Jammaey Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Witam.Przeczytałem wiele postów dotyczących jerkowania i jestem mocno zainteresowany kupnem swojego pierwszego zestawu castingowego.Wszędzie gdzie czytałem o tej metodzie jest mowa o technice połowu z łódki.. lub wysokiego brzegu, gdzie mamy miejsce na manewr kijem w dół. Mieszkam w Łodzi i jedyne miejsce gdzie mogę wędkować są zbiorniki wodne w Czarnocinie gdzie jest zakaz korzystania z środków pływających.. Można się nauczyć i efektywnie jerkować brodząc w spodniobutach po pas w wodzie? Czy lepiej sobie darować?Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź.Pozdrawiam, Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Łowię na zestaw castingowy,w tym również jerkuję.Nie posiadam łodzi,ani nawet pontonu,całe moje łowienie odbywa się w woderach.Łowię z brzegu lub brodząc w wodzie i daję sobie radę. Brak łodzi est tylko mała niedogodnością przy łowieniu,z brzegu również można osiągać ciekawe rezultaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jammaey Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) I Jerkuje się analogicznie jak z łodzi? z góry w dół? czy w tym przypadku na boki i w górę? I domyślam się że kij też powinien być jak najkrótszy? 1,8 -2 m? Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Jammaey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) . Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez elmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jammaey Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zdaję sobie sprawę ale stojąc po pas w wodzie ruch w dół będzie dosyć ograniczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) . Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez elmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Ja lowie z brzegu od kilku lat i tak jak napisali poprzednicy, wyniki sa ok.Technika taka sama jak w przypadku lowienia z lodzi.Z tym, ze jerkujac z lodki jest latwiej. Masz wiekszy zakres ruchu w plaszczyznie gora-dol.Jerkujac z brzegu musisz pamietac o jednej waznej rzeczy: musisz znalezc sobie jak najwiecej naturalnych punktow, ktore bylyby wyniesione ponad lustro wody. Tutaj czytaj: glazy narzutowe, wyplycenia itp. na ktore mozesz sie "wdrapac" i stamtad spokojnie rzucac. Wtedy nie ma ograniczenia ruchu w plaszczyznie gora-dol. Tylko pamietaj o bezpieczenstwie: ja sobie kilka razy "poplywalem" i nie polecam A co do dlugosci kija: to juz zalezy od twojego wzrostu. Jak jestes wyzszy to bierz nawet 2.3. Ja jestem przecietnego wzrostu i mam 2.1 i jest ok = tylko lekko uderzam w lustro wody, nawet stojac w wodzie ale generalnie tak jak pisalem lepiej jest na czyms stanac. Czesto stojac w wodzie bedziesz zmuszony do jerkowania trzymajac kij w wyciagnietych rekach i jerkujac do gory. Pomaga to czuc przynete i ogolnie jest zalecane, szczegolnie kiedy nie chcesz zostawic przynety na zaczepie. Ostatnia rzecz: kup sobie "odczepiacz (wyczepiacz?)" czy jak to tam sie nazywa = takie urzadzonko do uwalniania przynet. Jerki sa drogie. pozdr Edytowane 27 Grudnia 2013 przez karolmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Można się nauczyć i efektywnie jerkować brodząc w spodniobutach po pas w wodzie? mozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMMS Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 A nikt z Was nie próbował "odwrotnego jerkowania",tj. podszarpywania ku górze? W moim wypadku sprawdza się przy łowieniu na ekstremalnych płyciznach, kiedy stosuję tonące jerki - przynęty pracują identycznie jak przy klasycznym prowadzeniu , z tą różnicą że trochę wyżej startują przy ożywieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jammaey Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedzi i za rozwianie wątpliwości teraz spokojnie można się zabrać za składanie pierwszego zestawu castingowego To biorąc pod uwagę warunki w jakich będę wędkował i mój wzrost (182 cm) to jaka długość kija będzie dla mnie odpowiednia?Jeszcze jedno szybkie pytanko, w większości polecacie na pierwszą wędkę Millenium HD Fatso Jerk Cast , biorąc pod uwagę że będę wędkował tylko na 1 zbiorniki linowo-szczupakowym gdzie głębokość nie przekracza 3m to będzie można ten kijek zastosować do innych celów niż jerkowanie? np. nie wiem, ciężki opad na sandacza? albo kopyta 5-6 cala na główkach 15-20g? czy będzie za sztywny? