Skocz do zawartości

Jaki kolor ma rybia łuska?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie.

Święta, wolny czas, zamarznięte wody sprzyjają dłubaniu. Podłubałem jednego wobka paredziesiąt godzin...efekt mnie prawie zadowala. 

Pojawił się jednak problem. Taki jak w temacie. Jak REALISTYCZNIE podrobić kolor łuski białorybu? Przegrzebałem katalogi znanych firm robiących farby do aerografów, ale nie znalazłem bieli/srebra z dostatecznie silnym efektem opalizacji/perłowości by mógł stanowić dobrą bazę pod łuskę. 

Czy ktoś z kolegów widział takie farby/znalazł w necie jakieś materiały mogące pomóc w uzyskaniu REALISTYCZNEGO efektu łuski? :)

pozdrawiam, 

Night Walker

Zobacz wątek Melanżyka on tam na 2 stronie pokazuje wobler z materiału który jest chyba czymś w rodzaju masy perłowej (ktoś o tym pisał dokladniej ale nie mogę znaleźć) może na tym by dało radę....

A najbardziej naturalny efekt będziesz miał robiąc jak kolega wyżej podpowiada

Oklejanie skórką odpada - raz ze nieprzyjemnie mi się tym okleja, dwa ze efekt mi się nie podoba.

Co do woblera Melanżyka - jest oklejony masą perłową, do nabycia na ebay, ale cena jest wysoka, a i do mojego zastosowania niezdatny bo wydaje sie za sztywny zeby chociaż w przybliżeniu odwzorować kształt wyrzeźbionej łuski.

Stoner, ja mam kilkanaście lakierów zrobionych na tym pigmencie i to nie jest to czego szuka autor. One wymagają idealnie gładkiego podłoża ażeby uzyskać założony przez producenta efekt.

Efektu ze zdjęcia nie uzyskasz jednym kolorem, myślę, że nie uzyska się go lakierem (gdyż lakiery wykazują ciągoty do "poziomowania powierzchni" - a tutaj musimy osiągnąć efekt dokładnie odwrotny). IMO, na gotową fakturę, coś pozłotniczego i reszta. Tak to robi chyba koleś z http://solarfallbaits.blogspot.com/

@Krzychun, wiem ze ten efekt to nie funkcja jednego koloru. Może wyjaśnię dokładniej co i jak. Pozazdrościłem solarbaitowi, Melanżykowi i Irasowi realistyczności i estetyki także porzeźbiłem troche, później zaraziłem moje dziewczę lurebuildingiem, a ona uwielbia malować,...po paredziesięciu godzinach malowania (aero,pędzlami,szpilkami, igłami....) jerk wyszedł .... dobry, ale brakuje mu 'tego czegoś' żeby był zadowalający. Wstawie później zdjęcie to lepiej zrozumiesz o co chodzi.

Według malarki brakuje odpowiednio świetlistej, jebutnie opalizującej perły na podkład. Nie jest pewna, ale od tego zaczynamy poszukiwania.

@Stoner - poczytam, pobadam, dzięki :)