Skocz do zawartości

problem z przechowywaniem Lakieru

c1esla

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 2 lakiery uretanowo-alkidowe fakt faktem nie wysychają ani nie sieciują po przelaniu do słoika (jeden mam już ponad 1,5 roku w słoiku u nic się nie dzieje),co do zastosowania do wobków,to raczej kiepskie,może do małych 2-4cm ,ale do większych to pomyłka...chyba,że mają być jednorazowe (po braniu szczupaka nadają się do śmieci).Lakier może i szybko wysycha ale jest gumowaty w dotyku (nawet po 2 tygodniach od ostaniego lakierowania,lakiery poliuretanowe takie jak Domalux,Hartzlack lub LV-1 po tygodniu maja super twardą powierzchnię) i nawet po 6-8 warstwach nieduży szczupak lub sandacz zrobi ''ścierwo'' z woblera.A i jeszcze jedno każdy lakier tego typu nie jest do końca klarowny (bezbarwny) i przy kilku warstwach gubią się orginalne barwy malowania,lakier daje jakby ''brudną" burawą powłokę.Ogólnie nie polecam.Z braku dostępu do Domaluxu i HL przerzuciłem się na fiński LV-1 i mam wrażenie,że daje ciutkę twardszą powłokę niż oba wcześniej wymienione.

http://www.solmaster.fi/news/231/19/LV-1-Uistinlakka-kalastuksen-ammattilaisille-ja-harrastajille/

Tylko gdzie taki lakier można zakupic i jaka jest jego cena? 

Mam 2 lakiery uretanowo-alkidowe fakt faktem nie wysychają ani nie sieciują po przelaniu do słoika (jeden mam już ponad 1,5 roku w słoiku u nic się nie dzieje),co do zastosowania do wobków,to raczej kiepskie,może do małych 2-4cm ,ale do większych to pomyłka...chyba,że mają być jednorazowe (po braniu szczupaka nadają się do śmieci).Lakier może i szybko wysycha ale jest gumowaty w dotyku (nawet po 2 tygodniach od ostaniego lakierowania,lakiery poliuretanowe takie jak Domalux,Hartzlack lub LV-1 po tygodniu maja super twardą powierzchnię) i nawet po 6-8 warstwach nieduży szczupak lub sandacz zrobi ''ścierwo'' z woblera.A i jeszcze jedno każdy lakier tego typu nie jest do końca klarowny (bezbarwny) i przy kilku warstwach gubią się orginalne barwy malowania,lakier daje jakby ''brudną" burawą powłokę.Ogólnie nie polecam.Z braku dostępu do Domaluxu i HL przerzuciłem się na fiński LV-1 i mam wrażenie,że daje ciutkę twardszą powłokę niż oba wcześniej wymienione.

http://www.solmaster.fi/news/231/19/LV-1-Uistinlakka-kalastuksen-ammattilaisille-ja-harrastajille/

Tylko gdzie taki lakier można zakupic i jaka jest jego cena? 

Tak jak napisałem używam taki bo tu gdzie mieszkam (Finlandia) nie kupie Domaluxu ani HL,cena to około 20e za 1l.W Polsce kiedyś używałem Domaluxu Super Gold ,twardszy od Silver Classic i trochę droższy.

http://www.domalux.pl/produkty/p/lakier-poliuretanowy-super-gold

Edytowane przez PablovelLoco

@PablovelLoco to nie jest wcale drogi ten lakier LV1 ;)

. Napewno drozszy od Domaluxow i HL, kraj inny i ceny inne, a jeszcze bardziej drozeje jak posluzy tylko do zrobienia kilku woblerkow i reszte czasu przelezy nie szczelnie zamkniety :) . Tak to jest z lakierami poliuretanowymi ze zawsze czesc lub czastka sie zmarnuje, ale przeliczajac ile woblerow mozna zalakierowac jedna puszka...straty sa nieistotne.

• 3 tygodnie później...

Tak pomyślałem że  można by słoiczek z lakierem przechowywać w takich próżniowych opakowaniach plastykowych. Tylko chyba zakrętka musiała by być bardzo szczelna bo mogło by lakier zasysać. Miał ktoś styczność z takim czymś?  http://allegro.pl/pojemnik-prozniowy-pojemniki-prozniowe-3-x-600-ml-i4864544749.html

Prosta sprawa sprawdzić :) kupić np. taki

do tego litrowego spokojnie wejdzie nieduży słoik ;) . I nie zakręcać słoika ^_^ , wtedy najszybciej się okarze czy pomysł dobry :) . Według zdrowego rozsądku nie przyniesie to lepszego skutku niż szczelna pokrywka na prawie pełnym słoiku ale poprubować nie zaszkodzi ;) .

Edytowane przez wedkarzyk1