Skocz do zawartości

Rozmieszczenie obciążenia help

jak6b

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

pytanie do doświadczonych twórców jerków 

post-51375-0-03360100-1388238293_thumb.jpg

post-51375-0-78633400-1388238325_thumb.jpg

korpus z fotek ma 14cm długości 4,5cm wysokości i 2cm grubości w tym momęcie z oczkami do kotwic i przednim waży 34g

z eksperymentó w wiaderku wiem że zeby był suspending trzeba dołożyć 32g ołowiu .

I teraz mega ważne pytanie ?  jak widać ma 2  dziury na ołów już wywiercone ale ile ołowiu do której dziury ?????

prosze o jakieś rady niemusi byc odrazu co do grama ale jakoś mniejwięcej  

np: 50/50  lub 75% przód reszta tył 

Witam

pytanie do doświadczonych twórców jerków 

korpus z fotek ma 14cm długości 4,5cm wysokości i 2cm grubości w tym momęcie z oczkami do kotwic i przednim waży 34g

z eksperymentó w wiaderku wiem że zeby był suspending trzeba dołożyć 32g ołowiu .

I teraz mega ważne pytanie ?  jak widać ma 2  dziury na ołów już wywiercone ale ile ołowiu do której dziury ?????

prosze o jakieś rady niemusi byc odrazu co do grama ale jakoś mniejwięcej  

np: 50/50  lub 75% przód reszta tył 

Skąd masz pewność, że właśnie w tych miejscach, (gdzie znajdują się nawierty ) należy dociążyć jerka ? Jeżeli są to miejsca właściwe, to ja radziłbym , byś przede wszystkim nad wyraz dokładnie zainpregnował drewno ! Kilkakrotnie w takim stanie jak prezentujesz jerka. Po to, by zapobiec całkowitemu wchłanianiu przez drewno wody. Jeżeli tak zrobisz, będziesz spokojnie mógł dobierać wagę na dociążenia przodu i tyłu - sprawdzając jego pracę, np. w wannie. Poprzez próby dojdziesz do właściwego doboru obciążenia przynęty i ustawienia jej akcji. ! Możesz tak postępować, ale tylko, jak pisałem powyżej, jeżeli drewno nie będzie zupełnie piło wody. Impregnacja, aż do skutku ;)

Pozdrawiam

Tak jak napisał kolega Harjer, bez wcześniejszej impregnacji zawsze wyjdzie błędne wyważenie.

W tym kształcie jerków troszeczkę zbliżył bym do siebie to obciążenie, tak po 1cm.

Ja nie zalewam ołowiu tylko mam odlane wałki i pocięte na odcinki, różnej długości, z opisaną wagą.

Wkładam wałki próbne i kombinuję. Jak już wyważysz jerka, według swojego upodobania.

Zapisz sobie jaką długość wałka wkładałeś w otwory, to póżniej pomaga na oko, szybciej oszacować ile ołowiu wsadzić.

Albo na jaką głębokość wywiercić otwory i później je zalewać