jak6b Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Witampytanie do doświadczonych twórców jerków korpus z fotek ma 14cm długości 4,5cm wysokości i 2cm grubości w tym momęcie z oczkami do kotwic i przednim waży 34gz eksperymentó w wiaderku wiem że zeby był suspending trzeba dołożyć 32g ołowiu .I teraz mega ważne pytanie ? jak widać ma 2 dziury na ołów już wywiercone ale ile ołowiu do której dziury ?????prosze o jakieś rady niemusi byc odrazu co do grama ale jakoś mniejwięcej np: 50/50 lub 75% przód reszta tył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Chętnie bym podpowiedział, jednak z takim rozstawem balastu nie robiłem nigdy. Taką konstrukcję opisuje Siudak w jednym z artykułów na stronie głównej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Witampytanie do doświadczonych twórców jerków korpus z fotek ma 14cm długości 4,5cm wysokości i 2cm grubości w tym momęcie z oczkami do kotwic i przednim waży 34gz eksperymentó w wiaderku wiem że zeby był suspending trzeba dołożyć 32g ołowiu .I teraz mega ważne pytanie ? jak widać ma 2 dziury na ołów już wywiercone ale ile ołowiu do której dziury ?????prosze o jakieś rady niemusi byc odrazu co do grama ale jakoś mniejwięcej np: 50/50 lub 75% przód reszta tył Skąd masz pewność, że właśnie w tych miejscach, (gdzie znajdują się nawierty ) należy dociążyć jerka ? Jeżeli są to miejsca właściwe, to ja radziłbym , byś przede wszystkim nad wyraz dokładnie zainpregnował drewno ! Kilkakrotnie w takim stanie jak prezentujesz jerka. Po to, by zapobiec całkowitemu wchłanianiu przez drewno wody. Jeżeli tak zrobisz, będziesz spokojnie mógł dobierać wagę na dociążenia przodu i tyłu - sprawdzając jego pracę, np. w wannie. Poprzez próby dojdziesz do właściwego doboru obciążenia przynęty i ustawienia jej akcji. ! Możesz tak postępować, ale tylko, jak pisałem powyżej, jeżeli drewno nie będzie zupełnie piło wody. Impregnacja, aż do skutku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Tak jak napisał kolega Harjer, bez wcześniejszej impregnacji zawsze wyjdzie błędne wyważenie.W tym kształcie jerków troszeczkę zbliżył bym do siebie to obciążenie, tak po 1cm.Ja nie zalewam ołowiu tylko mam odlane wałki i pocięte na odcinki, różnej długości, z opisaną wagą.Wkładam wałki próbne i kombinuję. Jak już wyważysz jerka, według swojego upodobania.Zapisz sobie jaką długość wałka wkładałeś w otwory, to póżniej pomaga na oko, szybciej oszacować ile ołowiu wsadzić.Albo na jaką głębokość wywiercić otwory i później je zalewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jak6b Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 ok dzieki za radyczekam na więcej sugestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 To ja zaproponuje może coś konkretnego....20g. z przodu i 12g. z tyłu....u mnie to działa przy założeniu że otwór z przodu jest w odległości 3-3,5cm od "początku jerka" i około 1,5cm od "końca jerka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jak6b Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 konkretna rada stestuje takie obciążenie napewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi