9/1 szybciutko kasuje luży przy gumowaniu , a bolcowe woby prowadzi bez najmniejszych oporów i bezszelestnie :) Polecam szczerze :D

Ma ktoś może namiar na szpulkę do tej cudnej maszynki . :)