tyczkasport1 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Witam mam pytanko do fachowców których tu nie brakuje Znalazłem pewną niepokojącą mnie troche rzecz... Mianowicie szpula jest prawidłowo założona, a mimo to szpula wykazuje dosyć duże ruchy w pionie. Czy jest to normalne dla tego modelu czy jednak jest to mankament który lepiej usunąć? Nie znam się zbytnio stąd moje pytanie o opinie bardziej doświadczonych kolegów Z góry przepraszam za link do obcej strony, ale tu nie wiedziałem jak go zamieścić :/ irównież przepraszam za jakośc filmu bo kręcony telefonem z ręki więc mam nadzieję że coś będzie widać... http://shimano.aero.gtm.1000.patrz.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Witam. Fachowcem nie jestem, ale zdanie jakieś tam swoje mam... Są dwa warianty- lepszy i gorszy...Zacznę od gorszego.Luz ten może być spowodowany pęknięciem obudowy wodzika 5231 w miejscu osadzenia osi posuwu szpuli 5216.Tyle, że ten luz jest podobny jak w sprawnym kołowrotku. Lepszy wariant jest taki że to normalne w tych kołowrotkach. Nadgryzione zębem czasu, w różnoraki sposób użytkowane przez poprzednich właścicieli...W sprawnym kołowrotku luz ten jest :a. między elementem wodzika nr 4677 a 5231, spasowanie powinno być tam jak najdokładniejsze,b. między elementami wodzika nr 4677 a 4678, spasowanie jak w punkcie a. b. między elementem wodzika nr 4678 a wałkiem posuwu szpuli 5324, gdyby były one spasowane idealnie, kołowrotek zapewne by nie chodził. Luz ten być tam powinien. c. między blaszką wodzika 5230 a osią posuwu szpuli 5216. ten luz jest przyczyną drugiego luzu między otworem w obudowie wodzika nr 5231 a osią posuwu szpuli 5216 która jest wsuwana w ten otwór- luz nie wskazany. W tym miejscu mamy do czynienia z najczęstszą usterką w tych młynkach- pękające obudowy wodzika- wariant gorszy... http://www.pergetes.hu/letoltheto_anyagok/super_aero_1000gt.pdf Tak czy inaczej, radziłbym zajrzeć do środka maszynki.Wybacz, że to co napisałem jest kapke pogmatwane, ale czytając moje wypociny wspomagając się schematem, jest to do ogarnięcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.d.wobler Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) miałem ten kołowrotek, luz był podobny, wyrobił się wodzik dołożyłem dodatkową podkładke i się znacząco zmniejszył, ale wg mnie taki luz jest dopuszczalny... ja podkładkę sam dorobiłem sobie na schemacie numer 2298 Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Albo luz na wodziku albo na mocowaniu szpuli do ośki. Albo jedno i drugie. Ale tragedii jeszcze nie ma. Czarnuchy miały taki luz zaprogramowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyczkasport1 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Dzięki za podpowiedzi Panowie dziś zauważyłem, że przy max ułożeniu szpuli na dole słychać lekkie tarcie w momencie kiedy szpulka jest w najniższym punkcie. Więc chyba jednak jest coś nie tak W chwili wolnego czasu posłuże się radami kol. Arka i postaram sie troszkę przy nim pomajstrować bo to szuranie dosyć irytujące Arku wręcz przeciwnie tłumaczenie jak dla blondynki w tym wypadku jak najbardziej wskazane ale już na tyle powinienem sam ogarnąć, żeby Twoje rady połączyć do kupy ze schematem Tak się zastanawiam przy okazji nad smarowaniem kompleksowym jak juz i tak będę go wybebeszał tylko jeśli kojarzycie to poprosze o jakis link co i gdziei przede wszystkim czym smarować, bo pewnie taki temat już był ale aktualnie nie mogę wyszperać :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 (edytowane) Co do stuków dochodzących przy najniższym położeniu szpuli, na Twoim miejscu bym się nie przejmował...W nowych: Nexave 4000 F Super Aero 4000F i starym, ale jeszcze w dobrym stanie technicznym Super Aero 4000 GT też mam ten stukot. Nie jest to stuknięcie ala sandaczowe , ale słychać, że cuś się tam dzieje. Na moje oko stukot ten wywołuje luz na wodzik i osi w pozycji ,,neutralnej" wodzika na wałku posuwu, czyli w momencie gdy podczas kręcenia elementy te nie opadają ani nie idą w góre. Opisany wcześniej przezemnie luz w tym momencie pokazuje ,,różki" stukocąc sobie w najniższej pozycji szpulki.Stukot ten może występować też wtedy gdy kijek trzymamy w dół ku lustrze wody, kręciek jest do góry nogami, bądź skośnie w dół, sytuacja się powtarza...To co napisałem również jest popaprane, ale znając budowe tego kręćka i użycie kapkie wyobraźni pomoże w ogarnięciu moich wypocin... Edytowane 1 Stycznia 2014 przez Arek X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyczkasport1 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Dzięki Arku :-) a czy nawijanie plecionki też niezbyt leży temu modelowi? Próbowałem z cienką pp około 6lb ale wynik bardzo daleki od ideału... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Nawój w Super Aero na kolana nie powala, szczególnie przy cienkich linkach jak to sam zauważyłeś (nierównomierny rozkład linki na skrajach szpuli). Nawet manewrowanie podkładkami w szpuli wiele nie zmieni.Moim zdaniem kołowrotki te stworzone były do żyłki. Nawój był ,,optymalny" wizualnie przy pierwszej średnicy podanej na szpuli(0,20mm). Specjalnie nie wspomniałem o dwóch większych średnicach widniejących na szpulach, średnio widze zestawienie maszynki w rozmiarze 1000 i linkach 0,25mm do 0,30mm ;-)Wpływ na nawój ma też niełożyskowana rolka która przy bardziej wyeksploatowanych, zaniedbanych maszynkach lubi się ,,zawiesić" skręcając linke.Ale to tylko takie moje przemyślenia :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi