Skocz do zawartości

Okuma Helios Air 273 LX

Mirosław70

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, miałem ten kołowrotek przez 2 tygodnie. Jeden z lepszych jakie mi sie trafiły w ostatnim czasie.

Niestety nie był dla mnie a dla kolegi i musiałem go przekazać dalej. Jedno jest pewne, musze na niego odkładać.

Ogólnie bardzo lubię multiki Okumy a ten bardzo mi przypadł do gustu. Szybki, cichy, sztywny, bardzo ładnie pracujący i zwijający linkę.

No i waga. Ekstra. 162gr w stosunku do 179 w wersji poprzedniej.

Tu jest link do testu http://www.tackletour.com/reviewokumahelios.html (chyba poprzedniej wersji). Jeśli nie zmnieszyli wagi wymienając flaki na gorzesze :unsure: to pewnie porządna zabawka. Plusem jest także 5 lat gwarancji. Ale czy jest wart ceny skoro wersja z linku kosztuje około 550 zł na Ebayu na "nowy i odchudzony" Helios AIR ponad 1000 zł na aledrogo. Według mnie nie warto, płacić 2 x tyle za to samo.

Pozdrawiam

Edytowane przez DP Fishing

• 1 rok później...
  • 8 miesięcy temu...

Najlżejsza przynęta jaką odpaliłem tym kręciołem to 4 gramowa główka plus twisterek, ale to przy delikatnej bryzie i moich w sumie mizernych umiejętnościach obsługiwania casta. Podejrzewam, że można lżej ale po prostu nie trafiłem na bezwietrzny dzień żeby to sprawdzić. Dragona V-Point 5,5 grama plus Fishhunter 5cm latają już lepiej. Najgrubiej próbowałem 10 gramowym wirującym ogonkiem. Z wad Haliosa, to hamulec magnetyczny jest ukryty pod pokrywką i trzeba ją demontować żeby przestawić (abu jakoś to inaczej rozkmniniło).

Aha, nie wiem jak inni ale ja mam problem żeby wolno poprowadzić przynętę przy przełożeniu 7,1:1.

• 2 lata później...