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Długość to już według własnych preferencji, ja do takiego zastosowania bym celował w 185 cm pewnie, wędkę możesz zastosować i do opadingu jak i dużych kopyt, wszystko co rozpędzi szpulę w multiku się nada może być komfort słaby:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMMS Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 5-6", chyba chcesz się dobrać do jesiennych ZEDÓW, bo czerwcowe i letnie zedki takich wabiów raczej chętnie nie zagryzają Do zanderingu myslę, że lepiej byłoby jednak zaopatrzyć się w drugiego patyczaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jammaey Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Nie, Nie Pisząc o tych kopytach 5-6" miałem na myśli esoxa gdyby nie chciały z Jerkami współpracować ;p ale to już raczej 10-15g główki dla tego kija mogą być za delikatne.. i wydaje mi się że ten kij będzie miał jedynie zastosowanie do jerków Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Jammaey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 10-15 gram plus waga takiego kopyta pewnie ze 25 gram?? to razem już ze 40 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jammaey Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Aż z ciekawości sprawdziłem.. Fatty 5" na główce 7,5g waży 34g to faktycznie relax 6 + 10g może wyjść koło 45gCzyli nie będzie aż tak źle z tym patykiem Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Jammaey 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 mało kto pamięta przy wyborze kija właśnie o ciężkości samej gumy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jammaey Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Wychodzi na to że ten kijek oprócz jerków powinien obsłużyć duże gumy na lekkich główkach, obrotówki 4-5" i z cięższymi wahadłami też nie powinno być problemu, ale ciężko wahadło na takiej głębokości będzie dosłownie ryło o dno z tego co widzę te patyki są w 2 dł. 1,8 i 1,95.. i chyba zdecyduję się na ten krótszy..Z mojego studiowania z katalogu zestawów nic nie wynika ;/ albo większość jest nie dostępna w pl albo cena jest mocno zaporowa i trzeba by szukać używek ;/ a jak się ktoś nie zna to i byle bubla mi wcisną ehh Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Jammaey 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 z mojego studiowania wychodzi, ze kij do twardych jerkow szczupakowych nie nadaje sie do wszechochlastanego opadingu ... tak samo jak slepa uliczka jest pchanie sie w kij krotki, tylko dlatego, ze panuje tzw. kanon ... samemu nad woda sprobowac trzeba, ot cala tajemnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jammaey Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Owszem ale żadnego sprzętu castingowego nigdy na oczy nie widziałem i jak mam wybrać kij 1,8 czy 2,1 to nie mam bladego pojęcia co jest za a co przeciw a póki co nie stać mnie na to żeby kupić 2 kije żeby sprawdzić jaka długość będzie dla mnie lepsza, od czegoś trzeba zacząć i wybrać jakiś złoty środek na start a każda uwaga ludzi znających się w temacie mi w tym pomaga.Orientuje się ktoś jakie koszty się teraz ponosi kupując multik np w niemczech? np jeśli multik kosztuje 200$ to ile wyniesie mniej więcej przesyłka,cło,vat itd itd? Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Jammaey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 1, Sprawa łódka czy brzeg , jezioro czy rzeka2. Na co będziesz łowił , woblery , jerki , koguty itd.3. Jednosklad czy dwuskład? A może travel ?4. Masz jakiś własne preferencje co do kija? Sztywna pała czy parabolik?5. Ile masz pieniążków w portfelu ? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jammaey Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) 1. Brzeg,zbiornik zaporowy ( linowo-szczupakowy max 3m ) - brodząc w spodniobutach ( było o tym mowa wcześniej ;p ) mam 182 cm wzrostu2. Głównie Jerki 10 cm Slider, Fatso, F rzadziej S jeśli będzie można obsłużyć gumy relaxa 5-6" główki 7,5g-10g będzie super.3. Raczej dwu skład4. Bez preferencji - póki co mam 1 kijek, wklejankę 5-25 i tak mi średnio leży i szukam nowych rozwiązań-technik.5. 1200 zł - kij,multik,plecionka,i parę jerków Może do kwietnia uciurlam do 1500 zł ale wolałbym się zmieścić w 1200 zł.Dzięki za pomoc Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Jammaey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 sprobowac nad woda nie oznacza zakupu garsci wedek ... mozna spotkac sie z kims na lowisku i wyrobic sobie opinie ... mozna, nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jammaey Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Pewnie, że można i napewno jakby ktoś się znalazł w rozsądnej odległości od Łodzi to bym się chętnie spotkał Ale na moje nieszczęście jest koniec sezonu, sumie do maja mam czas to może się uda zorganizować jakieś spotkanie Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Jammaey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Kijek na blanku Batsona DSS1026-2 , 2.6m , zakres przynęt 10-42gr , jakiś tam zapas niewielki ma , akcja medium fast .Multik Abu Garcia Revo SX/STX , oba pociągną jerki którymi będziesz chciał rzucać.Plecionka Power Pro/Duel/ Stren Sonic Braid/Momoi/Varivas w granicach rozsądku 10/25lb. Daj ogłoszenie w dziale sprzedam, może znajdą się jakieś zakopane w szafie rodzynki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jammaey Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 A mógłbyś dać jakieś argumenty przemawiające za tą długością kija? 2.6m? wcześniej inny forumowicz doradzał kij w graniach 1,9m a tu mamy 2.6m , ciekawi mnie w czym tkwi różnica poglądów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi