Skocz do zawartości

P842-2-MHX

joza67

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Potrzebuję wszelkich informacji na temat tego blanku a konkretnie czy da rade z gumkami max 2,5 cala z główkami do 7 g.

Jak się zachowuje z połączeniu z takimi przynętami i jak mu idzie podbijanie, jego akcja ugięcie i w ogóle wszystko.

Za pomoc z góry dziękuję.

• Like 1

Witam . Co do przynęt na główkach koło 7 g o których piszesz to oczywiście da radę i będzie całkiem komfortowo .

Tyle że do typowego opadu poszukał bym czegoś szybszego . Ten będzie świetny do wolnego opadu ( tzw. bujania), obrotówki czy woblera.

Bardzo dobrze się sprawdzi na pstrągi co widać na zdjęciach  ugięcia. Ma fajny zapas mocy w dole co pozwoli zatrzymać rybę w trudnych warunkach.

Kilka fotek ugięcia robione telefonem więc sorki za jakość:

post-47642-0-21308500-1388317827_thumb.jpg

post-47642-0-79956000-1388317839_thumb.jpg

post-47642-0-26031400-1388317856_thumb.jpg

Ostatnie zdjęcie pod obciążeniem 200g

post-47642-0-27550400-1388317869_thumb.jpg

Pozdrawiam.

Zdjęcia które wrzuciłem to P842-2

Moim zdaniem za bardzo pracuje środkiem właśnie i dla tego napisałem , że do prowadzenia w szybkim opadzie górnej gramatury wyrzutu się nie za bardzo nadaje

S-ka za to , to taka mocniejsza okoniówka. Łatwiej będzie jak szczegółowo opiszesz do czego potrzebujesz ten blank , to ci powiem który będzie odpowiedni

Mam w ofercie MHX, Batsona i FA i jeśli to ma być cięższy okoń to polecam SLF 706-2 Fishing Art-u.

Zajrzyj do mnie na stronę i rzuć okiem na blanki.

www.northrods.pl

Byłem, zaglądałem, oglądałem i muszę przyznać, że jestem pod ogromnym wrażeniem oferty Fishing Art.-u. Piękna oferta zje fajny przekrój produkcji Zielińskiego.

Ja szukam blanku pod okoniówkę typowo i w zasadzie tylko pod gumki do 2,5 cala z główką od 2 do 5 a może max 7gram, raczej w jednym kawałku na łódke o długości 7" szybki o jak najbardziej szczytowej akcji.   

Sprawa prosta.

Batson

REVS72UL Ex RX7 1 2,18 1-6 2-6 Fast U/Light

lub

REVS68UL Ex RX7 1 2,02 1-6 2-6 Fast U/Light

MHX:

S842-2-MHX Graphite 2 2,13 2-9 4-8 Fast Light

I ten chyba będzie najlepszy z tego względu, że jak będzie trzeba to pociągnie nawet 10 g + 2,5 cala guma

Zbroiłem ten blank kilkukrotnie , łowiłem na niego i  powiem że do takiej gramatury jest idealny.

Nie boi się przyłowów sandaczy czy szczupaków koło 70 cm.

Cena do jakości to w okoniówkach MHX petarda.

Prywatnie łowię na :

S871-2-MHX Graphite 2 2,20 1-6 2-6 Mod

U/Light

Lubię łowić na paraboliki z plecionką 0,06, gdzie ten się sprawuje idealnie.

I drugi to od niedawna ale już ze mną zostanie:

SLF706-2 7'0” 2-6lb 2-11g

Kijek szybki i cięty do przynęt od 5 do 10 g + guma koło 5cm

Pomimo tych 6 lb , ma naprawdę duży zapas mocy .

Dużo większy niż ten MHX ale nie obsługuje 1, 2 ,czy 3 gramy. Znaczy da się łowić ale mało komfortowo.

Sprawdzi się też świetnie na pstrągach przy małych jigach , obrotówkach koło 1, 2 i małych woblerkach.

Mam nadzieję że trochę pomogłem w wyborze.

Pozdrawiam.

Konrad, nie zgodze sie z Toba, ze S842-2 pociagnie 10g i gume 2,5". Owszem, na wleczonego chyba ;) Do komfortowego podbicia, gdzie nie zapracuje pol szczytowki, 9g jest juz "maksymalnym maxem". Ten blank idealnie pracuje w przedziale 4-8g i mala gumka

1 kawalek, mega szczytowy, zakres do 7g+2" gumka = MHX DS820 ;)

Sam mam mocniejszego "brata" DS821, na ktorego przesiadlem sie z S842-2. S-ka pracuje dla mnie zbytnio srodkiem i za wolno. DS ma akcje przesunieta duzo bardziej do szczytu przez co jest super szybki. Polecam.

Edytowane przez Żbiku

Właśnie napisałem że (pociągnie) z kołowrotka, z resztą co napisałeś się zgodzę .

Co do dwóch ostatnich blanków o których napisałem, to tylko taka propozycja dwuskładowa do rozważenia.

Co do DS-ów to jakoś nie miałem okazji nimi połowić więc się nie wypowiadam .

Oczywiście wyglądają ciekawie i chyba będę musiał sobie jednego zazbroić i potestować.

Dla mnie Obydwa S842-2 i P842-2 są zbyt spolegliwe do typowego podbijania kijem.

