Skocz do zawartości

Jaka żyłka do lekkiego spinningu?

skuwa123

Rekomendowane odpowiedzi

sprawdzilem wiele zylek od krokodyla po strofta hm80 itp i polecaam Cormorana CorTest fajna miekka zyłka zadnych problemow nie sprawia nie skreca sie i nie ma tego pofalowania jak sie wezeł zaciska na sucho, koszt 10-13zł wielu z moich znajomych jej uzywa nikt nie narzeka

Również polecam żyłeczki Trabucco, szczególnie te mniejsze średnice przy lżejszym spinnie sprawdzały mi się bardzo dobrze, T-Force Perch i wspominany wyżej Super Cast, bardzo dobra relacja cena/jakość, miękkie linki z minimalną pamięcią, szczególnie świeże trzymają parametry deklarowane przez producenta  :)

Śledzę z zainteresowaniem ten wątek. Szukam żyłki do łowienia na drobne gumki na główkach 0,8g do 1,5g w powolnym nurcie. Chcę łowić przy dnie, przy czym chcę, żeby ruch pionowy mojej przynęty był jak najmniejszy. Używam wędki 2,60 o dość spolegliwym blanku, który nie wraca zbyt szybko po wychyleniu, lecz ma stosunkowo grube ścianki (niski moduł grafitu) i mały stożek.
Doradzicie coś koledzy? Tylko prosiłbym o uzasadnienie tego jakie parametry powinna posiadać żyłka do mojego łowienia. Chciałbym dowiedzieć się jaka powinna być jej sztywność, rozciągliwość, oraz średnica.

Śledzę z zainteresowaniem ten wątek. Szukam żyłki do łowienia na drobne gumki na główkach 0,8g do 1,5g w powolnym nurcie. Chcę łowić przy dnie, przy czym chcę, żeby ruch pionowy mojej przynęty był jak najmniejszy. Używam wędki 2,60 o dość spolegliwym blanku, który nie wraca zbyt szybko po wychyleniu, lecz ma stosunkowo grube ścianki (niski moduł grafitu) i mały stożek.

Doradzicie coś koledzy? Tylko prosiłbym o uzasadnienie tego jakie parametry powinna posiadać żyłka do mojego łowienia. Chciałbym dowiedzieć się jaka powinna być jej sztywność, rozciągliwość, oraz średnica.

Do takiego łowienia wypróbowałem i przy nich pozostane żyłki tonące do metody odległościowej - używam głównie Maver River Stone i Robinsona oraz Mivardi.

Co do żyłki 0,16 - kiedyś przez przypadek użyłem żyłki do budowania zestawów do tyczki i przy niej już pozostałem jest to Maver Win Lenza Madre. Mocna, miękka, trzyma wymiar.

Ja nawinąłem na klenie Cralusso, która mi pozostawała niewykorzystana do matchówki stwierdzając, że nie będę kupował drugiej 0,14 skoro ją mam i połowiłem na rzece bez zastrzeżeń, miękka, bez pamięci, świetnie z niej lata i cieniutka, nawet wyrwałem zaczep także lepszej mi nie trzeba, ale do tanich nie należy niestety.

O trwałości żyłki w dużej mierze decyduje woda w której łapiemy. W ubiegłym roku np. łapałem na żyłki Marce van den eynde 0,165 i 0, 225. Żyłki nie tanie, według mnie dobre. Tę mocniejszą miałem jeszcze wczoraj na pstrągach. Natomiast cieńsza została w całości wywalona po kilkugodzinnym łapaniu w Wisłoku(okolice Strzyżowa). Przed Wisłokiem była w wodzie około 10 razy i nic się z nią nie działo. Rok wcześniej miałem 0,16 nad Wisłokiem innego producenta(nie pamiętam jakiego, na pewno dużo tańsza) i tej nic nie było. Gdybym pojechał z tą 0,165 po raz pierwszy na Wisłok nie mając tej drugiej powiedział bym,że żyłka nic nie warta.