Warto też się przyjrzeć tej serii REVELATION Batsona . Mam w pracowni kilka REVS72 od UL do MH i prezentują cię ciekawie.

Pozdrawiam

Własnie dlatego, pomimo braku recenzji i opinii o DS'ach, zaryzykowałem i zamówiłem u Irka Matuszewskiego (po długiej korespondencji z nim ;) ) kij na DS821. I nie zawiodłem się. To jest dokładnie to czego oczekiwałem. Akcja bardzo szybka, mocno przesunięta do szczytu, idealna do podbijania główek od 5-6g, do mniej więcej 13-14g. Łowiłem nim również 15g + guma 2,5" i napewno radził sobie lepiej, niż S842-2 przy 10g ;)

Edytowane przez Żbiku

DS820-MHX - przyznam się szczerze , że tego blanku nie brałem pod uwagę ze względu na zbyt niską górną granicę w cw. Miałem przyjemność łowić S842-2 i wiem jaką ma pracę i jak chodzi ten blank, więc jeżeli piszesz, że DS820 jest szybszy i pracuje bardziej szczytem niż środkiem i poradzi sobie z 7 g + gumka to wydaje mi się, że on powinien być idealny do tego czego szukam. Szkoda, że nie mogę pomacać przed wyborem :huh:   

Gdyby można proszę o coś więcej o tym blanku, może jakieś ugięcie

Edytowane przez joza67

• 1 rok później...

Panowie,

odświeżę trochę kotleta bo teraz ja szukam kijaszka pod perczyki....szybkiego z akcją szczytową, do obsługi 2,5" calowych gumaków na główkach najczęściej 5-8gram, ale jak będzie trzeba żeby obsłużył też 12...z tego co wyczytałem powyżej najlepszy byłby chyba DS821...niestety to jednoskład co trochę mi nie pasuje....jaki blank jest najbardziej zbliżony do tego DS-a ale występuje w dwóch częściach??

• 1 miesiąc temu...

Interesuje mnie czy używa ktoś najlżejszego modelu poppinga??? Dopiero wypatrzyłem ten model a może ktoś już jest w stanie podzielić sie opinią na temat tego blanku. Interesuje mnie zakres obsługiwanych przynęt i od ilu gram pokazuje opad, oraz czy dól jest tak samo mocny jak w mocniejszych modelach.

Witam mam taki kijek 7-18gr 2.13dł zrobiony w FC .Kij jak dla mnie b.fajny opad od 5gr pod warunkiem cienkiej pletki .Co do gornej granicy to ja na dużej glębokości spokojnie daję 25gr guma 11.5cm .Zapas mocy jest kij pod sandacza jak najbardziej a szczupaki też sie go boją.Hubertus dokręcił mi jeszcze nić fluo na szczyt i ładnie i łatwiej dostrzec gryzienie rybek..Możesz do niego napisać też podzieli się info na temat tych kijków .Pozdrawiam Michał.

• Like 1

Witaj !

Mam ten kijek w wersji CAST. Długość 213 cm. moc 10 lb, ciężar wyrzutu 2:10 gr. Realny 2:16 gr. Opad pokazuje od 5 gr. plus gumiś.

Przy mniejszym obciążeniu raczej czuć go na kiju. Dół kija ma zapas mocy, u mnie jest wykorzystywany do łowienia sandacza na lekko.

Rybki do 70 cm. wyjeżdżają bez problemu.

• 3 lata później...

Witajcie, jak ten p842 się sprawuje pod sandała na lekko ?

Aktualnie posiadam MB 842 i poszukuję czegoś delikatniejszego ale nie wiem czy nie za delikatnie...będę łowił w jeziorze do 6 m, główki 7-12

Edytowane przez GoLoManoLo
  • Like 1

ja łowiłem przez jakiś czas P 843 i łowiło się komfortowo od 12- gram do 20 . Więc teoretycznie 842 powinien być pod tą gramaturę ok ale wydaje mi się , że różnica między tymi dwoma modelami jest bardzo subtelna i P842 będzie dobry od 10 do 15 gram. 

Mb842 Też miałem i dla mnie to właśnie odpowiednik P843 w gramaturze - co do charakterystyki to potężna różnica. Choć uważam , że pod sandacza można znaleźć dużo ciekawszych propozycji ... kwestia czy warunek to 2 skład. poppingi z mhx to taka imitacja wklejki , dolnik jak od pały na musky z delikatnym szczytem. Jakoś te kije mi nie podchodziły po dłuższym użytkowaniu. 

• Like 1

Żadnego modelu z p mhx nie trzymałem w ręku dlatego dopytuję...

Mam podobne odczucia odnośnie pracy MB MHX. Ogólnie czucie ok, moc też jak najbardziej co by po zębach dać sandaczowi, aczkolwiek praca średnia, notowałem spady z tych kijów, może za słabo zacinałem, trudno powiedzieć.

Doradź kolego co byś polecił na zestaw łódkowy na zenderki...na średnio lekko...co by więcej przyjemności z holu było :) ( budżet elastyczny)

Korci mnie ten P843...

Czym kolego zastąpiłeś MHX-y ?

Im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie. Dodam, że nie mam możliwości sprawdzenia organoleptycznie większości kijów na "sandaczowych" balnkach.